PREDSTAVUJEME: NINTENDO DSI XL

PREDSTAVUJEME: NINTENDO DSI XL

Nadrozmerný macko

Článok

Nintendo ide proti prúdu. Dlhoročným trendom je herné systémy zmenšovať, znižovať energetickú náročnosť, vyžarované teplo a náklady na výrobu jedného zariadenia, čo robí konkurencia. Nintendo s handheldom DS robí presný opak. Po diéte a redukčnej kúre dvoch zásadných zásahoch do dizajnu prichádza na trh väčšia, ťažia a macatejšia verzia XL.

Kto zaloví v pamäti, možno si spomenie na posledný mikro dizajn predchodcu GBA, ktorý prevalcoval raketový nástup DS. Pri XL – definitívne poslednom redizajne dvojdisplejového zariadenia – možno očakávať rovnakú situáciu. Nahradí ho nedávno ohlásený nástupca 3DS s 3D displejmi, no o predajoch a komerčnom úspechu je ešte priskoro hovoriť. Či im vyjde spolunažívanie na trhu, ukáže až čas, resp. ako rýchlo zareaguje kúpna sila na nový hardvér. Možno sa zopakuje rýchly pád jedného systému, ktorý dá priestor novému.


eXtra Large

DSi XL je v súčasnosti najväčší handheld na trhu (pozri porovnávací obrázok s PSP, iPhone a DSi). Jeho dominantná veľkosť pripomína menší netbook, ktorému na elegantnosti dodáva lesklá povrchová úprava horného veka. Náš testovací model bol oblečený do vínovo-bordového šatu, nezvyklá farebná varianta pre zábavný systém, ale práve táto odráža aj snahu Nintenda osloviť staršiu skupinu (ne)hráčov. Lemy, chrbát, čelo a celá základňa je pokrytá zdrsnenou hrudkovitou úpravou, čím sa dosiahlo, že sa ani pri väčšej váhe handheld nešmýka, no stále sa drží pohodlne – bez nepríjemného tlačenia.

Po otvorení DSi XL prepadáte okamžite brutálnej veľkosti displejov. A keď to nebude vo vypnutom stave, získa si vás, keď na vás dva 4,2“ displeje zažmurkajú. Oba majú päť stupňov jasu, ktorý sa dá regulovať za behu pomocou Vol +/- a Select. Kresba, sýtosť farieb, ostrosť, kontrast a odozva sú identické v porovnaní s DSi, čo značí vynikajúci obraz aj na priamom slnku a skvelé výkony v nočných hodinách pri zníženom jase. Prednosťou veľkých displejov je ich plocha a i keď sa na nich hýbe tá istá hra, máte pocit, že vidíte viac. Ani dodávané stylusové pero vás neukráti o detaily a môžete s ním pohodlne hľadať skryté mince na obrazovkách Professora Laytona, komandovať jednotky v Advance Wars alebo vystreľovať guličky v Actionloop.Väčšia plocha, samozrejme, pri zachovaní natívneho rozlíšenia 256 x 192 ukazuje slabinu – väčší rozostup pixelov.

Nejde o nič tragické, ale napríklad u komiksových bublín obkreslených čiernou linkou sa väčšia uhlopriečka podpisuje pod zvýraznenie farebných prechodov a kazov. Na druhej strane veľmi záleží, z akej vzdialenosti sa dívate na displeje. Vyššia váhová kategória nedovoľuje držať DSi XL v jednej ruke, zatiaľ čo druhou hlušíte stylusom príšery. Váha 314 gramov robí svoje. Handheld je vhodné mať položený na kolenách, na stolíku alebo ho držať oboma rukami. Pri poslednom menovanom prípade však zistíte, že rozloženie tlačítiek, ich veľkosť ani vzdialenosť od pántov sa vôbec nezmenila, pričom základňa je dlhšia. Musíte si nájsť svoju vhodnú pozíciu pre ruky, aby vás handheld netlačil o dlane.


X faktor

Trojhodinový nabíjací cyklus dokáže živiť tohto macka najdlhšie z mobilných zariadení na trhu. Pri strednom jase a nastavení strednej hlasitosti dokázal Link uháňať na koľajniciach v Spirit Tracks viac ako 9 hodín (presnejšie, 9 hodín 10 minút), čo zodpovedá papierovému údaju 9 – 11 hodín. Pri zapojených slúchadlách, vypnutej Wi-Fi a zníženom jase dostanete aj za tieto hodnoty. Na priamom slnku a pri hraní vonku výdrž klesá viac ako o polovicu. Vzhľadom na obrovské rozmery displejov však ide o prekvapivé výsledky. Výbornou správou pre tých, ktorí plánujú upgradovať z DSi na XL, je použitie rovnakého konektora pre nabíjačku.

V balení DSi XL nájdete okrem samotného handheldu, pol kilového manuálu a nabíjačky aj obrovský stylus v tvare plniaceho pera. Práca s ním je prirodzenejšia aj pre tých, ktorým sa strácala tenká tyčinka v rukách, alebo sa ju báli poriadne uchopiť, pretože sa im zdala krehká. Pero však nemá tradičnú sponu pre uchytenie na leme vrecka alebo trička, ale iba uško pre skobu, či šnúrku. Ak stratíte štandardný stylus zaparkovaný v tele handheldu, musíte vláčiť so sebou veľké pero, pretože v krabici nenájdete náhradný.

Funkčná stránka Dsi XL je identická ako v prípade staršieho brata. Fotografovanie oboma zabudovanými kamerami, upload na Facebook, prehrávanie/nahrávanie zvukov, podpora MP3, načítanie súborov cez SD kartu, ukladanie hier nakúpených cez DSiWare na vnútornú pamäť, manipulácia s fotografiami, ale aj browsovanie, zostali zachované. Viac o nich sa dočítate v recenzii DSi. Základná výbava XL má však niečo navrch – A Little Bit of Brain Training Arts Edition a Dictionary 6 in 1. Nejde o žiadnu predinštalovanú softvérovú bombu, no nik nepočíta s tým, že kvôli tréningu mozgu a slovníku so schopnosťou prekladať z fotiek si kúpite XL.


Pre koho je teda určený? S určitosťou ho nemôžeme odporučiť mladším hráčom a deťom kvôli veľkosti. DSi XL je reprezentatívnou vzorkou a luxusnejšou verziou stávajúceho modelu, ktorý má veľkú šancu osloviť prevažne starších. Nie je až tak prenosný, rozmery vám ho nedovolia nosiť vo vrecku, ale skôr mu pristane slušivý obal a miesto v taške či kufríku. Pritom je však vybavený rovnakými funkciami a hry si užijete na väčších displejoch. V neposlednom rade rozhoduje o kúpe aj koncová cena. Kto investuje do DSi XL nebude ľutovať.

Porovnanie základných parametrov DSi XL a DSi (v zátvorke):

Rozmery: 91,4 x 161 x 21,2 mm (74,9 x 137 x 18,9 mm (šírka, dĺžka, hrúbka))
Váha: 314 g (214 g)
Uhlopriečka displejov: 4,2“ (3,25“ pri 256 x 192)
Výdrž na jedno nabitie: 9 hodín (7 hodín pri strednom jase, strednej hlasitosti)
Cena: 199 EUR (175 EUR, zdroj Brloh).


napísal spacejunker 25.3.2010
Páči sa mi!
PREDSTAVUJEME: NINTENDO DSI XL


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17924)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk