PREDSTAVUJEME: PLAYSTATION 3D DISPLAY

PREDSTAVUJEME: PLAYSTATION 3D DISPLAY

3D alebo (ne)3D?

Test

Kúpa televízora nie je vec jednoduchá. Počet modelov, funkcií a rozdielna výbava rozhodovanie, do čoho úspory investovať, neuľahčuje. Kedysi sa vyberalo medzi čiernobielym ťažkým hebedom a ešte ťažším vo farbe. S nástupom veľkoplošných panelov sa riešila otázka plazmy a LCD, neskôr to bol tretí rozmer a teraz, teraz prichádza na trh PlayStation 3D Display.

Všimnite si použitia názvu displej, žiaden televízor ani monitor. Toto hybridné zariadenie s uhlopriečkou 24” a smrteľnou obnovovacou frekvenciou 240 Hz je postavené, aby robilo garde súčasnej vlajkovej lodi Sony – konzole PlayStation 3. Cesta 3D Displaya na trh od svojho predstavenia na minuloročnej E3 nebola jednoduchá; záplavy v Thajsku, odloženie výroby a nakoniec premiéra rozdelená medzi americký a európsky trh spôsobili, že úplne minul predvianočný zhon, obdobie, kedy sa najviac utrácajú peniaze.

3D Display sa na trhu ocitá v nie práve najideálnejšom čase. Akcie Sony sa prepadli do kanála po prvýkrát v 30-ročnej histórii a spoločnosť má na krku takmer 6 miliardovú stratu. Politika súčasného prezidenta Kaza Hiraia dvihnutým ukazovákom jasne hrozí divízii televízorov, ktorú nečaká svetlá budúcnosť, ale odstrel a masívne prepúšťanie. 3D Display prichádza v čase, kedy sa zákazníci otáčajú 3D chrbtom a to vďaka záplave lacných prerábok filmov do tretieho rozmeru. Módna vlna, ktorú naštartoval Avatar a zo začiatku aj 3DS, je zdá sa, fuč. Ľudia prestali veriť v kvalitnú stereoskopickú zábavu a prehĺbeniu zážitku s okuliarmi na očiach. A to je škoda.

Bolo to počas prvého dňa E3 2011, keď som viedol rozhovor so zástupcom Sony a jedným predajcom o potenciáli nového monitora. Neboli nadšení, ale ja som jasal radosťou. Konečne budem mať na stole rozšírenú plochu a k externému monitoru pripojené minimálne dve konzoly. O tom, ako veľký priestor zaberie v skladoch predajní, a ako ťažko sa bude predávať divízii, ktorá mala na starosti doteraz iba konzoly, boli v tom momente vedľajšie. Sníval som o 3D monitore a lúčenie so zapožičanou vzorkou bolo ťažké, veľmi ťažké.


3D Display je navrhnutý výhradne pre herné zariadenia, medzi dvomi HDMI vstupmi, jedným komponentným, jedným audio vstupom (2x Cinch) a slúchadlovým výstupom (3,5 mm jack) by ste márne hľadali DVB-T, VGA alebo DVI. Čo nemá HDMI, to sa na LED podsvietenom paneli nezobrazí. Do monitora bola vstreknutá DNA PlayStation, čo sa prejavuje na trojici signalizačných diód (červená – stand-by mód, zelená – v prevádzke, modrá – zapínanie) a prepojenia s konzolou, ktorú môžete vypnúť vypnutím displeja. PS3 si ho zapína sama a ak nemá žiaden signál, rýchlo sa odoberie do sleep režimu (tento mód sa dá vypnúť, ak ho máte pripojený povedzme k PC).

Prakticky hneď po rozbalení budete hľadať v krabici diaľkové ovládanie. Nenájdete ho. Predáva sa samostatne a starší bluetooth model nevie obsluhovať hlasitosť ani nedokáže umlčať reproduktory po stranách. Zatiaľ čo pri výstreloch, vrčaní motorov si vystačíte aj s pomerne hlasnou dvojicou, pasáže s rozhovormi sú skreslené malými ozvučnicami, ktoré im ukrajujú hĺbku a je v nich počuť plastový prejav. Pre bežné hranie úplne postačujú vstavané reproduktory, ale pri filmoch odporúčame pripojiť displej k domácemu kinu alebo pripojiť slúchadlá.

Kúpou 3D Displaya si kupujete domov aj zrkadlo. Tu sa nebavíme o reflexnej vrstve, ktorá znemožňuje hranie v miestnosti zaliatej slnečným svetlom, ale bavíme sa o takom lesklom povrchu, v ktorom sa priateľka pohodlne ráno namaľuje. Tenký rám okolo panelu s rozlíšením 1920 x 1080 spôsobuje, že si občas pripadáte, ako keby ste videli cez displej. Trpia nielen pozorovacie uhly, blednú farby, ale zážitok z hrania či sledovania filmu kazia odrazy. 3D Display nepatrí do kancelárie. Ostrý obraz si poradí s tabuľkami, textom aj browsovaním, ale jeho miesto je v malých bytoch, internátnych izbách alebo v priestoroch, kam vás manželka vytlačila aj so všetkými tými hračkami, ktoré ožívajú výhradne v noci; po západe slnka.

So zatiahnutými závesmi (spustenými žalúziami) dokáže 3D Display zázraky. Úžasné pozorovacie uhly dovoľujú sledovať obraz zboku a to aj v 3D. Obraz je sýty farbami, kontúry okolo písmen sú ostré aj na vysokokontrastných plochách, neobjavujú sa žiadni duchovia a čierna je skutočne čierna. To platí pre 2D obraz aj pre 3D. Vidíte všetko, čo potrebujete vidieť a hĺbka obrazu je väčšia, čím ďalej sedíte od panelu. V balení nájdete dvojicu okuliarov krehkejšej konštrukcie ako u predchádzajúcich modelov. Šetrenie na materiáloch sa prejavilo na nosníkoch, ktoré na menších nosoch nesedia a zarezávajú sa. Okuliare sa nabíjajú cez microUSB port a v krabičke nájdete aj potrebnú kabeláž.

Doménou 3D Displaya je funkcia SimulView, ktorá mení pohľad na hranie vo dvojici na jednom televízori, vlastne ide o prirodzenú evolúciu tradičného splitscreenu, ktorý rozdelí obrazovku vertikálne alebo horizontálne. SimulView využíva vysokú obnovovaciu frekvenciu a okuliare na to, aby do očí jedného hráča premietal obraz s iným riadkovaním ako do očí druhého. Výsledkom sú dva odlišné obrazy natiahnuté na celú plochu jedného panelu! Prvý hráč nevidí to, čo druhý a ten zase to, čo vidí jeho sused. 


S dodávanými hrami Killzone 3 a Gran Turismo 5 si uvedomíte, že už niet cesty späť. Na výrezy obrazovky už nechcete ani pomyslieť. SimulView beží iba v 2D, nepredstavuje takú záťaž ako nepretržité sledovanie 3D vysielania. Monitor si prepína podľa potreby rozdeľovanie obrazu (Killzone 3 je horizontálny, Super Stardust HD zase vertikálny) a tlačítkom 3D na ovládacom paneli si môžete vyskúšať aj iné hry. Fungovať to bude iba za predpokladu, že si prelepíte jedno oko. SimulView podporuje zatiaľ iba šesť hier a niečo nám hovorí, že ich do konca roka nebude oveľa viac. Okrem menovaných sú to aj: MotorStorm Apocalypse & RC a u nás nepredávaná MLB 11.

SimulView by mohla, dovolím si tvrdiť, zachrániť 3D v hrách. Na to, aby táto technológia fungovala, potrebuje 3D panel a dostatočne výkonnú platformu, ktorá dokáže pumpovať cez jeden výstup dva obrazy. Aj keď sa ľudia prejedli typického stereoskopického zobrazovania, pozerania do akvárií alebo uhýbaniu sa laserom či šípom letiacim von z monitorov, SimulView sa dá používať každodenne. Brat by vám vedel rozprávať, ako chcel prechádzať kampaň Killzone odznovu. Na to, aby sa presadila však musí byť licencovaná a adaptovaná aj ostatnými výrobcami. Splitscreen sa pomaly ale isto vytráca v prospech tradičného online hrania, SimulView by ho mohol vrátiť späť do hry. Keď nie v tejto, tak v budúcej generácii

3D Display sa tak trochu skrýva za značku PlayStation. Punc luxusnosti a komfortu musíte podobne ako u handheldu PS Vita kompenzovať. V prípade monitora je hľadanie kompromisov ťažšie, neuľahčuje to lesklý povrch panelu a fakt, že mu chýba diaľkový ovládač. Displej nie je ani televízorom, preto ho nezavesíte na stenu, nie je ani tradičným monitorom, ale zvláda 3D na jednotku. Je určený pre mladých ľudí, tých, ktorí cestujú a chcú mať svoju konzolu so sebou (váži necelých 6 Kg), do internátov a temných kobiek, kde nebudú vadiť odrazy a kde vás nebude priateľka rušiť.

Balenie 3D Display obsahuje kompletnú kabeláž vrátane HDMI a nabíjacích microUSB káblikov pre dvojicu okuliarov a dvojicu hier (Killzone 3 a Gran Turismo 5). Vybalíte a hráte. Cena? 499 EUR.


napísal spacejunker 17.5.2012
Páči sa mi!
PREDSTAVUJEME: PLAYSTATION 3D DISPLAY


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk