PC OSLAVUJE 30 ROKOV

PC OSLAVUJE 30 ROKOV

Zhrňme si históriu PC.

Článok

V stredu 12.8.1981 bolo verejnosti predstavené prvé PC firmy IBM s označením IBM 5150, teda počítač na ktorého architektúre vznikli tie dnešné počítače. Kto by si dokázal predstaviť aký historický význam bude mať tento vynález a ako ovplyvní celé ľudstvo. Bez počítačov si náš dnešný život nedokážeme predstaviť. Viete ako to celé pred 30. rokmi začalo?

Prehistória

Kedy vznikol úplne prvý počítač nevieme, pretože sa našlo niekoľko mechanických počítacích strojov pochádzajúcich z čias starovekého Grécka a sú tu aj isté náznaky, že podobné mechanické „kalkulačky" existovali dokonca už oveľa skôr.

Osobnosti: Blaise Pascal

História počítačov nevyhnutne súvisí s počítaním samotným. Od nepamäti sa ľudia snažili vyrábať prístroje, ktoré by im uľahčili počítanie. Hlavnou skupinou, ktorá prichádzala každodenne do styku s počítaním boli obchodníci a vyberači daní. Nie je sa čomu čudovať, že práve z ich radov vzišiel prvý počítací stroj.

Vynálezcom prvej „kalkulačky" (mechanický sčítací stroj, ktorý pomocou ozubených kolies dokázal jednoduché matematické úlohy) bol uznaný roku 1649 matematik a fyzik Blaise Pascal. Vytvoril tým základy pre počítacie stroje, ktoré fungovali na rovnakom princípe až do 19. storočia, kedy ich nahradili moderné elektronické zariadenia.

Prvý elektronický počítač sa objavil po trojročnom vývoji v roku 1946 pod menom ENIAC (meno je skratkou Electronic Numerical Integrator And Computer). ENIAC zaberal plochu až 63 m2, obsahoval 17 468 elektrónok a vážil 27 ton, no mal aj spotrebu 150 kW, bol príliš poruchový a preto aj extrémne drahý na prevádzku. Traduje sa, že technici denne museli vymeniť niekoľko vyhorených elektrónok, pričom minimálny čas takej opravy bol čosi vyše 15 minút. Využívala ho primárne armáda zhruba do roku 1955, kedy už bola na svete nová generácia polovodičových počítačov UNIVAC (zaberal už iba plochu 35,5 m2).

PC oslavuje 30 rokov

Prvý mikročip Intel 4004
PC oslavuje 30 rokov

počítač ALTAIR 8800
PC oslavuje 30 rokov

Paula Allena a Bill Gates

V roku 1971 firma Intel predstavila prvý jednočipový mikroprocesor Intel 4004, čím boli položené základy. V roku 1974 prišli procesory Intel 8080, ktoré začali rôzny nadšenci využívať do svojich stavebníc počítačov.

V januári 1975 časopis Popular Electronics predstavil na titulnej stránke počítač ALTAIR 8800 firmy MITS z Nového Mexika (vyvinutý E. Robertsom). Altair prilákal stovky nadšencov so záujmom o elektroniku, pretože bol cenovo dostupný.

Toto číslo POPULARu sa dostalo do rúk Paula Allena (programátor Honeywell), ktorý ho ukázal vtedy študentovi 1. ročníka Harvardskej univerzity Billovi Gatesovi a obaja spolu naprogramovali BASIC pre Altair. Onedlho nato založili firmu Microsoft...

Zhruba v tom čase vznikol v garáži jedného nadšeného geeka Steva Jobsa (za asistencie Steva Wozniaka) prvý počítač Apple. Postavili ho pôvodne pre seba, ale v okolí mali veľa známych, ktorí chceli programovať a potrebovali počítač. Tak vznikol „sériovo vyrábaný" počítač Apple II (na obrázku), ktorý prišiel ako vôbec prvý počítač s integrovanou klávesnicou a výstupom na monitor. Úspech bol nečakaný. Apple sa veľmi rýchlo stal vlastným štandardom aj zásluhou Wozniakovho modelu lacnej diskovej mechaniky.

V roku 1978 sa objavil program VisiCalc – jednoduchý tabuľkový procesor pre Apple - prvý "Excel" a to bol ten moment, keď sa začali malé počítače používať u obchodníkov ako pracovné nástroje v kanceláriách. Nebol to len stroj na "hranie" a programovanie pre fanúšikov elektroniky, ale pracovný nástroj, ktorý uľahčuje hodinovú prácu s kalkulačkou. VisiCalc naprogramovali Dan Bricklin a Bob Frantston, ktorý spravili fatálnu chybu, že si to nedali patentovať. Na VisiCalcu nezbohatli, no sami ti nerobili pre zisk. Na úspechu VisiCalcu neskôr zbohatli ďalšie firmy, ktoré naprogramovali svoj tabuľkový kalkulátor (napr. Lotus).

IBM predstavuje prvé PC

Spoločnosť IBM vznikla 15. júna 1911 ako spoločnosť C-T-R (Computing-Tabulating-Recording). Dnes známy názov IBM (International Business Machines) začali používať až v roku 1924. Ich prvý veľký počítač MARK-1 vážil iba asi 5 ton a vedel vydeliť dve čísla zhruba za šesť sekúnd. Za koľko to dnes zvládne vaša kalkulačka? Firmu však vyniesol na vrchol a neskôr sa profilovala ako výrobca veľkých sálových počítačov. Stále však videli významný priestor na trhu v oblasti osobných počítačov a tak vznikol PROJECT CHESS - špeciálna skupina 12-tich inžinierov, ktorí mali pod vedením Williama C. Lowea postaviť prototyp počítača ACORN (interné označenie). Počítač mal mať tzv. "otvorenú architektúru", aby sa dal "poskladať" na mieru, príp. neskôr dokúpiť hardware a zvýšiť jeho výkon.

Výsledkom bol v roku 1981 počítač - prvé IBM PC (procesor i 8088/4,77 MHz, 64 kB a jednostranná 160 kB disketa). Za jeho otca je dnes považovaný Philip Don Estridge z laboratórií IBM v Boca Raton. Počítač zvládal aj grafiku, ale museli ste si dokúpiť grafickú kartu. Práve tá modularita (možnosť skladať komponenty do seba a podľa potreby meniť možnosti a výkon) z neho prakticky okamžite urobili hit. Do konca roku predali v IBM vyše 35 000 kusov, čo je zhruba 5x toľko ako pôvodne plánovali. S novým počítačom bol dodávaný aj operačný systém a programovací jazyk BASIC od spoločnosti Microsoft.

PC oslavuje 30 rokov

Prvé sériové Apple
PC oslavuje 30 rokov

Prvé IBM PC
PC oslavuje 30 rokov

MS DOS 1.1

Microsoft ale v tom čase ešte nemal vlastný OS a tak kúpili od Tima Petersona za smiešnych 50 000 USD jeho systém QDOS (Quick and Dirthy OS - "rýchly a mizerný" OS). Po drobných úpravách ho predávali v balíku s Basicom za 50 dolárov na licenciu ako PC-DOS (neskôr MS-DOS) s každým novým IBM PC. Už za prvý rok sa stali milionármi – všetko najmä vďaka systému, ktorý kúpili len za 50 tisíc dolárov.

IBM bola bomba, ale v podstate sa ničím nelíšil od iných bežne dostupných PC. Potrebovali nejakú pecku a tou sa stal Lotus 1-2-3 (autor Mitch Kapor) od firmy Lotus Development Corporation - tabuľkový procesor podobný VisiCalc. Vo veľkom vznikali rôzne softwarové firmy a software - EasyWriter (zďaleka nie tak jednoduchý, ako by sa podľa názvu zdalo), WordStar, MultiMate, WordPerfect, dBase II a iné. Objavili sa aj počítačové hry. Väčšina vývojárov písala svoje programy výhradne pre IBM, čo z IBM urobilo kráľa a ostatní upadali do zabudnutia alebo museli ukončiť činnosť ako napr. Osborne Computers. Väčšina programov fungovala pod Dosom, ale napr. Lotus 1-2-3 obchádzal Dos, aby sa dosiahlo vyššej rýchlosti. Prognóza IBM znela: "do roku 1984 predáme 1/2 milióna počítačov". V skutočnosti ich predali vyše 2 milióny.

Spoločnosť IBM ovládala vyše 50% trhu a určovala, čo to vlastne je PC. Hoci existovali aj iné počítače, časom chcel každý iba IBM a tak ostatní výrobcovia museli vyrábať „rovnaké" počítače ako IBM. IBM im sma umožnila ich jednoduché klonovanie, pretože procesor bol od Intelu, OS od Microsoftu a ďalšie komponenty sa dali ľahko napodobniť. Jediná vec, ktorá patrila skutočne iba IBM bol čip ROM BIOS, ktorý sa však napokon podarilo klonovať pomocou metódy reverzného programovania. Tým sa otvorili možnosti pre vznik najrôznejších klonov IBM PC a zrazu bolo všetko možné...

PC oslavuje 30 rokov
PC oslavuje 30 rokov
PC oslavuje 30 rokov

DataConsult radí:

Oslávte to so svojim počítačom

12. augusta 2011 oslavuje PC už 30 rokov. Za tento čas počítače riadne zmenili nielen svoj výkon, ale aj vzhľad. Počítačové skrinky, monitory, ale aj periférie ako sú klávesnice alebo myši už nie sú sivé a hranaté. Nejde pritom len o módnu vlnu. Podľa posledných prieskumov môžeme napr. farby používať na to, aby pozitívne ovplyvňovali našu náladu, výkonnosť a celkový pocit pohody. Vhodne zvolené príslušenstvo preto môže zvýšiť vašu výkonnosť, celkovú produktivitu a efektívnosť. Čo takto darovať svojmu počítaču k jeho 30. výročiu malý darček od spoločnosti, ktorá rovnako oslávi tento rok svoje 30. výročie?

Niečo pre Váš kancelársky počítač

Náš prvý tip je určený pre kancelársky počítač. Väčšina z nás s ním trávi podstatnú časť svojho dňa a je preto pre nás dôležitým pracovným nástrojom. Aj prácu na takomto „základnom" PéCéčku si môžeme ľahko spríjemniť napríklad výmenou klávesnice alebo myši za niečo ergonomickejšie. Pri dlhodobom písaní na nevhodnej klávesnici a pri používaní zle tvarovanej myši totiž môže dôjsť k ochorenie z jednostranného zaťažovania pohybového aparátu. To má za následok zvýšenú únavu rúk, ba aj celých paží, a môže to viesť aj k trvalému poškodeniu celého pohybového systému.

Práca s myšou by mala byť príjemná a čo najjednoduchšia. Dobre tvarovaná myš do ruky je základom úspechu. Ako vhodná sa osvedčila napríklad myš Logitech Performace Mouse MX. Prsty a dlaň by mali byť pri používaní myši v rovine s predloktím. Čiastočne vám môžu pomôcť rôzne podložky a opierky zápästia, ale rozhodujúci je vždy tvar a veľkosť samotnej myši.

Rovnako aj práca s klávesnicou by mala byť čo najmenej namáhavá. Svalová sila potrebná k stlačeniu tlačidla by mala byť minimálna, takže Vám odporúčame najmä klávesnice s nízkym zdvihom kláves ako napríklad Logitech Solar Keyboard K750, ktorá vďaka solárnemu dobíjaniu nepotrebuje batérie, takže vás nikdy nezradí, ani keď je šero v miestnosti. Samozrejme klávesnica má aj svoj vlastný akumulátor dobíjaný priebežne zo svetla, takže nabitá dokáže pracovať v úplnej tme ešte zhruba mesiac.

K dobrej pohode pri práci môže prispieť aj dobrá hudba a preto jedným z „darčekov" pre váš počítač môžu byť aj kvalitné reproduktory. Z bohatého portfólia Logitech sme vybrali model Speaker System Z520, ktorý na vašom stole nezaberie veľa miesta a pritom ponúka naozaj bohatý zvuk s dunivými basmi a čistými výškami. Pokiaľ však zdieľate kanceláriu s kolegami, mali by ste na nich brať trochu ohľad a využiť pri počúvaní hudby slúchadlá. Ku reprákom systému Z520 ich môžete kedykoľvek ľahko pripojiť priamo, pretože majú na boku pravého boxu umiestnený konektor pre slúchadlá a externú zvukový vstup (napr. pre MP3 prehrávač).

Vybudovanie optimálneho pracovného miesta je základom pracovného úspechu, správnej regenerácie organizmu a celkovej psychickej pohody. Správne vybavenie pracovného miesta je zvlášť dôležité pre prácu z domova v tzv. Home Office.

Niečo pre Váš domáci / multimediálny počítač

Požiadavky na počítačové doplnky pre multimediálny domáci počítač sú však úplne iné. Ako zaujímavý doplnok vám preto môžeme odporučiť bezdrôtovú klávesnicu Logitech Wireless Keyboard K360, ktorá bola navrhnutá ako komfortné úsporné riešenie. Je zhruba o 20 percent menšia, no napriek tomu má štandarné rozloženie kláves a navyše aj klávesy pre internet a ovládanie médií. Navyše má úžasnú výdrž batérií – až tri roky bez ich nutnosti výmeny. Táto kávesnica na komunikúciu využíva miniatúrny nano prijímač s technológiou Unifying, na ktorý môžete pripojiť súčasne niekoľko zariadení takže ušetríte ďalšie USB porty.

Rovnakú Unifying technológiu využíva aj bezdrôtová myš Logitech Wireless Mouse M515, ktorú môžete navyše využívať na najrôznejších povrchoch. Myš má hladký spodok a je celá uzavretá, čím bráni vniknutiu vlákien a prachu do svojich útrob. Dá sa preto bez podložky používať nielen na stole, ale aj na koberci, v kresle, v posteli,... Priam ideálne riešenie pre obývačkové počítače.

Zatiaľ čo v práci treba zvuk držať trochu na uzde, doma si ho môžete dopriať „na plné pecky" napríklad aj vďaka reproboxom Logitech Speaker System Z623. Tento 2.1 systém získal certifikát THX, čo je samo o sebe dôkazom vysokej úrovne kvality zvukovej reprodukcie. Systém sa výborne hodí nielen na reprodukciu hudby, ale aj na ozvučenie akčných filmov, kde vás ohromí dunivý zvuk subwooferu s kryštáľovo čistým zvukom dvoch satelitov.

Praktickým doplnkom domáceho počítača môže byť webová kamera. Logitech HD webcam C525 vám umožní komunikovať s rodinou alebo priateľmi v HD rozlíšení 720p aj keby boli práve na opačnom konci sveta. Kamera má skvelú konštrukciu s možnosťou rýchlej inštalácie a jej optika má automatické zaostrovanie, vďaka čomu váš obraz bude vždy dokonale ostrý. Okrem priamej komunikácie cez aplikácie typu Skype, alebo Logitech Vid HD ju môžete využívať aj na tvorbu fotografií a videí pre sociálne siete, alebo pre vlastné video blogy.

PC oslavuje 30 rokov

Gaming Keyboard G510


PC oslavuje 30 rokov

Logitech Gaming Mouse G700


PC oslavuje 30 rokov

Surround Speaker System Z906


Darček pre náročný hráčsky počítač

Na záver sme si nechali niečo pre ostrieľaných hráčov. Tí už totiž vedia, že na počítačových perifériách je doslova závislý ich život, pretože špeciálne príslušenstvo im môže dať nad súpermi v hre poriadnu výhodu. To si pochopiteľne uvedomujú aj vývojári v spoločnosti Logitech, kde vznikla klávesnica Gaming Keyboard G510. Tá má 18 programovateľných G-tlačidiel s troma stavovými režimami, takže na každú hru máte k dispozícii 54 možných nastavení pre makrá. Stlačením jedinej klávesy preto môžete v hre vykonať naraz niekoľko dôležitých úkonov, ktoré by vám inak zabrali oveľa dlhší čas a GamePanel (LCD displej nad klávesnicou) vám okamžite sprostredkuje herné štatistiky alebo informácie o výkone PC, došlej pošte, či inej dôležitej správe. Klávesnica má RGB podsvietenie, ktorým si môžete ľubovoľne upravovať farbu kláves a obsahuje aj konektory jack 3,5 mm pre pripojenie náhlavnej súpravy.

Myš Logitech Gaming Mouse G700 je jednou z mála bezdrôtových myší určených pre profesionálny gaming. Je optimalizovaná na MMO hry, ale súčasne ponúka jemnosť a presnosť potrebnú na hry typu FPS, takže budete mať vždy pohodlie a hru pevne v ruke pod kontrolou. Obsahuje 13 precízne umiestnených tlačidiel, ktoré je možné naprogramovať na jednu konkrétnu činnosť alebo im priradiť aj zložité makrá. Tvar myši G700 je navrhnutý s využitím prirodzených kriviek, aby vám ešte lepšie padla do dlane. Dobíja sa cez USB kábel, ktorý umožňuje myš nabíjať aj počas používania.

Na špičkové ozvučenie hier alebo priestorový zvuk filmov môžete využiť Surround Speaker System Z906, ktorý je tým najpokročilejším audio systémom v celom portóliu Logitech. Vďaka naozaj špičkovej kvalite zvuku budete pri správnom rozložení satelitných reproduktorov nepriateľov v hrách počuť skôr, ako ich uvidíte, čo vám dá značnú výhodu. Systém má okrem klasických analógový vstupov aj digitálne a optické vstupy, takže sa dá využiť aj ako doplnok špičkového domáceho kina alebo priestorové ozvučenie pre moderné herné konzoly X360 a PS3.

Veríme, že sme vás inšpirovali a svojmu počítaču darujete k jeho tridsiatke nejaký pekný a najmä praktický darček. Viac informácií nájdete na adrese www.logitech.com  alebo na oficiálnej stránke Logitech CZ/SK na Facebooku. 


napísal DataConsult 5.8.2011
Páči sa mi!
PC OSLAVUJE 30 ROKOV


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19574)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk