SPEED-LINK: KLÁVESNICE

SPEED-LINK: KLÁVESNICE

Predstavujeme sériu klávesníc od nemeckého výrobcu Speed-link.

Test

Nemeckú firmu Speed-link netreba hráčom veľmi predstavovať. Už 31 rokov sa venuje predovšetkým príslušenstvu pre hráčov. Jeho výrobky sa predávajú vo viac ako 30 krajinách Európy a v posledných rokoch sa čoraz viac rozširuje aj medzi hráčmi na Slovensku. V ponuke firmy nájdete lacnejšie potreby pre najmenej náročných, ale aj drahšie a kvalitnejšie produkty. Postupne vám tematicky predstavíme to najzaujímavejšie „made by Speed-link“. Dnes sa zameriame na klávesnice.

Speed-link Illuminated Keyboard USB
Začneme nekompromisne najslabším kúskom v teste. Už na prvý pohľad nevyzerá táto klávesnica najlepšie. Príliš umolohmotne vyzerajúce umelohmotné klávesy zasadené do sivého plastu s čiernou obrubou nemôžu ani na jednom stole vyzerať esteticky. Po chytení do rúk sa dojem ešte zhorší. Klávesnica pri silnejšom zatlačení v ktoromkoľvek mieste vŕzga, klávesy sú príliš tuhé na stisk a majú nevhodne vysoký zdvih, čiže stačí chvíľa práce/hrania s Illuminated Keyboard a začnú vás bolieť ruky. Do pozitív môžeme zaradiť jedine podsvietenie modrej farby, ktoré je rovnomerne rozmiestené pod celou plochou tlačidiel (tlačidlo slúžiace na vypínanie a zapínanie podsvietenia je kombinované s tlačidlom Scroll Lock) a slovenské popisy kláves.

V krabici okrem samotnej klávesnice nenájdete žiadne CD; každopádne v operačnom systéme Windows XP jediný extra ovládací prvok, klávesa na prechod do standby režimu, fungovala aj bez doinštalovania akýchkoľvek ovládačov. Stačí len zhruba 1,5 metrový USB kábel zapojiť do príslušného portu a môžete ihneď začať pracovať.

Cena: 890 Sk

+ podsvietenie
+ slovenský popis kláves

- nekvalitné plasty
- bez multimediálnych kláves
- nepríjemné písanie aj hranie
- tuhé klávesy

HODNOTENIE: 65 %

Speed-link: klávesnice
Speed-link: klávesnice
Speed-link: klávesnice

Speed-link Backlight Keyboard
Tento produkt vás určite zaujme najmä svojim kompaktným rozmerom. Je veľký zhruba ako klasická klávesnica bez numpad časti. Menší rozmer sa ale zákonite musí niekde odraziť. Klávesy s písmenami a znakmi sú rozložené klasicky, všetky ostatné sú ale porozmiestňované tak, aby sa do bieleho plastového tela jednoducho vošli. Keď si k tomu pripočítame nemecké popisky typu „Einfg, Entf, Strg“, nebude písanie na tomto produkte tým pravým orechovým ani pre majstrov strojopisu, ani pre víkendových spisovateľov. Tento nedostatok ale hravo vyriešite pomocou dodávaných slovenských nálepiek. 18 multimediálnych kláves vám po zapojení do USB portu spríjemnia a uľahčia prácu s Windows XP aj bez ovládačov, len si budete musieť zvyknúť na ich drobný, okrúhly tvar. Na čo si budete zvykať oveľa dlhšie sú tlačidlá F1 až F12 umiestnené priamo nad číslicami, tradičný prázdny rozstupový riadok budete hľadať zbytočne. Písanie textov je príjemné a pohodlné (čo sa týka ergonómie), pocit z klávesnice sa podobá tomu, aký sa dostavuje pri (lacnejších) notebookoch. Hranie vďaka nahusteným klávesom okolo kurzorových šípok už také príjemné nie je.

Modré podsvietenie sa aktivuje tlačidlom v pravom hornom rohu výrobku; na rozdiel od multimediálnych a funkčných kláves je ale mechanické (dve polohy on a off), takže na mieste je otázka ohľadom jeho životnosti. Podsvietenie je nevtieravé, čo sa rozhodne nedá povedať o diódach signalizujúcich zapnutie CAPS, NUM a SCROLL locku. Ich sýta modrá farba doslova „vypaľuje oči“ a pôsobí najmä v noci veľmi rušivo.
Cena: 1199 Sk

+ kompaktné rozmery
+ dostatok multimediálnych kláves
+ príjemné „notebookové“ písanie
+ modré podsvietenie

- rada kláves „F“ priamo nad číslami
- príliš nahustené a neštandardne rozmiestené klávesy
- diódy „vypaľujúce“ zrak
- mechanický spínač podsvietenia
- nie príliš vhodné pre hráčov

HODNOTENIE: 75 %

Speed-link: klávesnice
Speed-link: klávesnice
Speed-link: klávesnice

Speed-link Ultra Flat Metal Keyboard, Illuminated Metal Keyboard
S týmto výrobkom sa presúvame do druhej polovice testu, a to nie len čo sa týka kvantity, ale aj kvality. Ultra Flat-ka je jednoznačne dizajnovo aj mechanicky najlepšie prevedeným produktom Speed-linku, ktorý sa mi dostal do rúk. Hliníkové telo s povrchom pripomínajúcim vybrúsený kov pôsobí luxusným dojmom, štýlové klávesy a „chrómové“ multifunkčné buttony už len tento dojem podčiarkujú. Použité materiály majú za následok, že klávesnica nevydáva žiadne neželané zvuky, i pri pokuse klávesnicu na dĺžku skrútiť som z nej nedostal ani „hláska“. Veľkosťou Flatka trochu prevyšuje predchádzajúci model, takže klávesy sú širšie a lepšie prístupné. Anglické popisky budú pre mnohých asi menším utrpením než nemecké, pre začínajúcich strojopiscov sú opäť vykúpením SK nálepky (súčasť balenia). Samozrejmosťou je USB kábel so štandardnou dĺžkou cca 1,5 metra.

V dodávanej škatuli nájdete aj CD s ovládačmi, ktoré vám pomôže pri konfigurácii 18 doplnkových kláves. Výborný dojem z klávesnice a veľmi pohodlného písania (ak som model Backlight prirovnával k lacnejším notebookom, tento môžem smelo položiť do rovnosti s tými najdrahšími) kazí iba absencia stredovej časti s oddelenými šípkami a klávesmi Del, Home atď a spojenie číselného a F-kového radu. Problémy so používaním budú mať opäť najmä hráči.

Rovnaký rozmer i materiál na základ klávesnice ponúka aj Illuminated Metal Keyboard. Ako to už napovedá názov, jej hlavnou devízou je obľúbené modré podsvietenie. Tým pádom samozrejme muselo dôjsť k zmene materiálov kláves; zvíťazil biely čiastočne priehľadný plast, ktorý o trochu znížil výsledné hodnotenie dizajnu. Tlačidlo vypínania/zapínania podsvietenia si vymenilo miesto s klávesom Del, ktoré sa v upravenej verzii nachádza pri ľavej šípke.

Cena: 1890 Sk resp. 2390 Sk

+ dizajnová jednotka testu
+ použité materiály a celkové vyhotovenie
+ veľmi príjemné „notebookové“ písanie
+ prijateľné rozmery a šírka jednotlivých tlačidiel
+ 18 funkčných kláves
+ bez rušivých zvukov
+ (podsvietenie)

- rada kláves „F“ priamo nad číslami
- neštandardne rozmiestené klávesy
- hráči si budú zvykať dlhšie
- (vysoká cena podsvietenej verzie)

HODNOTENIE: 85 %

Speed-link: klávesnice
Speed-link: klávesnice
Speed-link: klávesnice

Speed-link Crystal Black Keyboard, Crystal White Keyboard
Obľúbené slovenské porekadlo „last, but not least“ opäť raz potvrdzuje svoju všeobecnú platnosť. Posledný kúsok v teste sa zároveň stáva jeho absolútnym víťazom. Masívne telo v čiernej alebo bielej farby dodáva klávesnici potrebnú stabilitu aj pri zúrivom zápolení v akejkoľvek hre. Po dizajnovej stránke síce nevyrazí úplne dych, ale zaujme plexisklovým orámovaním obalu (preto Crystal v názve). Dokonale štandardné rozloženie kláves je po rôznych viac či menej vydarených pokusoch o reorganizáciu dlhoročných zvyklostí priam balzamom na dušu (resp. na prsty). Jeden z malého počtu mínusov (ale to už príliš vŕtam) má u mňa tento model za malý Enter, ale to je naozaj iba vec zvyku. Objektívnym nedostatkom sú ovládače hlasitosti neriešené klasicky pri ostatných multimediálnych klávesoch (tých je celkovo 9), ale nad šípkami, čo môže občas viesť k nechcenej regulácii, prípadne úplnému vypnutiu hlasitosti.

Funkčnosť a ergonómia boli zrejme hlavným heslom pri navrhovaní tohto modelu. Myslelo sa aj na také maličkosti, ako zapustení button na prechod do Standby módu, ktorý týmto spôsobom oproti ostatným rozširujúcim klávesom dostatočne odlíšený a nemalo by tak dochádzať k jeho nechcenému stlačeniu. Celkový počet týchto tlačidiel je síce oproti ostatným modelom nižší, to je ale kompenzované ich lepším odlíšením a väčším tvarom. Zdvih kláves je priam ideálny – niečo na polceste medzi notebookom a bežnou desktopovou klávesnicou. Prechod z jedného či druhého typu tak nebude absolútne žiadny problém. Crystal-ky sa k počítaču pripájajú cez USB, v dodávke nechýba CD s ovládačmi. Čo sa týka pomeru kvalita/cena, nemá tento model v teste konkurenciu a odvážim si povedať, že sa môže porovnávať aj s inými špičkovými výrobkami renomovaných výrobcov.

Cena: 990 Sk

+ víťaz testu
+ skvelý pomer dizajn/funkčnosť/cena
+ stabilné a mohutné telo klávesnice
+ veľké dobre navrhnuté funkčné klávesy

- umiestnenie ovládania hlasitosti

HODNOTENIE: 95 %

Speed-link: klávesnice


Speed-link: klávesnice


Speed-link: klávesnice


V súvislosti s výrobkami firmy Speed-linkom máme pre vás ešte jeden dôležitý oznam. Najdrahšiu klávesnicu z testu, Illuminated Metal Keyboard (dokonca aj s odtlačkami mojich prstov – za pár rokov to bude luxusne drahý zberateľský exponát :) ) môžete vyhrať v súťaži po zodpovedaní otázok. Cenu do súťaže venoval elektronický obchod www.speedshop.sk.


napísal je2ry 28.9.2006
Páči sa mi!
SPEED-LINK: KLÁVESNICE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19544)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk