PREDSTAVUJEME: PSP E-1000

PREDSTAVUJEME: PSP E-1000

Najmladší z handheldov

Test

Stojíme na sklonku generácie a s jednou nohou v dôchodku odchádzajú skutočne veľkí rivali minulej generácie handheldov. DS i PSP majú za sebou zúrivú vojnu s pirátstvom, predsudkami, ale aj nedostatkom hier či pôvodnej tvorby. Skôr než Vita nahradí produktovú líniu PSP a ponesie vlajku mobilného hrania ďalej, Sony uvádza na trh ešte jeden (posledný) model z rodiny PlayStation Portable.

E-1000 je v poradí tretím zásadným hardvérovým redizajnom s odkazom na časy dávno minulé. Odklápací zadný panel odhaľuje celý chrbát zariadenia a pri troche fantázie sa podobá dvierkam na staručkých kazetových Walkmanoch. Pod ním sa nachádza napevno vložená batéria a pochopiteľne UMD mechanika. Keď hovoríme o návrate, tak je to v prvom rade veľkosť, ktorá je odvodená od vôbec prvého modelu. E-1000 však nemá žiadne kovové časti, ktoré by posilnili obal po stranách ani sa použitými materiálmi netvári ako luxusné zariadenie.

Svoju skromnosť zakrýva matnými plastmi vyhotovenými s tradičnou remeselnosťou Sony. Aj bez použitia priesvitných triggerov je badať na transparentnom d-pade a tlačítkach so symbolmi odkaz drahšieho bračeka a podpis sestry PS3 na lesklom páse obopínajúc celé telo. Z bokov zmizli ovládacie prvky, slot na Memory Stick sa presunul na horný panel, kde je umiestnený aj USB konektor pre prenos dát a rozširujúce periférie. Na spodnej strane nájdete 3,5mm jack pre slúchadlá a nabíjací konektor.

Aj čelo s 3,5 displejom je podriadené účelovosti, nesvietia tu žiadne indikačné LED diódy, a tlačidlá pod displejom boli preriedené. Regulácia hlasitosti, Home, Select a Start, to je všetko. Žiadna regulácia jasu alebo ekvilazér. Možno ste sa dovtípili, E-1000 je PSP postaveným tak, aby reflektoval koncovú cenu 99 EUR. Všetko je podriadené cenovke, vzhľad, veľkosť, výbava a to ako po hardvérovej, tak aj softvérovej stránke. 


Žijeme v digitálnej dobe a akýkoľvek kus prenosnej elektroniky má dnes integrované priamo sociálne funkcie alebo sa dokáže rovno pripojiť na internet. E-1000 chce zostať samotárom, nepozná žiaden protokol Wi-Fi. Nepripojíte sa na zásadnú a dnes už neoddeliteľnú súčasť konzol Sony – PlayStation Store, hlavný distribučný kanál digitálneho obsahu hier, komiksov, trailerov ani na PlayStation Network, čo znamená, že každú hru, ktorú do E-1000 vložíte, jednoducho nevyskúšate v multiplayeri a to ani offline, ani online.

Sony nazýva model E-1000 Street, na street je však príliš fádny a navyše nekomunikatívny. Z pohľadu rodiča, ktorý ho kúpi malej ratolesti, pretože všetky cool decká hrajú pod lavicou a chce sa s nimi rozbíjať v Soul Calibure alebo sa zúčastniť šampionátu vo FIFE, má smolu a môže sa cítiť podvedený. Preto pozor, aby ste domov neodchádzali s dobrým pocitom ušetrených peňazí a uzemnilo vás dieťa s hnevom v očiach. Na krabici je napísané, že ide o zariadenie neschopné pripojiť sa na Wi-Fi, informácia je uvedená drobnými písmenami a z obalu netrénované oko nerozozná, že ide o model E-1000.

Za málo peňazí dostanete aj málo muziky, hlavné menu bolo drastickým spôsobom preriedené. Nájdete tu položky pre fotky, video, hry a nastavenia. Akoby nestačilo, že má iba mono prejav, tak do slúchadiel si nepustíte hudbu upravenú ekvalizérom, svoju skromnú kolekciu filmov na UMD ani obraz z hier nedostanete do TV kvôli absencii televízneho výstupu a v nastaveniach sa nedozviete, koľko minút ešte dokáže bežať na batériu.

Výdržou E-1000 napriek veľkosti nijako neohúri. Výsledky, ktoré dosahoval, sa dajú zrovnať s PSP-3000. Pre test boli použité pažravé a neustále sa v UMD mechanike točiace Lumines II a WipEout. Batéria v oboch prípadoch vydržala pri nízkom jase a nastavení hlasitosti na tretinu viac ako 5 hodín. Prekvapením je mono reproduktor, ktorý má výkon bez počuteľného skreslenia rovnaký ako stereo výbava predchádzajúcich modelov. 


Vzhľadom na to, že nové PSP nemá Wi-Fi, musíte kŕmiť obsahom handheld cez Memory Stick (nie je súčasťou balenia) a PC alebo PS3, odkiaľ budete ťahať hry, prípadne drobné jednohubky z ponuky Minis. E-1000 akoby sa dištancoval od PSN a jeho kroky skôr smerujú do košov plných hier za 10 EUR z edície Essentials. Aj tu nájdete hry, ktoré podporujú multiplayer, dokonca WipEout Pulse sa obťažuje previesť vás skenovaním dostupných sietí. Nakoniec nič nenájde. Je veľká škoda, že práve Wi-Fi stála v ceste koncovej cene. Čert zober softvérovú výbavu alebo mono reproduktor či väčšie telo, fenomenálny Monster Hunter, geniálny Peace Walker, skvelý Tekken Ressurection, bombastický WipEout nebudú využité naplno.

PSP E-1000 je handheldom, ktorý je výborným štartom pre úplne najmladších hráčov, ktorým akákoľvek socializácia nechýba a je im ukradnutý rok vydania hier. Pomerne rýchlo však budete musieť investovať do plnohodnotnejšieho modelu alebo rovno do Vity, ktorá je za rohom. Cenovka je mimoriadne lákavá a z nepreberného množstva Essentials si vyberie aj náročný, no chudobnejšia softvérová i hardvérová výbava sa skôr či neskôr ozve.



napísal spacejunker 8.12.2011
Páči sa mi!
PREDSTAVUJEME: PSP E-1000


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk