PREDSTAVUJEME: XBOX360 KINECT

PREDSTAVUJEME: XBOX360 KINECT

Vy ste ovládač!

Článok

Microsoft po dlhom teasovaní a veľkom očakávaní konečne prináša Kinect pre Xbox360. Zariadenie, ktoré bolo pôvodne prezentované pod menom Project Natal a ktoré minulý rok získalo veľký ohlas pre svoje možnosti a množstvo ocenení pre svoj technologický pokrok. Zariadenie dokáže zaznamenávať postavy pred TV, prenášať ich pohyb do konzoly a zobrazovať ho buď v hrách, alebo aj aplikáciách. Umožní tak bez ovládača ovládať postavičku v hre, pohybovať sa v menu, aplikáciách, ovládať pretáčanie videí. Rovnako zariadenie ponúka ovládanie hlasom.

Microsoft na Kinecte pracoval 10 rokov a vyzerá, že roky práce sa dočkali úspechu. Zariadenie funguje a je na ceste za ovládnutím obývačiek, milióny predobjednávok to len potvrdzujú. Ako to celé funguje?


Kinect

Kinect je vlastne kamera, ktorá sníma priestor pred televízorom ako štandardou VGA kamerou, tak aj hĺbkovou infrakamerou (s rozlíšením 320x240). Vďaka infrakamere dokáže systém presne identifikovať osobu a jej pohyb v priestore, čo je základ celého systému ovládania. Postavú sníma bez potreby svetla, dokáže určiť jej vzdialenosť od kamery z obrazu, dokáže následne rozpoznať končatiny, hlavu, kĺby a použiť to v samotnej hre. A dokáže to spraviť aj pri niekoľkých postavách naraz, čo umožňuje hrám zapracovať multiplayer.

Z našich prvých skúseností s úvodnými hrami Kinect funguje prekvapivo presne a bez problémov. Nie je to síce stopercentné a niekedy vám hry nezaznamenajú pohyby úplne dokonale, ale nič čo by kazilo zábavu. Dokonca aj rýchlosť odozvy je vysoká a nenaplnili sa obavy z pomalého spracovania pohybu. Neskoršia odozva je minimálne a vo väčšine titulov jú ani nezaregistrujete. Záleží len ako sa s ovládaním autori pohrali a ako ho zapracovali.

Najväčší problém, s ktorým môžete zápasiť, je miesto potrebné pre Kinect. Pre jednu osobu totiž potrebuje dva metre miesta pred senzorom, pre dve osoby naraz aspoň 2,5 metra. To v prípade, ak je kamera položená pred televízorom, ak si ju pripevníte na stenu nad televízor, môžete získať polmetra k dobru (motor v podstavci Kinectu vás automaticky zameria a natočí zariadenie tak ako potrebuje). Určite však rátajte s minimálnou vzdialenosťou 2,5 metra a vyhraďte si aspoň meter na pohyb do strán. Ak hráte dvaja, tak aj dva metre, hlavne treba udržovať odstup, lebo v zápale hru môže niekto ľahko prísť k úrazu. Rovnako pozor na lustre, ktoré by ste mohli pri výskokoch rozbiť.

Ak máte pripravené miesto, gamepad už nebudete potrebovať, teda minimálne na ovládanie podporovaných hier a funkcií. Po zapojení Kinectu vám už bude stačiť zamávať na svoj Xbox, ten sa automaticky prepne do Kinect módu s vlastným menu, kde si už rukou navolíte hru, alebo niektorú z ďalších možností.  Kinect vás po prvom použití identifikuje a priradí k vášmu avatarovi a pri ďalších vstupoch automaticky rozozná podľa tváre.

Po výbere sa môžete pustiť do hrania. Kamera zachytáva vaše pohyby, naklánanie sa, mávanie rukami a všetko prevádza do hry alebo na herného avatara, ktorý kopíruje vaše pohyby. Môžete si to následne vyskúšať v úvodných hrách ako Kinect Advetnures, kde sa vydáte na dobrodružné cesty, Kinect Sports kde si zašportujete, v Kinectimals si adoptujete malé tigríča a napríklad v Dance Central si zatancujete. Najlepšie na tom je, že systém vás pri hrách fotí a natáča a vy si následne môžete vaše pózy pozrieť, prípadne zdieľať na internete (ak hráte nahí, tak si dávajte pozor, aby ste náhodou svoje fotky nesprístupnili ako sa to už užívateľom na internete stalo).

Obraz je len jednou z funkcií, štyri mikrofóny dokážu identifikovať zvuk v priestore, rozpozná hlas a slová a následne podľa nich konzola zareaguje. Úvodná ponuka jazykov je len pre US, UK, Mexiko a Kanadu. Tieto krajiny momentálne môžu ovládať konzolu hlasom. Stačí povedať Xbox a dodať názov aplikácie, alebo činnosti, ktorá je v ponuke v danej sekcii xboxu. Napríklad pri videách povedať Xbox Pause a video sa zastaví, Xbox Play video znovu pustí.

Pre nás však zatiaľ hlas vypadáva z hry (cez UK alebo US konto môžete ovládať anglicky), keďže lokalizácia je len pre spomínané krajiny, ale to najdôležitejšie a to ovládanie hier nechýba. Ostatné postupne príde aj ku nám v priebehu budúceho roku spolu s podporou Xbox Live a Zune službou.

Mimo toho Kinect umožňuje aj videochat, kde sa priamo z gauča môžete porozprávať cez videohovor, či už s priateľmi na Xboxe, alebo s priateľmi na PC, ktorí majú Messenger. Kinect vás automaticky sníma, ak niekto príde do obrazu automaticky rozšíri záber a k tomu vám na obrazovke bude ponúkať rôzne témy na rozhovor, ktoré sú prepojené s internetovými správami. Okrem videochatu Kinect podporuje niekoľko úvodných aplikácii ako Zune (s ovládaním videí), Last Fm, pribudnúť má aj Facebook a Twitter.

Predstavujeme: Xbox360 Kinect

Hry

Úvodná ponuka hier je zameraná hlavne na nehráčov, ktorých chce Microsoft prilákať k Xbox360. Teda hlavne publikum, ktoré doteraz nehrávalo, lebo ovládač je pre nich zložitý. Pomocou Kinectu sa len postavia pred televízor a môžu hrať bez akéhokoľvek učenia sa. Len budú svojím telom ovládať panáčika na obrazovke a robiť to, čo by chceli, aby robil. Na úvod sú do jednoduché hry, v ktorých sa bude športovať, plniť rôzne minihry, tancovať alebo cvičiť. Na úvod jediná väčšia hra s príbehom podporujúca Kinect bude aktuálne prichádzajúci Harry Potter. Nečakajte tu žiadne strieľačky ani náročnejšie tituly.

Pri kúpe Kinectu už dostanete jednu z úvodných hier a to Kinect Adventures. Titul ponúka sériu minihier, ktoré vás prevedzú po celom svete. Presnejšie to bude rafting, teda jazda na nafukovacom člne dolu riekou, jeden alebo dvaja hráči navažujú čln a popritom zbierajú mince. V ďalšej bude treba pod vodou zapchávať praskliny na skle akvária, vo vesmíre praskať vzduchové bubliny alebo si zakopete lopty v obdobe arkanoidu. V hre postavy hráčov nahradzujú avatary.

Podobnou hrou ako Kinect Adventures je Kinect Sports, ktorú majú na svedomí ľudia z Rare, tvorcovia avatarov. A tých využili ukážkovo. Vytvorili masívny štadión s tisíckami avatarov v hľadisku sledujúcich a skandujúcich podľa vašich výsledkov v športoch. Medzi disciplínami nájdete atletiku (beh, bez cez prekážky, hod oštepom, skok do diaľky, hod diskom), futbal, box, plážový volejbal, bowling. Je to priam masívna ponuka, ktorú jednoducho nemôžete minúť.

Z iného súdka vám zábavu ponúkne Kinectimals, čo je séria minihier s levíkom, s ktorým prechádzate ostrovom, učíte ho rôzne kúsky, povely, hádžete mu rozmanité veci, umývate ho v minihrách, ale titul ponúka aj ovládanie vozidiel, strielanie z vodných pištolí, kde hra ukazuje ako by mohli na kinecte fungovať FPS akcie. V hre totiž neovládate avatara, ale vidíte len svoje tiene rúk, ktorými manipulujete so svetom. To umožňuje napríklad vytiahnuť a nabíjať pištoľ a striekať na ciele. Tým najlepším je však grafika, tá prakticky prekonáva všetko, čo sme doteraz v tejto oblasti videli, levíky sú skutočne ako živé, jedinečne spracovná srsť priam vyniká, animácie sú ukážkové a rovnako aj prostredie je priam dokonalé, napríklad hustá tráva sa pod zvieratkom skrčí a keď sa odváľa preč znovu sa postaví. Hra je plná drobných detailov, ktoré ju robia živou.

Z ďalšieho konca spektra Harmonix priniesol Dance Central, najlepšie hodnotenú launch hru, ktorá otvára novú generáciu tanečných hier, v ktorých vás systém sleduje a boduje za správne vykonané tanečné kroky. Okrem toho, že získate vysoké skóre, naučíte sa tancovať na jednotlivé skladby a môžete to následne na party roztočiť.

Závan rýchlosti ponúka Kinect Joyride, ktorý predstavuje prvú racingovú hru pre Kinect. Pri nej však už prevedenie nedokáže konkurovať predchádzajúcim titulom, ale aj tak naznačuje, ako sa dá s Kinectom ovládať vozidlo a popritom aj zabaviť. Stačí vystrčiť ruky pred seba a šoférovať virtuálnym volantom. Na serióznu úroveň nám budúci rok posunie ovládanie vozidla Kinectom nová Forza.

Z ďalších titulov prichádzajú rozmanité fitness hry ako EA Active 2.0, alebo YourShape. Plus séria ďalších rovnako jednoducho zameraných titulov ukazujúcich, že jednoduché veci Kinect dokáže znázorniť vcelku presne a bez problémov. Ale na to ako zvládne náročnejšie veci si ešte musíme počkať.

Predstavujeme: Xbox360 Kinect
Predstavujeme: Xbox360 Kinect Kinectimals
Kinectimals


Predstavujeme: Xbox360 Kinect Dance Central
Dance Central


Predstavujeme: Xbox360 Kinect Kinect Sports
Kinect Sports





Kinect splnil to, čo sľuboval a skutočne priniesol ovládanie bez ovládača. Zatiaľ však oslovuje len casual užívateľov, náročnejších túžiacich po akčných a masívnejších titulov obchádza a necháva si ich na budúci rok. Posledná Tokyo Game Show však už odhalila niekoľko pripravovaných japonských Kinect titulov orientujúcich sa hlavne na hororový žáner, k tomu Turn 10 ohlásilo Kinectom ovládaný racing Forza Motorsport a na budúce Vianoce sa pripravuje Star Wars. Ohlásené sú aj kinectové arkádové hry na stiahnutie a rovnako vývojové nástroje pre Kinect dostanú aj vývojári indie hier, ktorí môžu priniesť zaujímavé inovácie do tejto oblasti.

Kinect je v predaji od 10. novembra a dostanete ho kúpiť za 149 EUR v štandardnom balení, alebo v balení spolu s novou verziou Xbox360 s 4 GB pamäťou za 299 EUR a s Xbox360 250 GB verziou za 349 EUR. Všetky balenia obsahujú titul Kinect Adventures. Demá na niektoré ďalšie hry sa postupne objavujú na Xbox Live, takže si ich budete môcť rovno stiahnuť a vyskúšať.


napísal saver 10.11.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Project Natal
| PROJECT NATAL
[2.6.2009]
Kinect Effect
| KINECT EFFECT
[31.10.2011]
Kinect - Overview
| KINECT - OVERVIEW
[26.10.2010]
Kinect to Kill
| KINECT TO KILL
[3.11.2011]
PREDSTAVUJEME: XBOX360 KINECT

Zaradené pod: kinect, xbox


Predstavujeme: Xbox360 Kinect
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Microsoft / Microsoft
Štýl: Párty hra
Dátum vydania:  november 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk