PREDSTAVUJEME NINTENDO DSI

PREDSTAVUJEME NINTENDO DSI

Najnovší model DS si našiel cestu aj k nám. Prezradíme vám, či má význam investovať do tohto inovovaného elegána.

Článok

V porovnaní s pompou sprevádzajúcou uvedenie herných systémov Wii a DS predstavuje launch nového handheldu Nintendo DSi neškodný vánok s prísľubom ďalšieho milióna predaných kusov. Odťažitý prístup Nintenda je (ne)pochopiteľný, spoločnosť trvá na tom, že DSi nie je novým herným zariadením, ani nástupcom najpredávanejšieho handheldu na svete, ale jeho inovovaným modelom. Stalo to už v minulosti s GameBoyom, deje sa to opäť pri DS-ku. Za ani nie prvý týždeň na trhu má DSi na konte viac ako 300 000 predaných kusov, čo je jasným ukazovateľom obľúbenosti tohto zariadenia, resp. značky. Pre koho je ale určený?

Hneď na začiatok si treba uvedomiť jeden podstatný fakt, ak patríte medzi majiteľov DS Lite a s obľubou si ešte zahráte aj GBA tituly, prípadne ste prepadli čaru Guitar Hero, tak pre vás je DSi zbytočnou investíciou. Neobsahuje totiž GBA slot! Nepripojíte k nemu ovládač na hranie GH ani rumble pak alebo čokoľvek iné, čo tento slot využíva. Pre niekoho trauma, pre iného len neidentifikovateľný konektor zahalený krytkou. Ak ste v živote DS nedržali v ruke, alebo ste boli doteraz ako ja, majiteľom prvého modelu (tzv. fat), tak je najvyšší čas začať uvažovať o kúpe. Preto sa v texte aj vyskytujú fotografie porovnávajúc vôbec prvý model s najnovším, aby sa rozdiely oveľa dramatickejšie prehĺbili.

DSinteractive?

Prvé, čo udrie do očí pri rozbaľovaní, je takmer 500-stranový manuál. Pre hráčov je absolútne nepodstatný a preto ho asi nik ani z igelitu nebude vyberať. V krabici sa ďalej nachádza náhradný stylus, nabíjačka a samotné DSi. Na prvý pohľad zaujme svojím spracovaním a použitými materiálmi. V zatvorenom stave, vďaka minimu ovládacích prvkov na tele, pripomína skôr zálohovacie zariadenie ako herný nástroj. Na čele sa nachádza iba konektor pre headset/slúchadlá, zadnú stranu okupuje štandardne v strede umiestnený DS slot pre hry, konektor pre nabíjačku a miesto pre šnúrku na zápästie/krk (nie je súčasťou balenia).

Na ľavú stranu sa presunulo digitálne ovládanie hlasitosti, už nie je riešené posuvným analógovým potenciometrom. Naopak na pravej je zaparkovaný stylus a hneď vedľa neho sa nachádza slot pre SD karty. DSi sa zbavuje okrem GBA slotu aj lesklej povrchovej úpravy, ktorá je magnetom na odtlačky. Namiesto toho sa vsadilo na matný hladký plast, ktorý dodáva celému zariadeniu punc tuhosti. Už nepôsobí hračkársky ani krehko.

Predstavujeme Nintendo DSi
Predstavujeme Nintendo DSi Jas displejov je možné meniť za behu, počas hrania.
Jas displejov je možné meniť za behu, počas hrania.


Predstavujeme Nintendo DSi V porovnaní s najstarším bračekom DSi riadne schudol.
V porovnaní s najstarším bračekom DSi riadne schudol.



Po otvorení vykuknú na vás dva displeje o uhlopriečke 3,25“, čo je o 0,25“ viac ako u predchodcov. Pod d-padom si na ľavej strane našlo miesto extra tvrdé tlačítko na zapnutie/vypnutie, pravá strana je identická s modelom DS Lite; tlačítka Start, Select pod sebou a do kríža rozostavená štvorica A,B,X a Y. Trojica signalizačných LED diód (Wi-Fi, nabíjanie, power) si našla miesto na ľavom pánte, na reproduktory upozorňujú dva vodorovné obdĺžniky na hornom veku a pod horným displejom tróni mikrofón a vedľa neho vnútorná kamera. Druhá, vonkajšia, je na hornom veku. Obe majú rovnaké parametre: 0,3 Mpix pri 640x480.

Má to šťavu

Pozitívnou správou je, že sa Nintendo vracia ku klikacím tlačítkam a dáva zbohom mäkkým, použitým u modelu DS Lite. Majú nižší zdvih a sú mimoriadne citlivé, čo zvyšuje reakčný čas počas hrania. DSi sa výborne drží v rukách a ani po dlhej session netŕpnu ruky. Veľmi nepríjemne pôsobí vŕzgajúci kryt batérie, máte pocit, že pri silnejšom zovretí praskne. DSi sa nabíja približne 1 hodinu 40 minút, čím sa cyklus skrátil na polovicu. Najväčším negatívom je nízka výdrž na jedno nabitie. Papierové údaje hovoria o 3 – 14 hodinách podľa nastaveného jasu displejov, hlasitosti a zapnutej komunikácie cez Wi-Fi.

Na prvé nabitie počas testovania vydržal DSi približne 6,5 hodiny, pričom sa sťahovali hry, browsovalo na internete, fotilo a využívali kamery na hranie WarioWare Snaped. Ak vypnete Wi-Fi (je štandardne zapnuté), znížite jas na únosnú hranicu, tak sa dostanete počas hrania približne pod 9 hodín. Slabá výdrž batérie je veľkým krokom späť oproti modelu Lite. A má to svoj dôvod. DSi disponuje väčšími displejmi a procesor tiká dvakrát rýchlejšie ako predchodcovia. Napájať sa musí aj interná 256 MB pamäť a samotná RAM narástla štvornásobne. A jedna podpásovka na záver, Nintendo modelom DSi znovu mení nabíjací konektor! Tak pozor, ak chcete vymeniť DS-ko za novšie, myslite napríklad aj na auto nabíjačky.

Poďme ale k príjemnejším veciam. DSi má úplne nové menu, animované ikonky s jednotlivými aplikáciami sú usporiadané vodorovne (ich pozícia sa dá zmeniť) a náladou pripomínajú kanály na konzole Wii. Veľmi podobná je aj ponuka v options či vzhľad online obchodu DSiWare (o ňom neskôr). Zo starého interfacu zostal v pôvodnej podobe iba PictoChat a obrazovka DS Download pre zdieľanie herného obsahu. Výbornou novinkou je podpora výmeny kartridov za behu. Ak si chcete vymeniť hru, už sa nemusí DS vypínať, ale stačí kartu vytiahnuť von a vložiť novú.

Predstavujeme Nintendo DSi

Základná softvérová výbava DSi sa sústreďuje na personalizáciu. Pri prvom štarte vás vyzve, aby ste zadali osobné údaje (meno, dátum narodenia) a odfotili sa. Vaša podobizeň sa okamžite objaví na hornom displeji, kde sa môžu každým ďalším štartom meniť aj iné zábery. Práca s fotkami je zábavná a tým to končí. Kamery s nízkym rozlíšením produkujú obraz hodný iba displejov DSi, na ďalšie spracovanie sú nevhodné. Aj v celkom slušných svetelných podmienkach sa na snímkoch objavuje nepríjemné zrno, ale to je neduh asi každej plastovej optiky.

Bavíme sa s DSi

Uložené fotografie na internej pamäti, alebo SD karte, si môžete prehrať v Slideshow doplnenú o hudbu alebo ich v editoroch dodatočne vyšperkovať. Pri portrétoch padnú vhod doplnky ako okuliare a veľké oči. Ďalej si môžete vytvoriť vlastné fotorámiky alebo vytvárať zábery pomocou preddefinovaných filtrov ako napríklad vyfarbenie vybraných objektov. Vo foto režime môžete používať vždy iba jednu kameru (buď vonkajšiu alebo vnútornú), no najhoršie je, že DSi nedokáže prečítať ani zobraziť fotografie z iných zariadení, napríklad fotoaparátov, telefónov a pod.

Funkčná sada fotoaparátu zaujme hlavne mladších hráčov alebo nežné polovičky. Pre túto skupinu je určené aj prehrávanie hudby/nahrávanie zvukov. Každú audio nahrávku, či už vyrobenú cez zabudovaný mikrofón ako poznámku alebo importovaná skladba na SD karte, možno prehrávať s filtrami, spomaľovať pasáže, zrýchľovať, opakovať ich, prípadne ich doplniť zvukovými efektami napamované na predné shifty, alebo nechať zobraziť na vizualizéri. Vo svojej podstate má DSi štandardný zvukový prejav s nadštandardnou výbavou, ktorá zabaví, ale nechá chladným.

V reproduktoroch stále počuť elektrický šum, s pripojenými slúchadlami je reprodukcia prehrávaných AAC súborov čistá a bez artefaktov. DSi nepodporuje mimoriadne obľúbené MP3, takže na SD kartu si musíte skonvertovať obľúbené skladby.

Nakupujeme vo veľkom

Bez debaty najväčším pozitívom DSi je online služba DSiWare, odkiaľ si môžete za Nintendo body kupovať malé hry, podobne ako u WiiWare. V podstate ide o rovnaký obchod, aký je dostupný na Wii, len s tým rozdielom, že body nemožno medzi platformami prenášať, ani ich darovať, resp. použiť váš zostatok na DSi alebo naopak. Nintendo každého, kto sa prvýkrát pripojí na DsiWare počas launch obdobia, odmení 1000 bodmi, čo je ekvivalent k 10 EUR.

Predstavujeme Nintendo DSi
Predstavujeme Nintendo DSi LED diódy sa prispôsobujú nastavenému jasu displejov a signalizujú aj stav batérie.
LED diódy sa prispôsobujú nastavenému jasu displejov a signalizujú aj stav batérie.


Predstavujeme Nintendo DSi Handheld podporuje vysokokapacitné SDHC karty.
Handheld podporuje vysokokapacitné SDHC karty.


Predstavujeme Nintendo DSi Fotografie vytvorené kamerami si môžete dodatočne upravovať.
Fotografie vytvorené kamerami si môžete dodatočne upravovať.





Hry sú rozdelené do štyroch kategórií, zadarmo šírené, 200 bodové, 500 bodové a prémiové, kam patrí napríklad Brain Training. Momentálne ponuka DsiWare sa obmedzuje na bezplatný browser Opera a sériu logicko-akčných hier, ktoré sa priživujú na najlepšom kúsku – WarioWare Snaped. Stiahnuté hry sa dajú kopírovať na SD kartu, ale z nej sa spúšťať nedajú. Snáď Nintendo updatom vyrieši tento nedostaok ako u Wii. Po kúpe softvéru z DsiWare sa v hlavnom menu objaví zabalený darček, ktorý ťuknutím rozbalíte a môžete ho používať. Milé.

Ponuke DsiWare a fungovaniu tejto služby ako aj recenzii mikrokompilácie mikrohier WarioWare sa budeme venovať v priebehu budúceho týždňa. Čo sa o DSi oplatí ešte vedieť, že Wi-Fi už podporuje aj protokoly WPA a WPA2 a že má strmú krivku vybíjania. Ak vám začne svietiť modrá ledka na červeno, radšej začnite hľadať nabíjačku, pretože keď už bliká, je väčšinou neskoro.

Kúpiť, alebo nekúpiť?

O kúpe inovovanej verzie DSi rozhoduje viacero faktorov a tak jednoznačná odpoveď neexistuje. Pozitívom je na funkcie bohatá základná výbava, 10 EUR bonus v podobe Nintendo bodov, klikacie tlačítka, použité materiály a podpora služby DSiWare. V najbližších mesiacoch sa určite dočkáme aj hier šitých na mieru DSi, ktoré budú využívať vyšší takt procesora a samozrejme obe kamery. Začína sa aj povrávať, že práve na DSiWare budú presunuté aj GBA hity, keďže DSi neobsahuje slot pre tieto kartridge.

Na druhej strane však musíte počítať s nižšou výdržou batérie, podporou iba audio formátu AAC a obmedzeným používaním foto režimu. Ako už bolo povedané na začiatku, majitelia DS Lite by nemali byť nepokojní, naopak ten zvyšok by mal o investícii vo výške 169 EUR začať intenzívne uvažovať.

Základné parametre:
Veľkosť: 74,9 x 137 x 18,9 mm š/d/h (73,9 x 133 x 21,5 mm *)
Váha: 214 g (218 g *)
CPU: 133 Mhz (predtým 67 MHz)
RAM: 16 MB RAM (4 MB)
Interná pamäť: 256 MB RAM
Kamera: 0,3 Mpix, 640 x 480 rozlíšenie
Displej: 281 x
Výdrž batérie: 3 – 14 hodín podľa nastavenia jasu, hlasitosti
Orientačná cena: 169 EUR

* - v zátvorkách uvedené sú hodnoty handheldu DS Lite.

Predstavujeme Nintendo DSi
Predstavujeme Nintendo DSi DSi je v predaji aj v čiernom prevedení.
DSi je v predaji aj v čiernom prevedení.


Predstavujeme Nintendo DSi Najnižšie nastavená hodnota jasu sa vyrovná podsvieteniu pôvodného modelu.
Najnižšie nastavená hodnota jasu sa vyrovná podsvieteniu pôvodného modelu.


Predstavujeme Nintendo DSi Vysoký jas = menšiu výdrž na jedno nabitie.
Vysoký jas = menšiu výdrž na jedno nabitie.





napísal spacejunker 10.4.2009
Páči sa mi!
PREDSTAVUJEME NINTENDO DSI


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17922)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk