PREDSTAVUJEME FRAG

PREDSTAVUJEME FRAG

Elektronická požičovňa hier

Článok

U našich západných susedov vznikol zaujímavý projekt, ktorý stojí na základoch požičovne hier a zároveň využíva populárnu formu elektronickej distribúcie. Inými slovami, FRAG.cz je elektronická požičovňa počítačových hier. Pamätníci iste zatlačia slzy pri spomienke na podobný projekt Games on Demand fungujúci istý čas aj u nás. FRAG má ale ďaleko väčšie ambície, poďme sa pozrieť, ako služba funguje a či sa môže na trhu presadiť.

ZaFRAGujte si

Princíp fungovania požičovne je veľmi jednoduchý. Najprv sa pomocou niekoľkých klikov zaregistrujete na stránke http://www.frag.cz/. Druhý krok spočíva v stiahnutí krátkeho klientského programu. Potom si už iba stačí zvoliť program a hrať. Služba, samozrejme, ponúka tzv. 7-dňovú skúšobnú dobu, počas ktorej sa vám celý systém otvorí bez potreby platenia (viac o platení neskôr). Prevádzkovateľa stránky treba pochváliť, že registrácia a inštalácia sú skutočne veľmi jednoduché, výborne zdokumentovaná, dokonca nechýba ani nahovorený sprievodca celým procesom.

Vyberte ten správny balíček


Ak budete chcieť službu využívať aj po testovacích siedmych dňoch, čaká vás voľba jedného z troch ponúkaných balíčkov:

Naplno – 299 Kč na mesiac
Odvaz – 199 Kč na mesiac
Relax – 99 Kč na mesiac

Balíčky sa líšia počtom dostupných hier. Kým pri Relaxe to je viac ako 130 hier, Odvaz už ponúka 250 kúskov a pri objednávke balíčkov Naplno si budete môcť vyberať až z vyše 460 titulov. Za mesačné predplatné môžete hrať ľubovoľný počet hier z vybraného balíčka. Či sa rozhodnete pre jednu, dve alebo 460 záleží iba na vašom voľnom čase.

Na tomto mieste sa vynára otázka, ako sú na tom hráči zo Slovenska (prípadne iných okolitých krajín), či sa plánujú aj iné jazykové mutácie FRAGu než tá česká a hlavne, aké ceny a možnosti platenia majú zahraniční hráči. "Viedli sme veľký súboj o to, aby bola požičovňa dostupná aj na Slovensku. Zo svojho dlhoročného pôsobenia v SCORE veľmi dobre viem, že hráčska obec zostala federálna, nakoniec aj naša účasť na NextGen Expe ukázala, že to myslíme vážne. Slovenská verzia však zatiaľ nie je v príprave." hovorí Mikoláš Tuček, moderátor požičovne. 

Predstavujeme FRAG

Úvodná obrazovka Playeru.

Úvodná obrazovka Playeru.

Playlist

Sme zaregistrovaní, program máme stiahnutý a nainštalovaný, takže ideme hrať! V prvom rade treba pochváliť klienta samotného, je štýlový, rýchly, prehľadný a zobrazuje všetky potrebné informácie. Hry sú zoradené podľa niektorých filtrov – vyberať môžete či už podľa kategórií (akčné, športy, RPG atď), prípadne hry podľa obľúbenosti, najnovšie prídavky, iba dabované hry atď. Ponuka titulov snáď najlepšie zadefinuje rebríček popularity. V dobe písania tohto článku v ňom viedol Plants vs. Zombies, nasledovaný Bejewelled 2, Hells Kitchen, Hitman – Blood Money, Jewel Quest Heritage, Tomb Rider Underlwold a ďalšie. Z ostatných umiestnených hier spomeňme ešte Deus Ex (GOTY), Farm Frenzy 2-3, Port Royale 2, Just Cause, FlatOut: Ultimate Carnage, Kane & Lynch či Thief Deadly Shadows.

Krátky náhľad do jedálneho lístku FRAG dáva tušiť, že si z neho vyberie skutočne každý. Mladšia veková kategória, resp. casual hráči siahnu po rôznych puzzle hrách alebo tower defense hrách. Hardcore obecenstvo si naopak môže vychutnať niektorú zo legendárnych peciek svojho žánru a zaspomínať si na staré dobré časy. Novších hier je bohužiaľ pomenej.

Obmieňanie a najmä dopĺňanie zoznamu hier je jednou z priorít požičovne. „Predovšetkým musím povedať, že hry nevymieňame, iba pridávame. Každým týždňom je tak požičovňa zaujímavejšia. Čo sa týka AAA hier, nemôžeme ponúkať najnovšie kúsky, to by takto výhodný model u vydavateľov ani neprešiel, ale napríkald vo svete casual máme niekedy len niekoľko týždňové meškanie. Taký nesmierne očakávaný hit Bejeweled 3, zo série ktorej sa predalo cez 50 miliónov kusov, budeme mať v požičovne iba niekoľko hodín po vydaní! Ostrieľanejších hráčov Sectoru skúsim navnadiť na Ghostbusters, Test Drive Unlimited a The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena, ktoré sú už v laboratóriách upravované a behom niekoľkých týždňov by mali do požičovne doraziť.“ dodáva Mikoláš Tuček.

Sociálny podtón

Pod povrchom FRAG klienta (oficiálne sa volá FRAG Player) sa skrýva nadštandardne prepracovaný sociálne orientovaný systém. Možnosťou editovania obľúbených hier, hudby či záľub pripomína požičovňa naozaj skôr niektoré sociálne siete a to je len začiatok toho, čo FRAG Player zvládne. Interný systém achievementov hodnotí vaše úspechy, za ktoré ste odmeňovaní bodmi. Body následne slúžia na nakupovanie doplnkov pre vášho avatara, prípadne vyzdobovanie vlastného hráčskeho brlohu, ktorého prevažnú časť tvorí práve polička s trofejami. Nechýba ani možnosť hodnotiť vami zakúpené tituly, písať k nim komentáre či minirecenzie.

Predstavujeme FRAG
Rebríček TOP 30 momentálne vyzerá takto.

Skúsenosti z používania

 

Už po chvíľke používanie systému FRAG oceníte jeho prehľadnosť a jednoduchosť ovládania. Všetky potrebné štartovacie informácie sú dostatočne zvýraznené a polopatisticky vysvetlené, pomôžu aj dobre spísané FAQ. Rýchlosť sťahovania hier samozrejme záleží najmä od vašej linky a tiež od veľkosti a systému konkrétnej hry. Niektoré hry sú radovo iba desiatky MB veľké, iné si vyžadujú aj gigabajty stiahnutých dát. Systém však dokáže niektoré hry spustiť aj bez toho, aby ste ich stiahli celé, čo poteší najmä menej trpezlivých jedincov.

Veľkým pozitívom je tiež „online“ kontrola minimálnych požiadaviek. Ak niektorý z komponentov vášho PC nespĺňa požiadavky, FRAG Player vás na to upozorní. Nerozhodní môžu naopak stiahnuť po obrázkoch či videách, ktoré vás môžu presvedčiť, že daná hra stojí za to. Počas testovania sa mi nestalo ani raz, aby bola služba nedostupná, iba v jednom prípade som nechtiac zaplnil svoj harddisk na 100 % a hra sa nemala kam stiahnuť. Po vyčistení disku sťahovanie pokračovalo z toho miesta, kde predtým skončilo. Pre rodičov s menšími deťmi je určite vítanou správou, že systém je možné uzamknúť, resp. nastaviť tak, aby si ich ratolesti mohli zahrať iba tie hry, ktoré im dovoľuje vekové obmedzenie.

Player už teraz poskytuje dostatok možností, ale je predsa len niečo, čo sa v blízkej dobe plánuje vylepšiť, dopracovať alebo zmeniť? „Na FRAG Playeri aj na portále sa neustále pracuje, v novej verzii Playeru, ktorú chystáme na koniec roka, už bude napríklad chyba s plným diskom opravená,“ prisľúbil Tuček. „Každý týždeň pridávame 5 - 10 nových hier a samozřejmě chystáme aj veľké novinky do budúcnosti, ale o nich nemôžem ešte hovoriť. Každopádne pozývam všetkých hráčov na Frag.cz – týždenný trial je zadarmo, za to skutočne nič nedáte“ dodáva. „A ešte maličkosť: práve sme vydali do bežnej distribúcie papierový časopis FRAG, v predaji je za 2,5 EUR aj na Slovensku!“

Časopis FRAG je zameraný na dianie v hernom svete aj zaujímavostiach okolo neho. Za cenu 2,5 EUR dostanete 68 strán informácií, recenzií, ale tiež rozhovorov a ďalších informácií. Vítaným bonusom pri kúpe časopisu je sprístupnenie 130 PC hier z požičovne (Age of Empires, Bejeweled 2, Flatout, Zoo Tycoon atď), ktoré je možné využívať po dobu jedného mesiaca.

E-požičovňa v praxi

FRAG je príkladom toho, ako by mala digitálna herná požičovňa fungovať. Bohaté možnosti, sociálna stránka klienta a jednoduché pravidlá používania naznačujú smer, pri dodržaní ktorého by služba mohla byť úspešná. Ešte trochu zapracovať na ponuke hier (konkrétne na jej „čerstvosti“) a FRAG môže byť skutočne úspešný.

Predstavujeme FRAG
Pohľad do vitrínky úspechov.


napísal je2ry 2.12.2010
Páči sa mi!
PREDSTAVUJEME FRAG


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19907)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk