HDTV - ZÁKLADNÉ POJMY A PRINCÍPY

HDTV - ZÁKLADNÉ POJMY A PRINCÍPY

Zopár základných informácii o novom televíznom štandarde HDTV, ktorý priamo ovplyvní aj svet počítačovej zábavy.

Článok

Skratka HDTV sa v poslednom čase čoraz častejšie objavuje nielen na Sectore, ale aj v iných internetových či papierových magazínoch. U nás je to najmä v súvislosti s next-gen konzolami, u ktorých sa dlho polemizovalo, či vôbec a aký štandard HDTV budú podporovať. Táto skratka sa ale spomína aj v spojení s novou generáciou televíznych príjmačov či rôznych hi-tech hračiek. Kvôli ozrejmeniu, o akú technológiu sa vlastne jedná a čo všetko ponúka, sme pre vás pripravili tento článok.

Začnime definíciou. HDTV je skratkou pre High Definition Television. Jedná sa o digitálny signál s vyšším rozlíšením ako ponúkajú dnešné štandardy SDTV (Standard-definition television) PAL, SECAM a NTSC. Minimálne rozlíšenie HDTV musí byť 720p (1280x720). 720 znamená, že signál sa na TV vykresľuje v 720 horizontálnych riadkoch, p znamená progresívny mód. Ešte kvalitnejší obraz ako pri 720p vzniká pri rozlíšení 1080i a 1080p (i = interlaced alebo prekladaný mód, viď nižšie). Rozlíšenie 480p

HDTV - základné pojmy a princípy
Porovnanie rozlíšení
nie je HDTV, ale EDTV (Extended Television), a poznáte ho z klasických DVD. Porovnanie rozlíšení si môžete pozrieť na obrázku č. 1. Mnohí si pojem HDTV pletú s DTV (Digital Television), pričom oba pojmy nevyjadrujú totožnú vec. Označenie DTV zahŕňa 18 rôznych štandardov (EDTV, HDTV, SDTV atď.), ktoré majú spoločné digitálne šírenie signálu.

Načrtol som dva možné typy vykresľovania obrazu, progresívne a prekladané. Prekladaný obraz vzniká tak, že sa na obrazovke v jednom momente vykresia buď párne alebo nepárne riadky. Vykresľovanie prebieha tak rýchlo, že to ľudské oko nie je schopné za normálnych okolností zachytiť. Menší pokles kvality predsa len nastáva pri rýchlych akčných scénach, kedy je viditeľné „preblikávanie“. Naproti tomu v progresívnom móde sa celá plocha obrazovky vykreslí počas jedného „refreshu“.

Ku kompletnej definícii typu HDTV signálu ešte chýba uvedenie počtu zobrazených frameov resp. políčok za sekundu. Presné označenie rozlíšenia 720p by mohlo byť napríklad 720p60. Tento údaj nám hovorí, že sa jedná o rozlíšenie 1280 x 720 pixelov pri vykreslení 60 frameov za sekundu. Rozlíšenie 1080p môže byť distribuované vo verziách 1080p24, 1080p25 alebo 1080p30.

Každá z významnejších svetových elektronických firiem má svoj recept na výrobu HDTV televízora.
HDTV - základné pojmy a princípy
Princíp DLP
Spomeňme si tie najznámejšie:

  • DLP (Digital Light Processing) vyvinula firma Texas Instruments. DLP čip sa skladá z veľkého množstva miniatúrnych zrkadiel. Zrkadielka „vysielajú“ svetelný lúč cez rôzne farebné filtre na točiacom sa kruhovom terčíku a tým vykresľujú každý pixel na obrazovke (obr. 2). DLP začalo na rozlíšení 720p, ale v súčasnosti sú dostupné aj 1080p verzie.
  • D-ILA (Direct-drive Image Light Amplifier) je značkou JVC. Neobsahuje žiadne pohyblivé časti (ako je terčík pri DLP), takže je u neho menšia pravdepodobnosť mechanického zlyhania. Obraz vzniká priamo na čipe a je premietaný na silikónové kryštály. Rozlíšenie: 1080p.
  • SXRD (Silicon X-tal Reflective Display). Táto technológia je založená na systéme LCOS (Liquid Crystal On Silicon). Vyznačuje sa najmä nízkym časom odozvy pod 5 ms. Rozlíšenie: 1080p.

Keď už máme HDTV zariadenia a HDTV TV, ostáva len posledná úloha. Ich vzájomné prepojenie. V dnešnej dobe existujú prakticky len dve možnosti, ako to spraviť - buď pomocou DVI alebo HDMI. DVI je klasický konektor, ktorí mnohí poznáte z LCD displejov. Naproti tomu HDMI je prichádzajúci štandard, ktorý okrem video signálu bude schopný prenášať aj audio. Ďalšou „výhodou“ HDMI je, že plne podporuje HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection), čo je ochrana spoločnosti Intel voči prehrávaniu záznamov s porušenými autorskými právami. Pre úplnosť uvediem, že HDCP podporujú aj niektoré nové DVI káble.

HDTV - základné pojmy a princípy HDTV - základné pojmy a princípy

Dôležité je porovnanie vysielania SDTV a HDTV. Ilustračne si môžete rozdiel pozrieť na dvoch rybkách. Prvá rybka je vo formáte SDTV, druhá v HDTV. Nová generácia TV vysielania umožňuje až štvornásobne vyššie rozlíšenia ako momentálna technológia, čo by malo priniesť ostejší, vernejší a realistickejší obraz. Pri HDTV vysielaní sa používa kodek MPEG2, čo je zjednodušene povedané „kvalita DVD“. Plánuje sa prechod na MPEG4, čo ešte zvýši kvalitu. Zvukovo je HDTV kompatibilné s Dolby Digital (AC3). Natívny formát obrazu je 16:9, teda 1,7:1.

HDTV - základné pojmy a princípy
HDTV od Samsungu, uhlopriečka 203 cm, cena cca 4 000 000 Sk
V spojených štátoch už je HDTV vysielanie relatívne bežná vec. V rozlíšení 720p si môžete pozrieť stanice ABC, Fox a ESPN-HD, v 1080i CBS, NBC, UPN, WB, HDNet, Discovery-HD, TNT-HD, Showtime-HD, a HBO-HD. 1080p nemá ešte ani jeden kanál. Všetky televízne stanice v Ameriku budú musieť prejsť na HD vysielanie do 7. aprila 2009. K tomu by im mala dopomôcť aj investícia 3 miliárd dolárov od vlády. V Európe ako prvá ponúkla HDTV vysielanie spoločnosť Euro1080, keď v roku 2004 spustila kanál HD1 na družiciach Astra, Hellas a Sirius. Momentálne už ponúka aj kanály HD2 a HD5. Známa anglická televízna spoločnosť Sky plánuje so začatím vlastného HD vysielania v roku 2006.

HDTV - základné pojmy a princípy
THOMSON 50DLY644, uhlopriečka 127 cm, cena 70 000 Sk
V roku 2004 sa v Ázii predalo 10,4 milióna HDTV televízorov a v roku 2008 tento počet vzrastie až na 28,8 miliónov kusov ročne. V Amerike sa v tom roku podľa odhadov bude ročne predávať vyše 30 miliónov takýchto zariadení. V roku 2009 by malo mať HDTV 74 % európskych domácností. No a čo na Slovensku a v Čechách? Prechod na digitálne terestriálne vysielanie sa v Česku plánuje v rokoch 2010 – 2012 a u nás ešte o tri roky neskôr.

Prejdime k tomu, čo nás ako hráčov zaujíma najviac - ako sa HDTV dotkne herného priemyslu, konkrétne konzol. Xbox360 bude natívne podporovať HDTV v rozlíšeniach 720p a 1080i. Predpokladá sa zapojenie cez DVI, pretože Microsoft zatiaľ neverí v masové rozšírenie HDMI. Ešte ďalej v podpore HDTV zašla Sony. PlayStation 3 totiž bude mať hneď dva HD výstupy. To umožní buď vychutnávanie hry na dvoch TV súčasne s poskladaným obrazom, čo vytvorí widescreen s neuveriteľným pomerom strán 32:9. Druhá možnosť zapojenia bude na spôsob Nintenda DS. Na jednej obrazovke sa bude priamo hrať a druhá bude slúžiť na zobrazovanie doplnkových informácií. Keď sme už pri tom Nintende, pri Revolution sa naopak s HDTV vôbec nepočíta.

HDTV - základné pojmy a princípy
Oficiálny Samsung HDTV k Xboxu360 dostanete už aj u nás (35 tisíc 68cm, 65 tisíc 80 cm).
Dúfam, že sa mi aspoň trochu podarilo vysvetliť danú problematiku HDTV televízor nie je problém kúpiť v ktoromkoľvek lepšom elektroobchode. Odporúčam TV s rozlíšením aspoň 720p (teda 1280x720), ale treba si uvedomiť, že dokiaľ na Slovensku nebude HDTV signál, budete mať "sploštený“ obraz. Samozrejme, za kvalitu sa platí a inak to nie je ani v tomto prípade. Preto je už len na vás, či si doprajete takéto zariadenie už teraz, alebo si radšej počkáte, kým ceny trocha padnú. V každom prípade si ale dovolím tvrdiť, že next-gen hry budú skutočne next-gen vyzerať až na HDTV televízoroch.


napísal je2ry 6.11.2005
Páči sa mi!
HDTV - ZÁKLADNÉ POJMY A PRINCÍPY


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk