TAKE ON HELICOPTERS

TAKE ON HELICOPTERS

8.0

S vrtuľníkmi na pieskovisko

Recenzia na PC verziu

Leteckých simulátorov nikdy nebolo veľa, avšak vždy sa našlo dosť z každého obdobia pre uspokojenie ktoréhokoľvek oblakov chtivého pilota. Žiaľ, vrtuľníky boli vždy tak trochu ignorované, akoby o ne nik nemal záujem, len tak okrajovo tu a tam, väčšinou len na poli čisto akčnom niekto roztočil rotory. Bolo to len nedávno, čo svoje smrtiace čeľuste roztvoril rotorový vojenský zabijak (DCS: Black Shark) a ukázal svetu, že táto letecká odnož je medzi fanúšikmi viac ako obľúbená. Tentokrát prilieta do formácie vyplniť dieru civilný, podstatne jednoduchší, ale zábavou o nič menší simulátor vrtuľníkov Take On Helicopters.

Názov sám napovedá to, čo budete chcieť urobiť ako prvé hneď po zasadnutí do kokpitu. Vzlietnuť a vznášať sa v oblakoch, vznášať sa ako vták, robiť to, čo dokážu len helikoptéry. A urobíte to naozaj rýchlo. Štart nie je žiadny problém, v podstate jedným tlačítkom odštartujete všetko, čo treba a potom už len stačí pritiahnuť páku. Listy rotorov sa natočia, oprú sa do hustého motormi rozpáleného vzduchu, krásne ohnú pod váhou ľahko sa odlepujúceho sa vrtuľníka a je to tu. Letíte! Nádhera. Síce žiadny simulátorový orgazmus nečakajte, rozhodne vám už prvé sekundy roztočia úsmev na tvári. Teda tých skúsenejších, tí budú mať od prvých sekúnd stroj plne pod kontrolou a po pár skúšobných otočkách zvládnu snáď čokoľvek, čo si zaumienia. Tí menej skúsení sa nemusia ničoho báť, pri tomto jednoduchšom letovom modeli prídu do toho pomerne rýchlo a to aj kvôli v podstate neexistujúcej avionike, ktorú by sa trebalo učiť ovládať.

Take On Helicopters
Take On Helicopters Dá sa pristáť úplne všade.
Dá sa pristáť úplne všade.


Take On Helicopters Kľučkovanie medzi mrakodrapmi.
Kľučkovanie medzi mrakodrapmi.


Take On Helicopters Kľučkovanie pod mostom.
Kľučkovanie pod mostom.





Letový model nekalkuluje s rôznymi prúdeniami vzduchu, teplotami, rozdielnou záťažou prevodovky v rôznych situáciách, skôr sa sústreďuje na základné letové vlastnosti helikoptér. Tým pádom pristávanie, ktoré je obzvlášť riskantné, je takmer rovnakou hračkou ako vzlietnutie a samotné manévrovanie chce len kvalitný joystick, trochu cviku, než zvládnete čokoľvek, žiadne znalosti z aerodynamiky naozaj netreba. To však neznamená, že letový model je zlý, práve naopak, druhý najlepší na trhu s vrtuľníkmi, aj keď svetelné roky ďaleko od jeho vojenského kolegu.

Užijete si ho naozaj do sýtosti nie len medzi oblakmi, ale aj medzi domami, mrakodrapmi, pod mostami, stromami, na štadiónoch, komínoch, naozaj všade. Rozmanité detailné prostredie dá naozaj voľnú ruku, ako si užiť let, čo povyvádzate, kam sa dnes pozriete. Na dvoch mapách Seattlu a Južnej Ázie nájdete mnoho rozmanitých a odlišných miest. Čo vás asi najviac bude lákať, je let v centre hustého, mrakodrapmi presýteného mesta. Je to paráda. Výborný pocit pristáť na ktorúkoľvek strechu, prenasledovať autá jazdiace po ulici alebo len tak sa vznášať pred oknami kancelárií stovky metrov nad zemou. Ak by ste náhodou na chvíľku chceli nejaké výzvy, niečo, čo naozaj preverí vaše skúsenosti pilota alebo vás jednoducho usmerní a zadá úlohu, nie je problém, challenges sú tu pre vás a že sú rôznorodé sa nemusíte vôbec báť.

Prelet určenou vytýčenou dráhou v stanovený čas je len začiatkom. Záchranárske akcie, tak ako ich poznáte z televízie, prevozy pasažierov z miesta na miesto ako kuriér, prevoz ťažkých nákladov na staveniskách a podobne, kde môžete získať rôzne medaily vás zabavia naozaj na dlho. To však ešte stále nie je všetko. Kariéra, vlastne príbeh mladého pilota, kde sa úloha po úlohe dostávate do jeho kože a prežívate vertikálne napínavé dobrodružstvo so zvratmi a všetkým, čo k tomu patrí, je kedykoľvek pripravené k štartu. Ak by ani to nestačilo, je tu ešte intuitívny editor, kde si môžete vytvoriť svoje vlastné dobrodružstvo, prípadne stiahnuť z internetu vytvorené niekým iným alebo si s niekým iným po internete rovno spolu zalietať.

Lietanie v Take On nie je iba zábavné, ale i veľmi pekné, aj keď občas pri priblížení k zemi vidíte rozmazané textúry či nižšie detaily na objektoch. Pri ich množstve sa tomu ani nedá čudovať, inak by už tak mierne vysoké nároky na vaše počítačové motory dostali ešte viac zabrať. Našťastie sú pomerne dobre vyladené, takže sa môžete tešiť na celkom hladký let bez vážnejších turbulencií. Vychutnáte si krásnu oblohu, krásne (až panoramatické zábery) na nádherné scenérie, rôzne počasie (chýba dážď), poveternostné podmienky, ale i rôznu dennú dobu letu, žiaľ, to všetko len z troch kokpitov vrtuľníkov. Väčší výber strojov tu rozhodne chýba, čo je škoda, pretože pri menej simulátorovo zameranej hre by to nemal byť až taký problém.

Take On Helicopters
Take On Helicopters Závod na čas cez kruhy.
Závod na čas cez kruhy.


Take On Helicopters Škoda, že tu nie je žiadna loď, na ktorej by som pristál.
Škoda, že tu nie je žiadna loď, na ktorej by som pristál.


Take On Helicopters Keď dokončím pretek, pristanem aj na tejto streche.
Keď dokončím pretek, pristanem aj na tejto streche.





Pri zlých podmienkach, riskantných letoch a rôznych situáciách by sa zišiel aj prepracovanejší model poškodenia, ktorý momentálne takmer úplne absentuje. Celkovo vrtuľník, mechanické časti, avionika a ostatné súčasti systému stroja nie sú vôbec spracované v žiadnej podobe. Vrtuľník buď letí alebo ho roztrieskate v niektorom z bláznivých manévrov. Do tých vás bude hnať nie len napriek týmto chýbajúcim prvkom výborná hrateľnosť, ale i výborná hudba. Tá aspoň trochu dopĺňa inak až podpriemernú zvukovú stránku. Hudba celkovo dopĺňa charakter a podčiarkuje hru skôr ako zábavnú leteckú hru, než ako letecký simulátor snažiaci sa byť čo najvernejší realite. Pri realizme ide hudba bokom, tu však práve naopak, je perfektná a vypeckovaná pri prudkých nízkych preletoch ulicami veľkomesta rozprúdi správne adrenalín.

Perfektná hudba hodiaca sa aj na bláznivú jazdu autom, bláznivé krkolomné misie, sandbox mód pre totálne vyblbnutie, pútavý príbeh nováčika za kniplom a to všetko v krásnom detailnom, rozsiahlom prostredí mesta a plání. Škoda slabého výberu vrtuľníkov, škoda ich slabšieho prepracovania, škoda  lepšieho letového modelu, ale to určite nebude pre nikoho prekážka si tento inak výnimočný titul vyskúšať. Aj vďaka jeho prístupnosti sadne Take On Helicopters väčšine letcom či už nováčikom, alebo náročnejším pilotom, ktorý ani týmto nie zrovna najrealistickejším vrtuľníkom určite nepohrdnú.

Take On Helicopters
Take On Helicopters Púšť, ideálna na rýchle lety tesne nad zemou
Púšť, ideálna na rýchle lety tesne nad zemou


Take On Helicopters Žeby som skúsil pristáť aj na tom tanieri?
Žeby som skúsil pristáť aj na tom tanieri?


Take On Helicopters Pristátie na plošine je hračkou, ale na tej vysokej veži to nebude jednoduché.
Pristátie na plošine je hračkou, ale na tej vysokej veži to nebude jednoduché.





napísal Andrei 20.12.2011
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
TAKE ON HELICOPTERS
+ misie, zábava a voľnosť s vrtuľníkmi
+ prostredie vrtuľníkov
+ hudba vo vrtuľníkoch
+ vrtuľníky, vrtuľníky, vrtuľníky
- len tri vrtuľníky
- slabo spracované zvuky
- žiadny model poškodenia
- v podstate žiadna avionika
- letový model mohol byť lepší
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual core 2,4 GHz, 2 GB RAM, GPU 8800GT Nvidia/ATI 4850 512MB RAM
Doporučená konfigurácia: CPU Core2Duo 3 GHz, 4 GB RAM, GPU 9800GT Nvidia/ATI 5850 1GB RAM


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Bohemia Interactive / Bohemia Interactive
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 31. október 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk