XBOX 360 - 3 ROKY PO

XBOX 360 - 3 ROKY PO

Druhá herná konzola od Microsoftu sa práve prehupla do štvrtého roku svojho života.

Článok

Xbox 360 - druhá herná konzola od Microsoftu sa práve prehupla do štvrtého roku svojho života. Konzola bola vypustená 22. novembra 2005, kedy rozbehla novú generáciu konzol. Ako prvá ukázala konzolistom HD rozlíšenie, skutočnú online službu a next-gen zábavu. Spolu s oslavou tretích narodenín prekonala 25 miliónov predaných kusov a predbehla tým prvý Xbox, na ktorom si Microsoft otestoval vstup do konzolového herného biznisu a ktorý žiaľ zanikol s príchodom nástupcu. Pri Xbox 360 niečo také nehrozí a po troch rokoch nekončí, ale posúva sa o úroveň vyššie.

Konzola za tri roky prekonala svoje pôrodné problémy, dostala vylepšenia a momentálne je dvojkou medzi next-gen konzolami, jednotkou medzi HD konzolami a zároveň je aj najlacnejšou konzolou novej generácie. U nás ju dostanete za 5799 Sk a to najlacnejšiu verziu a za 9299 Sk najdrahšiu (ceny - Brloh). S nízkou cenou a aj aktuálnym updatom systému plánuje Microsoft rozšírenie konzoly aj pre nehráčov, trhu, na ktorý sa mu doteraz neporadilo preraziť. To, či sa mu to podarí, zhodnotíme v ďalších rokoch, teraz si bližšie rozoberieme aktuálny stav konzoly a pozrieme, čo sa od jej zrodu zmenilo.

Xbox 360 - 3 roky po
Xbox 360 - 3 roky po Za tri roky vyšli okolo Xboxu rôzne zábavky, postavičky nechýbajú.
Za tri roky vyšli okolo Xboxu rôzne zábavky, postavičky nechýbajú.


Xbox 360 - 3 roky po Premium a Elite edícia Xboxu
Premium a Elite edícia Xboxu


Xbox 360 - 3 roky po Ovládač prežil tri roky bez zmien.
Ovládač prežil tri roky bez zmien.





 HARDVÉR

Základ Xbox360 tvorí trojjadrový IBM 3,2 GHz procesor s multithreadingom, špeciálne nadizajnovaný ATI grafický čip, 512 MB RAM a DVD mechanika. Tento základ sa od vzniku konzoly nemenil a ani nezmení. Síce pôvodne boli obavy zo strany hráčov, že DVD médium bude pre next-gen hry málo, ale ako sa ukázalo aj po troch rokoch úplne stačí a jediné hry, ktoré doteraz vyžadovali viac diskov boli japonské RPG záležitosti s množstvami predrenderovaných scén. Čo sa týka samotného výkonu procesora a grafiky, autori hier sa s ním za tri roky naučili pekne pracovať a aktuálna hitovka Gears of War 2 predvádza dnešné maximá Xboxu, ktoré sa ešte budú posúvať vpred.  

Koncepčne vyzeral Xbox 360 pekne, ale Microsoft spravil s pridávaním ďalších funkcií na poslednú chvíľu niekoľko dizajnových chýb (napríklad pridanie HDD nebolo plánované) a problém bol na svete. RROD, teda červený kruh smrti, trápil konzolu prvé dva roky života, kým Microsoft konečne lokalizoval problémy a so zmenou achitektúry procesora (z 90 nm na 65nm) a eliminovaním zahrievania ich odstránil. Dnešné konzoly, ktoré môžete kúpiť, sú už bezproblémové. Ak však máte doma starú konzolu a ešte nebola v oprave, je tam stále šanca, že vás pozdraví červenými svetielkami.

Okrem odstránenia problémov so zahrievaním vylepšil Microsoft aj ďalšie časti konzoly a postupne pridal do každej verzie konzoly HDMI port, úplne odstránil káblové ovládače z lacnejších verzií, upgradol 20 GB harddisk na 60 GB, zväčšil pamäťové karty a rôzne ďalšie drobnosti.

Pôvodne konzola mala dve základné balenia Core a Premium, tie sa postupne transformovali na Arcade a Pro a pribudla k nim Elite edícia. Aktuálne ponuka vyzerá nasledovne:

- Xbox 360 Arcade  (5799 Sk v Brlohu) - najlacnejšia verzia vhodná pre občasných nenáročných hráčov, ktorí neplánujú využívať online službu, sťahovať demá alebo filmy. Arcade má priložených 5 arcade hier na okamžitú zábavu a 256 MB pamäťovú kartu na váš profil a pozície v hrách. Vzhľadom na absenciu hard disku, môžu niektoré hry, ktoré využívajú harddisk na cachovanie pomalšie nahrávať, prípadne sú extrémy, kedy napríklad hra Burnout Paradise nebude podporovať online multiplayer vôbec. Väčšina hier, však nemá žiadny problém pri spúšťaní bez hard disku.

- Xbox 360 Pro (7499 Sk v Brlohu) - najoptimálnejšia verzia Xboxu ponúka 60 GB harddisk (s nainštalovanou arcade hrou Hexic), priložený headset a HD kábel. Pre HD hranie už viac nepotrebujete. Už jedine ak tak HD televízor alebo monitor a samozrejme hry. 60 GB hard disk ponúka dostatok miesta na všetko, čo konzola a systém ponúkajú, teda napríklad novopridané inštalovanie hier, alebo sťahovanie vecí z online služby.

- Xbox 360 Elite (9299 Sk  v Brlohu) - najdrahšia verzia so 120 GB harddiskom a oproti predošlým dvom verziám je v čiernom prevedení. Vhodná, ak plánujete veľa sťahovať a inštalovať a ak sa vám páči čierna farba. Verzia má ako headset, tak aj HDMI kábel. 

Všetky verzie majú priložený bezdrôtový ovládač a majú HDMI port. Prakticky sa verzie od seba odlišujú len hard diskom, ktorý si môžete dokúpiť a ešte ponukou TV káblov. Teda aj ak ste si kúpili Arcade verziu a chcete upgradovať, stačí kúpiť hard disk a máte všetky možnosti ostatných dvoch verzii.

Vo výpredaji ešte dostanete aj staršiu 20 GB verziu, konkrétne Brloh ju má za 6999 Sk a rovnako aj výpredaj 20 GB hard diskov, ktoré sú po 1099 Sk. Teda ak máte Arcade verziu konzoly, môžete si teraz výhodne dokúpiť lacný hard disk. Ak plánujete novú konzolu, určite doporučujeme 60 GB Premium verziu. Prípadne rovno aj s hrou, napríklad bundle s Gears of War 2.

Z ďalších periférií si môžete vybrať napríklad:

 Vision kamera - ak chcete komunikovať s priateľmi aj prostredníctvom kamery, prípadne hrať hry ovládané kamerou, určite si ju zaobstarajte
 Xbox 360 volant - kvalitný volant s možnosťou uloženia na kolená 
 VGA kábel - ponúkajúci kvalitný obraz hlavne pre klasické PC monitory, alebo televízor s VGA vstupom
 Play and Charge kit - káblik, ktorým nabijete baterky v ovládači bez nutnosti ich vyberania a nabíjania v klasickej nabíjačke
 Ovládače rôznych farieb - ak by vás biely alebo čierny ovládač už nudil, respektíve druhý ovládač sa vždy zíde.
 60 GB alebo 120 GB hard disk  - hlavne ak plánujete hry inštalovať na hard disk a hard disk nemáte, alebo máte len 20 GB HDD, môžete si kúpiť väčší, aj keď mierne predražený.
 Wireless adaptér - konzola v sebe nemá wireless zariadenie a ak sa chcete pripojiť na bezdrôtovú sieť a nemáte voľný externý wireless router, môžete si zakúpiť oficiálny adaptér, ktorý pripnete dozadu na konzolu.
 Chatpad - sympatická malá klávesnica zasunuteľná do gamepadu, ak plánujete veľa písať.

Viac periférií si môžete vylistovať na našom shope.

Medzičasom sa pre Xbox 360 objavila aj externá HD DVD mechanika na prehrávanie filmov, ale spolu s odchodom HD DVD z tohto sveta sa pobrala aj mechanika, Microsoft namiesto nej rozbehol svoju online ponuku HD filmov.

Xbox 360 - 3 roky po
Xbox 360 - 3 roky po Najnovší bestseller Xboxu - Gears of War 2
Najnovší bestseller Xboxu - Gears of War 2


Xbox 360 - 3 roky po Avatary sa dostávajú do prvých hier, jednou z nich je Kingdom of Keflings.
Avatary sa dostávajú do prvých hier, jednou z nich je Kingdom of Keflings.


Xbox 360 - 3 roky po MS sa pustil do oslovenia nehráčov a Lips s mikrofónmi detekujúcimi pohyb je jedným z lákadie.
MS sa pustil do oslovenia nehráčov a Lips s mikrofónmi detekujúcimi pohyb je jedným z lákadie.





 HRY

Z herného pohľadu konzola neustále dodáva bohatú ponuku hier, kde už pomaly začína rozširovať aj ponuku pre nehráčov. Základom, na ktorom je nový Xbox postavený, sú tentoraz dve hry a to Halo a Gears of War, veľmi úspešné akčné série predávajúce milióny a postavené ako sezónne ťaháky. Z ďalších exkluzivít pri štarte konzoly zaujal Project Gotham Racing 3, minulý rok mu prišla aj štvrtá časť a to spolu s Forzou 2, kde oslovili racingových hráčov. Mass Effect spolu s Fable 2 zapôsobil na RPG hráčov, séria japonských RPG zase pre fanúšikov tohto východného štýlu hier. Tento rok pribudlo aj rozprávkové Banjo Kazzoie: Nuts and Bolts, ktoré má spolu s Viva Piňata osloviť mladších hráčov. 

Microsoft si už uvedomil, že strieľačky a rozprávkové hry na oslovenie väčšieho počtu nehráčov nestačia a túto jeseň to rozbehol s Lips, karaoke hrou s inovatívnymi mikrofónmi a pokúsil sa vytvoriť niečo nezvyčajné s kamerou You are in the Movies, rovnako tento rok pokračovala kvízová séria Scene It!.

K tomu určite za spomenutie stoja tituly ako GTA IV, ktoré dostane exkluzívne expanzie pre Xbox360, z podobného štýlu nepremeškajte Saints Row 1, 2, netradičný Crackdown, rovnako vysoko hodnotený Bioshock a čerstvý Fallout 3. Ak máte radi hudobné hry, nepremeškajte Guitar Hero III, Rock Band 2. Z bojoviek odporúčame Soul Calibur IV, prípadne starší, ale stále dobrý Dead or Alive IV.

Pre nás je veľkým plusom snaha Microsoftu prinášať lokalizované hry na svoju konzolu a všetky väčšie hity sú s českými titulkami. Túto sezónu to boli Gears of War 2, Fable 2 a aj Banjo Kazzoie. Predtým sme mali Crackdown dokonca predabovaný.

Ak si to zhrnieme podľa hodnotení v receziách TOP 10 vyzerá nasledovne:

 1. Grand Theft Auto IV  (97 %)
 2. The Orange Box  (96 %)
 3. BioShock  (95 %)
 4. Call of Duty 4: Modern Warfare  (94 %)
 5. Gears of War  (94 %)
 6. The Elder Scrolls IV: Oblivion  (94 %)
 7. Gears of War 2  (94%)
 8. Halo 3  (93 %)
 9. Fallout 3  (93 %)
 10. Guitar Hero II  (92 %)

Do rebríčka sa prebojovali hneď tri tohtoročné tituly (GTA 4, Fallout 3, Gears of War 2) a ponuka budúceho roku to na vrchole určite znovu zamieša. Naplánované sú totiž ďalšie dávky zaujímavých titulov.

 SYSTÉM & XBOX LIVE 

Xbox360 neponúka len hry, konzola pri svojom vzniku ukázala, že konzoly nemusia prehrávať len hry a filmy. Ukázala kompletný systém, ktorý okrem prehrávania hier a videí vložených na DVD dokáže sa dokáže pripojiť online na službu Xbox Live, ktorá umožňuje sťahovať demá, malé arcade hry, expanzie, patche a okrem toho ponúka aj sociálne funkcie, ako pridávanie priateľov, komunikovanie cez správy, cez headset, alebo aj cez kameru. Nakoniec aj zbieranie score, teda Achievementov, je jedným zo zaujímavých inovácii, ktoré konzola priniesla a ktoré sa už rozšíril na väčšinu platforiem. K možnostiam medzičasom pribudla filmová služba, kde sa dajú sťahovať filmy a seriály a najhorúcejším prídavkom sú aj užívateľské hry.

Užívateľské hry pribudli spolu so spustení NXE - nového systému pre Xbox360, ktorý zmenil všetko, čo sme doteraz poznali a textovo zamerané menu zmenil na grafické, kde namiesto textových výpisov listujete medzi grafickými záložkami. Prostredie vám dotvárajú rôzne herné témy a hlavne váš Avatar, teda postavička, ktorú si od základov vytvoríte, oblečiete, nadizajnujete a ktorou sa budete pred priateľmi prezentovať a to či už len vo výpise priateľov, alebo aj v hrách, totiž postavičky už mieria do hier a zahrať si s nimi môžeme ako v Scene It 2 alebo v malej arkádovke Kingdom of the Keflings, kde sa sám alebo s tromi priateľmi môžete starať o mesto liliputánov. V niektorých ďalších hrách robia postavičky krovie a priamo s nimi nehráte. Týmto počinom posunul Microsoft konzolu bližšie k nehráčom, ktorým bude vďaka pekným farbičkám a panáčikom sympatickejšia.

Nový systém pridal aj možnosť inštalovania hier na HDD, čo znamená že ak obetujete okolo 6 GB miesta na disku, získate rýchlejšie načítavanie hry a zároveň aj výrazne znížite hluk konzoly, keďže sa DVD v mechanike prestane točiť. Spolu s Avatarmi je to jeden z najlepších prídavkov pre konzolu počas celých troch rokov. 

Výrazny rozmach v posledných rokoch na konzole zaznamenalo sťahovanie Arcade hier, čo sú menšie hry rozmanitých štýlov, ktoré stoja niekoľko stoviek korún a ktoré si po stiahnutí okamžite zahráte (každú hru si samozrejme môžete pred zakúpením vyskúšať). Určite z Arcade služby doporučujeme tohtoročné bomby Castle Crashers, Braid, z minulého roku Prince of Persia alebo Bomberman. 

Novo pridané sú Užívateľské hry, ktoré môže každý trochu nadaný jedinec vytvoriť a pridať na Live. Tieto rovnako stoja za vyskúšanie a aj keď za väčšinu sa ani demo neoplatí pozerať, nájdu sa aj výnimky ktoré zatieňujú aj Arcade hry. Žiaľ aj za užívateľské hry sa platí. V tejto oblasti online ponuky hier Microsoft pomaly rozbieha aj sťahovanie rozsiahlejších plných hier z Live, kde úvodnými titulmi bol minulý rok Tomb Raider a tento rok priniesli rozšírený Portal z Half Life 2. Zatiaľ nevieme, ako to Microsoft bude viesť ďalej, ale jednoznačne technológie na to majú, už bude záležať len na tom, kedy sa to rozhodnú spustiť naplno.

Všetko na Live službe sa kupuje za MS pointy, tie sa dajú kúpiť na kartách, alebo zaplatiť kreditkou. U nás platí pomer 2 MS Pointy = 1 SK, teda pri bežnej cene za arkádovú hru, čo je 800 alebo 1200 pointov, zaplatíte 400 alebo 600 Sk. Podobné ceny sú aj za expanzie a pri užívateľských hrách je to približne o polovicu menej.  Pri pointoch je jedna výhoda a to, že sa dajú zohnať aj lacnejšie. Váš kurz teda bude závisieť od toho, za akú cenu ich dostanete. Niekedy sa to môže stiahnuť cenu hry aj o polovicu. 

Xbox 360 - 3 roky po
Xbox 360 - 3 roky po Témy do nového systému budú rozmanité a designovo veľmi pôsobivé.
Témy do nového systému budú rozmanité a designovo veľmi pôsobivé.


Xbox 360 - 3 roky po Textové menu vymenili grafické záložky a Avatary
Textové menu vymenili grafické záložky a Avatary


Xbox 360 - 3 roky po Rozšíril sa popis každého titulu, rozdelil sa na záložky a každá hra má aj pozadie, obrázky, videá.
Rozšíril sa popis každého titulu, rozdelil sa na záložky a každá hra má aj pozadie, obrázky, videá.





LIVE MULTIPLAYER

K Xbox Live neodmysliteľne patrí aj multiplayer, ktorý práve táto služba na konzolách rozbehla, aj keď za cenu spoplatnenia. Microsoft s platením začal pri spustení služby ešte pri prvom Xboxe a pri druhom tento faktor ostal. Firma totiž všetky súbory a multiplayerové servre hosťuje u seba a udržiava v chode, pokým si to firmy prevádzkujúce hry želajú. Vy za to zaplatíte okolo 150 Sk /  5 euro mesačne a stanete sa tak Gold užívateľom. Vďaka tomu okrem možnosti hrať multiplayer získate aj malý bonus a to sťahovanie hrateľných ukážok o týždeň skôr ako Silver užívatelia, ktorí neplatia. 

Ako však sledujeme dianie so službou Live na PC, kde boli určité časti služby za poplatok a už sú zadarmo, je pravdepodobné, že ani tu dlho poplatky nevydržia. Otázne je, kedy Microsoft oželie stovky miliónov dolárov, ktoré mu z toho pritekajú.

Môžeme pripomenúť, že Live stále nie je lokalizovaný. Česká pobočka Microsoftu na tom už dávnejšie začala pracovať, ale zatiaľ nie je nič dokončené, spustené, ohlásené. Znamená to aj to, že pri registrácii na Live si nemôžete vybrať Slovensko ani Česko ako vašu domovskú krajinu a zaregistrovať sa musíte napríklad na Rakúsko, alebo Anglicko, aby ste mohli fungovať bez problémov a vôbec sa pripojiť online

 FINÁLNE ZHRNUTIE

Xbox360 môžeme po troch rokoch zhodnotiť ako skutočnú next-gen konzolu, ktorá spojila v sebe to najdôležitejšie a to vhodnú cenu, silný hardvér, užívateľskú prítulnosť a hlavne pre autorov hier jednoduché programovanie. Xbox360 dokázal zbaviť svojich najväčších negatív a to chybovosti, kde v nových verziách už červený kruh neuvidíte a rovnako aj hluku mechaniky, kde vďaka inštaláciám na hard disk je už počas hrania konzola tichá. Určitou nevýhodou ešte môže pre niekoho byť platenie za multiplayer.

Čo bude ďalej? To vie len Microsoft. My určite vieme, že budúci rok Xbox360 dostane ďalšiu dávku killer titulov od Halo: ODST, Halo Wars, nový Splinter Cell, Resident Evil V, Bioshock 2, Mass Effect 2, GTA IV expanzie a napríklad aj Alan Wake. Možno sa objaví dlho očakávané a stále oficiálne neohlásené motion ovládanie. Plus popritom bude Microsoft vylepšovať architektúry procesorov v konzole, čo bude znamenať menšie zahrievanie, nižšiu spotrebu a ďalšie klesanie ceny. Či budúci rok uvidíme aj Xbox 360 Lite, teda zmenšenú verziu konzoly, je zatiaľ otázne. Ak sa tešíte na nový Xbox, ten predbežne očakávame koncom roku 2011.

Xbox 360 - 3 roky po
Detaily balenia Prémium edície.


napísal saver 27.11.2008
Páči sa mi!
XBOX 360 - 3 ROKY PO
+ štýlové menu, Avatary
+ inštalácie
+ výkon/cena
+ ponuka na Xbox Live
+ ponuka hier
- absencia Live na Slovensku
- platba za multiplayer

Zaradené pod: xbox


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19768)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk