NAJLEPŠIE HRY ROKA 2009

NAJLEPŠIE HRY ROKA 2009

Predstavujeme desiatku najlepších

Článok

Je jednoduché predpokladať, že v prípade vyhlásenia redakčnej Top 10 nebudete postupovať podľa pravidiel. Od momentu, kedy sa na titulke objaví anotácia, že sa tak stalo, každého ženie vpred zvedavosť, ktorá hra sa stala tou najlepšou za uplynulých 12 mesiacov, a ktorá ostatným vypálila rybník. Rok 2009 z hľadiska kvality nastavil latku pomerne vysoko a to dokonca až tak, že vybraných kandidátov, nech boli ich kvality a sila mena mocná, postihol ich nakoniec odklad.

Keď som vyslal zo svojho šéfredaktorského kresla správu redaktorom, aby sa obzreli späť a začali uvažovať o tých najlepších, netušil som, aké rebríčky mi budú prichádzať emailom. Až ma premkol strach. Jednohlasnosť, ba ani jednoznačnosť by ste v nich hľadali márne. Ich rôznorodosť dokonca vyvolala až obavy z celkového obrazu, čo sa našťastie nestalo.

Pre tých správnych, ktorí čítajú články podľa pravidiel (tj. od hora smerom nadol), je tu malý spojler, najlepšou hrou roka sa nestala kompilácia epizód GTA: Episodes from Liberty City, ba dokonca ani Call of Duty: Modern Warfare 2. Počul som padanie kameňov zo srdca?

Bez ďalších zbytočných rečí, je mi povinnosťou poodhaliť systém výberu. Tak ako po minulý rok, mal za úlohu každý redaktor vybrať svoju vlastnú desiatku najlepších. Každému titulu podľa poradia boli následne pridelené body od 1 – 10 a tie sa sčítali. To, čo o malú chvíľu budete čítať, je Top 10 Sectoru. Takže, bubny prosím, prichádza najlepšia desiatka!

Top 10 rebríček:

10. Saboteur [recenzia]

Ako tajný favorit sa objavil vo výbere hier, ktoré by sa mali objaviť pod vianočným stromčekom a ako čierny kôň otvára aj rebríček najlepších. Paradoxom je, že vývojárske štúdio Pandemic Studios bolo z dôvodu reštrukturalizácie EA rozpustené. Najsmutnejšie na tom je, že Saboteur je najlepšou hrou tohto kalifornského tímu (hneď po Mercenaries, aj keď si to mnohí nechcú priznať). Akčná adventúra zasadená do Paríža v čase zúriacej druhej svetovej vojny nás dostala svojim výtvarným štýlom, vracaním farby do oslobodených štvrtí a RPG prvkami v podobe perkov, ktoré sú vlastne takými challengami. No a potom je tu lozenie po Eiffelovke.

9. Assassin's Creed II [recenzia]

Šľachtický titul a pohyb v aristokratických kruhoch nevyniesol Eziovi vyššie miesto. To, že je takmer na chvoste, pripisujeme predovšetkým ignorovaním PC platformy, ktorá ustúpila dvojici konzolových verzií v novembrovej tlačinici na trhu. Niežeby to hre po kvalitatívnej stránke nejako ublížilo, no takto sa pred mnohými pohybuje v tieňoch ako majster zabijak a striehne na svoju obeť. Ubisoft nedostatky predchodcu priznal a vytvoril pokračovanie, ktoré je učebnicovým príkladom učením sa na vlastných chybách. Renesančný svet Assassin's Creed II je preto bohatý na príležitosti, prieskum a variabilitu. Nehovoriac o tom, že môžete zaplatiť kurtizánam a používať ich na odvádzanie pozornosti stráží.

8. Left 4 Dead 2 [recenzia]

Zombíci znovu zaútočili a ponúkli sériu nových kampaní, hrdinov, zombíkov a aj zbraní. Tím musí nastúpiť, spolupracovať a spolu sa prestrieľať cez tisícky nemŕtvych, ktorí sa im postavia do cesty v častiach mesta Savannah, konkrétne v mŕtvom stredisku, temnom karnevale, močiaroch, bažinách a na fare. Ak by kooperácia nestačila, pôvodný herný štýl sa obohatil o nový kompetitívny multiplayerový mód a priniesol nový pohľad na akciu. Je to síce rovnaká hra ako minule, ale je stále iná a nesmierne návyková.

7. Borderlands [recenzia]

V rebríčku nám dvakrát za sebou figurujú dvaja kandidáti z rovnakého súdku. Poľovanie na zombíkov vo štvorici o chlp podľahlo priamej konfrontácii inej štvorice, ktorá na Pandore hľadá Vault. Bravúrna kombinácia žánrov FPS a RPG funguje za výdatnej asistencie co-opu na jednotku, pričom jednotlivé prvky na sebe neparazitujú, ale dopĺňajú sa a vytvárajú jeden kompaktný celok. Levelovanie, hľadanie questov a gazilión zbraní predlžujú hrateľnosť, podobne ako doteraz vydávané DLC s novým obsahom. Od tvorcov série Brothers in Arms sme nečakali až takú bombu. Nabudúce už budeme pripravení!

6. Call of Duty: Modern Warfare 2 [recenzia]

Naozaj ste si mysleli, že najnovší počin Infinity Ward sa do rebríčka nedostane? Neodškriepiteľne silno návykový multiplayer je doménou Modern Warfare a nech už robíte s ohováraním čokoľvek a akékoľvek hanlivé slová vypustíte na jeho adresu, jednu vec nezmeníte, že na online bojiskách zúri nefalšovaná vojna za expami a vyšším levelom. Že vás kampaň neoslovila alebo urazila jej dĺžka či kontroverzný obsah? Máme pre vás jednu radu, dajte pokoj Modern Warfare 2 a hrajte lepšie alternatívy, predsa nie je to jediná hra z prostredia modernej vojny. Jeden tip na záver, Pinkie dokázal odohrať takmer celú kampaň bez toho, aby zabíjal. Vraj skolil iba troch vojakov! Tomu sa hovorí skritpový speed run!

5. Killzone 2 [recenzia]

Z hľadiska premiér tu predstavených, je Killzone 2 starou vykopávkou. Premiéra začiatkom minulého roka spôsobila, že na to, čo vyšlo pred letom, sa spomína ťažko. Holanďanom z Guerrilla Games sme ale zasalutovali. Máme ich radi a to nie preto, že nás pozvali do centrály, ale že dokážu vybičovať vojnovú atmosféru až za hranice možností, pričom nepotrebujú vyčistiť letiskovú halu od civilov. Im stačí oranžovo-červená farba. Zatiahnutá obloha roztrhaná žiarivými bleskami dotvorí scenériu. Keď začne bubnovať olovo a spustí sa ohňostroj iskier, ocitnete sa v pekle. Za strach o vlastný život, únavu z boja a intenzívnosť prestreliek salutujeme opäť. Za multiplayer ešte raz! Pohov.

4. Batman: Arkham Asylum [recenzia]

Debut britskému štúdiu na poli veľkých konzol a miliónov investovaných do vývoja vyniesol slávu. Rocksteady Studios sa odteraz pohybuje na vysokej nohe, má na konte najlepšiu komiksovú akciu všetkých čias a najlepšiu hru s Batmanom v hlavnej úlohe. Nováčik a takmer neznáma firmička uštedrila kopanec do gulí všetkým narábačom s licencovaným materiálom a hrdo sa postavil vedľa Švédov Starbreeze, autorov klasiky Chronicles of Riddick. Štvrté miesto Batman: Arkham Asylum je zaslúžené, zmesica žánrov dokonale vybalansovaná otváraním zákutí sanatória, kde Joker rozohral divokú párty, ktorá sa vymkla spod kontroly, je korunovaná primitívnym, no zábavným súbojovým systémom.

3. Forza Motorsport 3 [recenzia]

Trojka radí trojku. Všetko je v poriadku aj z matematického hľadiska. V preplnenom jesennom štartovnom poli racingov to Forza 3 mala ťažké, no ponuka a vynikajúci pocit z jazdy vyhral nad efektami a zašpinenými okruhmi konkurencie. Svojím spôsobom patrí tejto hre ešte jedno ocenenie za to, že v tak úzkoprofilovom žánri, akým sú racingy, dokáže osloviť a ponúknuť každému niečo, kto sa čo i len trochu zaujímal o svet rýchlych kolies. Nie všetko je o asistentoch a pomocníkoch, ako jedna z mála hier ponúka vyšperkované ovládanie gamepadom, mohutný online servis s dražením vystavovaných objektov a, samozrejme, možnosť počarbať každú karosériu.

2. Uncharted 2: Among Thieves [recenzia]

Z hľadiska poradia je aj na druhom mieste všetko v poriadku. Tróni tu dvojka. Až do poslednej sekundy, bolo najnovšie dobrodružstvo Nathana Drakea a jeho posadnutosť moreplavcami jednoznačným a bodovo najviac hodnoteným favoritom. To, že je na druhej priečke, len potvrdzuje kvality technicky najvyspelejšej PS3 hry, ktorá dokáže strhnúť každého, komu v žilách koluje aspoň slabosť pre poriadne hľadanie pokladov, veľkú výpravu a trochu toho suchého humoru. Hovorili sme o tom, že si je možné ukladať multiplayerové zápasy a že o progrese hra automaticky Twítuje? Lara Croft a Indiana Jones v dnešnej dobe už nestačia za rýchlym krokom mladšieho kolegu. Raz je to tak.

Hra roka:

1. Dragon Age: Origins [recenzia]

BioWare po viac ako 10 rokov vo svojom sídle v kanadskom Edmontone produkuje tie najlepšie RPG, aké sa k nám zo západného sveta dostanú. Vraví sa, že aj majster tesár sa niekedy utne, ale po päťročnom čakaní nám kolená rozklepal závan minulosti. Každý krok vo Fereldene môže byť smrteľný, každá návšteva nepreskúmaných končín môže končiť roztržkou a každé povolanie si píše svoj vlastný príbeh. Dragon Age: Origins je návratom ku klasickým RPG so všetkým, čo k tomu patrí. Vysokou obtiažnosťou, nutnosťou taktizovať so štvorčlennou partiou a platiť za chybné rozhodnutia. Ak je Origins zrodením novej série, ktorú EA podporuje aj stolovou hrou a dvojicou kníh, tak nám vznikla legenda formátu Baldur's Gate. A nielen preto jej patrí vavrín za ocenenie Najlepšia hra roka 2009.

Najlepšie hry roka 2009

Platformové ocenenia:

PC hra roka
Dragon Age: Origins [recenzia]

Že vy ste si najskôr prešli rýchlo celý rebrík a až potom sa pustili do čítania? V prípade najlepšej hry 2009 a najlepšej PC hry minulého roka nemá cenu papagájovať, čo už bolo povedané. Šedí strážci vás potrebujú a za našou recenziou si stojíme:

„Sú hry, ktoré majú bombastickú reklamu a napokon dopadnú zle. A sú hry, ktoré majú veľkú propagáciu a skončia ešte lepšie, ako sa očakávalo. Taký je aj Dragon Age, veľkolepý, ušľachtilý, silne návykový. Má síce drobné chybičky krásy, ale nič to nemení na tom, že sa jedná o RPG roka a možno nie len tohoto.“

PS3 hra roka
Uncharted 2: Among Thieves [recenzia]

Nathan Drake je magnetom na problémy, všade kam sa pohne, sú piráti, hrdlorezi a zlodeji. V Among Thieves tomu nie je inak, ale nebezpečné sú aj jeho dve partnerky. Hru stačí iba raz vložiť do mechaniky, potom je to jazda od začiatku do konca, ostatne:

„S dobrými vecami sa rozlúčite, s výbornými ťažšie, špičkovým nechcete dať zbohom. Vybičovaná dobrodružná atmosféra spôsobuje počas hrania, že nechcete položiť ovládač z rúk. Hra vám to nedovolí. Ide vpred ako nezastaviteľná húsenková dráha bez bŕzd a valcuje všetko, čo jej stojí v ceste.“

Xbox360 hra roka
Forza Motorsport 3 [recenzia]

Hneď na začiatku dostanete do rúk Audi R8 a potom je už len na vás, či sa vrhnete do 100 hodinovej kampane alebo odskúšate každé auto a preženiete ho na všetkých tratiach, ktoré sú od prvého spustenia. To je odvážny krok aj na racingy.

„Forza 3 menovaný sa od žánrových kolegov dištancuje novým smerovaním Turn 10, dať volant do ruky aj tým, ktorí motošportu neprepadli. Trend oslovenia začiatočníkov nestojí v ceste fundamentálnemu základu – autentickému spracovaniu pretekov s dôrazom na realizmus a jazdné vlastnosti každého auta.“

Wii hra roka
New Super Mario Bros. Wii [recenzia]

K vyčerpávajúcemu a jasnému citátu z recenzie len dodáme, že riskovať sa niekedy vyplatí a Nintendo to sakrametsky vie.

„Nintendo stále ovláda jednu vec znamenite – bez ohľadu na pohľad na hlavného hrdinu, množstvo polygónov či rozlíšenie servíruje parádnu hrateľnosť a tá sa cení. Nikto zatiaľ nevytvoril lepšiu 2D behačku ako Ninty za 25 rokov a týmto dielom ešte zvýši pomyselnú latku kvality. Fantasticky funkčná kombinácia hrdinov, predmetov, bonusov, košatých levelov umocnená silným multiplayerom, to je vzácnosť.“

PSP hra roka
LittleBigPlanet [recenzia]

Je bez co-opu a nerozumie si so svojou veľkou sestrou, LittleBigPlanet však napĺňa motto hry Play, Create, Share a nevadí jej ani malý formát.

„Malá veľká planéta si zachováva svoje nezameniteľné čaro sveta v krabici, v ktorom sa dajú vďaka silnému editoru vybudovať nielen nové úrovne, ale dá sa tento nástroj využiť na rôzne prezentácie, gratulácie alebo len ako iný spôsob vyjadrovania. Limitom je len a len vaša fantázia.“

DS hra roka
The Legend of Zelda: Spirit Tracks [viac o hre]

Môžeme viniť kde koho, že sa Zelda nedostala k nám včas. Možno je to tým, že Link presedlal z plachetnice na vláčik a kapitánsku čiapku vymenil za šilt rušňovodiča. Podobnosť s vynikajúcim predchodcom je až zarážajúca. Oni to zrecyklovali? Solídne základy netreba meniť, keď herná mechanika tiká ako švajčiarske hodinky. Stylusom bravúrne zvládnete všetky nové nástrahy, hračky aj ovládanie fantóma, na ktorom je Spirit Tracks z veľkej časti postavená. Zvládol to už Mario, tak prečo nie Link? Kooperácia nie je v takej podobe, na akú sme v dnešnej dobe zvyknutí, no v dungeonoch je využitá do bodky.

Vo výbere najlepších hier spomedzi jednej platformy došlo k malej zmene, vypadla PS2 kategória. Dôvody sú prosté. Počet exkluzívnych a multiformátových titulov v uplynulých mesiacoch klesol tak, že je na čase nechať vydýchnuť konzolu, ktorá píše históriu už dvanástym rokom. Ak by sme predsa mali len vybrať jeden titul, bola by to jednoznačne stredoškolská JRPG Persona 4.

Ak vás zaujímajú, ktoré tituly neprešli sitom v Top 10, tak pod čiarou sa ocitli: inFamous, New Super Mario Bros. Wii, Black Shark či odvážny mrazivý počin z ďalekého Ruska Cryostasis. Ak ste v našom rebríku nenašli svoj obľúbený titul alebo si myslíte, že tu nejaký chýba, v hlasovaní to budete môcť zmeniť a upraviť výsledné poradie. Skôr, než uzavrieme víťazov a porazených, nezostávame nič dlžní ani jednotlivým žánrom.

Špecifické ocenenia:

Najlepšia FPS - Call of Duty: Modern Warfare 2
Najlepšia akčná adventúra - Assassin's Creed 2
Najlepšia adventúra - Machinarium
Najlepšia plošinovka - New Super Mario Bros. Wii
Najlepšia stratégia - Warhammer 40,000: Dawn of War II
Najlepší racing - Forza Motorsport 3
Najlepší šport - NHL 10
Najlepšia bojovka - Tekken 6
Najlepšia RPG - Dragon Age Origins
Najlepšia MMORPG - AION
Najlepší simulátor - DCS: Black Shark
Najlepšia expanzia - GTA: Ballad of Gay Tony

Najlepšia PSN hra - Flower
Najlepšia XBLA hra - Shadow Complex
Najlepšia WiiWare hra - LostWinds: Winter of the Melodias
Najlepšia PC arcade hra na stiahnutie - Plants vs. Zombies

Najlepšia grafika - Uncharted 2: Among Thieves
Najlepšia výtvarná stránka - Saboteur
Najlepší OST/pôvodná hudba - Assassin's Creed II
Najlepší zvuk - Killzone 2
Najlepší príbeh - Uncharted 2: Among Thieves
Najlepší multiplayer - Left 4 Dead 2
Najlepší vývojár - Rocksteady Studios (Batman: Arkham Asylum)
Najhoršia optimalizácia - Arma 2
Najväčšie prekvapenie - Batman: Arkham Asylum
Najväčšie sklamanie - hospodárska recesia sa odrazila na zatváraní kvalitných štúdií a odkladoch titulov
Najlepší lineup 2009 - PS3
Najhorší lineup 2009 - PSP 
Najlepší lineup na mobiloch - iPhone
Najlepšia hra, ktorú nik nehral - DSC: Black Shark

Vyhlásenie najlepších hier roka 2009 máme za sebou, v retrospektívnom článku sa obzrieme za tými najväčšími udalosťami uplynulých mesiacov a o pár dní sa vám dostane možnosť zahlasovať za tú svoju najlepšiu. Tak smelo do toho, nech vyhrajú najlepší!


napísal spacejunker 7.1.2010
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE HRY ROKA 2009


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk