POSTAVY V METAL GEAR SOLID 4

POSTAVY V METAL GEAR SOLID 4

Osviežte si pamäť pred hraním MGS4. Všetko, čo potrebujete vedieť o hlavných postavách a zloduchoch.

Článok

Článok obsahuje mnohé spojlery, ak ste nehrali predošlé diely série, čítajte na vlastné riziko! Informačný charakter má za úlohu oboznámiť hráčov s hlavnými postavami v MGS4, ich vzájomnými vzťahmi, motiváciami a cieľmi.

Dnes nastal deň D. Začalo sa s celosvetovým predajom Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, poslednou kapitolou série, ktorá položila základy žánru stealth. To bolo pred 20 rokmi. Duchovný otec Hideo Kojima je rovnako unavený ako hlavný hrdina Snake. Je unavený z toľkých fanúšikmi vynútených pokračovaní, unavený postavami, unavený Metal Gear univerzom. Chce skúsiť niečo nové, aj preto musí nechať Snakea zomrieť. Na tom už nič nezmeníme. MGS4 má ambície, aby bodka za sériou bola salvou, ktorá zatrasie celým herným svetom. Veľký otec odchádza a s ním aj zostarnutý hrdina zocelený mnohými bojmi.

No skôr, než potlačíme slzu nostalgie a zasalutujeme najväčšiemu hrdinovi platforiem PlayStation, niekto s ním musí absolvovať poslednú misiu a niekto musí rozpliesť neuveriteľne komplikovanú pavučinu vzťahov postáv a nájsť odpovede na všetky otvorené otázky, ktoré trápia nielen nás po dlhé, dlhé roky. A tým „niekto“ budete vy!

Žiadna z postáv nie je kryštalicky čistá a dobrá, žiadna nie je podlo zlá a zákerná. Sú to ľudia s vlastnými cieľmi, presvedčeniami, rozkazmi, túžbami, posolstvami a vlastnými bremenami na pleciach. Ich charakter definujú činy a rozdeľujú ich do predpripravených nádob – patriot a zloduch. Vo svete MGS má každý pravdu a ak ju spoznáte, prikývnete, že s nimi hrá niekto škaredé bábkové divadlo (Patrioti?) Vojaci sú zbrane v rukách politikov. Intelekt vedcov je zneužitý pre podlé aktivity. Agenti neváhajú pre tú „druhú pravdu“ obrátiť kabát. Pre potreby vyšších cieľov padajú aj najvyššie obete – ľudské životy.

Kto mieša karty? Kto s kým, na ktorej strane stojí? Kto komu čo kedy povedal? Nasledujúci zoznam postáv nie je finálny a definitívny, mapuje iba tie najdôležitejšie a kľúčové postavy. Majster mystifikácie Kojima-san si určite nechal v rezerve zvraty, ktorými domotá a prekvapí aj tých najzarytejších fanúšikov. Nasledujúce riadky majú za úlohu osviežiť pamäť a oboznámiť hráčov s postavami, ich pozadím, históriou a úlohami v MGS4, aby bolo ponorenie do príbehu oveľa plynulejšie.

Snake

V súvislosti so sériou Metal Gear sa vždy spájal hrdina Snake. No nie je Snake ako Snake. Na začiatku bol Naked Snake aka Big Boss, najlepší vojak, aký kedy kráčal po Zemi. V 60-tych rokoch spolu so svojím učiteľom The Boss vyvinul CQC (Close Quarters Combat) a v MGS3 zabránil tretej svetovej. V 70-tych rokoch začala americká armáda experimentovať s klonovaním. Z projektu Les Enfants Terrible sa zrodil Solid Snake.

O Big Bossovi sa hovorilo ako o patriotovi, no on chcel ovládať všetky vojny na svete a kontrolovať každý jeden krok vojakov. Taká bola pôvodná idea Outer Heaven, miesta, kde platí rovnoprávnosť. Z toho dôvodu začal vyvíjať tajnú zbraň – Metal Gear, aby nalomil krehký mier medzi svetovými mocnosťami a začal si diktovať podmienky. Na jeho základňu bol vyslaný Solid Snake. Vlastný potomok ho porazil, no Big Boss zdrhol do Zanzibaru, kde našiel smrť. Solid Snake ho zabil bez toho, aby vedel, že je jeho klonom.

Po náročných misiách sa Solid Snake odobral čakať na zaslúžený dôchodok na Aljašku, no osud mu prichystal iné plány. Z projektu Les Enfants Terrible sa zrodil aj Liquid Snake, dvojča, považované za akceptovanú anomáliu, ktoré zdedilo len minimum vlastností originálu. Liquid s jednotkou FOXHOUND požaduje od americkej armády pozostatky Big Bossa, inak odpáli nukleárnu hlavicu z Metal Geara. Solid Snake je vyslaný na ostrov Shadow Moses, aby zhodnotil situáciu a zneškodnil teroristov. Big Boss aj napriek smrti zabezpečil, aby sa jeho „synovia“ stretli a bojovali proti sebe.

Výsledkom Les Enfants Terrible neboli dva, ale tri klony. Tým tretím je Solidus Snake (vlastným menom George Sears), perfektný klon Big Bossa, ktorý sa stal prezidentom. V MGS2 zohráva dôležitú úlohu a vedie dopredu prehranú vojnu proti Patriotom a odhaleniu ich identity. Napriek cieľu zbaviť svet nadvlády Patriotov a dať mu slobodu, stál na druhej strane a zomrel katanou Raidena.

Solid Snake bol po potopení tankera Discovery označený za teroristu a Patrioti zabezpečili, aby si verejnosť a vláda myslela, že za katastrofu je zodpovedný on sám. V MGS4 dostáva Solid Snake od Campbella poslednú misiu – zlikvidovať Liquida, ktorý prebýva v tele Ocelota. Sám je unavený z bojovania celý život a hovori: „Nie som hrdina,nikdy som ním nebol, ani nebudem.“

Otacon (Hal Emmerich)

Vďaka naivite tohto mladého vedca bol zostrojený vôbec prvý Metal Gear Rex – dvojnohý tank, ktorý dokáže odpáliť nukleárnu hlavicu z každého povrchu. Po incidente v Shadow Moses zakladajú so Snakeom organizáciu Philanthropy (Filantropi) financovanú neznámym sponzorom, ktorej cieľom je zničiť všetkých Metal Gearov. Aj preto sa Snake ocitá na tankeri Discovery na začiatku MGS2 a vracia sa na čističku Big Shell ako agent s kódovým označením Pliskin.

Určite nikto nezabudne na scénu, keď sa maniak do anime a robotov pomočil, keď ho Snake po súboji s Gray Foxom vytiahol zo skrinky. Jeho vysoký intelekt sa podpísal pod mnoho vynálezov (neviditeľný oblek) a dáme ruku do ohňa, že má prsty aj v aktívnej kamufláži OctoCam. Otacon vždy komunikuje so Snakeom výhradne cez Codec, v MGS4 mu bude asistovať aj prostredníctvom diaľkovo ovládaného robota Metal Gear Mk II, ktorý dokáže uštedriť poriadnu dávku elektriny nepriateľom. Šikovná vecička.

Otacon nielen že pomáha Snakeovi, ale chce sa aj pomstiť za smrť sestry Emmy Emmerich, ktorú zabil Vamp v MGS2.

Raiden

Postava zelenáča vychovaného počas misie na Big Shell vychádzala z predpokladu, že MGS2 prijme širšie ženské publikum. Z nenávideného blondiaka si nakoniec vystrelil aj sám Kojima, keď ho nechal Snakeom napchať do skrinky. Mnohí ho považujú za homosexuála. Pod výzorom androgína sa skrýva skúsený vojak, ktorého vychoval Solidus Snake (paradoxne mu zabil aj rodičov) a zocelil už ako dieťa v mnohých misiách, keď velil 10-ročným vojakom. Odtiaľ prezývka White Devil.

V MGS2 dostáva od Olgy katanu, s ktorou v mnohých traileroch porcuje biostroje Gekko ako keby boli z masla. Raiden v MGS4 vystupuje ako tvár superobleku (podobného tomu, ktorý mal na sebe aj Solidus), v žilách mu kolujú nanostroje a je odhodlaný pomôcť Snakeovi. Podarí sa mu ale ochrániť aj Sunny? Objaví sa aj jeho frajerka-agentka Rose, s ktorou čaká dieťa?

Colonel (Roy Campbell)

Je Snakeovým veliacim dôstojníkom a znovu ho posiela na ďalšiu, tentoraz poslednú misiu – zlikvidovať Liquid Ocelota. Campbell spolu s Big Bossom založili FOXHOUND v Portable Ops. Ako veliteľ jednotky FOXHOUND sa po prvý krát objavil v Metal Gear 2, odvtedy vždy jednal na príkazy vlády, no tentoraz vystupuje ako súkromná osoba, zastupujúc záujmy UN Security Council.

V MGS tajil pred Snakeom, že Meryl mu je veľmi blízka, čo nakoniec viedlo k jeho zatknutiu počas operácie. V MGS2 bola jeho osobnosť nahradená virtuálnou postavou generovanou Arsenal Gearom, určeným na cenzúru informácií a udržovaní poriadku v informačnom toku Patriotmi.

Meryl Silverburgh

Veliteľka vynovenej jednotky FOXHOUND, ktorej kedysi velil Big Boss a v ktorej operovali aj Roy Campbell, Solid Snake a Gray Fox. Meryl debutovala ako zelenáč v Metal Gear Solid, pomohla Snakeovi utiecť z väzenia a jej osud spečatila Sniper Wolf. V závislosti od vašich rozhodnutí v hre ste utiekli z ostrova Shadow Moses s ňou alebo s Otaconom. Meryl, dcéra plukovníka Campbella, teraz šéfuje jednotke Rat Patrol, ktorá vďaka nanostrojom operuje v teréne ako jedno telo. Jej cieľom je prešetriť praktiky Liquid Ocelota, no je za tým ďaleko viac a určite sa nebude obmedzovať iba na pomoc Snakeovi.

Sunny

Rozkošné dievčatko je dcérou Olgy Gurlukovich, ktorá bola matke tesne po narodení odňatá Patriotmi a držaná v zajatí ako poistka, keby neuspel Raiden v misii na Big Shell. Olga sa po prvý krát objavila v MGS2 ako prvý boss – vojačka so zarasteným podpazuším. Neskôr pomáhala Raidenovi v kostýme Ninju (Gray Fox), no nakoniec bola zabitá Solidus Snakeom. Olga zverila Sunny do rúk Raidenovi a on jej na oplátku sľúbil, že sa o ňu postará.

Sunny bola vychovaná Patriotmi, nikdy nevidela svojich rodičov, no pozná meno matky. Veľký otáznik visí nad jej otcom a jej úlohe v MGS4. Určite nebude malá.

Naomi Hunter

So žiadnou postavou si nemôžeme byť istí, u Naomi to platí dvakrát. Už raz zradila, keď s vidinou pomsty smrti jej „brata“ Gray Foxa vstrekla Snakeovi vírus FOX DIE, zodpovedný tiež za zrýchlené starnutie. Naomi od pôvodného plánu odstupuje a ušetrí mu život neaktivovaním vírusu, čím si vytvára zadné vrátka pre horšie časy.

Naomi je veľmi dôležitým článkom v pláne Liquid Ocelota – znovu založiť Outer Heaven a ovládať telá vojakov cez nanostroje, vytvorené z kolónií FOXDIE. Genetická inžinierka dobre vie, ako vírus funguje a dáva Snakeovi 6 mesiacov života. Tesne pred vypuknutím rebélie ho žiada o pomoc.

EVA (Big Mama)

Chutná trojitá agentka EVA (vlastným menom Tatyana) s modrými očami a plavými vlasmi počarila snáď každému, kto hral MGS3. Na scény v jaskyni, alebo pri krbe sa nedá zabudnúť. EVA vie výborne jazdiť na motorkách značky Triumph, no jej úloha v MGS4 je nejasná. Svojím telom (skrášleným jazvami) poplietla Big Bossa a evidentne prichádza na pomoc Snakeovi.

Žeby sa chcela pomstiť Ocelotovi za to, že si do Číny nepriniesla na mikrofilmoch skutočný Odkaz Filozofov, ale falzifikát? Uvidí v Snakeovi jeho otca Big Bossa? Zvedie tentoraz Snake (had) Evu ako sa píše v Biblii?

Liquid Ocelot (Revolver Ocelot)

V podstate je bábkou a to ako v rukách Patriotov, tak aj na špagátikoch ruky Liquid Snakea, ktorá ho pravidelne ovláda. Posledný schizofrenický šok zachránil Solid Snakea, keď sa Liquid vrhol aj s Metal Gear Rayom do mora. Ocelot prišiel o ruku v súboji s Gray Foxom a od chvíle, keď dal prišiť ruku Liquida, prebýva v ňom druhá, dominantnejšia osobnosť.

Korene Revoler Ocelota siahajú do Ruska, kde slúžil pod plukovníkom Volginom a pomáhal mu naplniť Odkaz Filozofov so špeciálnou jednotkou GRU. Big Boss mu v prvom (nehrateľnom) súboji poradil, aby namiesto pištole používal revolver. Starnúci Ocelot si zachoval gestá mladíka a ako jediná postava je bossom v každom pokračovaní MGS, čo mu zaistilo rovnaký status dôležitosti ako samotnému hrdinovi Snakeovi.

Liquid Ocelot chce v MGS4 ovládnuť všetky súkromné armády (PMC) pomocou nanostrojov (vytvorených z kolónií FOXDIE), aby naplnil sen Big Bossa – založiť Outer Heaven, kde sú si všetci vojaci seberovní. Jeho najväčšou zbraňou je smrteľná štvorica Beauty & the Beast a súkromná armáda FROGS zložená výhradne zo ženských bojovníkov, ktorej pravdepodobne šéfuje...

Vamp

Jediný preživší z jednotky Dead Cell (skupina bossov v MGS2). Vďaka svojej nesmrteľnosti s ním bojoval Raiden tri krát, v jednom zo súbojov dostal guľku do hlavy, no napriek tomu behal bez problémov po vode alebo po kolmej stene. Jeho úloha v MGS4 je nejasná, no nebudeme asi ďaleko od pravdy, ak povieme, že bude patriť medzi veliteľov súkromnej armády Ocelota – FROGS. Aspoň rovnaké vybavenie tomu nasvedčuje.

Vamp smrteľne zranil Emmu Emmerich, takže mu určite pôjde po krku Otacon a nevyrovnané účty má aj u Raidena, zabil totiž Olgu, matku malej Sunny.

Beauty & the Beast

Obete vojny. Poškodená myseľ traumatizujúcimi šokmi na bojiskách. Ľudskosť hlboko pochovaná pod povrchom smrtiaceho stroja. Tak to je v skratke štvorica bossov, ktorá však podobne ako u predchodcov (MGS – FOXHOUND, MGS2 – Dead Cell, MGS – Cobras) tvorí len zlomok najväčších šéfov. Desivá partička kombinuje krásu žien so strojovou presnosťou zabíjať. Ich hlasy sú z polovice ženské (dabovali ich skutočné modelky) a z časti mužské. Túto skutočnosť možno použiť pri špekulácii, že každú tvoria vlastne dve postavy – mix bossov z predchádzajúcich dielov.

Zoznámte sa s jednotkou Kráska & Beštia:

Laughing Octopus – má veľmi blízko k jednej z prehliadaných postáv. Decoy Octopus dokázal meniť podobu a strihol si miniepizódku v MGS, keď sa vydával za šéfa DARPA. Jeho 15 minút slávy ukončil aktivovaný vírus FOXDIE. Za ideálneho spoločníka volíme podľa diabolského smiechu The Boss, jej prezývka bola The Joy (radosť). A čo chápadlá pripomínajúce kostým Solidusa Snakea?

Laughing Octopus je vyzbrojená štyrmi chápadlami a používa rovnakú aktívnu kamufláž ako Snake.

Screaming Mantis – pripomína vám niekoho? Samozrejme, že Psycho Mantisa, bývalého člena FOXHOUND, ktorý ešte ako dieťa vyvraždil svoju rodnú dedinu. Po službách vláde sa pridal na stranu Liquida. Psycho Mantis patrí medzi nezabudnuteľné postavy aj z toho dôvodu, že dokázal prečítať pozície z pamäťovej karty a ak ste si neprehodili gamepad do druhého portu, tak ste ho nikdy neporazili kvôli jeho telepatickým schopnostiam.

Charakteristické znaky tejto krásky sú levitácia, dve bábky a manipulácia vojakov na diaľku. Pre krik spôsobovaný v mysliach by sme volili ako partnera The Fury z MGS3, ale keďže tento nepochopený kozmonaut-pyroman nie je žena, je z kola von.

Postavy v Metal Gear Solid 4
Crying Wolf – odkazuje na najlepšiu sniperku všetkých čias Sniper Wolf, ktorá ako členka FOXHOUND poplietla hlavu Otaconovi, zviedla súboj so Snakeom a poďakovala mu za smrť, ktorá ju konečne oslobodila. Uplakaný a neustále ponorený do žiaľu bol najuletenejší boss The Sorrow z MGS3, ktorý na vás posielal v rieke plnej zdochnutých rýb toľko vojakov, koľko ste ich zabili. Bol by to ideálny pár.

Crying Wolf má obrovskú silu, dokáže odhodiť buldozér ako keby bol z papiera. Tá zbraň na chrbte je sniperka?

Postavy v Metal Gear Solid 4
Raging Raven – raven je havran a toto zviera uctieval Vulcan Raven z MGS. Snake s ním bojoval dvakrát a po smrti ho zožrali jeho vlastný - havrani. Ideálnym partnerom do páru by bol opäť The Fury, ale to by musel zmeniť pohlavie.

Raging Raven dokáže lietať, útočiť z výšky a krídlami naporcovať vojakov.

Postavy v Metal Gear Solid 4
Metal Gear

V MGS to bol Metal Gear Rex, v MGS2 to bol obojživelný Metal Gear Ray, v MGS3 to bol Shagohod, aký bude Metal Gear v MGS4? V traileri sa mihla scéna, v ktorej stoja proti sebe Snake v Rexovi a Ocelot v obľúbenom Rayi, po uliciach blízkeho východu sa pohybujú múkajúce Metal Gear Gekko a Snake používa na prieskum Metal Gear Mk II. Bude to rovnaké prekvapenie ako Arsenal Gear v MGS2, alebo nás čaká ešte väčšia a ničivejšia zbraň?

Recenziu Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots prinesieme začiatkom budúceho týždňa.


napísal spacejunker 12.6.2008
Páči sa mi!
POSTAVY V METAL GEAR SOLID 4


PS3

Vývoj: Konami / Kojima Productions
Štýl: Akcia / Stealth
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12. jún 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19533)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk