PINBALL FX2: MARVEL PINBALL - VENGEANCE AND VIRTUE

PINBALL FX2: MARVEL PINBALL - VENGEANCE AND VIRTUE

8.5

Najlepší pinball na trhu

Recenzia na Xbox360 verziu

Hier, ktoré by sa venovali tematike pinballu na trhu nenájdete mnoho. Presnejšie povedané nenájdete takmer žiadne. Ak patríte medzi fanúšikov tohto minoritného žánru, tak zažívate rok čo rok obrovské suchoty a snáď až na 3D Pinball Space Cadet, ktorý sa nachádzal v populárnych XPčkach ste moc nemali po čom siahnuť. Pred pár rokmi sa však situácia zmenila a malá spoločnosť ZEN Studios priniesla na trh svoj Pinball FX. Ten si okamžite získal obrovskú fanúšikovskú základňu.

A tento stav pretrváva až dodnes. Od jesene 2010 tu už máme druhé pokračovanie titulu, do ktorého navyše stále pribúda nový obsah. Posledným balíkom je prídavok s názvom Vengeance and Vitue a rozširuje komiksovú tematiku. Aj preto sme sa rozhodli priniesť vám komplexný pohľad na kvality titulu, jeho históriu aj najnovšie prírastky, ktoré rozširujú jeho ponuku. Prečo je vlastne Pinball FX2 takým populárnym fenoménom?

Môže za to fyzikálny model, ktorý stojí za jeho úspechom. Totiž stoly, na ktorých sa hrá, sa chovajú presne tak, ako by ste aj v skutočnosti čakali, pričom stále obsahuje aj poriadnu dávku videohernej zábavy, ktorú zase v realite nenájdete. Odrážanie loptičky a jemné precízne hranie dokonca budí dojem, že dokážete vnímať jej váhu a aj s ňou pri hraní operujete, aby hrala vo váš prospech. Rovnako pri udieraní do stolu sa môžete spoľahnúť na to, že mechanizmy budú pracovať na základe reálnych pravidiel. Pri každom jednom údere je badať, že si na tejto časti dali autori poriadne záležať a vypilovali ju do dokonalosti. Nemali s tým síce mnoho práce, už pôvodný Pinball FX ťažil z tejto devízy, ale prečo by mali výraznejšie zasahovať do niečoho, čo dokonale funguje. 

Pinball FX2: Marvel Pinball - Vengeance and Virtue
Pinball FX2: Marvel Pinball - Vengeance and Virtue Z pestrých a členitých stolov vám padne sánka.
Z pestrých a členitých stolov vám padne sánka.


Pinball FX2: Marvel Pinball - Vengeance and Virtue Na žiadnom stole sa nešetrilo detailami.
Na žiadnom stole sa nešetrilo detailami.


Pinball FX2: Marvel Pinball - Vengeance and Virtue Dostanete do rúk najslávnejších superhrdinov.
Dostanete do rúk najslávnejších superhrdinov.





Čo vás pri styku s Pinball FX2 môže trochu zaraziť, je jeho distribučný model. Samotní autori o ňom hovoria ako o platforme na hranie pinballu, nie o hre v pravom slova zmysle. Základ si môže každý stiahnuť zadarmo, avšak obsahovo ide iba o demoverziu, ktorá vás časovo obmedzuje a v žiadnom prípade nedokáže ukojiť vaše hráčske chúťky. Taktiež v prípade tejto základne môžete zabudnúť aj na achievementy. Core balíček už je povinným základom pre každého, kto to s hrou myslí aspoň trochu vážne a ponúkne vám štyri stoly s rôznou tematikou. Taktiež sa týmto vám otvoria aj komunitné možnosti. Ďalším prídavkom je balík Classic, ktorý ponúka štyri stoly z pôvodnej hry.

Najvýraznejším krokom však bolo získanie licencie komiksového giganta Marvel. Titul na PS3 vyšiel ako samostatný Marvel Pinball, Pinball FX2 dostal balík ako rozšírenie. Štyria hrdinovia (Blade, Iron Man, Spider-Man a Wolverine) sa dočkali vlastných stolov a v aktuálnom rozšírení Vengeance and Vitue pribudla ďalšia štvorica: Thor, Ghost Rider, Moon Knight a X-meni. Okrem balíkov sa dá hra rozšíriť aj jednotlivými stolmi, ktorých je 11 a okrem obyčajných tém obsahujú aj také ako Street Fighter, Rocky & Bullwinkle či Ms. Splosion man. A ako ste si už určite domysleli, tak ak chcete mať kompletný zážitok, tak vás to vo výsledku vyjde drahšie, ako by ste čakali. Samozrejme, sa dá predpokladať neustále rozrastanie balíkov aj samostatných stolov.

Cenu si však autori vedia odôvodniť. Každý jeden stôl je dôstojný výsledok ich poctivej práce a žiadne dva stoly v hre nie sú rovnaké. A tým nemyslím len farebnú schému, ale celkovú hrateľnosť a dojem, ktorý v hráčoch budia. Niektoré sú ľahšie, iné zase náročnejšie. Niektoré sú zase skôr pomalšie, ďalšie viac dynamické. Jednoducho nájdete tu vyváženie v každej oblasti, aby si stoly vedel užiť skutočne každý a bola zabezpečená čo najväčšia variabilita. Samozrejme, každý má aj svoju špecifickú atmosféru budovanú farebnou paletou zodpovedajúcou téme, hudbou a zvukmi.

Pinball FX2: Marvel Pinball - Vengeance and Virtue
Pinball FX2: Marvel Pinball - Vengeance and Virtue Občas utrpí prehľadnosť stolov.
Občas utrpí prehľadnosť stolov.


Pinball FX2: Marvel Pinball - Vengeance and Virtue Musíte aj bojovať proti nepriateľom.
Musíte aj bojovať proti nepriateľom.


Pinball FX2: Marvel Pinball - Vengeance and Virtue Kým objavíte všetky zákutia stolov, chvíľu to potrvá.
Kým objavíte všetky zákutia stolov, chvíľu to potrvá.





Asi mi dáte za pravdu, že trvanlivosť ani hrateľnosť by sa nedali postaviť na základoch obyčajného pinballu, kde len syslíte čo najvyššie skóre. Preto sú ťažiskom jednotlivých stolov hlavne misie. Tých je na každom z nich dostatok a nepatria práve k najjednoduchším (ich splnenie vám istý čas potrvá). Jednoduchšie úlohy spočívajú v zostavovaní nápisov, triafaní určitých bodov a podobných menších veciach. Tie náročnejšie sú už väčšou výzvou a majú aj príjemné pozadie. S profesorom Xavierom napríklad musíte poraziť v boji Magneta, v koži Moon Knighta zase Bushmana či iného zloducha. Na stoloch vás nečaká len jeden súper a obdobné úlohy nájdete aj na stoloch, ktoré nenesú licenciu Marvelu. Problémom môže byť, keď sa toho na stole deje až príliš veľa. Dostanete niekoľko loptičiek naraz, všetko tu bliká, hýbe sa a na niektorých menej prehľadných stoloch sa v týchto prípadoch môžete strácať.

Silný dôraz je kladený aj na sociálny aspekt titulu. Nie sú to len achievementy či porovnávanie v tabuľkách s priateľmi kto ďalej dociká. Aj v tejto oblasti dokázali autori spraviť krok vpred a k bežným tabuľkám doplnili napríklad Superscore a Wizard Score, ktoré rozhodujú o skutočnom kráľovi pinballu. Splitscreen multiplayer zabaví naraz až 4 hráčov a online režim zase podporuje Live Vision kameru, prostredníctvom ktorej dostane nadávanie súperom ešte silnejší ráz. Možnosti nastavení sú taktiež pomerne bohaté a sľubujú dlhé hodiny hrania.

Keď sa to tak vezme, tak Pinball FX2 vo svojej aktuálnej podobe plnej množstva rôznorodých stolov je dokonalým titulom vo svojom žánri. Prekážať však môže divoký distribučný model, ktorý ponúka pomerne málo za veľa peňazí, hlavne ak si chcete hru skompletizovať. Niektoré drobné chybičky potom ani nestoja za zmienku, keďže ich všetky prevalcuje vynikajúci fyzikálny model, sympatickú grafiku a zvuk a zábavné hranie offline aj online.


napísal matus_ace 16.2.2012
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
PINBALL FX2: MARVEL PINBALL - VENGEANCE AND VIRTUE
+ hrateľnosť
+ fyzika
+ misie na stoloch
+ sociálny aspekt
- distribučný model
- občas neprehľadné stoly
- občas nie celkom jasné zadania ako splniť úlohu


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PC

Vývoj: Microsoft / ZEN Studios
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27. október 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk