PREDSTAVUJEME XBOX360 250 GB

PREDSTAVUJEME XBOX360 250 GB

Menší, komunikatívnejší, tichší

Článok

Nadišiel deň, kedy Microsoft píše novú kapitolu v živote svojej vlajkovej lode. Xbox 360 sa dočkal nového redizajnovaného modelu, ktorý ide dnes do predaja za doporučenú koncovú cenu 259 €. Nejde však o výkonnejšiu konzolu pumpujúcu na obrazovku desaťkrát viac polygónov ani o nástupcu stávajúceho modelu akoby si mohla laická verejnosť myslieť. Slim verzia (použijeme tento familiárny názov vzťahujúci sa na všetky zmenšeniny originálu, i keď Microsoft používa na komunikáciu názov Xbox360 250 GB) je oživením a evolučným stupňom v živote jednej konzoly a nebojíme sa povedať, že práve nový kabátik priláka k Xboxu nové tváre (ostatne indikátormi sú už prvé rebríčky predaja).

„Prvá zásielka je už v obchodoch, na začiatok predaja je však nových modelov v celej Európe menej akoby sme si predstavovali. Dopyt momentálne ďaleko prevyšuje zásoby." hovorí Marek Fedorov, zástupca Microsoftu. „Rovnaká situácia je v USA, kde nový model láme letné rekordy v predajoch. Najväčší nápor však očakávame koncom roka, kedy by už mal byť dostatok zásob, samozrejme, aj s Kinectom a vianočné predaje ukážu, ako úspešný bude celý rok, zatiaľ to vyzerá veľmi dobre." dodáva jedným dychom.

A aký je ten nový Xbox? Týždňové testovanie nás len utvrdilo v tom, že ak si zvyknete na lepšiu alternatívu, ťažko sa už vrátite k „tej horšej". Dennodenne ten pocit silnel a kulminoval až do takej miery, že rozčarovanie nad spracovaním, zvolenými materiálmi a riešenie ovládacích prvkov na tele konzoly, za ktoré boli PSP i PS3 zlynčované, zrazu zmizlo ako ranná hmla a slim verzia bola považovaná za jediný správny dizajn a na ten pôvodný sme si už ani len nespomenuli napriek tomu, že im v žilách koluje rovnaká DNA. Pôvodný a nový model sú ako brat a sestra. V prípade nežného pohlavia sa však za ňou otočí každý krk.

Nabrúsený introvert

Microsoft vsadil na čiernu farbu, doteraz používanú iba pri modeli Elite, ktorý nová slim verzia nahrádza. Nesie tak ďalej pochodeň a odkaz, že tmavá farba je určená pre najvýkonnejšiu alternatívu, resp. najvybavenejšiu. Upustilo sa od veľkých oblín, konkávny profil však zostal zachovaný a je dokonca drasticky aplikovaný aj na čelo. Vcucnuté zakrivenie tela je navyše zvýraznené ostrými linkami a asymetricky vedenými zlomovými čiarami, na ktorých sa láme svetlo. Telo je totiž vyrobené z vysoko lešteného plastu a každý vie, čo to znamená – vyššie nároky na údržbu a čistenie. Už po vybalení z krabice sú plasty a chrómované obruby pokryté odtlačkami. Pri nešetrnom zaobchádzaní, resp. ak zoberiete Xbox do prírody ako my, sa telo ľahko doškrabe. 


Povrchová úprava vyžaduje starostlivosť, na druhej strane pôsobí luxusne aj pre oko nezainteresovaného, čomu pomáhajú aj strieborno-chrómované prvky ako nápis Xbox360 na mechanike, obruby po okrajoch a samozrejme dotykové tlačidlá Power a Eject. Už ich nie je potrebné stláčať, stačí jeden dotyk a mechanika vypľuje DVD alebo sa konzola zapne/vypne. Vzhľadom na tento fakt, sa ovládacie prvky hlásia zvukmi s nepríjemne vysokým tónom.

Po zapnutí prichádza najväčšie prekvapenie, konzolu nie je vôbec počuť. Nech už ste v stand-by režime, pozeráte videá alebo robíte poriadky v Pacific City, Xbox si tíško odfukuje a nerobia mu problémy ani pretrvávajúce horúčavy vonku. Produkuje síce stratové teplo a mriežka, za ktorou je ventilátor a vedľa aj pevný disk, je horúca, no teraz vám neunikne žiadna tichá pasáž. Konečne nemusíte zvyšovať hlasitosť a budiť susedov zvukmi mľaskajúcej lancerky. Hlučnosť Xboxu je na úrovni PS3 Slim, čo ocení každý. Prepad v hlučnosti pri prechode z Elite alebo pôvodného modelu (s architektúrou Falcon) je priepastný.

V prvom rade môže za tichý chod vnútorné usporiadanie komponentov, ktoré vyžaduje iba jediný ventilátor umiestnený na bočnej strane. Klesol aj počet ventilačných mriežok a ventilátor nezvyšuje otáčky do stratosféry ani keď je zakrytý uterákom (V žiadnom prípade to neskúšajte doma, ani to nehovorte Microsoftu, stalo sa to nedopatrením). V prípade, že sťahujete súbory na pozadí, Xbox je rovnako tichý ako notebook = vôbec si nevšimnete, že v miestnosti beží nejaká elektronika chladená vzduchom. Toto ocenia hlavne tí, ktorí cez noc sťahujú veľké objemy dát.

Ach tie strieborné kotúče

No a potom je tu nová DVD mechanika, ktorá je najväčšou slabinou nového Xboxu. Je nová, je tichšia, ale keď do nej vložíte hru, pripomenie vám, kde má konzola korene. Microsoft vsadil na zapúzdrenú mechaniku s podávacím mechanizmom pre 8 a 12 cm disky, čo pri roztočení média budete počuť. Prázdny vzduch vo vnútri začína rezonovať a pri vysokých otáčkach rozvibruje celé telo konzoly. V závislosti od toho, na čom Xbox stojí a v akej je polohe, podľa toho produkuje adekvátny hluk. Odporúčame postaviť Xbox na všetky štyri (položiť ho horizontálne), kedy sú vibrácie medzi podložkou a telom pohltené gumovými nožičkami. Veľkým faktorom vplývajúcim na mechaniku je, samozrejme, jej vek a z toho vyplývajúca únava. Môže sa stať časom hlučnejšou a to platí aj o ventilátore v závislosti od priestoru a podmienkach, v akých je Xbox používaný. 


Microsoft montuje do svojich konzol viacero typov mechaník, čo sa môže odraziť jednak na hlučnosti a potom aj na samotnej rýchlosti. Počas nášho testovania sme došli k záveru, že oproti launchovému Xboxu je mechanika v Slim modeli v priemere o 16 % pomalšia pri inštalovaní hier na pevný disk a o 6 % pomalšia pri štandardných loadingoch. Pre istotu sme naše merania konzultovali priamo s Microsoftom a kolegami z Bonuswebu (thx, Michael), no výsledky boli rovnaké (hlasy zo zámoria ani Nemecka nič podobné nehlásia, čo naznačuje existenciu rôznych typov mechaník). Xbox Slim nám dokázal nainštalovať Crackdown 2 za 5 minút 24 sekúnd, starší model za 4 minúty 36 sekúnd, prvý disk Forza Motorsport 3 bol prekopírovaný za 12 minút 5 sekúnd (10 minút 18 sekúnd) a Mass Effect 2 za 10 minút 58 sekúnd (9 minút 20 sekúnd).

Rozdiely pri načítaní trate Amalfi Coast (full) s autom Honda Acura vo Forza Motorsport 3 a prológu Metro 2033 bolo s 1 – 2 sekundovým náskokom v prospech staršieho modelu, naopak úvod Fable II rýchlejšie načítal Slim. Pochopiteľne, ide o údaje, ktoré zaujímajú prevažne tých, ktorí merajú všetko so stopkami, nejde o nič tragické vzhľadom na to, že nový Xbox je vybavený mimoriadne štedrým úložiskom o kapacite 250 GB, kam vojde všetok herný i neherný obsah. Obrovská kapacita vyzýva k tomu, aby ste si všetky tituly rovno nainštalovali na pevný disk. Potom vás už nejaké rozdiely v nahrávaní ani vibrácie DVD mechaniky nebudú vôbec trápiť.

Na výbave sa (ne)šetrilo

Okrem dvojnásobnej kapacity hard disku oproti Elite, vie Xbox komunikovať so svetom aj cez Wi-Fi. Už nemusíte ťahať káble cez pol obývačky, aby ste si zahrali s kamarátmi, stačí sa len pripojiť na hot spot a môžete rozdávať headshoty. Wi-Fi si rozumie so všetkými protokolmi, vrátane najrýchlejšieho N. Na tele Slim nájdete rovno päť USB portov (dva vpredu, tri vzadu), HDMI konektor, A/V konektor a na zadnej strane takisto aj konektor pre napájanie a komunikáciu s Kinectom a optický výstup. Zaujímavosťou je, že po pripojení staršieho A/V kábla s optickým výstupom (s A/V káblami je Slim kompatibilný), Xbox pumpuje zvuk do oboch optík a je možné živiť dva externé zosilňovače. Xbox Slim je živený novým externým adaptérom, ktorý je menší a pochopiteľne aj menej energeticky náročnejší (135 W, resp. 175 a 150 W v prípade architektúr Falcon a Jasper). Ku konzole sa pripája novým konektorom.

Vymeniteľný pevný disk je schovaný za mriežkou na spodnej strane, ide o zapúzdrený HDD, ktorý nie je kompatibilný so staršími modelmi ani ho nie je možné vymeniť za bežne dostupný pevný disk zakúpený v obchode. Kto preferoval tunovanie čelných panelov, toho sklamene, na novom modeli sa čelo nedá vymeniť ani tu nenájdete obligátne dva sloty pre pamäťové karty. Ostatne na čo aj, narušil by sa tak inak perfektný dizajn a jednotlivé plastové dielce by mali medzi sebou väčšiu vôľu. A máme tu ešte jednu radu pre tých, ktorí si už pripravili poličku pre nový model, ak položíte Xbox horizontálne, tak vetracia mriežka je na jeho hornej strane, preto pozor na nízke police či priehriadky. Ak sa Xbox prehreje, aktivuje sa ochrana a tá zariadenie sama vypne.


Paradoxne najluxusnejšie balenie Xboxu neobsahuje komponentný ani HDMI kábel, iba obyčajný kompozitný, na to aby ste si hry a filmy vychutnali v HD, musíte do prepojovacieho káblu investovať. Balenie navyše obsahuje jeden čierny gamepad (rozdiely oproti predošlým sú v nablýskanom Xbox tlačítku a nápise Xbox 360 na prednej strane) a čierny headset. Priamo na disku je predinštalovaná hra Hexic HD a trial verzie Peggle a Pinball FX.

Boj o teritórium

Odpoveď na otázku „starú alebo novú verziu?" zodpovie o pár týždňov samotný trh. „Zatiaľ budú koexistovať spolu, na Slovensku však máme minimálnu zásobu Elite, očakávame, že toto prechodné obdobie nebude trvať dlho. Nejaké výrazne zľacňovanie, alebo veľké výpredaje preto nemožno čakať." hovorí Fedorov, no o tom, čo sa stane s Arcade verziou nám prezradiť zatiaľ nechcel nič napriek tomu, že sa už hovorí o 4 GB verzii. „Arcade zatiaľ zostáva v starom dizajne, ďalšie informácie o jej osude sa dozviete určite ako prví."

Kúpiť alebo nekúpiť? Laboratóriá Sector jednoznačne hovoria v prospech Xbox360 250 GB a to sme sa nenechali opiť novým vzhľadom ani menšími rozmermi. Obrovský priestor na disku, nižšia energetická náročnosť, rovnaká cena, Wi-Fi konektivita a bezhlučná prevádzka sú najväčšími devízami nového modelu. Nebyť absencie HD káblu v balení, tak hovoríme o dokonalom nástupcovi modelu Elite.

Základné parametre Xbox360 250 GB:
rozmery - 270 x 75 x 264 mm (309 x 83 x 258 mm)
váha - 2,9 kg (3,5 kg)
úložisko – 250 GB HDD (120 GB / 20 GB)
príkon – 135 W (Falcon – 170 W, Jasper 150 W)
konektivita – RJ 45, Wi-Fi, 5x USB port
špeciálne konektory – optický výstup, Kinect konektor

*- údaje v zátvorke sú z Elite modelu


napísal spacejunker 16.7.2010
Páči sa mi!
PREDSTAVUJEME XBOX360 250 GB

Zaradené pod: xbox


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk