PREDSTAVUJEME PLAYSTATION 3

PREDSTAVUJEME PLAYSTATION 3

Aktuálne informácie o PS3, inovovanom ovládači a masívnej online podpore odpovedajú na mnoho vašich otázok.

Článok

Citujme na začiatok slová prezidenta Sony Computer Entertainment America Kaz Hiraia, ktorý otvoril konferenciu na E3 a dal hernému svetu reálnu šancu siahnuť si na hry pripravované pre prichádzajúcu novú vlajkovú loď Sony PlayStation 3. Nová generácia nezačne, pokiaľ my tak nepovieme. Dnes je (konzola) PS3 skutočná. Či to bude špičková grafika a zvuk, pravý HD obraz, masívna online podpora a šírenie neherného obsahu, revolučné ovládanie alebo nové herné značky, svet čakajú ešte dve nové herné platformy, ktoré sa dostanú na trh koncom tohto roka.

Svätá trojica – Microsoft, Nintendo a Sony – sa dovtedy bude predháňať v boji o zákazníka a cielené marketingové bomby budú vybuchovať nebezpečne blízko každého z nás. Ako by to nestačilo, mnohé tajomstvá si firmy nechávajú pre seba a tie budú postupne odhaľované s blížiacim sa uvedením novej platformy. Neinak to nie je ani v prípade PS3. V hrubých rysoch bola prezentovaná online podpora, príslušenstvo bolo opomenuté a takisto aj presnejšie špecifikácie základného balenia konzoly. Zhrňme si však všetky fakty, ktoré sú známe a ktoré sa už nebudú meniť.

Základné technické parametre

CPU: Cell
GPU: RSX
Pamäť: 256MB XDR RAM, 256MB GDDR3 VRAM
Zvuk: Dolby 5.1ch, DTS, LPCM
Nosné pamäťové médium: Blu-ray
Rozmery: 325 x 98 x 274mm (š/v/h)
Váha: 5 Kg

Uvedené technické parametre myslím nepotrebujú bližší komentár. Jednotlivé procesory boli prepierané v novinkovej sekcii a možno o nich už viete aj kadejaké mýty, šíriace sa ako pliaga po diskusných fórach. PS3 bude zo svetom komunikovať cez 4 USB porty, bezdrôtovým protokolom IEEE 802.11 b/g (Wi-Fi), sieťovou kartou (10/100/1000 Mbit) a naraz obslúži sedem Bluetooth zariadení. Cez jediný HDMI výstup dokáže konzola posielať na zobrazovací panel obraz s rozlíšením od 480i až po 1080p . Na tele konzoly ďalej nájdete tradičný A/V výstup (analog), optický výstup a čítačku kariet MemoryStick, SD a Compact Flash.

Predstavujeme PlayStation 3
Predstavujeme PlayStation 3
Predstavujeme PlayStation 3

Nosným médiom PS3 je Blu-ray. Modré disky bude konzola točiť rýchlosťou 2x (72 Mbps) a poradí si aj s klasickými CD a DVD médiami, čo znamená, že všetky hry z PSone a PS2 si pohodlne zahráte. Každá konzola bude vybavená odnímateľným pevným diskom. To boli bleskovo základné špecifikácie, prejdime k novinkám oznámeným na E3.

Cena, dostupnosť, dve verzie

O koncovej cene sa šírili mnohé špekulácie a niektoré sa dokonca do výslednej sumy aj trafili. PS3 sa bude predávať v dvoch verziách (obe v čiernom vyhotovení), podobne ako Xbox360. Za lacnejšiu verziu zaplatíte 17. novembra, kedy sa dostane PS3 do predaja, 499 €, za drahšiu 599 €. Obchody na celom svete budú predzásobené 2 miliónmi konzol. Sony sa proti vysokému dopytu poisťuje ďalšími 2 miliónmi, ktoré budú do obchodov rozoslané do konca roka. Týmto by sa mohli vyhnúť problémom, akým čelil Microsoft koncom minulého roka, kedy nebolo v obchodoch možné okrem hier a chudobného príslušenstva zakúpiť konzolu Xbox360. Sony plánuje do konca prvého kvartálu 2007 mať v obehu 6 miliónov konzol.

V čom sa budú jednotlivé verzie od seba odlišovať? Čo bude naviac v exkluzívnejšom balení? Obsah krabíc nie je známy, avšak odlišnosti sa budú týkať samotnej výbavy konzoly. Lacnejšia verzia bude mať pevný disk o kapacite 20 GB (drahšia bude mať k dispozícii 60 GB). Ochudobnená bude o HDMI port, čo znamená, že zakúpený Blu-ray film si pozriete v nízkom rozlíšení. Ďalej na konzole bude chýbať čítačka kariet (Memory Stick, SD, Compact Flash) a čo je najhoršie, nebude môcť komunikovať bezdrôtovo cez Wi-Fi. Ak sa vám váľa na stole PSP a chcete využívať prepojiteľnosť týchto zariadení, obzrite sa radšej po drahšej verzii. Displej PSP napríklad využijete v novej F1 06 ako spätné zrkadlo! Zatiaľ nebolo upresnené, či si bude možné osekanú verziu postupne upgradovať separátne predávanými doplnkami.

PlayStation Network – masívna online komunita

Máme tu zoznam kamarátov, rebríčky, posielanie video/audio/textových správ, prístup k sťahovateľnému obsahu (ale nie sťahovanie!), hranie hier cez internet. Pche, to už má aj Xbox Live! Pravda, ale tieto služby neponúka Microsoft ZDARMA! Sony napravuje chybu, keď sa stavali ľahostajne k online hraniu skutočne masovou podporou tohto prudko narastajúceho fenoménu. PSP bude mať prístup k širokej ponuke neherného obsahu (obrázky, videá, skladby), k vybraným hrám z PSone a hrateľným ukážkam. Zatiaľ nie je isté, či sa bude dať zaplatený obsah vymieňať medzi PSP a PS3.

Predstavujeme PlayStation 3
Predstavujeme PlayStation 3
Predstavujeme PlayStation 3

PS3 nie je výnimkou a na stiahnutie budú isto trailery, skladby, videoklipy, obrázky, skiny, demá a ďalšie hlúposti, spríjemňujúce nám život. Sony sa pri hrách vyberá cestou mikro transakcií, za ktoré obdržíte celé levely, nové vozidlá, špeciálne predmety, zbrane či iné drobnosti. Každý herný titul podporujúci sťahovateľný obsah bude mať na takéto nakupovanie vyhradený priestor priamo v hre, kde platbu prevediete. Sony myslí aj na tých, ktorým sa neleskne v peňaženke Visa a uvedú do obchodov predplatené karty PlayStation Card s rôznym kreditom!

Nakupovanie bolo na konferencii demonštrované na novej verzii SingStar. Cez menu hry sa dá vojsť do obchodu a tam si začať vyberať medzi ponúkanými licencovanými skladbami, ktoré potom budete spievať. SingStar bude podporovať aj sťahovanie grafických a zvukových efektov na úpravu vašeho vystúpenia, ktoré môžete po založení konta zavesiť na internet. Ceny mikro transakcií, ani platby za sťahovanie neherného obsahu neboli zverejnené. V spojitosti s nakupovaním sa natíska otázka, budeme platiť za nové levely, keď na PSP sú distribuované zdarma?

Návrat DualShocku, ktorý (ne)šokuje požičanými nápadmi

Keď bol prvýkrát ukázaný nový gamepad PS3, bol kritizovaný. Sony si túto kritiku pripustili, označili ho za koncept a prišli so staro-novým ovládačom DualShock a ten sa kritizuje znovu. A aj právom. Gamepad šokuje požičanými nápadmi a úplne ignoruje podporu vibrácií! Tvarom a proporciami je to stále starý dobrý DualShock 2 z jeho vnútorností boli vybrané motory a nahradili ich senzory reagujúce na nakláňanie, zdvíhanie a točenie. Pripomína vám do niečo? Na variabilitu použitia revolučného ovládača Wii to síce nebude stačiť, ale Sony sa bude môcť pochváliť ovládaním hier pohybom.

Štyri LED diódy na prednej strane môžu evokovať Ring of Light na Xbox360 gamepade, no a tajomné tlačítko s logom PlayStation (medzi Start a Select) bude mať rovnakú funkciu ako v prípade najväčšieho rivala – prístup do menu (táto funkcia zatiaľ nebola potvrdená). To by boli požičané nápady. Redizajnovaný DualShock zhodil z váhy, zbavil sa kábla a s konzolou komunikuje bezdrôtovo. Pokiaľ vám budú dochádzať batérie, pripojíte sa káblom do USB portu a hráte ďalej. Jemnými úpravami prešli analógové páčky s väčším akčným rádiusom, čo sa premietne do precíznejšieho a jemnejšieho ovládania. To sa týka aj predných shiftov L2/R2. Sú väčšie, citlivejšie a svojou funkcionalitou sú náramne blízko triggerov na Xbox gamepadoch.

PS3 je skutočná

Je to skutočne tak. Na práve prebiehajúcej výstave E3 sú k dispozícii stojany s hrateľnými ukážkami pripravovaných hier a každý kto sa tam pohybuje, si môže poťažkať nový gamepad. Pre tentoraz sa vyhnem záveru. Kritiku hier, ovládača a samotnej konzoly, ktorá má byť rovnako tichá ako PStwo (tzn. extrémne tichá), si prečítate, keď PS3 zabúcha na naše dvere. Dovtedy sledujte novinkovú sekciu, kde sa konzole budeme v nasledujúcich dňoch určite ešte venovať.


napísal spacejunker 10.5.2006
Páči sa mi!
PREDSTAVUJEME PLAYSTATION 3

Zaradené pod: playstation, ati


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk