PREDSTAVUJEME NOVÚ PLAYSTATION 3

PREDSTAVUJEME NOVÚ PLAYSTATION 3

Nová zbraň Sony v redakčnom teste

Článok

Uvedená na trh v prvý septembrový týždeň, na konte prvé stovky tisíc predaných kusov, v Japonsku evidované vyššie predaje ako v prípade launchu PlayStation 3 v roku 2006. Zopakujú sa raketové predaje ako v prípade PS2 Slim?

Nový model má tendenciu aj v nasledujúcich mesiacoch viesť rebríčky predajnosti hardvéru. Za prvé je to konečne novou cenou 299 EUR a potom je tu nový model, ktorý zatraktívňuje rodinu konzol PlayStation a znovu priťahuje pozornosť práve na túto platformu, čo možno považovať aj za jeden z hlavných dôvodov, prečo Sony uvádza na trh menší, ľahší a menej energeticky náročnejší model, ktorý svojím lesklým povrchom nebude poukazovať na seba, že ide o nedostupný kus elektroniky. Šedá myška PS3 však nie je tak šedá ako prvé fotografie naznačujú.

Aj u nás je situácia rovnaká ako vo svete, PS3 sa predáva viac a lepšie ako starší model. „Áno, novej PlayStation 3 (podotýkam že PS3 Slim nie je oficiálny názov) sme dodali na trh viac kusov ako pri uvedení PlayStation 3 na trh v 2006.“ hovorí PR a marketing manažér pre Čechy a Slovensko Andrej Dula. Samozrejme najväčším faktorom je u nás prevažne cena. „Vďaka atraktívnej cene očakávame významné zvýšenie predaja, ktoré je však ešte priskoro hodnotiť, keďže ešte stále trvá ten úvodný boom, ktorý však pár týždňov po zahájení predaja ustane.“ dodáva a odhaduje, že predaje by mali byť o 50 – 60% vyššie, čo potvrdzujú aj úvodné predaje. „Predaj novej PS3 je vyšší v pomere cca 3:1 ako u pôvodnej verzie PS3.“

Čo sa skrýva v krabici

A keď už sme pri tých číslach, tak nová PS3 váži 3,2 Kg a meria 290 x 65 x 290 mm (šírka, výška a dĺžka). V krabici okrem samotnej konzoly a DualShocku 3 nájdete USB kábel, napájaciu šnúru, A/V kábel, redukciu SCART a manuály aj v slovenskom jazyku. HDMI kábel nie je súčasťou dodávky, odporúčame dokúpiť.


Vybalenie sprevádza rozčarovanie nad vychrtnutým telom ako po nepodarenej diéte. Je to počiatočný pocit, ktorý neskôr vystrieda nechuť k obéznym a nablýskaným krivkám. Dizajn si zachoval charakteristické črty, oblý vypuklý chrbát tentoraz bez nápisu PlayStation 3 s fontom Spider-Man, USB porty zapustené pod vrchný okraj tela, oblúkovo vyrezaný priestor pre štrbinovú mechaniku. Prakticky ide identický profil s oblinami a niekoľkými drobnými maličkosťami. PS3 Slim je konzola tejto generácie s najmenším počtom výduchov pre horúci vzduch. Úzke štrbiny nájdete na čelnej strane pre pevný disk a potom už iba ventilačnú mriežku na zadnej strane, odkiaľ ventilátor tlačí von horúci vzduch.

To, že nová PS3 klame telom, dokazujú až použité materiály, ktoré boli vybrané tak, aby funkčnosť dopĺňal luxus a naopak. Ten „lacný bakelit“ na chrbte s logom PS3 má svoj dôvod. Od lesklého kolegu je zdrsnený povrch liekom na všetky škrabance a odtlačky prstov. V reále môže pôsobiť táto plocha nevyužito, praktické skúsenosti ukazujú, že údržba je oveľa jednoduchšia, odpadajú starosti s častým utieraním prachu a jednaním ako v rukavičkách pri prenose.

Lešteného plastu sa nevzdala ani PS3 Slim, prakticky celá obruba (čelo, zadná stena a boky) sú presne z toho materiálu. Využívanie viacerých materiálov robí z PS3 chameleóna. Ak sa pozeráte na zariadenie v reále, zrazu sa láme svetlo a vidíte svoj odraz. Ostatne, kto sa už díva na chrbát, keď je dôležitý ovládací panel a čelo? A to je to najlepšie, čo na sebe PS3 má. Je vyhotovený z vysoko lešteného materiálu, ktorý predtým bol použitý ako rámik štrbinovej mechaniky. Metalický finiš mu dodáva punc luxusnosti a posiela odtlačky prstov tam, odkiaľ prišli. Obe zapustené ovládacie tlačítka sú vybavené mikrospínačmi. Dotyk nenahradíš, je ich nutné stláčať. Okrúhla veľkosť je adekvátna, nekladú príliš odpor a nad nimi sú neviditeľné LED diódy (Power – zelená, Eject – modrá, stand-by - červená).

Pozícia a umiestnenie ovládacích prvkov a konektorov zodpovedá predošlému modelu. Dvomi výnimkami sú pevný disk umiestnený hneď pod Bly-rau mechanikou (vyberá sa spredu) a vypínač pre elektrickú sieť, ktorý tu už nenájdete. Pre úplnosť treba dodať, že PS3 je vybavená dvomi USB portami vpredu, vzadu sa nachádza sieťová zásuvka LAN, výstupy HDMI, A/V, optický audio a napájací konektor, tentoraz bez zemniaceho kolíka.

Aj novú PS3 je možné umiestniť horizontálne i vertikálne. Práve u druhej polohy sa ukazuje ako slabé miesto spodná strana z lešteného plastu, ktorá sa okamžite doškrabe, ak sa nepoužije stojan. Nie je nevyhnutý, konzola stojí aj bez neho, ale ak chcete predísť nešťastnej náhode, mal by byť dokúpený. Zaujímavosťou je zmena veľkosti a tvaru loga PlayStation nad štrbinovou mechanikou. Od uvedenia PS2 sa používalo dúhovo zafarbené logo, ktoré sa dalo podľa pozície (horizontálna/vertikálna) otáčať. U novej PS3 je celé biele a už nie je možné meniť jeho orientáciu.


Kde je PS3?

Po stisnutí tlačítka Power sa skepsa nad výmenou materiálov úplne vytratila a zmenil aj celkový názor na novú PS3. Je zapnutá, alebo som nestlačil to tlačítko poriadne? Takmer vôbec ju nie je počuť. Tento stav pretrvával prakticky po celú dobu testovania, charakter hlučnosti by sa dal rozdeliť na dve kategórie; takmer neregistrovateľný a stand-by režim staršej sestry. Na meranie hluku sme pochopiteľne nemali k dispozícii žiadne špeciálne zariadenia ani nebola skúšaná v dokonale odizolovanej miestnosti.

Streamovanie videí, sledovanie upscalovaných DVD filmov a Blu-rayov sa jednoznačne radí do prvej kategórie. Žiadna tichá pasáž nie je prerušená zvýšenými otáčkami ventilátora alebo vrčiacou mechanikou. Ani po 4 hodinách nonstop prehrávania koncertu Rolling Stones nepotrebovala PS3 zaradiť vyšší stupeň. U hier sa situácia mení, no nijako zásadne. Otáčky sa zvýšia, no vydávaný hluk je na úrovni staršej PS3 po zapnutí, resp. streamovaní videa či sťahovaní súborov v pozadí.

Nepretržitá prevádzka sa začína prejavovať na miestach, kde je situovaná Blu-ray mechanika. Plast nie je rozpálený do biela, ale teplota sa môže zvýšiť, ak je konzola umiestnená horizontálne na nevetranom mieste.

Najhlučnejšou časťou PS3 je pravdepodobne vďaka nižšej klenbe chrbta podávanie a vysúvanie diskov štrbinovej mechaniky, ktorá ich nevypľúva tak ako by mala. Disk nemôžete úplne uchopiť za vnútorný prstenec, ale musíte ho chytiť za okraje. Na vine je zahnutý profil plastového čela a úzky profil štrbiny.

Je rýchlejšia, nie?

Nová PS3 nie je rýchlejšia ani výkonnejšia, hry nepobežia plynulejšie, filmy nebudú farebnejšie. Od starého modelu ten nový odlišuje iba nová výrobná technológia, nový kabát a 120 GB pevný disk. Naše merania z novej PS3 neurobili žiadneho šprintéra, loadingy inštalovaných hier neboli dramaticky skrátené do podoby, že rýchlosť začínate evidovať.


Pre potreby testu sme vybrali náhodne štyri tituly, ktoré vyžadujú inštaláciu: Ghostbusters (3944 MB), Bioshock (4980 MB), Batman: Arkham Asylum (1177 MB) a Devil May Cry 4 (4834 MB). Najväčší rozdiel sa objavil pochopiteľne u posledného menovaného, PS3 Slim nainštalovala hru za 18:41 min, staršia za 22:26 min, čo je dané aj úplným zaprataním značne fragmentovaného disku redakčného kusu. Slimka bola o 30 sekúnd rýchlejšia u Bioshocku, no s rovnakým časovým rozdielom vedie starší model v prípade Batmana a u Ghostbusters o 7 sekúnd. V konečnom dôsledku sú tieto rozdiely prehliadnuteľné, samozrejme, okrem tých, ktorí inštalujú hry so stopkami.

Po týždňovej prevádzke nám bude za novou PS3 smutno. Tak ako prišla, tak aj odišla - kuriérom. Pohľad na lesklý monolit bol kedysi magnetizujúci, teraz je v porovnaní so Slimkou zbytočne macatý. Ešte stále je však možné kúpiť si model, ktorý sa vám najviac páči. „Naša oficiálna ponuka hovorí, že na pulte by mali vedľa seba byť nová PS3 za 299 EUR a vedľa nej staršia PS3 s hrou zdarma tiež za 299. Samozrejme niektorí predajcovia si ponuky prispôsobia a je len na nich, aký benefit pridajú zákazníkovi k PS3.“ hovorí Dula, netreba však dlho otáľať, pretože „Pôvodná PS3 sa v priebehu tohto mesiaca pravdepodobne dopredá.“

Novú PS3 máte možnosť vyhrať v našej súťaži. Potrvá do konca tohto mesiaca.


napísal spacejunker 14.9.2009
Páči sa mi!
PREDSTAVUJEME NOVÚ PLAYSTATION 3

Zaradené pod: playstation, ati


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk