NAJVÄČŠIE UDALOSTI ROKU 2011

NAJVÄČŠIE UDALOSTI ROKU 2011

To najlepšie z najlepšieho

Článok

Nemáme krištálovú guľu ako veštci z televíznych obrazoviek so zaručene pravými posolstvami, ale do minulosti nás dokáže vystreliť náš redakčný systém. Kedykoľvek. Na výlet v čase nepotrebujete žiadne kombinézy ani výcvik astronautov podniknutý nájazdom do chladničky a vytlačením všetkého do úst, čo je balené v tube.

Každý rok vám rekapitulujeme udalosti minulého roka, len tie najväčšie, ktoré sa dotýkali priamo i nepriamo herného biznisu a Sectoru.

Takže, 3, 2, 1, štartujeme. Kurz 1. januára 2011. Motory!

Január

Najväčšie udalosti roku 2011
Hrou roka 2010 sa stal bezkonkurenčný Mass Effect 2.
Niekto vám bude hovoriť, že to tak nie je, pretože preformuluje predsavzatia, ale štarty roka sú plné nakopávacích článkov a keďže medzi sviatkami nevychádzajú hry, rekapituluje, zverejňujú sa predikcie a retrospektívy. U nás to nebolo inak a v duchu predošlých tradícií, sme sa pozreli na Najväčšie udalosti 2010, no a potom vyhlásili Hru roka 2010, ktorou sa nestal nik iný ako Mass Effect 2 v tesnom závese s Red Dead Redemption. Aj ste mohli nasať detailné štatistiky o počte publikovaných článkov a nazrieť, kto bol trolom a kto najviac plusiek získal. A pri tom sledovať najlepšie trailery 2010, teda tie najviac sledované počas roka, stal sa ním... no, veď si pripomeňte.

Rok po premiére rozporuplne prijatej poslednej veľkej JRPG je ohlásené jej pokračovanie Final Fantasy XIII – 2, v pomykove je aj finančné oddelenie Nintenda, japonský jen je tak vysoko, že klesajú tržby. Je to zavinené aj príchodom 3DS.

Ubisoft sa chystá okoreniť obývačkové párty flirtovacou We Dare s minihrami, v ktorých kreatívnym a úplne nezmyselným spôsobom pokladáte ovládač na svoje telo. V Amerike je to tak nevhodný spôsob hrania, že trh obíde aj napriek ratingu +12. 

Sony na CES ohlasuje PlayStation Suite s hrami PSone pre Androidy a pod kódovým označením NGP (Next Generation Portable) svetu ukazuje nástupcu PSP a budúcnosť zábavy v pohybe. Dnes už každý vie, že išlo o Vitu.

EA rozohráva na stredovej čiare FIFA 12 a spúšťa reklamnú kampaň, v ktorej mamičky znechutene hodnotia psychologický sci-fi horor Dead Space 2, ktorý nás posadil na zadok a odniesol si známku 9,5/10.

Microsoft nikdy nevydá herný handheld a do boja vychádza s Windows Phone platformou, najlepšou verziou Portal 2 bude tá pre PS3, pretože obsahuje zadarmo aj verziu pre PC. Ale kým vyjde v apríli, hráme LittleBigPlanet 2 a mimoriadne nás baví.

Kompletný súhrn januára 2011 nájdete v trinástom čísle Sector magazínu.

Február

Najväčšie udalosti roku 2011
Pomerne skoro sa vedelo, že Battlefield 3 bude najžiadanejšou PC hrou.
Po našom výbere najlepších hier ste rozhodovali o hre roka v hlasovaní, ale viac vás zaujímal výber šteklivých a erotických hier pripravený pri príležitosti Valentína.

V Barcelone sme otestovali Xperiu Play a prvé hry na tomto mobile s dotykovými plochami namiesto analogov. Sony oslavuje predaných 150 miliónov kusov PS2, Zelda si pečie tortu k 25. narodeninám. Hra roka 2010 vykopla dvere s PS3 a Mass Effect 2 si konečne aj s interaktívnym komiksom už môžu dopriať všetci.

Sadisti krochkali blahom nad Bulletstormom od Polákov a Epic Games, militaristi kosili stometrových robotov v Killzone 3.

DICE potešili hráčov Battlefield podporou 64 hráčov a oni na oplátku strieľali ostrými v diskusiách, pretože PC verzia bude lepšia ako ostatné. Blizzard na DX 11 úplne kašle a ukazuje, ako vyzeralo Diablo III v roku 2005. Objavujú sa dokonca aj správy o zábavnom parku s tematickými kolotočmi inšpirovnými hrami StarCraft a WarCraft. Kde? No predsa v Kórei.

Konečne je pravda vonku, vie sa, prečo hackol mladík Valve, aj to, že Dark Souls vás pripraví o zdravý rozum, aj nervy, bude totiž výrazne obtiažny než hard core predchodca Demons Soul. Druhý diel sa chystá aj z hernej série Darkness, Jackie Estacado nahadzuje na seba komiksový kabátik a kamaráti sa Digital Extremes. Pôvodní tvorcovia Starbreeze sú mimo hru, pretože podpísali zmluvu so Syndicatom.

Kinect je mimoriadne obľúbený aj preto vznikajú absurdnosti typu Michael Phelps, britské štúdio Bizzare sa sústredilo iba na racingové hry a možno aj preto sa zatvára. Ešte pred koncom sa však dostávajú na povrch odvážne vizuály z Blur 2.

Najväčšou udalosťou pre videohry bolo udelenie ceny Grammy za ústredný motív z hry Civilization IV, ale koruna patrí geniálnemu traileru (Ocko nemá rád zombíkov), ktorým Dead Island po druhýkrát vstúpil na trh.

Kompletný súhrn februára 2011 nájdete v štrnástom čísle Sector magazínu.

Marec

Najväčšie udalosti roku 2011
Japonsko postihla prírodná katastrofa, MotorStorm v tom bol nevinne.
Marec je smutným mesiacom, Japonskom sa prehnala tsunami a táto udalosť ostriala nielen celým svetom, ale prevažne tým herným. Odstavujú sa servery, rušia projekty a šetrí elektrina v celej krajine.

Krátky odklad postihol aj MotorStorm Apocalypse, ale nezastavilo ho to od toho, aby nestrhol zopár mrakodrapov a nerozpútal tornádo na pláži ešte predtým, než tadiaľ prefrčia blázni na autách a motorkách. Ničivý charakter mal aj Crysis 2, ponížil kancelárske počítače a ukázal budúcnosť grafiky.

Na trh sa dostáva aj očakávaný handheld Nintendo 3DS, 3D funguje, nie sú hry, ale vie sa, koľko stoja vnútornosti. Všetky zraky sa však upierajú do San Francisca, kde Apple suverénne predstavuje iPad 2.

Televízia Fox si našla novú obeť - Duke Nukem Forever. Na krížovej výprave voči módu Capture the Babe si nevšimne, že sex je aj v Dragon Age II. Herní veteráni oslavujú 20 rokov, Blizzard rekapitulujeme v obšírnom článku, o id Software vychádza vynikajúci 20 minútový (aká náhodička) dokument. Zahanbiť sa nechce ani Capcom a k 15. výročiu série Resident Evil zahajuje online operáciu Racoon City.

Metacritic sa rozhodne hodnotiť aj vývojárov podľa kvality hier, ale po nie príliš objektívnych výsledkoch, meranie sťahuje z obehu. Autori Minecraftu ukazujú kartovú hru Scrolls a o pár dní sa budú súdiť kvôli názvu s Bethesdou.

Toto asi nikto nevedel, ale GTA sa malo hrať pomocou tlačenej mapy, na ktorej ste hľadali najkratšiu cestu k cieľu. Na scénu vstupuje zabijak s vytetovaným čiarovým kódom na zátylku, z Japonska k nám ide Catherine alebo Katherine?

Amanita ohlasuje nie jeden, nie dva, ale rovno tri tituly vrátane Samorost 3 a Botanicula, v Brnenských hangároch Bohemia sa testuje vrtuľníkový simulátor Take On Helicopters. Spovedali sme vývojárov z CD Projekt Red o hre Zaklínač 2 a Satoru Iwata v rámci svojej prednášky hovorí o prínose za posledných 25 rokov.

Ubisoft to skúša roztočiť s Rocksmith, ale nevie o tom, že hudobné hry sú už dva roky mŕtve. Skutočná gitara hráčov nezaujíma ani chlapec z obrazovky Milo, ktorý vraj mal aj príbeh.

Pre prípad, že by ste sa chceli zamestnať v hernom biznise, jedno motivačné video.

Kompletný súhrn marca 2011 nájdete v pätnástom čísle Sector magazínu.

Apríl

Najväčšie udalosti roku 2011
A jedného dňa bola PSN offline.
Blázni oslavovali, naivky naleleteli fórom aj zaručeným pikoškám z herného biznisu, internetom sa niesli aj správy, že Shinji Mikami sa predáva už aj ako akčná figúrka. Aprílové vôbec neboli informácie o rušení pobočiek Sony Online Entertainment, zastavení výroby PSP Go ani definitívnom krachu JoWoodu.

Zisky Nintenda klesajú a to napriek 3DS, ktorý zápasí s nedostatkom poriadnej pôvodnej tvorby a čaká na zlacnenie. Najlepšou hrou z launch titulov je Ghost Recon: Shadow Wars od tvorcu UFO: Enemy Unknown. Nič však nebráni tomu, aby nebola potvrdená nová Nintendo konzola. V tom momente sa roztočil obrovský kolotoč špekulácií o tom, aký bude displej a či bude mať haptickú odozvu. Hovorí sa jej Projekt Kávička. A aby toho nebolo málo, je potvrdený aj remake Ocarina of Time pre 3DS. Samozrejme, že v 3D.

Capcom ruší Mega Man Universe, už sa môžete obliecť do šiat Metal Gear Solid a Gran Turismo, ohlasuje sa ANNO 2070, moderi spracovali Fukushimu pre Fallout 3, Sniper Elite 2 je prehlásený za najrealistickejšiu sniper hru, konkurenciou mu bude poľský Sniper Ghost Warrior 2. Tvorca Counter Strike vytvoril novú free FPS, hráčov však zaujíma Portal 2 a nezávislá adventúra s atmosférou Blade Runnera Gemini Rue.

Sony sa po dlhých ťahaniciach dohaduje mimosúdne s hackerom GeoHotom za hacknutie PS3, to sa komunite nepáči a korporácia musí byť potrestaná. Výsledkom je hacknutie PlayStation Network. Vypnutá je sieť, nedajú sa hrať hry, komunikovať s priateľmi a pozerať filmy. Sony a PSN sa dostávajú na titulky všetkých médií. Celý výpadok sledujeme týždeň po týždni.

Nemusíte zrovna zomierať za japonskými hrami, hodinový dokument Gamers Heart Japan je vytvorený s láskou nielen k strelenej kultúre, ale aj ku krajine. Na hry spomínajú Blezsinski, Molyneux a ďalší.

Kompletný súhrn apríla 2011 nájdete v šestnástom čísle Sector magazínu.

Máj

Najväčšie udalosti roku 2011
Na obzore žiadna konkurencia, len draci z Bethesdy.
Mladej čarodejnici sa zapaľujú až tak lýtka, že sa dostáva na stránky Playboya. Poláci opäť uderili klinec po hlavičke so Zaklínačom 2 a hráči sa smejú BioWare za Dragon Age II. Úsmev ich prechádza pri pohľade na Najkrajšie prsia v hrách.

Aféra s výpadkom PSN trvá presne sedem týždňov, napadnuté sú aj servery SOE a iných firiem (Square Enix a pod). Z odcudzenia identity sa stáva veľká vec, každý si zametá pred svojim prahom, odhadujú sa škody a Sony odškodňuje majiteľov PSP a PS3 hrami zadarmo. Aby toho nebolo málo, ohlásená je PlayStation 4 a chystajú sa remastre PSP hier hrateľné vo vysokom rozlíšení a gamepadom na PS3.

Je veľká škoda, že k výpadku nebol povolaný Cole z LA Noire, vinníkov by odhalil aj pomocou špičkovo nasnímaných výrazov tvárí.

Ohlásená je nová ľadová plocha v NHL 12, otvára sa moskovské metro v titule Metro Last Light, Namco Bandai varí držkovú aj so zbraňami Soul Calibur V, v Brne sa robí na Arme 3 a objavuje sa absurdnosť s chodiacou horou napichanou vitamínmi Hulk Hogan.

Microsoft kupuje Skype, Česi a slováci minuli na hry 2 miliardy korún, vietor v peňaženke narobila replika zbrane Retro Lancer. Ubisoft dostáva rozum a z Rayman Origins sa stáva plnohodnotné pokračovanie hopsačky.

Activision chystá službu pre všetkých virtuálnych vojakov Call of Duty Elite, český Comgad zase pripravuje digitálnu distribúciu lokalizovaných hier Click2Play.

Agent 47 je oficiálne povolaný na scénu tichým trailerom, všetci ľutujú chuderku Laru, pretože Tomb Raider bude o prežití a vyťahovaní kusov dreva z krásneho tela. PS Vita, tak sa bude volať handheld dovtedy známy pod skratkou NGP. Sony tým plní predpovede o leakoch najdôležitejších informácií ešte pred oficiálnou tlačovkou na E3.

Kompletný súhrn mája 2011 nájdete v sedemnástom čísle Sector magazínu.

Jún

Najväčšie udalosti roku 2011
Od veľkej premiéry na E3 sa pod WiiU zľahla zem.
Jún patrí už tradične najprestížnejšej výstave na svete - E3. Špekulujeme o tom, aká bude a čo všetko sa ohlási, aby sme sa neskôr na vlastné oči presvedčili o rezervovanosti a držaní na uzde. Priamo z výstaviska sme priniesli nie jednu, nie dve, ale tri galérie Booth Babes - prvá, druhá, tretia.

Na show floore sme otestovali horúcu novinku WiiU, pozreli sa na Bioshock Infinite, ktorý zbiera jedno ocenenie Hra výstavy za druhým, zalietali s Batman Arkham City nad Gothamom, do rúk zobrali handheld PlayStation Vita, nechali sa ofúknuť RPG Skyrim.

E3 je tak veľká, že každá jedna konferencia je vysielaná Live. Ak ste neboli pri tom, môžete si ich pripomenúť - Sony, Microsoft, Nintendo, Ubisoft, EA.

Microsoft sa pochválil 55 miliónom predaných kusov Xbox360 a predstavil nový volant ako z Batmobilu, bude sa dodávať s Forzou 4, ktorú paradoxne nemôžete plnohodnotne ovládať.

Modrý ježko Sonic mieri do dôchodku, oslavuje 20 rokov, Quake oslavuje 15. narodeniny a prvý notebook sa objavil pred 30 rokmi! Z hlbín minulosti sa vynára vynovené Commodore.

V máji sme sa presvedčili, že konzolový Zaklínač 2 je najkrajšia hra pre konzoly aj to, že motyka dokáže skutočne strieľať. Vychádza Duke Nukem Forever. Venujeme sa mu v kritickej recenzii aj oslavnej óde.

Vyšetrovacie metódy použité v LA Noire sa obrátili proti tvorcom a odhalili nie celkom ideálne pracovné podmienky a katastrofálnu pracovnú atmosféru vo vnútri štúdia Team Bondi. EA bude predávať hry cez vlastný distribučný kanál Origin, aj Battlefield 3, ktorý bude mať české titulky.

Na harddiskoch čoskoro bude Windows 8, chystá sa tretí diel adventúry Secret Files, THQ svoj detský tablet uDraw prenesie aj na PS3 a Xbox360, Kojima pracuje na multiformátovom engine FOX, po mesiacoch špekulácií Halo HD nesie podtitul Anniversary.

Na Slovensku sa veselo tuneluje v online akcii Tunnelers, tvorcovia EVE Online majú v rukáve prvú konzolovú MMOFPS Dust 514, Kratos vykuchá vnútornosti PSP svojou druhou kolekciou a všetky PC zaťaží Arma 2, ktorá vychádza vo free verzii.

Kompletný súhrn júna 2011 nájdete v osemnástom čísle Sector magazínu.

Júl

Najväčšie udalosti roku 2011
Nečakané zníženie ceny 3DS prinieslo efekt, predáva sa ako rožky.
Letné horúčavy vypukli a nastalo pomerne veľké herné sucho, i keď sa hrá vynikajúci remake Ocarina of Time 3D a psychadelický výlet do abstraktných svetov Child of Eden.

Nintendo šokujúco znižuje cenu svojho handheldu 3DS, vedenie sa ospravedlňuje a na znak toho, že to myslí vážne, si siaha na výplaty. Prví majitelia budú odškodnení 20-kou hier. Sony na druhej strane zavádza PSN Pass do svojich hier a robí škrt cez rozpočet bazárovému predaju, Namco Bandai sa háda s CD Projektom RED za porušenie zmluvy a odstránenie DRM ochrany zo Zaklínača 2.

Microsoft vytvára jednotliaty vizuál a interface Metro pre všetky zariadenia bežiace na systéme Windows, Razer pripravuje hernú revolúciu s hard core mobilným riešením. Dozvedáme sa, že v Spojených štátoch takmer 2/3 domácností hrá hry, či to je aj Civilizácia nevieme, ale strategická klasika má namierené na Facebook.

Bethesda požiadala tvorcu Thiefa, aby urobil odpoveď na túto stealth klasiku a vznikol Dishonored, Poláci vraj našli spasiteľa FPS akcií v Hard Reset, fanúšikovia vôbec nie sú spokojní s tým, ako vyzerá nový Burnout. Ubisoft začína predávať luxusné a ultra drahé artefakty zo svojich hier, medzi nimi aj sošky a knihy.

V Japonsku majú radi školáčky koketne cmúľajúce lízatká. Hrdinka Lollipop Chainsaw však nie je materiál na randenie, hlavu frajera má zavesenú ako prívesok a na plný úväzok kosí zombíkov na strednej škole v uniforme roztlieskavačky.

EA sa dušuje, že odkladaná MMO Old Republic vyjde tento rok stoj čo stoj, čaká nás aj návrat do banánovej republiky v Tropico 4. Bioshock Infinite spravil taký rozruch, že je vydaná kompletná ukážka, z ktorej boli novinári na prášky.

Špičkový zombie trailer Dead Island bol ocenený Zlatým levom na filmovom festivale v Cannes, GTA IV sa mení na nepoznanie aj vďaka modom a fanúšikovia už lepia na stenu kompletnú infografiku s vývojom celej série Rockstaru. 

Kompletný súhrn júla 2011 nájdete v devätnástom čísle magazínu.

August

Najväčšie udalosti roku 2011
Či už to bolo Diablo III, Guild Wars 2, Nemecko ukázalo, že je mekkou PC hrania.
V Nemecku sa koná GamesCom, Sector tam pochopiteľne vyráža, aby priniesol report z výstavy, ktorá dokázala prerásť výstavnú plochu Koelnmesse. Počas víkendu muselo byť zavreté z bezpečnostných dôvodov a regulovaný dav nadšených gamerov.

Do rúk sa nám opäť dostala Vita, rozohrali sme veľkú FPS Resistance Burning Skies, pozreli sme sa na krysí Dishonored aj FPS/RPG s kvadriliónom zbraní Borderlands 2.

Diablo 3 opäť hviezdi v Kolíne, Valve kontruje s DOTA 2, to nič nemení na veci, že na GC boduje EA čo do počtu ocenení. Sony ohlasuje PSP bez Wi-Fi s cenovkou pod 100 EUR. Predávať sa bude iba v Európe.

Razer predstavuje ultimátny herný notebook Blade, Take Two vykazuje pokles a rozpúšťa Team Bondi, autorov LA Noire. Microsoft presúva svoje hry aj na mobily, konkrétne Kinectimals, CD Projekt RED má ukážkovú podporu hry po vydaní, k Zaklínačovi 2 sa chystá update 2.0 s novými predmetmi, obtiažnosťou a módom.

Halo 4 odštartuje novú trilógiu, ale na Warthogu sa nepovozíte vo Forze 4. Bungie však oslavuje 20 rokov. Na internete sa hlasuje o dokonalú podobu slečny Shepardovej z Mass Effect 3, Warner to preháňa so stovkou predobjednávkových bonusov k Batman: Arkham City.

Pred 20 rokmi bola spustená prvá web stránka, PS Vita sa má ukázať až v 2012 a niekedy v tom roku aj nový Counter Strike: Global Offensive.

EA a Activision ostro komentujú jeden druhého, vypukla hotová vojna Battlefield 3 vs Call of Duty Modern Warfare 3 aj na infografikách, aj v našich dojmoch.

Kompletný súhrn augusta 2011 nájdete v dvadsiatom čísle Sector magazínu.

September

Najväčšie udalosti roku 2011
Prepracovaný interface, vysoká rýchlosť a luxusné prevedenie, taká je naša Sector App.
Z GamesComu máme toľko materiálu, že ním zásobujeme aj mesiac po skončení výstavy. Absolútne nepripravení sme vyspovedali Insomniac Games o Overstrike, pozreli sa na tvorbu Bohemia Interactive, rozsekali zopár mutantov a zahádzali tankami v Prototype 2, odohrali multiplayer Modern Warfare 3, zistili, že Hingisovú uštval Kinect a zašli na slovíčko s Chrisom Taylorom.

Recenziám dominuje fenomenálna FIFA 12 a Gears of War 3 zahájil salvou príchod jesenných blockbusterov.

Po E3, GC prichádza východná TGS. Simulátor tehotenstva vás asi nevzruší, zato Booth Babes už áno. Sony na tlačovej konferencii približuje finálne špecifikácie PS Vita, ukazuje sa Dragon Quest X, Persona 5, Monster Hunter 4, Project Draco pre Kinect a podivný druhý analog pre 3DS. Nintendo odmeňuje prvých majiteľov 3DS prvou dávkou hier z NES.

Na domácej pôde Sector uvádza na App Store svoju iOS aplikáciu a celý prvý týždeň okupuje najvyššiu priečku v rebríčku najstahovanejších. Okrem iných chystáme aj NextGen Expo 2011.

Jesenný update Xboxu bude v duchu Metro UI, zamávajte avatarom na pozdrav! Pozreli sme sa na Windows 8 a zistili, že tretia svetová bude zase o niečo krajšia, pokračovanie Homefront totiž dostali do rúk Crytek.

EA ohlasuje remake staručkej klasiky Syndicate od Starbreeze, pôjde o FPS s dôrazom na hackovanie. I Am Alive sa pravidelne objavuje a potom zase mizne zo scény. Activision má svoj vlastný Call of Duty event, kde je mimochodom postavené aj skutočné bojisko.

Drobné faux pas sa objavilo v televízii, odvysielané zábery z Arma 2 boli považovné za amatérsky záznam teroristickej IRA.

Kompletný súhrn septembra 2011 nájdete v dvadsiatomprvom čísle Sector magazínu.

Október

Najväčšie udalosti roku 2011
Jedno ohlásenie, jeden trailer a svet sa z nového GTA úplne zbláznil.
S Microsoftom sme sa stavili o tonu cien, že ho položíme na lopatky vo Forza MotorSport 4. Stalo sa. Sector vyhral. NextGen Expo sa sťahuje do bratislavskej Incheby a spustili sme mobilnú verziu Sector.sk pre všetky mobily. Čítanie o hrách v pohybe je už rýchlejšie.

PS Vita debutuje v EU až vo februári, Sony medzitým uvádza v Európe PSP E-1000 bez Wi-Fi a Apple zase uvedie na trh iPhone 4S. Žiadna holografia ani projekcia, ani 5" displej sa nekoná. O deň neskôr šokuje svet správa o úmrtí vizionára Stevea Jobsa, zakladateľa Apple.

Ubisoft si povedal, že Beyond Good and Evil 2 je priliš dobrá hra pre PS3 a Xbxo360, radšej si počká na novú generáciu a potom sa uvidí. Módna vlna co-opu sa už dostala aj do vesmíru, Mass Effect 3 po vzore iných akcií ponúkne multiplayer. Gran Turismo 5 v novom update už obsahuje kokpity všetkých áut. Diablo III tento rok nevyjde, ale Blizzard aspoň ponúka pohľad na limitovanú edíciu. Final Fantasy XIII-2 nebude mať jednu, ale rovno dve zberateľské balenia.

Starý chlípnik Leisure Suit Larry chystá návrat, recenziám ale kraľuje Batman: Arkham City, ktorý o chlp ušiel maximálne známke. Veľmi blízko bol aj Uncharted 3, vojnu naplno rozpútal Battlefield 3 a o najlepší HD remake sa postaralo kombo ICO & Shadow of the Colossus.

A možno raz budeme hry aj cítiť.

Rockstar oslavuje s takou vervou 10. narodeniny GTA III a príchod mobilnej verzie, že nemá čas na prerábku PC verzie Red Dead Redemtpion. Napriek ozrutným očakávaniam, nikdy nevyjde.

Správou mesiaca je však ohlásenie GTA V. Obyčajnou stránkou, bez tlačovej správy, bez veľkých pompéznych obrázkov a videí. Len štyri písmená a svet bol hore nohami.

Kompletný súhrn októbra 2011 nájdete v dvadsiatomdruhom čísle Sector magazínu.

November

Najväčšie udalosti roku 2011
Do Incheby na NextGen Expo sa prišlo zahrať takmer 5000 návštevníkov.
Celý svet šalel z traileru GTA V, objavila sa tona špekulácií o tom, kto je hlavný hrdina, kde sa bude päťka odohrávať a čo všetko bude a čo nebude možné robiť. A zatiaľ čo sa snívalo, v Inchebe sme odpálili NextGen Expo 2011, nové predpremiéry a bohatý program si prišlo pozrieť bezmála 5000 návštevníkov. Ako bolo, dokumentuje videoreport a timelapse.

Čoraz viac sa skloňujú next-gen konzoly, PS4, Xbox720, ale sú to Čínania, ktorí ako prví siahnu na novú generáciu so systémom iSec. Až do Londýna sme šli vyskúšať PS Vitu a všetky nové hry, ktorých bude na tri desiatky. Tvorcovia MotorStorm sa zbláznili a urobili angličákovú verziu deštrukčného offroad derby. Najkrajšou hrou je však WipEout 2048. PS3 bude s novým handheldom komunikovať o sto šesť.

Comgad úspešne spustil službu Click2Play s distribúciou českých hier, Xbox oslavuje 10 rokov a poznáme už nominácie na decembrové (celebritami natrieskané) odovzdávanie cien VGA Awards.

Ubisoft netuší, kam by sa mala uberať séria Assassin's Creed a tak sa pýta fanúšikov. Čím je bližšie k vydaniu I Am Alive, tým stráca platformy a mení sa z plnohodnotnej na digitálnu verziu.

November sa nesie aj v znamení Skyrimu, toľko modov a historiek ste ešte nepočuli a ich ozveny je počuť ešte doteraz. Aby aj nie, keď Bethesda, patchuje a opravuje tony chýb. Okrem najväčšej RPG však vychádza aj neuveriteľný Rayman Origins, cez kopirák urobené Modern Warfare 3 a Skyward Sword. Nesmieme zabudnúť na záver príbehu o zabijakoch v Assassin's Creed: Revelations, ktorý bol tak komplikovaný, že Ubisoft ho ukončil až v animovanom filme Embers.

Kompletný súhrn november 2011 nájdete v dvadsiatomtreťom čísle Sector magazínu.

December

Najväčšie udalosti roku 2011
Od dobdrodružstiev k survival. Chystá Naughty Dog novú trilógiu?
Záver roka patril odovzdávaniu cien na VGA Awards, ktoré boli viac o celebritách ako o hrách. Nás však zaujímali predpremiéry, ohlásený bol Command and Conquer Tiberium Alliances aj Command and Conquer Generals 2, Alan Wake sa vráti na americký spôsob a spolu s ním aj móda flanelových košiel, Tony Hawk už nebude jazdiť na podivnej periférii v tvare dosky, ale radšej sa vrátil ku koreňom a remastruje pôvodné dva diely do HD. Tým najväčším prekvapením VGA bol titul The Last of Us od Naughty Dog.

Fanúšikov Metal Gear zdvihol zo stoličiek najskôr trailer Metal Gear Rising a potom informácia, že Kojima po nezvládnutej produkcii odovzdáva štafetu a celý projekt do rúk Platinum Games. Raiden seká všetko hlava nehlava. 

Z trailerov treba vypichnúť nový koncept Rainbow Six a intro z Diablo III.

Alan Wake sa chystá vystrašiť aj majiteľov PC, South Park podnikne útok na bránice v RPG, v divočine internetu sa nestratil pilotný obrázok z DLC pre Modern Warfare 3, Pixar prepožičal postavičky bláznivej hre pre Kinect. Jednotlivých dielov The Legend of Zelda už bolo toľko, že musí Nintendo vydať oficiálnu časovú os.

Rozbalili sme predobjednávkový bonus Final Fantasy XIII-2 aj prevetrali poslednú verziu PSP bez Wi-Fi. PS Vita sa predáva v Japonsku a prichádzajú správy aj o tom, že na jednej pamäťovej karte, ktorá je povinná, môžete mať iba jedno PSN konto. Vďaka špeciálnym pamäťovkám si Sony môže dovoliť zvýšiť ich cenu, čím narastá aj počiatočná investícia. Príslušenstvo takisto nebude lacné.

Prekonať 250 000 návštevníkov na výstave nie je vôbec žiadna veda, čo takých pol milióna na Asia Game Show? Jeden zo zabudnutých titulov The Sorcery sa po totálnom prekopaní vracia opäť medzi živých kúzelníkov.

EA má v pláne ďalší diel Army of Two, Max Payne 3 bude obsahovať multiplayer a pôjde v ňom použiť BulletTime. Konečne po štyroch miliónoch predaných kópií vychádza Minecraft a predovšetkým vizuálom bohatá akcia El Shaddai.

Metacritic vyhlásili najlepšie hry a spoznali sme aj najhrávanejšie hry.

Dozvedeli ste sa, čo bude hrať redakcia Sector.sk na Vianoce aj sme vám dali zopár tipov na vianočné darčeky. V úplnom závere roka ste si mohli prečítať vôbec prvé zápisky z hrania MMO Star Wars: The Old Republic.

Kompletný súhrn decembra 2011 nájdete v dvadsiatomštvrtom čísle Sector magazínu.


napísal spacejunker 16.1.2012
Páči sa mi!
NAJVÄČŠIE UDALOSTI ROKU 2011



Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19531)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk