NAJLEPŠIE HRY ROKA 2011

NAJLEPŠIE HRY ROKA 2011

Fanfáry pre najlepších

Je dobojované. Padli posledné výstrely a na bojisko sadá prach z vojny o trón. Je rozhodnuté, ceny rozdané a môže sa začať odznovu.

Zostavovanie redakčnej Top 10 patrí k jedným z najpríjemnejších a najvzrušujúcejších momentov. Finálny rebrík prekvapí, zakaždým. Budú tam iba favoriti? Dostane sa aj na pecky zo začiatku roka? Nebude príliš komerčný? To, čo ste si predchádzajúcich pár minút pozerali (neverím, že ste neskrolovali až dolu), sú hry roka podľa redakcie Sector.sk.

Zloženie ako z učebnice, kde nechýbajú osvedčené blockbustre, ktoré vypálili rybník zvyšku v predvianočnom období, januárové prekvapenie, drobná nezávislá tvorba, aj vzdanie holdu talentovaným drobným štúdiám. Rebélia, istota, aj žánrová pestrosť.

Všetky tituly v Top 10 (okrem poslednej priečky) získali v recenzii vyššiu alebo známku 9. Na prvých piatich miestach trónia mega godzilly s takmer perfektným hodnotením (9,5) a keď si ich výsledné známky hodíte do kalkulačky, vypadne vám priemer 9,25 – vydestilovaná kvalita.

A keď sa bavíme v reči čísiel, ak by ste sa rozhodli práve v tomto momente hrať jeden top titul za druhým, kým by ste dohrali desiaty, uplynulo by cca 150 hodín a to nerátame čas strávený v multiplayeri, co-ope a pri vedľajších misiách.

V rebríčku je iba jeden zástupca novej značky, zvyšné sú pokračovania viac či menej úspešných sérií a nadväzujú, prechádzajú alebo rozširujú známe príbehy. Počas zostavovania Top 10 nebolo až do posledných hlasov jednoznačné, kto si odnesie cenu Hru roka. O finálnom poradí často rozhodoval jeden hlas.

Pred bránami najlepšej desiatky zabrdzila Forza 4, detektívka LA Noire a bezkonkurenčný Rayman Origins. Na 19. priečke sa ocitol Crysis 2, miesto pod ním okupuje NBA 2K12, na 26. mieste skončili Skylanders a na takom 30. zase LittleBigPlanet 2.

Rebríček bol zostavovaný ako po minulé roky, každý z redaktorov zostavil svoju desiatku najlepších, k titulom sa priradili body na základe poradia (1 – 10 od najhoršej k najlepšej), tie sa spočítali, zaznamenali a výsledok už môžete vidieť sami.

Takže, bubny, prosím! Prichádzajú najlepší! 

10. Rage [recenzia]

Keď technológia stojí v ceste skutočnému a rafinovanému herného dizajnu hodného mena id Software, vzniká niečo, čo je zasadené do voľného sveta, ale nevyužíva jeho potenciál a slepo nasleduje nalinajkovanú cestičku vpred v postapokalyptickom prostredí, ktoré je tak trochu Fallout a tak trochu Mad Max. Rage je jednou z nových IP minulého roka a jediná v top rebríčku, ktorej sa nedarilo po komerčnej stránke a šlo skôr o demonštráciu technológie s megatextúrami, ktorý ráta s konštatným loadingom a doťahovaním textúr. Ale ak príde na strieľanie, viete, že id Software je doma a možno prižmúrite oko aj nad pretekmi bugín.

9. Battlefield 3 [recenzia]

Minuloročný súboj titánov nemal v histórii obdoby. Po krku si šli dve série, ktoré si predávali štafetu od dôb, kedy bolo prostredie druhej svetovej nevyhnutnou kulisou pre akúkoľvek strieľačku. Zdá sa, že DICE a EA ju dostali opäť do svojich rúk. Herná obec našla v Battlefield 3 svojho ambasádora PC platformy. Kto neverí, stačí sa pozrieť na vizuál, aký Frostbite engine produkuje na najvyšších detailoch. Grafika však nie je všetko, v hre, kde sa vsádza na multiplayer, boli zúročené rokmi pilovaný systém odmien a veľkoplošné bojiská s rôznorodou technikou. Vŕtanie tunelov guľkami prenechajte iným.

8. The Elder Scrolls V: Skyrim [recenzia]

Preklínaná pre bugy, oslavovaná pre fantasy svet plný príležitostí, questov a drakov. Skyrim od Bethesdy sa dá hrať na tisíc spôsobov. Niekto zaujal pozíciu NPC a vykonáva činnosť kováča, niekto je absolútnym pacifistom a prechádza hru bez jediného zabitia, niekto sa vykašľal na hlavnú story a putuje po svete len tak, niekto naháňa drakov lietajúcich dozadu, niekto volá o pomoc, pretože sa stratil v toľkých možnostiach, niekto začína odznovu pre poškodenú uloženú pozíciu, niekto odmieta inštaláciu pre všetky tie historky a niekto čaká na updaty, pretože ho trafil šíp do nohy.

7. Dead Space 2 [recenzia]

Hovorí sa, že základy úspešnej série položí trojica dielov. Než príde čoraz viac skloňovaný Dead Space 3, je tu vesmírny psychologický terror s inžinierom Isaacom Clarkeom, ktorý sa ocitá v nezávideniahodnej situácii – na stanici okupovanej, nikým iným ako večne hladnými Necromorphami. Jeden z najlepších hororov nadviazal pokračovaním na existujúcu značku učebnicovo a preto sa právom ocitol medzi najlepšími. A že to nemal ľahké, vyšiel už začiatkom roka 2011. Na desivú schovávačku so Stalkermi a kosenie detičiek The Pack sa neda zabudnúť.

6. Zaklínač 2 [recenzia]

CD Projekt RED ukázal BioWare ako sa robí veľkolepá RPG, najskôr požičanou technológiou prerobenou tak zásadným spôsobom, že ju tvorcovia nespoznali a potom druhým dielom, ktorý vytrel podlahu s Dragon Age II. Zaklínač 2 ťaží z dospelejšej fantasy, ktorá dýcha svojim životom aj na stránkach kníh Sapkowskeho. Prepracované postavy, obrovský svet, hodiny a hodiny gameplayu a problémy reálneho života premietnuté do fantastického príbehu o nie tak obyčajnom hrdinovi vám nedajú spávať.

5. Portal 2 [recenzia]

Nahliadnutie do pozadia vzniku Aperture Science je oslavou moderného dizajnu a kreatívneho využitia pohľadu z vlastných očí v žánri, ktorému sluší viac presúvanie kameňov ako zamotaný príbeh a hrdinka, ktorá neprehovorí. Portal 2 má iba jedinú zbraň, je ňou Portal Gun, desiatku levelov a kooperatívnu kampaň s ukecanými robotmi a puzzlami, ktoré vám zamotajú hlavu. Hľadať lepšiu logickú hru nemusíte. Pustite sa do rébusov! V mene vedy, samozrejme!

4. Deus Ex: Human Revolution [recenzia]

S implantátmi alebo bez nich. Detroit ešte predtým, než mechanické vylepšenia nahradili nanostroje a z ľudí urobili tichých zabijakov, bol rovnako, ak nie nebezpečnejší. Nadnárodné korporácie, intrigy a sieť konšpirácií tak veľká, že ste podvod videli aj v obyčajnej emailovej korešpondencii, ktorú ste s radosťou čítali na termináloch. Eidos Montreal sa podarilo vytvoriť živý sci-fi svet plný príležitostí a alternatívnych riešení, no zároveň nebezpečný, ak nie ste pripravení na situácie, ktoré vyžadujú viac ako presnú mušku a modifikované zbrane. Prequel ku kultovej klasike je právom tak vysoko.

3. Gears of War 3 [recenzia]

S uzatvárením trilógií sa otvára aj otázka, čo bude nasledovať ďalej? Epic Games, verní svojmu menu, otvorili posledný akt momumentálnou bitkou a vyslali žoldnierov na poslednú cestu odporu, ktorá môže nekonečnú vojnu s Locustami a tentoraz aj s Plápolavými ukončiť. Testosterónová jazda žoldnierov zanechávala pachuť zbytočnej hry na city, no pridala na výpravnom charaktere a vedie Gears of War do zaslúženého finále. Ten pravý boj však začína online, s upravenými módmi Horda a novinkou Beštia, ktoré vám ukradnú desiatky hodín života.

2. Uncharted 3: Drake’s Deception [recenzia]

Existujú hry, ktoré hráte a potom také, ktoré prežívate. Naughty Dog našli recept na prerozprávanie dobrodružných príbehov tak mocným spôsobom, že sa od obrazovky neviete odlepiť. S hrdinom zdieľate bolesť, utrpenie, držíte dych pod vodou, cítite páľavu ohňa, vôňu korenia aj kadidiel a svrbenie odmeny. A nie je to len majstrovská technika rozprávania, ale symbióza s atraktívnymi lokalitami, chémiou pracujúcou v dialógoch medzi postavami i akčná zložka, ktorá sa s vami rozbehne ako húsenková dráha a zastaví až v konečnej stanici. Ak vám niekto povie, že je to “Jedna z najlepších hier, aké som kedy hral,” verte mu.

Hra roka:

1. Batman: Arkham City [recenzia]

S rozdielom piatich bodov zavládol v rebríčku poriadok a na trón zasadol Termný rytier. Podľa mnohých hra nielen roka, ale tak zásadné dielo, že núti po opakovanom dohraní vbehnúť do obchodu a kúpiť si limitovanú edíciu. Zaslúži si to. Rocksteady naservírovali dielo hodné sfilmovania a story tak mohutnú a natrieskanú komiksovými zloduchmi, že hre predchádzali dva komiksové spin-offy. Bob Kane by tlieskal. Joker už nie je problémom Batmana, je to hrozba z odhalenia jeho pravej identity. Keď sa miliardár Bruce Wayne ocitne uprostred nebezpečnej hry vo väzenskom mikroštáte, kam poslal celého jeho osadenstvo, ťahá za povrázky ten, kto pozná identitu Temného rytiera. Batman: Arkham City je povinnosťou bez odvrávania.

Platformové ocenenia

PC hra roka
Batman: Arkham City [recenzia]

Najlepšie hry roka 2011
Môžete mať na disku desiatky hier. K tým, ku ktorým sa opakovane vrátite, spočítate na prstoch jednej ruky. Hra ako Batman: Arkham City patrí medzi druhú kategóriu, objaví sa iba raz za generáciu a unikla maximálnej známke iba o vlások. Za všetko verdikt z recenzie:

„Batman: Arkham City nepotrebuje veľa slov. Z mimoriadnej silnej story nevychádza nik ako jasný víťaz ani jasný porazený. Komiksoví superhrdinovia si vybavujú účty a vy môžete byť pritom. Nepotrebujete poznať Batmana, ale vedieť, že Arkham City je najlepšou komiksovou hrou a silným ašpirantom na titul hra roka.“

Stalo sa, ďakujeme Rocksteady!

PC indie hra roka
Minecraft [recenzia]

Najlepšie hry roka 2011
Len jedna hra sa dokázala stať nesmrteľnou, predať 4 milióny kopií a to ešte predtým ako vyšla. Je ňou Minecraft, retro kockaté dobrodružstvo, v ktorom si vytvárate vlastné svety, budujete logické prepojenia rôznych typov kociek, utekáte pred nebepečenstvom a vychutnávate si nezvyčajný štýl hrateľnosti.

Má pohlcujúcu atmosféru, s ktorou vám poletia hodiny ako minúty. Ešte sa pozriem do tejto chodby, ešte musím preskúmať túto malú jaskyňu, ešte pár diamantov a brnenie bude moje, ešte chvíľku, ešte 5 minút. Zrazu sú tri hodiny ráno a vy s hrôzou zisťujete, že za pár hodín vstávate do práce,"

Xbox360 hra roka
Gears of War 3 [recenzia]

Najlepšie hry roka 2011
Marcus Fenix hľadá svojho dávno zosnulého otca a Locustov rozreže svojou Lancerkou od hlavy po päty. V tieni Gearsov nadopovaných polygónovými injekciami sa krčilo tento rok aj vynovené Halo. Vizuálne príťažlivejšiu, multiplayerom nasiaknutejšiu hru by ste na Xboxe hľadali ťažko. Tak pravia bratia a sestry z Delta tímu.

„Gears of War 3 je výkladnou skriňou Xbox360 a ak sa pozriete bližšie, možno pod odvekým bojom Locustov a ľudí uvidíte príbehovú podobnosť s inou dôležitou sériou Microsoftu – Halo. Je spojená s platformou tak silno, že si ju predstaviť na inom hernom systéme nie je možné.“

Xbox Live Arcade hra roka
Bastion
[recenzia]

Najlepšie hry roka 2011
A tak s ťažobou na pleciach vykročil čeliac úlohe, aká je hodná iba pravého hrdinu, riekol rozprávač unikátnej akčnej RPG, ktorý nielen komentuje aktuálne dianie, ale stáva sa súčasne aj jeho neoddeliteľnou súčasťou. Zvukovo a hudobne Bastion prekonáva aj vysokorozpočtové projekty a nielen audiom je hra bohatá.

"Bastion je naozaj prekvapivo kvalitná akčná RPG. Má unikátne spracovanie a herný štýl s dobre riešeným vývojom a aplikáciou zbraní. Nezanedbateľným faktorom, ktorý naklonil misku váh v prospech vyššieho hodnotenia, je výborná cena. Bastion je to najlepšie, čo sa vám pred príchodom tretieho Diabla dostane na disky."

PS3 hra roka

Uncharted 3: Drake's Deception [recenzia]

Najlepšie hry roka 2011
Nathan Drake nemusí ani hovoriť, aby ste skočili, vy mu to vyčítate z reči tela a už sa vrháte do prestrelky a situácií svojvoľne otvárajúcich sánku. Najväčšie dobrodružstvo s tak mocným príbehovým komponentom, že vás donúti prehodnocovať úlohy Indiana Jonesa a Lary Croft v rebríčku ostrieľaných hrdinov.

„Naughty Dog mláti, bije, vyčerpáva, podvádza a ženie Drakea do takých extrémov, že je ťažké si predstaviť iného hrdinu, ktorý si vytrpel viac. Ukážkovo vygradovaný dej s vynikajúco napísanými postavami vás bude tlačiť vpred sám v tom najluxusnejšom audiovizuálnom spracovaní, aké si môžete dovoliť na PS3.“

PlayStation Network hra roka
Limbo
[recenzia]

Najlepšie hry roka 2011
Majitelia PS3 na nezabudnuteľnú monochromatickú a mimoriadne brutálnu hopsačku spracovanú ako tieňové divadlo museli čakať rok. Oplatilo sa. Výlet do krajiny, kde na každom kroku striehne smrť a kde presné skákanie znamená život, je rovnako progresívny, tak ako je old-school.

Neistý, neurčitý, v rukách hráča zhmotnený svet plný prekážok, také je Limbo. Čo si nemôže dovoliť vysokorozpočtový projekt, o to viac môže experimentálne pracovať s originálnym nápadom nezávislé štúdio, ktorého debut nemôžeme nedoporučiť."

Wii hra roka
Xenoblade Chronicles [recenzia]

Najlepšie hry roka 2011
Kým sa neobjavila Zelda, na Wii padal prach. Ale ešte pred návratom do Hyrule a záchranou princeznej sa objavila poctivá a nefalšovaná JRPG z východu. Xenoblade Chronicles bodovala na všetkých frontoch, neprešľapovala na mieste nad dlhoročnými tradíciami a nemusela sa oháňať ani narodeninovými oslavami.

„Xenoblade Chronicles robí vlastne všetko správne a ukazuje, že veľkorozpočtová príbehová produkcia a JRPG má zmysel. Možno škoda, že takto nedopadlo Final Fantasy XIII – na druhej strane žije nádej na eposy od iných autorov a najmä šanca na nové série a dobrodružstvá.“

3DS hra roka
The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D [recenzia]

Najlepšie hry roka 2011
Zachránil 3DS remake 14-ročnej hry, ktorá je považovaná mnohými za najlepšiu na svete v histórii alebo to bolo zníženie ceny samotného handheldu? V oboch prípadoch to bolo opäť Nintendo a ukážka, že pre svoje herné systémy vie robiť len to najlepšie. Ocarina of Time dostala nový kabátik, nové ovládanie a nestratila nič zo svojho čara. Je totiž nadčasová.

„Sadnúť si so Zeldou na hodinku, dve či sedem je ako dať druhú šancu a ísť na rande s krásnou ženou z tínedžerských čias. Možno ste sa zmenili vy, a nie je žiadne tajomstvo, že aj ona. Ale je ešte krajšia, zmyselnejšia a boli by ste blázni, ak by ste túto šancu premeškali.“

DS hra roka
Dragon Quest VI: Realms of Reverie [recenzia]

Najlepšie hry roka 2011
Zatiaľ čo v Japonsku sa šestke oddávali po dlhé roky, našinec musel čakať, kým uplynú tri generácie konzol a až potom mohol do slotu zasunúť kartridge s jednou z najlepších JRPG, aké ste si mohli minulý rok dopriať na DS. Nejde o pôvodnú tvorbu, ale remake. Áno, dokonca druhýkrát po sebe vyhrala séria Dragon Quest hru roka na svojej platforme, ak hľadáte dlhotrvácnu hru bez kompromisov so štipkou výzvy, práve ste ju našli.

„Na sklonku existencie a vydávania nových či exkluzívnych titulov pre Nintendo DS je Dragon Quest VI vítaným osviežením. Primárne pre fanúšikov série či JRPG, ale možno si k nemu nájdu cestu aj tí, čo zatiaľ túto veľkú sériu neokúsili.“

PSP hra roka
Patapon 3 [recenzia]

Najlepšie hry roka 2011
V line-upe PSP ste veľa prekvapení minulý rok nenašli, ustúpila pôvodná tvorba aj podpora zo strany Sony, napriek tomu sa vyšlo zopár klenotov, ale iba jeden dokázal, podobne ako jeho dvaja predchodcovia, že bubnovať do rytmu sa oplatí. Rytmikou prekričal aj Dissidiu 012. Pochodujúca armáda jednookých príšerok má stále čaro. Čo na tom, že ide o grindfest a zhltne vám všetok voľný čas?

„Podobne ako predchodcovia ani trojka nemá pauzu (pokiaľ si ju neodomknete v podobe skladby), akonáhle vstúpite na bojisko, musíte ísť vpred. Hrateľnosť napriek všetkému je hypnotická, aj po dni-dvoch odriekania, že ju už nikdy nebudete hrať, vás k nej pritiahne zvedavosť a ten nepokoriteľný level sa pokúsite zdolať inou taktikou.“

Mobilná hra roka
Infinity Blade II [viac o hre]

Najlepšie hry roka 2011
Žiadne komplikované ovládacie schémy, žiadne zložité vyťukávačky a kombá. Len jeden prst reprezentujúci jednu z desiatok zbraní, ktoré budete chcieť vylevelovať až za hranice možností. Hlad po novom vybavení len znásobí ďalšia smrť. A vy budete zomierať. Také sú pravidlá technologicky najvyspelejšej hry poháňanej Unreal enginom, akým svoje iOS zariadenie môžete nakŕmiť.


Špecifické ocenenia:
Najlepšia FPS – Battlefield 3
Najlepšia logická/puzzle hra - Portal 2
Najlepšia akčná adventúra – Batman: Arkham City
Najlepšia adventúra – Gemini Rue
Najlepšia plošinovka – Rayman Origins
Najlepšia stratégia – ANNO 2070
Najlepšia free 2 play hra – Age of Empires Online
Najlepší racing – Forza Motorsport 4
Najlepší šport – FIFA 12
Najlepšia bojovka – Mortal Kombat
Najlepšia RPG – Zaklínač 2
Najlepšia MMORPG – Star Wars: The Old Republic
Najlepší simulátor – DCS A-10 Warthog
Najlepšia expanzia – Dawn of War 2: Retribution
Najlepšií DLC obsah - Portal 2: Peer Review
Najlepšie mappack – Battlefield 3: Back to Karkand
Najlepšia grafika – Crysis 2
Najlepšia výtvarná stránka – Alice Madness Returns
Najlepšia kooperácia - Portal 2
Najlepšia pôvodná hudba – Bastion
Najlepšia Kinect hra – Gunstringer
Najlepšia Move hra - Top Spin 4
Najlepší OST – Dancestar Party
Najlepší zvuk – Battlefield 3
Najlepší príbeh – LA Noire
Najlepší multiplayer – Battlefield 3

Najväčšie prekvapenie – ohlásenie GTA V
Najväčšie sklamanie –  štvortýždenný výpadok PSN

Vyhlásenie najlepších hier roka 2011 máme za sebou, o pár dní budete môcť zahlasovať za tú svoju. Tak smelo do toho, nech vyhrajú najlepší!


napísal redakcia 10.1.2012
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE HRY ROKA 2011


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk