FLOW

FLOW

6.5

Niekedy človek potrebuje vypnúť. Vyhodiť ističe a relaxovať s nohami na stole, ležať v parku, alebo len tak hrať flOw.

Recenzia na PSP verziu

Niekedy človek potrebuje vypnúť. Vyhodiť ističe a relaxovať s nohami na stole, ležať v parku, nasávať čertvý vzduch. Prevetrať presýtený mozog, vydať sa s mysľou niekam, kde ho nik nebude rušiť a bude mať miesto iba pre seba. Nech je to už dobrá muzika v slúchadlách, živý koncert, ktorý vás zavedie do davu alebo hra ako únik do reality. No pri hrách je okrem pasívneho pasenia sa na multimediálnej forme vyžadovaná aj nejaká tá interakcia, nejaký ten vstup.

Relaxačných hier možno spočítať na prstoch oboch rúk a tých dobrých možno aj na jednej. flOw je jednou z tých dobrých a robí všetko, čo by relaxačná hra mala robiť. Žiadne mávanie rukami, žiadne divoké mačkanie tlačítok, žiadna nadpozemská sústredenosť v paľbe rýcho sa pohybujúcich objektov. Nevyžaduje od vás nič, len relaxovať a nechať sa unášať na vlnách hypnotizujúcich farieb hudby a evolúcie života.

Nenechá vás prehrať, nenechá vás zomrieť, nenechá vás sledovať časy, počet zozbieraných objektov, ani neublíži egu, že ste niekde nechali bonus. Odmeňuje každého rovnako a každý, kto prejde šesť levelov, hru dokončí na 100 %. Je to zvláštna, hra, ktorá začínala ako flashový šetrič, vo svojej forme sa prepracovala aj na HD telky prostredníctvom PS3 verzie, a oddychový čas dopraje aj majiteľom PSP.

flOw

Vďaka priesvitným vrstvám vidíte, čo vás dolu čaká a neminie.
flOw

Z malého tvora až po takúto hladnú beštiu.
flOw

Na zožratie vybraných živočíchov treba použiť taktiku.


Nechaj sa unášať

flOw nie je hrou v pravom slova zmysle, je hračkou, hračičkou, kusom poctivého softvéru, ktorého charakterizácia nevystihne jeho podstatu. Je to ako keď sa prvý krát ponoríte pod hladinu mora s novo zakúpenou výbavou na dovolenke, ako keď po nádychu utíchne život tam hore a ten svet tam dolu vám nikto nevezme a ste jeho pánom. Inými slovami povedané, flOw možno označiť aj za abstraktný šetrič obrazovky s interaktívnou časťou. Funguje samostnatne a aj bez vašej pomoci vykúšli na displeji život, hudbu a meniace sa farby.

flOw vás zavedie pod morskú hladinu, kde žijú tvory z inej planéty. Malé jednobunkovce, prvooky, organizmy podivných tvarov s priesvitnými telíčkami. Svet, kde je evolúcia akcelerovaná hladom ovládanej príšerky. Koncept prebratý z legendárneho hadíka a požierania objektov vám dodáva na dĺžke a evolvujete. Narastú krídla, predĺži sa telíčko, pridajú sa tykadlá atď.

Aj tu však platia pravidlá. Do dĺžky vás nafukujú jedny časti živočíchov a tie druhé sa starajú o evolúciu jednotlivých článkov telíčka ovládaného tvora. Nie je ich potrebné rozlišovať, no ak máte na svoju dĺžku plne vyvinuté telo, tak zožraté časti vylúčite bez strávenia. Vo flOw postupne ovládate päticu tvorov a pasiete sa na podmorskej faune. Malé článkovce neskôr vystriedajú agresívne jedince, ktoré sa budú snažiť o to isté – teda odhryznúť si kúsok z vás.

flOw


Bez bolesti

Keďže sa vo flOw zomrieť nedá, tak vás hra vždy z nebezpečia pošle o jednu vrstvu levelu vyššie – bližšie k hladine. Levely sú zložené z takýchto vrstiev, kde prebývajú živočíchy, kedykoľvek sa medzi nimi môžete voľne pohybovať smerom hore aj dolu požieraním modrej a červenej značky. Tie vrchné sú relatívne bezpečné, v tých spodných narazíte na prerastené tvory – minibossov a keď ich porazíte, v ďalšom leveli ich priamo ovládate a môžete využiť ich špeciálne schopnosti.

Tradičný hadík dokáže rýchlo akcelerovať, medúza zase točiť okolo svojej osi a hltať všetko navôkol, drakohad zase podliezť vrstvu a vyčkať, kým lovci zmiznú z dohľadu. Rozdiely v hrateľnosti sú minimálne, pokiaľ ovládaný tvor nenarastie do obrovských rozmerov a nedá na známosť, kto je pánom akvária. Ďlžka a veľkosť sa premietne do neohrabanejšieho ovládania, no hra si stále zachováva rovnakú dynamiku zmenou fauny v nižších vrstvách.

Jednotlivé vrstvy sú polopriesvitné ako zvyšok tvorov a vidíte cez ne na spodné poschodia, kde sa pohybuje napríklad extra dlhý miniboss. V pohybe vynikajú explózie farieb, tajomný pohyb siluet pod vami a podmanivá hudba. Život pod hladinou flOw je (vzhľadom na cenu cca 200 Sk) lákavý, prikrátky na to, aby ste sa doň po dosiahnutí samého dna ponorili okamžite, no spĺňa účel a výborne si pri ňom oddýchnete, trebárs aj vo štvorici cez Wi-Fi.


napísal spacejunker 1.7.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Ohodnotiť
FLOW
+ cena
+ evolúcia v priamom prenose
+ vrstvy
- len ovládanie analogom
- prepad fps

Zaradené pod: umelecka hra


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: SCEE / SCEJ
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  marec 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| flOw 1.7.2008
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk