NAJLEPŠIE HRY ROKA 08

NAJLEPŠIE HRY ROKA 08

Nadišiel čas ohliadnuť sa späť a pozorne vybrať to najlepšie, čo sa urodilo za posledných 12 mesiacov.

Článok

Nastal čas. Pôvodne slovná hračka - pozvánka k sexuálnemu aktu medzi dvomi mladými ľuďmi a sa mi vryla do pamäte nezmazateľnými písmenami a vždy vo mne evokuje pohľad na dvoch podnapitých, ako sa navzájom podpichujú, či ten správny čas nenastane náhodou až po ďalšom poháriku. Je to tak, nastal čas. Na vzájomné dráždenie, penenie. Vzdychanie. Znovu. Opäť. Nadišiel čas ohliadnuť sa späť a pozorne vybrať to najlepšie, čo sa urodilo za posledných 12 mesiacov. Nadišiel čas vyhlásiť najlepšie hry roku minulého (vy prasáci)!

Bol lepší ako minulý, horší ako ten predošlý? Je to jedno, neohrozene a poctivo sme spočítali hlasy všetkých zúčastnených, všetkých vierovyznaní, uctievaných božstiev. V redakčnej komunikácii zavládol nepokoj a zvláštne očakávania, ktorá si uchmatne ocenenie najvyššie. Hrou roka môže byť iba jedna. Povedali sme si totiž, že bude pre nás (a dúfajme, že aj pre vás, veď práve pre vás robíme to, čo robíme a myslíme, že to robíme dobre, keď nehovoríte inak), ak upustíme od zaužívaného trendu vyhlasovania najlepších hier po platformách a spravíme si vlastný rebríček, kde budete mať všetko po ruke. Ono, šetríme nervy a tak trochu aj duševné zdravie, nemusíte už nadávať v toľkých diskusiách, stačí sa vykričať v jednej.

Nová doba, si žiada nové prístupy a tak sa po krátkej diskusii odkleplo, že Sector po novom bude vyhlasovať rebríček TOP 10 a k tomu vyberie aj najlepšie hry pre každú z platforiem. Vlastne, načo ďalej chodiť okolo horúcej kaše, udalosti roku minulého si rozoberieme v pripravovanom retrospektívnom článku. Nastal čas? Nastal! Tak, bubny prosím! Prichádza najlepšia desiatka roku minulého!

10. Mass Effect [recenzia]

Najlepšie hry roka 08
Kapitán Sheppard s posádkou Normandy pristál konečne aj na platforme PC, aby ukázal, aká veľká môže byť taká jedna vesmírna opera o záchrane celej galaxie obyčajným človekom, ktorý má privilégiá rozhodovať aj za iných a meniť tak osudy celých rás. RPG od majstrov žánru BioWare sa od svojho konzolového proťajšku nafúkla funkciami a obsahom zahrňujúcim bezplatnú epizódu s novými questami.

9. Resistance 2 [recenzia]

Najlepšie hry roka 08
Keď sa hovorí o Resistance 2, hovorí sa hlavne o maniakálnom multiplayeri s podporou až 60 hráčov a unikátnej kooperatívnej kampani, ktorá svojou náturou pripomína raidy v MMO hrách. To zatiaľ v žiadnej inej FPS akcii nenájdete. Ak si k tomu prirátate jemné RPG prvky, odomykanie novej výstroje a zbraní, tak sa ocitáte na mieste, z ktorého niet úniku. Pokračovanie PS3 launchového titulu nepoľavilo ani v singleplayer kampani s uzemňujúcim zakončením.

8. Crysis: Warhead [recenzia]

Najlepšie hry roka 08
Crysis sa po svojom minuloročnom úspechu vracia v expanzii Warhead vylepšujúcej hru po každej stránke a ponúkajúcej nový pohľad na inváziu, ktorá postihla pacifický ostrov a zachvacuje celú planétu. Psycho, ktorého v hre preberiete, ponúkne nový štýl boja, nové zbrane, nové vozidlá a nové zákutia ostrova. Okrem tejto kampane autori v hre vylepšili a osamostatnili multiplayer do titulu Crysis Wars, ktorý ponúka nové módy a mapy.

7. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots [recenzia]

Najlepšie hry roka 08
MGS4 je posledným mohykánom. Najväčšia zo 3rd party exkluzívnych PS3 titulov si od nás odniesla maximálne možné hodnotenie. Nešlo o poblúznenie z komplikovanej story. Snake je na sklonku života, berie do rúk zbraň, do komory hádže jeden náboj a bázlivo pokladá ukazovák na kohútik. Stojí na hra, tak ako MGS4 medzi filmovou drámou a stealth akciou, ktorú možno hrať ako FPS. Na zvraty bohatá, po produkčnej stránke nekompromisná. Také sú zbrane Patriotov.

6. Dead Space [recenzia]

Najlepšie hry roka 08
V zapadnutom kúte vesmíru stoná ťažobná loď Ishimura. V jej škrýpajúcom trupe žije niečo, čo na palube nie je vítané. Parazituje na jej posádke, mení ľudí na krvilačné monštrá. Keď sa k tomuto zisteniu dopracujete, budete si musieť vymeniť spodky. Sci-fi horor Dead Space pracuje so strachom z neznáma ako z učebnice, navyše si pomáha diabolským priestorovým ozvučením, ktoré spôsobuje, že sa naplašíte aj vlastnej ozveny. Unikátne úlohy v nulovej gravitácii a strategické zbavovanie údov nepriateľov pomocou ťažobných nástrojov dokazujú, že EA vie robiť aj iné ako len športové hry.

5. LittleBigPlanet [recenzia]

Najlepšie hry roka 08
Áno, áno, editory tu odjakživa boli, sú a ešte aj budú. Tak, prečo ten v LittleBigPlanet? Pretože prišiel v pravú chvíľu! Bláznivá skákačka s unikátnou podporou štyroch hráčov dovoľuje zároveň vytvárať level, hrať ho a meniť jeho podobu jedným z mnohých nástrojov. 50-ka levelov vás naučí, ako pracuje svet postavený na fyzike, ale po ich prejdení, je to už len a len o kreativite, ktorá nezná konca kraja a jej limitom je len vaša fantázia. No a komu sa nechce tvoriť, môže prechádzať tony levelov publikovaných hráčmi z celého sveta.

4. Fable 2 [recenzia]

Najlepšie hry roka 08
Exotická fantázia Petra Molyneuxa znovu ožila a zasiahla hráčov hlboko do srdca. Malý chlapec alebo dievča a jeho verný štvornohý priateľ sa vydávajú na svoju cestu životom. Či povedie k dobrému alebo zlému, bude len na hráčovi. Bude sa z nich môcť stať hrdinský živiteľ rodiny, záletník so ženou v každej dedine, osamelí pustovník alebo temný démon vraždiaci každého a všetko bez zaváhania a zľutovania. Humor, kooperačná hra a český preklad sú ďalšími plusmi, vďaka ktorým je hra na štvrtej priečke nášho rebríčka.

3. Fallout 3 [recenzia]

Najlepšie hry roka 08
Z matematického i štatistického hľadiska je všetko v poriadku. Trojka je trojkou. Postapokalyptické pátranie po otcovi, ktorý zdrhol z Valutu 101, nás zaskočil nepripravených. Po toľkej skepse vyvolanej zmenou perspektívy, sme sa nevedeli nabažiť likvidovaním super mutantov v divočine a pomáhaniu obyvateľov oblasti zničeného Washingtonu. A to sme, prosím pekne, nemuseli splniť ani jeden povinný quest! Fallout máme radi a trojka vyšperkovala nadšenie z vetvených questov, aké nedokáže vyvolať ani Jet.

2. Gears of War 2 [recenzia]

Najlepšie hry roka 08
Myslíš, že tí sviniari preskúšajú tu zelenáča? Na to ti seriem, potrebujem nájsť Mariu! Naštartuj Lancerku a privítaj tých maderfakerov po žoldniersky; čepeľou od riti až po záhlavie! Cliffy B je nahnevaný, testosterónom napichaná jednotka gearsov takisto. Niekto si to musí zákonite odskákať a Gears of War 2 svojim ukazovákom mieri na znovuformovanú armádu Locustov. Majú to zrátané, takisto ako aj akcie, ktorým tento rok pracoval zvierač na plné obrátky. Sánky sa svojvoľne otvorili a po vláčnom úvode sa rozpútal posledný boj o (alebo za?) ľudstvo. Brutálny multiplayer nasadzuje špičkovej produkcii korunu a má tendencie stať sa najhrávanejšou hrou na Live. Potrebujete viac?

Hra roka  

1. Grand Theft Auto IV [recenzia]

Fanfáry? Fanfáry! Tram-da-da-dááá! Má sem zmysel niečo písať? Má zmysel pochybovať o kvalitách Rockstaru? Má zmysel odporovať mainstreamu a hre, ktorá je takou, akú si želá sám hráč? Grand Theft Auto IV je bohužiaľ fenomén. To bohužiaľ patrí pre neveriacich a všetkých odporcov. Odhliadnuc od zaužívanej schémy hra dospela s novou technológiou a posunula hranice mestských hraníc tam, kam nik nedosiahne. Niko Bellic a jeho óda na ukradnutý americký sen právom okupuje prvé miesto, nebyť odfláknutého portu PC verzie, bola by to jednotka s hviezdičkou. Právom. Bang, Bang, Jack is dead!

Našu TOP 10-ku bez rozdielu platforiem poznáte. Podľa správnosti musíme ešte vybrať jedného zástupcu, ktorý bude kraľovať všetkým na svojej domácej platforme. Kritériá na výber najlepšej hry danej platformy boli jednoduché, sústrediť sa na tie, ktoré inde nenájdete. V redakčnom hlasovaní to dopadlo nasledovne. Fanfáry, prosím!

PC hra roka
 Fallout 3 [recenzia]

Najlepšie hry roka 08
Ako ukázalo niekoľko vyvolených, multiformáty vedia vyvolať na čelách PC hráčov poriadne vrásky, hlavne v prípade, ak im stroj ledva dýcha pre hre, ktorú by inak konfigurácia zvládla ľavou zadnou. Fallout 3 získava ocenenie najlepšej PC hry minulého roka aj vďaka českej lokalizácii. Ten hlavný dôvod je dúfam každému jasný. Postapokalyptický svet, v ktorom môžete pochovať celé mesto stisknutím jediného tlačítka!

Xbox 360 hra roka

 Gears of War 2 [recenzia]

Najlepšie hry roka 08
Horda znovu povstala a Gears of War 2 ukázal, že Gears of War 1 bol len slabým predkrmom pred tým, čo prišlo v dvojke. Armády sa stretávajú, mesta padajú, tretia strana konfliktu sa prebúdza. Skutočná vojna začína. Dvojka nám ukázala, že možnosti brutality sa nezastavili a posúvajú sa míľovými krokmi vpred, ostáva nám čakať čo nám Cliffy B naordinuje v tretej časti série.

PS3 hra roka
 Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
[recenzia]

Najlepšie hry roka 08
Snake je starý pes zocelený vojnou a jeho posledná cesta začína na cintoríne, kde chce skoncovať so životom. Duchovný otec série Hideo Kojima ho posiela na zaslúžený dôchodok, ale ešte predtým rozohráva nebezpečnú partiu s jeho nemesis – Liquid Ocelotom. Úžasne komplikovaný svet po 20 rokoch uzatvára s odpoveďami na všetky otázky majstrovské dielo, ktoré zanecháva produkčnou hodnotou za sebou ostatné.

PSP hra roka
 God of War: Chains of Olympus [recenzia]

Najlepšie hry roka 08
Skôr ako padol Boh vojny, skôr ako zabil Gorgonu a Perzeovou hlavou prerazil trojmetrový múr, bol Kratos bábkou v rukách Olympu. A práve o časoch „pred“ rozpráva spin-off Chains of Olympus, ktorý ako keby svojim starším bratom z oka vypadol. Nechýba mu monumentálnosť, súboje nepostrádajú brutalitu a dizajn epiku. Autori dokázali vyťažiť z PSP nemožné, krajšiu hru budete len ťažko hľadať.

PS2 hra roka
 Persona 3 [karta hry]

Najlepšie hry roka 08
Bim-bam, bim-bam. Jednej platformy je koniec. Dekádu starú vykopávku pomaly, ale isto opúšťajú vývojárske tímy a stáva sa skôr zdrojom rodinnej, ako solídnej zábavy. Minulý rok bol bohatý hlavne na multiformáty, ale aj zopár skvostov. JRPG Persona 3 medzi ne patrí. Cez deň ste poctivý študent a rozvíjate vzťahy medzi spolužiakmi, v noci s nimi brázdite chodby školy a likvidujete monštrá pomocou persón, ktoré vyvolávate streľbou do vlastnej hlavy!

DS hra roka
 Professor Layton and the Curious Village [recenzia]

 Módna vlna Brain Trainingov na najpredávanejšej platforme súčasnosti skončila. Kópie zostali bez rozdielu v tieni svojho vzoru, pretože boli obyčajnými kópiami. Professor Layton dráždi šedú mozgovú kôru 120 hádankami zahalenými do príbehu ako vystrihnutého z poriadneho animovaného filmu. Nahovorené cut-scény a distribúcia hádaniek cez internet nasadzujú tejto puzzle adventúre korunu.

Wii hra roka
 Super Smash Bros. Brawl [recenzia]

  O víťazovi bolo rozhodnuté pomerne skoro. Line-up Wii bol minulý rok tak žalostný, že z radu multiplatformových projektov a casual titulov vystupovali iba dvaja bojovníci v ťažkej váhe. Nakoniec bojovka Super Smash Bros. Brawl dala KO v poslednom kole adventúre Zack & Wiki a odnáša si vavríny nielen za šialenú hru štyroch hráčov, ale hlavne za natrieskaný obsah a počet bonusov vytekajúcich z DVD.

 

Nič nezostávame dlžný ani jednotlivým žánrom a rôznym nie menej dôležitým kategóriám, ktoré rovnako majú výpovednú hodnotu o kvalitách vybraných titulov. Tak tu sú:

 Najlepšia FPS - Left 4 Dead
 Najlepšia akcia - Gears of War 2
 Najlepšia akčná adventúra - GTA 4
 Najlepšia adventúra - Perry Rhodan
 Najlepšia plošinovka - LittleBigPlanet
 Najlepšia stratégia - Sins of the Solar Empire
 Najlepší racing - Burnout Paradise
 Najlepší šport - NHL 09
 Najlepšia bojovka - Super Smash Bros. Brawl
 Najlepšia MMORPG - World of Warcraft: Lich king expanzia
 Najlepšia simulačná hra - Steel Fury

 Najlepšia PSN hra - WipEout HD
 Najlepšia XBLA hra - Braid
 Najlepšia WiiWare hra - Lost Winds
 Najlepšia PC arcade hra na stiahnutie - World of Goo

 Najlepšia grafika - Crysis Warhead
 Najlepšia výtvarná stránka - Prince of Persia
 Najlepší OST/pôvodná hudba - MGS4
 Najlepší zvuk - MGS4 & Dead Space
 Najlepší príbeh - MGS4
 Najlepší multiplayer - Left 4 Dead
 Najlepší vývojár/podpora - Criterion Games
 Najhoršia optimalizácia - GTA IV (PC)
 Najväčšie prekvapenie – dominancia Wii na trhu
 Najväčšie sklamanie – Star Wars Force Unleashed
 Najlepší lineup 2008 – PS3
 Najhorší lineup 2008 - Wii
 Najlepšia hra, ktorú nik nehral – Valkyria Chronicles & Banjo Kazooie: Nuts and Bolts

Vyhlásenie najlepších hier roka 2008 máme za sebou, v retrospektívnom článku sa obzrieme za tými najväčšími udalosťami uplynulých mesiacov a vyhlásime si aj najlepšie freeware hry. Od budúceho týždňa spúšťame čitateľskú anketu, v ktorej aj váš hlas môže rozhodnúť o najlepšej hre 2008!


napísal redakcia 9.1.2009
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE HRY ROKA 08


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17928)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk