E3 MEDIA & BUSINESS SUMMIT 07

E3 MEDIA & BUSINESS SUMMIT 07

E3 je u konca a nám nezostáva nič iné, len sa poohliadnuť a zhodnotiť, ako dopadla herná oslava.

Článok

Vonku je príjemných 35°C, ľudia sa menia na dolepené parfumérie, z počítačov sú prehriate zapekačky a za oceánom doznievajú posledné ozveny z E3. Teda éterom internetu sa budú šíriť minimálne ešte niekoľko dní reportáže, oneskorené rozhovory, video dokumenty, fotoblogy a kopec ďalších informácií, nám nezostáva nič iné, len sa poohliadnuť za v poradí už 13. ročníkom kedysi najväčšej hernej parády sveta.

Po prvý krát to bolo v roku 1994 a ak by sme chceli byť skeptickí, povieme, že posledný krát to bolo tentoraz. E3 už zďaleka nie je tou výstavou, ktorou bola kedysi. Od júla minulého roka boli známe zmeny a to nielen v názve, ale aj v samotnej organizácii výstavy, ktorá sa chcela navzdory tlakom zo strany členov rady organizátora ESA, vrátiť silou mocou k filozofii "Where business gets fun". Z pompéznej akcie plnej oslepujúcich veľkoplošných obrazoviek, dráždivých booth babes a ohlušujúceho ozvučenia, sa stalo konzervatívne, kompaktné a komorné stretnutie herných profesionálov.

Nový formát

Pohľadu na preplnené haly, pravidlám pre oblečenie hostesiek a množstvu svetových premiér odzvonilo. Na miesto výstavnej plochy o rozlohe 40 olympijských bazénov a 60 000 účastníkov sa nová E3 zmestila do niekoľkých apartmánov v luxusných hoteloch v Santa Monice a jedného prehriateho hangára Barker. Iba čas ukáže, či bolo dobrým krokom ísť novou cestou a oddeliť od seba slová šou a biznis. Či bude ďalšia E3? Nad výstavou sa zaťahujú mračná, ale vďaka podpore veľkých hráčov prežije minimálne ešte do budúceho roka.

E3 Media & Business Summit 07
Mnohí vystavovatelia radikálne nesúhlasia s rozhodnutím organizátora limitovať priestor pre vystavované tituly, jedni zase tieto pravidlá kvitujú, ďalší odmietli účasť a druhí silne uvažujú, či sa vôbec ďalšieho ročníka v budúcnosti zúčastniť. Pre väčšinu veľkých vydavateľských domov a kľúčových členov rady (svätá trojica Sony, MS a Nintendo medzi nimi nechýbajú) sa tento formát aj podľa hovorcov zdá byť schodným riešením. Ušetria sa vynaložené prostriedky za prenájom výstavnej plochy a môžu sa sústrediť na ďalšie dôležité eventy, či už vlastné (X0x, Destination PlayStation, Gamer's Day) alebo GC v Lipsku či TGS v Tokyu.

Nový formát odstrihol cestu hlavne nezávislým tímom, ale aj mnohým malým médiám, ktoré jednoducho na E3 Media & Business Summit nedostali pozvánku (bolo ich niečo okolo 5000). Desaťtisíce návštevníkov by nebolo možné do stiesnených priestorov kam natlačiť.

Tento ročník E3 bol kľudnejší a u jednotlivých vydavateľov bola vidieť opatrnosť. Ako by sa báli, že môžu dostať pokutu za príliš hlasnú prezentáciu ako kedysi NCsoft (išlo o 5000 dolárov). Či to bol rezervovanejší prístup, zámer alebo len zlé načasovanie (kedysi sa E3 konala začiatkom mája), k svetoborným premiéram nedošlo. Šou tentoraz zostala vonku a vo vnútri išlo striktne iba o biznis. Vytratilo sa s pôvodnou pompou aj kúzlo ohlasovaných noviniek?

Čo bolo možné vidieť 11. - 13. júla v Santa Monice? Výstava tradične začala obrovskými prezentáciami majiteľov platforiem Microsoft, Nintendo a Sony:

 Microsoft

Microsoft svojou konferenciou otvoril E3 a oproti minulému roku to pôsobilo presne ako nová miniatúrna E3. Teda žiadne bombastické ohlásenia, žiadne poklesy ceny, žiadny dátum pre 65nm verziu konzoly Xbox360, minimum nových titulov a celé to bolo orientované len na nadchádzajúcu jesennú sezónu.

E3 Media & Business Summit 07
Na Xbox360 predviedli single player Halo 3, ukázali špeciálnu zlato-zelenú Halo konzolu, ktorá príde spolu s hrou v septembri, spolu s tým predstavili ružový a modrý Xbox360 ovládač a k tomu pripojili aj augustový dátum (24.8) vydania Xbox360 Elite v Európe - no bez špecifikovania ceny. Pre Európu ohlásil ijesenné spustenie Video Marketplace, no znovu bez bližších detailov. Z hardvéru Microsoft predstavil aj nový ovládač pre casual hráčov v štýle Buzz.

Na PC to bolo trochu zaujímavejšie, minimálne ohlásením Gears of War a Viva Piňata, obe prídu na jeseň. Gears bude mať 5 nových chapterov (pravdepodobne sa teda k 5 pôvodným actom pridá 1 nový). A v tomto prípade bolo ešte zaujímavejšie aj to, že hry pôjdu aj na starom systéme Windows XP.

Z ostatných hier MS ukázal Call of Duty 4, ktorá bola jednou z najlepších hier E3 a ktorá v auguste dostane na Xbox360 Live beta test, nechýbal Assasin's Creed, Bioshock, Rock Band, Resident Evil V, Halo Wars, PGR4. Okrem toho nechýbalo množstvo Arcade titulov. Podľa toho, čo bolo ukázane, to Microsof tzrejme bral ako predprípravu na svoj X07 event.

 Nintendo

Krížová výprava osloviť nehráčov a casual gamerov stojí už pevnými nohami na zemi. Filozofii Nintenda už do kapusty začali loziť aj veľkí hráči na konzolovom nebi, čím dávajú za pravdu, že tento segment trhu môže vygenerovať dostatočne veľké zisky, aby vtlačil do úst prezidenta Iwatu odvážné slová, že Wii má ponteciál v predajných číslach predbehnúť aj najpredávanejšiu konzolu planéty - PS2 (viac ako 120 miliónov expedovaných kusov).

E3 Media & Business Summit 07
Opatrná a konzervatívna konferencia však dokázala zaujať predovšetkým novými perifériami. Plastová gumipuška Wii Zapper sa po zasunutí Wiimote a Nunchuku premení na smrtiacu kosu na zombíkov v Resident Evil Umbrella Chronicles, s volantom sa budú ľahšie kontrolovať power drifty v Mario Kart Wii a cvičebná podložka Balance Board vám upevní duševné i fyzické zdravie prostredníctvom 40 minihier vo Wii Fit. Práve tento kúsok má nábeh na ukradnutie všetkých ocenení a silu prikovať k obrazovkám celé rodiny.

Perifériám výdatne sekundovali známe killer tituly ako Metroid Prime 3: Corruption, The Legend of Zelda: Phantom Hourglass, Super Smash Bros. Brawl a Super Mario Galaxy. Európania by nemali predčasne jasať, pevne stanovené premiéry platia iba pre US. Spomenúť sa patrí aj Jam Sessions pre DS, Rayman Raving Rabbids 2 pre Wii, či Picross a My Word Cross (obe pre DS), ktoré v znamení celej prezentácie majú za cieľ osloviť bežných hráčov.

Nintendo vie, čo robí, šliape po ceste, po ktorej sa skôr či neskôr vydá každý, ktorí to myslí s existenciou v hernom biznise vážne. Nová Zelda pre Wii, zlacnenie konzoly, nástupca DS Lite, to všetko sú zatiaľ veľké otázniky. Žeby sme sa dočkali odpovedí na Tokyo Game Show?

 Sony

Na rozdiel od Microsoftu, konferencia Sony statočne hájila farby zlými médiami poškodené reputácie svojich konzol. Bol predstavený rovno celý line-up, ktorý mnohými titulmi zasahoval až do budúceho roka. Pre niekoho najväčšia bomba bolo nové, nízkotučné PSP, vo svete prezývané aj ako PSP Lite. Menšie rozmery, menšia váha, dvojnásobná interná pamäť a rýchlejšie loadingy majú donútiť potencionálnych záujemcov, aby sa rozbehli v septembri do obchodov a sondovali na pultoch napríklad aj špeciálne balenia Entetainment packy (zatiaľ nie sú potvrdené pre EU).

E3 Media & Business Summit 07
Pre iných tou pravou perlou bola vrelo prijatá prezentácia Killzone 2, akcie, ktorá rozruch spravila pred dvoma rokmi famóznym renderom a teraz jeho kvalitu doháňa aj v in-game. Apokalyptickú víziu invázie ISA na domovskú planétu Helghanov vyvolávalo aj zlacnenie PS3 zamaskované za výpredaj 60 GB modelu PS3 za oceánom. Miesto drahšieho modelu zaujme pozíciu 80 GB verzia s bundlovaným MotorStormom. Tieto plány sa opäť netýkajú Európy, na starý kontinent dorazí špeciálny Starter Pack a už v auguste si so 60 GB verziou za nezmenenú cenu odnesiete v balení aj dva Sixaxisy a dva launch tituly (Resistance a MotorStorm).

Sony Worldwide Studios pod velením Philla Harrisona si uvedomuje, že nové IP (Intelectual Property) a  sú vodou na mlyn. Okrem netrpezlivo očakávaných Lair, Uncharted: Drake's Fortune, GT 5 Prologue, God of War Chain of Olympus, je tu superhrdinská akcia Infamous (pripomínajúca Crackdown), úzka spolupráca s NCsoftom na vývoji nových MMO hier pre PS3 a koncentrácia sa na rozširovanie ponuky obsahu PlayStation Network. Echochrome je jednoznačnou voľbou pre vyznávačov originality.

Podpora zo strany 3rd party firiem nie je tiež na zahodenie: Assassin's Creed, Call of Duty 4, Rock Band, Resident Evil 5, Silent Hill 5 a iné, medzi ktorými časovo exkluzívne tituly Haze a Unreal Tournament 3 paradoxne odporujú slovám Jacka Trettona, že Sony si náklonnosť iných firiem nemusí kupovať. Oh áno, Metal Gear Solid 4 zostáva stále exkluzívnym titulom pre PS3.

E3 Media & Business Summit 07
Tretie strany

O čom sme vedeli, to nebolo prekvapivé. O čom sme nevedeli, poslalo na kolená minimálne Junkera (svetovú premiéru si odbil Rock Band), ale na hlasné citoslovcia nedošlo. Tretie strany tak povediac ako na príkaz priniesli to, čo každý čakal. Na jednej strane prekvapili a týmto krokom ukľudnili niektorých nedočkavcov. Na strane druhej, možno krivdíme novému konceptu a mali sme (možno až príliš) prehnané očakávania. Inými slovami, koho neuspokojili Burnout Paradise, Silent Hill 5, Resi 5, NFS Pro Street, de Blob, GTA IV a iné očakávané pecky nasledujúcich mesiacov, ten si asi pomýlil stránku.

Ako tohtoročnú E3 hodnotí:

Uni - hoci informácií a titulov na E3 bolo pomerne dosť, o čom svedčí aj fakt, že pri písaní noviniek človek nevedel, čo skôr, ja osobne som tam našiel len pár titulov, ktoré ma výraznejšie oslovili. Príčinou je aj fakt, že väčšina prezentovaných titulov bola určená pre konzoly a mojou parketou je najmä PC, kde sa toho vela nového neobjavilo. Zaujali ma prezentácie Unreal Tournament 3, Gears of War a hodil som očkom aj po Fallout 3, Team Fortress 2, Age of Conan, Starcraft 2 a Universe At War, ktoré sa však prezentovali skromne, hŕstkou obrázkov a v podstate žiadnymi novými informáciami

Saver - E3? Čo? Kde? Jaj, tá miniE3, E3 najnovšie zmenená na nič zásadne neohlasujúcu predvádzačku obrázkov a trailerov zo starých hier (česť pár výnimkám), ktorými sa jednotlivé firmy snažia ešte viac navnadiť ľudí na jesenné hry, o ktorých už vedia takmer všetko. Dopad na absenciu noviniek má aj nový dátum, kde sa firmám neoplatí nič ohlasovať a všetky bomby si okladajú na vlastné eventy, alebo na jesenné show ako TGS v Tokyu a GC v Lipsku (dúfajme, že tento rok už nebudú Európu firmy ignorovať). Jedno je isté, E3 sa zmenila a už nemá štýl. Na rozdiel od výstavy, prezentované hry ako PGR4, Halo 3, Bioshock, Mass Effect, Assasin's Creed, Stalker: Clear Sky, Call of Duty 4 štýl majú, ale najštýlovejší z nich bol jednoznačne Crysis.

E3 Media & Business Summit 07
Richard - tohtoročná E3 bola pre mňa zatienená návštevou posvätných fanúšikovských miest na Sahare, na ktorých natáčali Indiana Jonesa a Star Wars. Správa o prezentácii Killzone ma zastihla medzi kulisami mestecka Mos Eisley, takze zdeseni Star Wars fanúšikovia videli pobehovať nepríčetného turistu s červenými očami a mobilom v rukach, z ktoreho bolo počuť Junkerov hlas. To som si len predstavoval ten výsadok ISA čo ste vy v tom čase videli na svojich monitoroch, ale oni to pripisovali prehriatiu, nakoľko na púšti bolo cez 50 stupňov v tieni. Killzone je láska na celý život, to sa musí uznať. Takže jednoznačne mojim hitom tohtoročnej E3 bol Killzone 2. Zaujímavý bol samozrejme aj Crysis a cokoľvek o peckách GT5, Assasins Creed, Haze, Turok alebo novom Star Wars titule. Mojim najväčším sklamaním je absencia lacnej PS3 na EU trhu.

Junker - moje nadšenie si mohli na vlastné oči vypočuť v redakcii. Nepublikovateľné slová o najlepšej hre pod slnkom a najlepšej zábave za trochu drahší peniaz patrili Rock Bandu. Slabosť pre hry s perifériami tu tak povediac dosiahla vrchol a moje kapelnícke chúťky priklincoval cvičebný program Wii Fit. Trojku najlepších uzatvára atmosferická mela v Killzone 2. Naopak, čo sklamalo nielen mňa, je ignorovanie Európy (Čo bolo aj pochopiteľné, keďže E3 sa koná v Amerike), E3 bez lesku a malé obavy vzbudzuje otvorený koncept mesta v Burnout Paradise. Páni, nedomrvte to!

Aký máte názor na E3 vy? Zasiahol vás niektorý z predvádzaných titulov, alebo naopak pociťujete sklamanie?


napísal redakcia 16.7.2007
Páči sa mi!
E3 MEDIA & BUSINESS SUMMIT 07


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17923)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk