PREDSTAVUJEME DS LITE

PREDSTAVUJEME DS LITE

Redizajnovaný model handheldu DS zavítal po obrovskom boome v Japonsku aj do Európe a my sme zhodnotili všetky jeho prednosti.

Článok

„V akej farbe ho chcete?“ pýta sa predavač. Majú obidva a v mysli si predstavím, ako by sa asi Japonci pobili na pulte obchodu, kde ešte majú redizajnovaný model Nintendo DS Lite. S malým zaváhaním beriem čierne DS-ko (aspoň bude kontrastovať na fotkách so starým, strieborným modelom). V Európe vlažne prijatá nová verzia sa predáva v dvoch farebných vyhotoveniach; polárnej bielej a čiernej, zastúpené sú v rovnakých počtoch.

Nintendo sa s redizajnom poponáhľalo a predbehlo o pár mesiacov aj inovovaný model GBA SP. DS-ko nový vzhľad potrebovalo ako soľ. Škaredé káčatko (alebo púdrenka ak chcete) bolo však v poradí už druhým dizajnom. Určite by ste nechceli nosiť so sebou niečo takéto. Presne v tejto podobe mohol po prvýkrát vidieť celý svet novú dvojdisplejovú konzolu na E3 2004. Dizajnéri zapracovali a kontrovali strieborným modelom, ale to nestačilo na krásavca PSP. Nové DS Lite je preto menšie, ľahšie, v lesklým povrchom a je sexi.

O DS Lite sa toho už popísalo aj na našich stránkach viac ako dosť. (Základné parametre asi nikoho nezaujímajú, ale pre istotu ich nájdete na konci článku.) Kozmetické zmeny zaujmú na prvý pohľad, ale pri týždennom užívaní, si tak zvyknete na nový vzhľad, že zabudnete, ako vyzeral pôvodný dizajn. Prejdime si všetky inovácie z praktického pohľadu. Začnime tým, čo (ne)nájdete v krabici.

Obsah krabice s prekvapením

Krabica prakticky totožných rozmerov ako pri starom modeli, ukrýva iba to najnutnejšie, čo potrebujete na rozsvietenie oboch displejov. Samotné DS Lite, adaptér, manuály (nechýba ani stručná slovenská verzia) a to je všetko. Po malom hľadaní v leporelo krabici, vypadol aj náhradný stylus. Darmo som triasol krabicou, thumbstick s remienkom na zápästie som nenašiel. Šnúrka je praktická na vyťahovanie DS-ka z vaku a navyše s ňou môžete pohodlne hrať Metroida. Ak túto hru nemáte, ani ju neplánujete kúpiť, tak si DS-ko určite zavesíte aj na tradičný neckstrap (kľúčenku).

Pokiaľ ste sa rozhodli pred kúpou novej Lite verzie predať starý model, uistite sa, že ste sa zbavili aj všetkých nabíjačiek a auto adaptérov. DS Lite nie je kompatibilný so starými nabíjačkami. Napájací konektor má pri rovnakej voltáži iný (menší) tvar! Krabica neukrýva žiadnu demo verziu, takže k novému handheldu si treba (najlepšie ihneď) prikúpiť aj nejakú tú hru. Ak sa neviete rozhodnúť, možno vám pomôže výber najlepších hier minulého roka.

Predstavujeme DS Lite

Po funkčnej stránke identické hračky, ale po zapnutí je ihneď jasné, kto je víťaz.
Predstavujeme DS Lite

Odtlačky na veku po pár minútach manipulácie.
Predstavujeme DS Lite

Vyššia svietivosť displejov je evidentná. Ich jas a plné farby si zamilujete.

Prvý kontakt

Že som si v predajni zvolil zlú farbu, zistil som až doma po vybalení. Nie, obchodníci neboli vtipkári. V krabici sa naozaj nachádzalo čierne DS-ko, ale skôr než som sa s ním stihol poriadne pohrať, jeho povrch bol neuveriteľne dochytaný a plný odtlačkov. Lesklá povrchová úprava, ktorá pokrýva ako vrchné veko, tak aj spodnú a bočné hrany, je väčším magnetom na nečistoty ako majster v tomto obore – PSP. Pri čiernom modeli odporúčam prikúpenie aj handričky na utieranie okuliarov. Pri iných utierkach hrozí, že na povrchu sa objavia jemné škrabance. Ak ste neporiadny a do vrecka, kde budete nosiť aj DS-ko hádžete aj kľúče, či mince, siahnite aj po ochrannom obale.

Zatiaľ čo tmavá povrchová úprava odhalí, ako s novým handheldom zachádza nový majiteľ, polárna biela až taká náchylná na odtlačky a nečistoty nie je. Ochranný obal by sme napriek tomu odporúčali zakúpiť aj pri bielom modeli. Núdzovo zatiaľ môže poslúžiť dodaná prepravná tenká pena.

Tlačítka / ergonómia

Zmeny dizajnu si vyžiadali kozmetické premiestnenie tlačítok. Handheld sa zapína posuvným tlačítkom Power na pravej bočnej strane. Toto rozhodnutie ocenia náruživí hráči, ktorým sa šmykol palec a omylom sa im podarilo vypnúť hru na starom modeli. Z novej pozície sa teší aj dvojica Start a Select. Presunuli sa pod funkčné tlačítka (A/B/X/Y). Vzhľadom na ich veľkosť a tuhosť (horšie sa stláčajú), je k nim pomalší prístup. Pri hrách sa až tak často ale nevyužívajú. Zmenšili sa aj shifty L a R. Kvôli kompaktnejším rozmerom handheldu nemôžu zapĺňať celú plochu rohov, musia sa uspokojiť s vyhradeným priestorom, čo znamená menej pohodlia pre ukazováky.

D-Pad sa scvrkol a počas hrania nekladie odpor. Zospodu je odpružený gumou a veľmi príjemne sa s ním manipuluje. Sadne presne na palec a výborne sa s ním ovládajú hry. Pre väčšie ruky však bude problémom jeho poloha; blízko dotykového displeja. To, čo platí pre D-pad, platí aj pre tlačítka na opačnej strane (A,B,X,Y). Sú mäkšie, bližšie pri sebe a príjemne sa s nimi manipuluje. Ich zdvih je kvôli gume trochu vyšší a pri hrách (napr. Mario & Luigi), kde potrebujete stláčať naraz AB a XY sa môže prihodiť, že stlačíte iba jedno tlačítko namiesto oboch.

Predstavujeme DS Lite

Väčší stylus si našiel nové miesto. Zasúva sa z boku.
Predstavujeme DS Lite

GBA kartridge nedokáže nové DS Lite stráviť úplne.
Predstavujeme DS Lite

Hore legendárna Zelda, dolu záslepka GBA slotu a porovnanie stylusov voči zápalke.

Ako sa na novom DS Lite hrá? Prechod od klikacích k mäkkým tlačítkam bol krokom smerom ku komfortu, ale vyžaduje malý tréning. Trénovať budete musieť diagonálne smery na D-pade. Ruky sú pri hraní bližšie, čím až tak netrpia predlaktia. A kvôli nižšej (o 20 %) váhe a menším rozmerom nebudete pociťovať kŕče pri hraní Metroidu thumbstickom. Zmena dizajnu zaručene prispieva ku komfortnejšiemu a pohodlnejšiemu hraniu.

Stylus

Je dlhší a hrubší, ako hovorí jedna nemenovaná emailová reklama určená pre pánov. Stylus sa nafúkol, čo je len dobre. Už nemáte pocit, že ho zlomíte, či niekde prehliadnete. V ruke držíte kus umelej hmoty. Pohodlne sa s ním manipuluje a ani vo väčších prstoch sa nestratí. Verte, že ak budete narábať so stylusom Lite, tak potom už nebudete vedieť poriadne uchopiť starý. Dotykový displej má drsnejší povrch ako ľadovo hladký starý model. Pri kreslení kladie nepatrný odpor a máte nad kresbou väčšiu kontrolu. Pri hraní to znamená väčšiu presnosť, pretože sa pero po povrchu až tak veľmi nešmýka.

Stylus je tentoraz zaparkovaný horizontálne hneď vedľa Power tlačítka. Z tela sa vyberá oveľa ťažšie, čo znamená, že vám nevypadne ani pri aktívnom používaní. To isté platí aj o novinke, krytke slotov pre GBA kartridge. Kontakty zostávajú stále chránené voči nečistotám a drobným predmetom. Keď sa rozhodnete hrať nejakú GBA hru, pripravte sa na menší šok. Kartridge bude trčať z tela handheldu (nevyplní medzeru ako pri starom modeli). Tento dizajnový nedostatok vyvažuje posuvný regulátor hlasitosti, ku ktorému je (konečne) pohodlný a ľahký prístup.

Displeje / výdrž

Kvôli týmto dvom parametrom budete nové DS-ko milovať. Displeje majú rovnaké rozlíšenie (256 x 192), rovnaký raster (0.24), podporujú rovnaký počet farieb (260 000), čo ich však dramaticky odlišuje je svietivosť. DS Lite podporuje regulovanie jasu v štyroch stupňoch a na tej najvyššej získavajú farby neuveriteľne na sýtosti a obraz na ostrosti, za čo môže aj skutočnosť, že oba displeje nie sú hlboko zapustené pod plastové kryty. Na regulovanie slúži ikonka žiarovky v hlavnom menu a verte, že jas budete mať permanentne nastavený na maximum. Pre porovnanie Lite verzia svieti na najnižšej úrovni jasu identicky ako starý model!

Predstavujeme DS Lite

Kompaktnejšie rozmery a nižšiu váhu zaručene oceníte.
Predstavujeme DS Lite

Predné shifty sú menšie a podholnému stláčaniu na doraz bráni plastový výlisok krytu.
Predstavujeme DS Lite

Napájací adaptér má iný konektor, preto pozor pri kúpe auto nabíjačky.

Regulácia jasu zohráva svoju úlohu aj na priamom slnku, kedy sú údaje ľahko čitateľné farby nestrácajú až tak na sýtosti ako na displejoch staršieho brata. Nie je to však nič dramatické. Ak sa venujete PictoChatu (integrovanému messengeru), staré DS-ko môže mať úplne vypnuté podsvietenie a text aj obrázky sú rovnako ostré ako pri DS Lite. Oba handheldy (pôvodný aj inovovaný) schovajú do vrecka nablýskané PSP, ktoré sa na priamom slnku stáva nepoužiteľným.

Na moje prekvapenie má DS Lite väčšiu výdrž ako starší model. Na jedno nabitie, ktoré trvá o hodinku kratšie (3 hodiny), môžete pohodlne hrať viac ako 12 hodín (katalógový údaj hovorí o 15 – 19 hodinách pri najnižšej úrovni jasu). Pri maximálnom jase sa hracia doba skráti o polovicu (katalógový udaj hovorí o 5 – 8 hodinách).

Otázka za milión

Kúpiť, či nekúpiť? Ak ste doteraz čakali na redizajnovaný model, stačí si vybrať iba farbu a bežať do obchodu. Ak stále váhate, určite choďte do DS Lite a to z jednoduchých dôvodov. Po funkčnej stránke identický handheld má väčšiu výdrž a brilantný obraz, navyše je zabalený do sexi obalu, za ktorý sa isto hanbiť nebudete. Pre majiteľov staršieho modelu je to otázka vkusu. Za rovnaký peniaz 5690,- Sk (LOGUS, sieť predajní Brloh), za aký sa predáva pôvodný model, získate handheld s lepšou ergonómiou, ale daňou za to budú mäkšie tlačítka, na ktoré si budete musieť zvyknúť.

Základné parametre:
farba: čierna / biela
rozmery: 133 x 73,9 x 21,5 mm (148,7 x 84,7 x 28,9mm *)
váha: DS Lite: 218 g (275 g *)
výdrž na jedno nabitie: 15-19 hodín pri najnižsom jase displejov
dĺžka nabíjania: 3 hodiny
orientačná cena: 5690,- Sk
dostupnosť: okamžitá

* - v zátvorkách uvedené sú hodnoty pôvodného handheldu DS


napísal spacejunker 6.7.2006
Páči sa mi!
PREDSTAVUJEME DS LITE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17914)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk