PREDSTAVUJEME PSPGO

PREDSTAVUJEME PSPGO

Na fronte PSP takmer nič nového

Test

Prehnané očakávania a nádeje vkladané do zariadenia snov sa ani tentoraz nesplnili. PSPgo (model N-1001) nie je vybavený dotykový displejom, ktorý sa stáva štandardom u mobilných zariadení ani sa medzi ovládacími prvkami neobjavil druhý analog, ktorý by davy nespokojných utíšil. PSPgo je v poradí treťou revíziou obľúbeného handheldu a prvým zásadným redizajnom (ak sa nepočíta diéta v podobe Slim & Lite). Nie je nástupcom ani nadradeným modelom 3000-ky, má kooexistovať na trhu so starším bratom a osloviť svoje publikum, ktorým je mladá generácia v pohybe.

O 16 % ľahšie a 35 % menšie zariadenie ako PSP-3000 je vybavené vysúvacím mechanizmom displeja zakrývajúc tlačítka. Toto frajerské riešenie úspešne adaptované mobilnými telefónmi robí z PSPgo ideálneho multimediálneho spoločníka, keďže v zatvorenom stave pripomína akékoľvek iné dotykové zariadenie. Na chrbte sú okamžite prístupné tlačítka na korekciu hlasitosti, jasu a ekvalizéra, prípadne vypnutia zvuku. Tieto ovládacie prvky sú po vysunutí displeja takmer nedostupné a počas hrania je k nim veľmi ťažký prístup, pokiaľ PSPgo neotočíte alebo ho nezavriete.

Po odklopení sa na vás vyskočia d-pad, tlačítka so symbolmi a medzi nimi v symetrii uložené Start a Select a analog. Po starom sa vypínač wi-fi dostal na ľavú stranu, na pravej je štandardne umiestnený Power/Lock. Telo PSPgo je posiate štvoricou LED diód (pri vysutom displeji v smere hodinových ručičiek Bluetooth, Power, Memory Stick a Wi-Fi), tesne vedľa displeja nájdete tlačítko Home a na spodnej strane slúchadlový výstup a vlastný univerzálny konektor pre TV-Out, nabíjačku a USB konektivitu.

Pred spustením

PSPgo po vybalení z krabice, kde sa nachádza aj adaptér a napájacia šnúra suplujúca aj USB kábel, pôsobí ako príliš ľahké a krehké zariadenie. Po odklopení displeja sa neviete zbaviť pocitu, že je vyrobené zo silnejšieho kartónu a pri agresívnejšom hraní môže pod tlakom prstov prasknúť. Úvodné rozčarovanie sa s užívaním úplne vytráca a do popredia sa tlačí aj komfort a ergonómia. Všetky tlačítka majú nízky zdvih, reagujú presne a precízne, navyše sú klikacie. Ku každému je pohodlný prístup, až na zapustený analog. Je trochu od ruky, no hrá sa na ňom príjemne.


Môže za to iné držanie, resp. uchopenie. Zatiaľ čo tradičné PSP sa opiera o vnútorné klenby medzi palcom a ukazovákom, PSPgo odpočíva na prostredníkoch a ukazovákoch, ak nepoužívate tlačítka L a R. Pri intenzívnom hraní nedochádza k tŕpnutiu palcov a nie je potrebné si dávať tak často pauzu.

PSPgo je navlečené do rovnakého lesklého hávu ako predchodcovia, čo znamená, že povrch sa rovnako rýchlo umastí a zachytí každý jeden odlačok. Na spodnej strane sa nachádzajú dva gumové pásiky v tvare polmesiaca, čo zabraňuje poškrabaniu krytu. Zo zariadenia nie je možné vybrať baterku. Skrýva sa za šiestimi skrutkami a nálepkou, po strhnutí ktorej prídete o záruku.

Po spustení

Akcelerovaný nabíjací proces natankuje do PSPgo asi dvakrát rýchlejšie energiu ako do PSP-3000. Pri nabíjaní cez USB to trvá večnosť. Čo sa týka výdrže, tak vďaka vypusteniu UMD mechaniky má o pár minút navrch. Aj pri zapnutom Wi-Fi sa podarilo namerať pri hraní PixelJunk Monsters niečo okolo 6 hodín. Obecne platí, že batéria má rovnakú výdrž ako u PSP-3000, čo je vzhľadom na menší displej o uhlopriečke 3,8“ mierne sklamanie (PSP-3000 je vybavený 4,3“ zobrazovadlom).

To, čo na veľkosti stráca, doháňa kvalitou obrazu. Farebná hĺbka sa dá nastavovať v dvoch režimoch, Normal uberá na saturácii a kontraste a zanecháva vyblednutý efekt, naopak, Wide pumpuje na displej tie najživšie a najsýtejšie farby, aké ste na PSP videli. Mimoriadne ostrý obraz vykresľuje aj jemné kontúry 2D hier precízne, bez šmúh. Pri zachovaní rovnakého rozlíšenia 480 x 272 sa docielilo, že hry vyzerajú krajšie. PSPgo má z rodiny handheldov najkrajší obraz, ktorý obstojí aj na priamom slnku.

PSPgo nie je nutné zapínať tlačítkom Power, stačí odsunúť displej a okamžite ste v XMB menu. Po jeho zaklopení, buď prechádza do stand-by režimu s kalendárom a analógovými hodinami alebo ho uspíte. Výbornou funkciou je hibernácia akejkoľvek spustenej aplikácie. Sleep režim je najrýchlejší, no ak baterke dochádza šťava, je možné priebeh hry uložiť priamo na vnútornú pamäť. Resumovanie je pritom rýchle, do 5 – 7 sekúnd opäť hráte. Novinkou u PSPgo je aj podpora komunikačného protokolu Bluetooth.


Fotky či muziku z mobilu síce neprenesiete, ale pripojíte ktorýkoľvek headset pre telefonovanie cez Skype alebo dokonca DualShock 3. A načo je to dobré? No predsa na hranie! Nie je to zrovna featúra, ktorú využije každý, na aktiváciu PS3 ovládača musíte pripojiť PSPgo ku konzole a zložitým procesom ho aktivovať. Nehovoriac o nevyhnutnosti mať po ruke dva USB káble. Na druhej strane, hranie s DualShockom 3 hodnotím osobne ako maximálne pohodlné, často som ho počas testovania využíval.

(NE)kompatibilita

PSPgo patrí do rodiny PlayStation Portable, ale nový prírastok si nevie poradiť z akýmkoľvek príslušenstvom trhu, počnúc USB mikrofónmi, kamerami, GPS a končiac pri diaľkových ovládačoch, TV kábloch, nabíjačkách, Memory Stickoch či obyčajnom USB kábli. Riešením pre USB príslušenstvo je kruhový monštruózny adaptér, ktorý je vrcholom nevkusu. http://www.thesixthaxis.com/wp-content/uploads/2009/09/psp-go-access-official-1.jpg PSPgo nie je vybavené tradičným mini USB konektorom, ale jediným A/V komunikačným portom, takže ak uvažujete o kúpe PSPgo, zbavte sa aj všetkých káblov a príslušenstva. PSPgo si s nimi rozumieť nebude.

Vnútorná pamäť 16 GB je štedrým úložiskom pre fotky, hry, filmy a muziku, dokonca sú nahrávacie časy rádovo do 1 sekundy rýchlejšie. Ak si chcete pamäť rozšíriť, zabudnite na Memory Stick Duo, ale investujte do mikro verzie M2. Z úplne nepochopiteľných dôvodov je k PSPgo dodávaný univerzálny USB/nabíjací kábel iba o dĺžke jeden meter. Nabíjanie na zemi sa už nenosí.

Čo zaujíma asi každého hráča, je otázka, čo spraviť s kolekciou UMD diskov a ponukou v obchodoch. Zatiaľ neexistuje riešenie, ako preniesť stávajúce hry do vnútornej pamäte, takže ste odkázaní na ponuku PS Store. Aktuálna ponuka českého PS Store ku dňu 19. október zahŕňa 43 PSone klasík a 154 PSP titulov. Vydavatelia súčasne budú uvádzať na trh retailovú (UMD) a elektronickú verziu, čím sa ich počet bude len zvyšovať. Problémom je cenová politika, pretože obe verzie majú rovnakú cenovku! Záujem o PSPgo, resp. digitálnu distribúciu, majú vzbudiť aj malé hry Minis. Ich cena je nastavená v rozmedzí od 2,5 – 5 EUR. Momentálne je na PS Store 15 titulov, vrátane klasík ako Breakout a Tetris. PSP Minis sú dostupné pre všetky modely PSP.


Otázka za milión

Doložím 50 EUR a mám PS3, taká je doporučená predajná cena PSPgo. 249 EUR je vysoká úvodná investícia, navyše sa táto suma nepremietne do lacnejších elektronickou cestou distribuovaných hier, pre ktoré je zariadenie stavané. Vysúvací displej, menšia váha, kompaktnejšie rozmery a vnútorná pamäť s kapacitou 16 GB sú príliš veľkým luxusom pre našinca. Kto má bohatú kolekciu UMD diskov a k hrám sa neustále vracia, nemá význam ani uvažovať o novom PSPgo. Ak sa tak predsa rozhodne, tak Sony ho odmení tromi hrami zdarma. Kto vôbec nemá skúsenosť s handheldom PSP, je tu veľká šanca, že do moderného frajerského modelu sa zamiluje a ani vysoká cena ho neodradí. V najbližších dňoch sa dostanú do obehu aj PSN kupóny na nabíjanie virtuálnej peňaženky, takže prístupu k obsahu už nebude brániť nič.

Základné parametre PSPgo:
uhlopriečka displeja: 3,8“ (4,3“)*
rozlíšenie: 480 x 272
rozmery: 158 g, 128 x 16,5 x 69 mm d/v/š (169 x 18,6 x 71,4 mm)*
váha: 158 g (189 g)*
vnútorná pamäť: 16 GB
pamäťové sloty: Memory Stick M2 (Memory Stick Duo)*
konektory: slúchadlový/mikrofónový 3,5 mm jack (mini USB, slúchadlový/mikrofónový 3,5mm jack, A/V konektor)*
konektivita: Wi-Fi, USB, Bluetooth (Wi-Fi, USB)*
špeciálne funkcie: hibernácia, vysúvací displej

*v zátvorke uvedené sú údaje o PSP-3000


napísal spacejunker 19.10.2009
Páči sa mi!
PREDSTAVUJEME PSPGO


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk