NAJLEPŠIE XBOX HRY ROKA 2004

NAJLEPŠIE XBOX HRY ROKA 2004

Vybrali sme nalepšie hry roka na platforme Xbox. Dokázal Halo 2 poraziť silnú konkurenciu?

Článok

Nadišiel čas obzrieť sa a zhodnotiť tie najpamätnejšie tituly roka minulého. Koncoročné šialenstvo vystriedal relatívny kľud, kľud pred búrkou a návalom ďalších očakávaných titulov. Aký bol rok 2004? Popri očakávaných a úspešných hrách sa objavilo niekoľko prekvapení, ktoré zamiešali výsledným poradím redakčných rebríčkov. Vyberať z toho úžasného množstva hier jediný, bola nadľudská úloha. Zatiaľ čo v niektorých žánrových kategóriách bol víťaz už niekoľko mesiacov istý, v iných sa zvádzali tuhé boje o ten najlepší vo vybranom žánri.

Sekcia venovaná konzolovým hrám je na Sectore relatívne mladá, bola spustená spolu s novým dizajnom v máji. Ako prvým sme sa začali venovať PS2 a handheldu N-Gage, neskôr pribudol aj Xbox. Spolu tvoria trojicu konzol, ku ktorým ste si mohli od mája 2004 prečítať články a novinky. Zameriavali sme sa výhradne na tie najlepšie tituly. So stúpajúcim počtom konzol v našich radách, rýchlo sa rozšírujúcej chorobe vlastniť niektorú z nich a posily v podobe konzolofila Riša sa bude počet článkov len zvyšovať. Ak nazrieme do kryštáľovej gule a pozrieme sa, čo nás čaká v prvých mesiacoch roka 2005, je to predovšetkým očakávaná akcia Mercenaries od LucasArts, Brothers in Arms, Project Snowblind, Far Cry Instincts, Splinter Cell: Chaos Theory a Midnight Club 3. Majitelia konzoly PS2 sa určite nevedia dočkať európskeho vydania GT4 a MGS3: Snake Eater. Na Xboxe sa netrpezlivo čaká na DOOM3, Jade Empire a Forza Motorsport. Handheld N-Gage čaká skvalitnenie titulov, čo potvrdí SSX Snowboarding a Splinter Cell. Aby toho nebolo málo, do konzolovej sekcie už o pár mesiacov pribudnú nové, zaoberajúce sa dvomi novými platformami Sony PSP a Nintendo DS, ktorým sa už venujeme v novinkách.

Bez ďalších zbytočných slov prejdime k odovzdaniu cien na platforme X-box:

Najlepšia FPS akcia

Halo 2

FPS akcie mali tento rok na konzolách rozmach a dočkali sme sa hlavne vojnových záležitostí, ako Call of Duty Finest Hour, Men of Valor, Conflict Vietnam alebo Shellshock. Všetkých ich však jednoznačne predbehlo megaočakávané Halo 2. Z nášho pohľadu nebol až taký bombastický, ako ho všetci hodnotia a nemalo extrémne vylepšenia oproti predchodcovi, ale znovu prinieslo zábavu, rozsiahle levely a hlavne online multiplayer.

Najlepšia akčná adventúra

Ninja Gaiden

Akčné adventúry majú široký záber a zahrňujeme tu všetko, čo je akčné a má aj iné ďalšie prvky, preto tu skončil aj veľmi kvalitný The Chronicles of Riddick Escape from Butcher Bay, z klasických akčnoadventúrnych štýlov sa zapojili do boja Ninja Gaiden a Prince of Persia: The Warrior Within. O prvenstvo bojovali Riddick a Ninja Gaiden, oba vyrovnané tituly, každý však lepší v niečom inom. Nakoniec však vyhral Ninja Gaiden, ktorý priniesol dlhú hraciu dobu, kvalitný príbeh a samozrejme zábavu.


Najlepšia multiplayerová akcia

Halo 2

Z multiplayeru bolo rozhodovanie ťažké. Tento rok najskôr zažiaril Rainbow Six: Black Arrow, následne však všetko prevalcoval Halo 2 a rok veľmi pekne ukončil Ghost Recon 2. Z titulov hodných spomenutia, treba poukázať aj na SW Battlefront, ktorý prvý priniesol čisto vojnovú multiplayerovú hru na konzoly a predbehol tak tvorcu tohto štýlu Battlefield. Kategóriu však nakoniec vyhral Halo 2 so svojou arkádovým zábavným štýlom.

Najlepšia bojovka

Mortal Kombat: Deception

Pri bojovkách toho tento rok bolo tiež dosť a videli sme tituly ako Dead or Alive Ultimate, Def Jam: Fight for NY, Mortal Kombat: Deception alebo Guilty Gear X2. Do finále sa dostali Def Jam a Mortal Kombat. Napriek tomu, že Def Jam mal svoje kvality, jednoducho bol trochu nedopracovaný, bojové štýly boli prakticky rovnaké a tak sme uprednostnili návrat klasiky Mortal Kombat s množstvami jeho vylepšení.


Najlepšia racingovka

Burnout 3

Uff, v racingovkách sa tento rok objavilo pár kvalitných titulov, v tunovacích a modovacích hier sme sa tešili hlavne na NFS Underground 2 a Street Racing Syndicate. Z rally veľmi potešil Rallisport Challenge 2, Colin McRae Rally 2005 a Richard Burns Rally. Netradičné štýly priniesli FlatOut a Burnout. Nakoniec podobne ako pri PS2 však jednoznačne všetkých svojou rýchlosťou predbehol Burnout 3. Na Xboxe bol navyše graficky výrazne vylepšený a bola lahoda naň hladieť.

Najlepšia RPG

Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords

Pri RPGéčkach vznikajú vždy rozpory, niekomu sa páči klasický RPG štýl, niekomu akčné RPGéčky, niekomu RPG štýl ala Final Fantasy. Teraz sme tu mali zastúpenie všetkého možného, prišlo očakávané Fable, ktoré síce neobsahovalo všetky ohlasované možnosti, ale aj tak bolo veľmi kvalitné, v kvalite nezaostávalo Sudeki, akčný X-Men Legends zaujal fanúšikov komixov a The Lord of the Rings: The Third Age zase v sebe skĺbil Stredozem a Final Fantasy štýl boja. The Bard's Tale zabojoval magickými akordami, svojským humorom a pesničkami. Tesne pred koncom roka však dorazil aj očakávaný Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords, ktorí svojou Silou zničil všetkých a predral sa na vrchol rebríčka.

Najlepšia taktická hra

Ghost Recon 2

Do taktických hier sme zaradili stealth, taktický a aj strategický žáner. Síce na konzolách čisto stratégie nepoznáme, ale tento rok sa objavil veľmi zaujímavý takticko strategický titul Full Spectrum Warrior, nezaostával akčno strategický Kingdom Under Fire: The Crusaders, kde sa spájala stratégia bojov rozsiahlych armád s akciou jedného muža. Nakoniec nezabudneme na kvalitný Splinter Cell: Pandora Tomorrow, ktorý znovu zdokonalil stealth žáner a pridal do neho zaujímavý multiplayer. Rozhodli sme sa však pre len nedávno vydaný Ghost Recon 2, veľmi zaujímavé pokračovanie obľúbenej taktickej série. Tentoraz do neho autori zakomponovali oveľa viac štýlov misií a okrem tichých bojov vo vonkajších oblastiach sa dočkáte aj taktických útokov na mestá a pribudnú aj akcie priamo na fronte.

Najlepšia športová hra

Najlepšie Xbox hry roka 2004
Tiger Woods PGA Tour 2005

Zatiaľčo sa u nás na konzolách preferuje hlavne FIFA, NHL, Tony Hawk,  zvyšok sveta si užíva obľúbené ESPN športové série. Nás zo športov na Xboxe najviac zaujalo nové pokračovanie Tiger Woods PGA série. Nová časť totiž priniesla nové jamky, vylepšenú hrateľnosť, vysokú znovhrateľnosť a hlavne Xbox Live! podporu.

Najinovatívnejšia hra

Najlepšie Xbox hry roka 2004
Full Spectrum Warrior

Inovatívnosti sme si tento rok užili v niekoľkých tituloch, s jedinečným nápadom taktickej stratégie prišiel Full Spectrum Warrior, rôzne štýly veľmi pekne zmiešal  The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay, Splinter Cell: Pandora Tomorrow priniesol inovatívny multiplayer, istými novinkami v svojom štýle sa blysol aj Fable. Podobne aj FlatOut priniesol detailnú deštrukciu a jedinečné zábavné minihry. Vybrali sme Full Spectrum Warrior za jedinečný celkový štýl hry.

Najlepšia grafika

Najlepšie Xbox hry roka 2004
The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

V grafike jednoznačne exceloval The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay, mohol by s ňou konkurovať aj Doomovi a určite tieto dve hry ešte budúci rok po grafickej stránke porovnáme. Kvalitnú grafiku sme však videli aj v Ghost Recon 2, Ninja Gaigen alebo  Burnout 3.

Najväčšie sklamanie roka

Najlepšie Xbox hry roka 2004
Galleon: Islands of Mystery

Celkovo boli sklamaním na Xboxe odsuny hier, najskôr sa presunul Doom na rok 2005, potom aj očakávané pokračovanie Splinter Cell Chaos Theory. Určite boli sklamaním aj chýbajúce nasľubované prvky vo Fable alebo dlho vyvýjaný Galleon od tvorcu Tomb Raidera, ktorý sľuboval veľa, aby nakoniec skončil len v priemere. Zo závodných hier určite najviac sklamal Test Drive: Eve of Destruction, ktorý sa ani z diaľky nemohol rovnať FlatOutu.  Nakoniec sme vybrali Galleon, ktorý zarmútil asi najviac.

Prekvapenie roka

Najlepšie Xbox hry roka 2004
The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

Prekvapení nebolo až toľko ako sklamaní, určite však prekvapil príchod Halo 2 a na obrazovkách sa objavili hneď dve prekvapujúce hry a to Riddick a Ninja Gaiden, prekvapilo aj množstvo noviniek v novom pokračovaní série Burnout 3 a rovnako aj vo FlatOute. Vyhral to však Riddick, ktorý sa objavil z čista jasna a zatienil dokonca aj svoju filmovú verziu.


Najlepšia Xbox hra roka 2004

The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

Ťažko bolo vybrať celkovo najlepšiu hru na Xboxe, s kvalitnými vecami sa priam roztrhlo vrece: Star Wars KOTOR 2, Ninja Gaiden, Burnout 3, Halo 2 a samozrejme The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay. Nakoniec sme sa rozhodli za Riddicka. Jedinečné prepracovanie a zábava ho predsunuli pred ostatnú konkurenciu.  Napriek tomu, že prehral v kategórii akčná adventúra, kde ho predbehol Ninja Gaiden, celkovo vyhráva cenu za najlepšiu hru na platforme Xbox.


Najviac podhodnotená hra  - Knights Of The Temple: Infernal Crusade
Najhoršie využitá licencia - Bad Boys
Nalepšia pôvodná hudba  - The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay
Najlepšia hra, ktorá nevyšla - DOOM 3 

To bolo naše vyhodnotenie najlepších hier, vaše budete môcť čoskoro ukázať v hlasovaní.

Ďalšie platformy:
PC hry roka
PS2 hry roka
N-gage hry roka
 





napísal redakcia 13.1.2005
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE XBOX HRY ROKA 2004

Zaradené pod: xbox


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk