AKÁ BUDE E3 2012?

AKÁ BUDE E3 2012?

Päť rozdielnych názorov na nadchádzajúcu show

Článok

Zrak herného biznisu sa začiatkom júna otáča na výročné a najprestížnejšie herné podujate – E3. Koná sa každý rok v Los Angeles a skôr než vôbec vypukne záplava ohlásení, sa roztáčajú kolesá a rozpaľujú špekulácie do žerava. Aká bude tohtoročná E3? Dočkáme sa novej generácie konzol? Koľko bude stáť WiiU? Aký bude line-up? Ukážu sa odvážnejšie booth babes? Ktorá hra vyvolá najväčší rozruch?

E3 2012 sa koná v dňoch 5. - 7. júna, pričom deň predtým sa konajú najdôležitejšie tlačové konferencie, ktoré zodpovedajú mnoho otázok. Ešte však predtým sme sa skúsili na niektoré z nich odpovedať. Na čo sa najviac tešia redaktori Sectoru?

Je2ry:

Tohtoročnú E3 vnímam len okrajovo a to z jednoduchého dôvodu. Nepredpokladám, že by sme sa dozvedeli čokolvek zásadné alebo revolučné. Nemyslím si, že Sony alebo Microsoft predstavia nové konzoly, neverím v predstavenie zásadných herných titulov. Možno o rok bude situácia úplne iná, ale tento rok vidím celkom chudobne a možno až nezaujímavo. Rád sa však budem mýliť.

E3 tak bude patriť novému Wii-čku, či už sa týka hardware alebo software. Určite dôjde k plnému predstaveniu konzoly a tony launch titulov, či už priamo od Nintenda alebo od ďalších veľkých hráčov na trhu. Z ostatných hier predpokladám pár exkluzivít (skôr pokračovaní ako nových IP) a samozrejme každoročné nádielky sequelov multplatformových klasík. 

Spacejunker:

Diplomaticky povedané, každý si na tlačových konferenciách alebo v materiáloch publikovaných počas a po skončení E3 nájde to svoje, čo bude velebiť, alebo naopak kritizovať. Optimisticky povedané, čaká nás niečo veľké, o čom nikto nevedel, že to bude chcieť hrať. Ja som ale skeptik a blesk z čistého neba, krištáľovo čistú hrateľnosť a nadpozemskú prezentáciu nečakám.

E3 2012 musí v prvom zodpovedať otázku, ktorá je každým ďalším dňom pálčivejšia. Ako ďalej herný biznis? Veľké spoločnosti čaká prechod na nevyhnutnú novú generáciu konzol a s nimi prichádza nielen hardvérové žonglovanie, naháňanie obsahu, ale aj spôsob, ako predať ďalšie herné zariadenie, ktoré aktuálne čelia záplave mobilných platforiem (tabletov a chytrých telefónov).

Sony, Microsoft a Nintendo si zvolili rovnaké miesta pre najsledovanejšie tlačové konferencie roka, u prvých dvoch sme už viac krát počuli, že neplánujú a nechcú ohlasovať nástupcov PS3 a Xbox360. WiiU však musí napraviť pošramotenú reputáciu a popasovať sa s negatívnym prijatím tabletového hrania na televízori.

U Microsoftu osobne čakám vsadenie na istotu a hattrick – exkluzívny obsah pre Call of Duty Black Ops II, nová IP pre Kinect a poriadna prezentácia Halo 4. U Sony si nik nemôže byť istý, či nedôjde k leaku dobre stráženého tajomstva dva dni pred výstavou. Worldwide Studios je veľká kreatívna rodina, ktorá potrebuje podržať PlayStation Vita, a na vianočný trh priniesť veľký trhák. LittleBigRacing, Sly 4 a bojovka PlayStation All Stars to bohužiaľ neutiahnu.

Aká bude E3 2012?

Ticho pred búrkou je nebezpečné. Zastihne vás nepripravených alebo pomôže nahnať vietor do plachiet. Každý zo systémov to potrebuje a veľké očakávania vkladané do ďalšej generácie môžu spôsobiť to, že tohtoročná E3 sa stane úplne obyčajnou, podobne ako minuloročná. Mnohé firmy (SEGA, THQ) už odmietli účasť a žiadne z finančných výsledkov malých a stredných vydavateľov nie sú prísľubom žiarivých prezentácií. Kto zarába a kto točí veľké peniaze, sú mobilné a firmy zamerané na social gaming. Tým je však celá E3 ukradnutá.

Ak by som mal vybrať jeden jediný titul, na ktorý sa osobne teším najviac, tak to bude Metal Gear Rising. Dôvody sú dva, vlastne iba jediný, pochádza z dielní Platinum Games.

Mojím tipom na tohtoročnú E3: samotná show bude prekvapivo skromná, vsádzať sa bude na istotu a niekde v kútiku duše dúfam, že sa podarí preraziť malej, nenápadnej a mimoriadne kreatívnej vecičke.

Korec:

Staré známe pravidlo znie, že E3 stojí za pozornosť, keď sa oznamuje nový hardvér. Po vlaňajšom nedorozumení máme kandidáta, ktorý sa potrebuje predstaviť v plnej paráde – Wii U. Po E3 sa už bude volať inak a zistíme, že má hardvérové špecifikácie medzi X360 a PS3: pár jadier, novšia grafika a výkon na úrovni súčasných konzol. Repríza z roka 2006.

Bez ohľadu na to, ako bude vyzerať a že drobným redizajnom prejde aj samotný tablet si treba uvedomiť, že to nie je v čase iPadu revolučná idea, iba ďalšia periféria, ktoré Nintendo vie robiť parádne. Nová Revolution to nebude, skôr evolúcia. Zvládne Wii U iba jeden či dva tablety? Ako to bude so spätnou kompatibilitou naozaj? A kedy príde prvý Mario či iné first-party tituly

Nemenej dôležitá bude podpora tretích strán, už nie iba na pódiu, kde sa môže premávať CEO Electronic Arts a dávať prísľuby, že platformu podporia, ale v kontexte pripravovaných hier. Na rozdiel od 3DS čakám ťah na bránu a stávky na istotu – silný line-up v tzv. launch window, t.j. od polovice novembra 2012 do jari 2013. Prekvapiť môžu sčasti tituly ako Battlefield 3, Assassin’s Creed III a Bioshock: Infinite, ešte viac môže zasiahnuť hráčov Grand Theft Auto V.

Všetko iba konverzie, takže treba staviť na spomínaný tablet a ukázať originálny obsah. Ubisoft má Rayman: Legends, no zapoja sa aj iní dizajnéri? Západní alebo východní? Každopádne, SEGA prinesie do roka a do dňa Sonica a novú Zeldu nečakajte skôr ako na Vianoce 2014. Keďže sa nedozvieme štart predaja (polovica novembra to historicky istí), ani cenu (pripravte si 299 dolárov/eur), bude to najmä prehliadka hier.

Samozrejme, 3DS čaká nastrelenie termínov vlani oznámených hier ako Luigi’s Mansion 2 a osobne tipujem aspoň tri nové tituly na rok 2013, ktoré tu zažijú premiéru vrátane prvej vreckovej Zeldy na 3DS. A pri troche šťastia určenie termínu pre Professora Laytona 5 a Monster Hunter 3G.

Deň predtým nás čaká séria ešte iných tlačoviek. Tradične prvý Microsoft ide staviť na osvedčené karty – o bombastické otvorenie si hodil žreb Call of Duty: Black Ops 2 a Halo 4, osobne tipujem na first-party hru, aby sme začali tam, kde sme vlani skončili. Ukáže sa trojica, na ktorú ide Microsoft staviť: Halo 4, Forza: Horizon i Fable: The Journey. Ryse zažije absenciu. Prídu aspoň tri nové hry na Kinect a bude sa rozprávať o Windows 8 a multimédiách. Kinect sekcia zažije prezentáciu FIFA 13 a aspoň jednej ďalšej third-party hry.

Aká bude E3 2012?

Na jeseň 2013 by sa teoreticky mohlo ohlásiť Halo 2 v HD, ale také oznámenie by zbytočne zatienilo Halo 4, príde až v januári-februári. Otázne je, čím ukončiť tlačovú konferenciu? GTA V (ktoré sa potenciálne môže objaviť na hociktorej z troch velikánov)? Nie, Call of Duty nakoniec. Žiaľ, Microsoft mi zatiaľ príde ako najčitateľnejší: hard-core, Kinect, multimédiá, obývačka patrí nám. Vytiahnuť divokú kartu v podobe Phila Harrisona a hovoriť o práci na novinkách v Microsoft Game Studios sa zrejme chlapcom z Redmondu podarí až na budúci rok, keď sa konečne bude hovoriť o novej konzole. Tento rok ju skutočne nečakajte, v roku Halo 4 to nedáva zmysel.

To najmenej zrejmé na koniec – Sony. Vieme o God of War: Ascension (marec 2013), The Last of Us (február 2013?), Sly 4, LittleBigRacing, PlayStation All Stars bojovke (trikrát Vianoce). Je to málo a Sony potrebuje na Vianoce jasný hit, do ktorého naleje väčšinu marketingového rozpočtu, ako to chce Shuhei Yoshida. Sú dve možnosti: posunúť The Last of Us či God of War 4 na november alebo predstaviť úplne novú hru. Killzone 4? Alebo iná voľba? Berte do úvahy, že Sony pred tlačovkou toho zatiaľ neuniklo tak veľa ako po minulé roky. Čierny kôň tlačovej konferencie: ukážka Grand Theft Auto V, ktorá ukáže, že Rockstar sa vracia pri preferenciách k Sony. Svoju rolu zohrá aj montáž japonských hier, kde sa mihne Ni no kuni či Tales of Xillia.

Oveľa viac sa musí Sony orientovať na PS Vita. Zlacnenie sa zatiaľ asi konať nebude, preto potrebuje vytasiť aspoň 12-15 hier. Nebude prekvapením, ak sa podobne ako Sly 4 viaceré hry objavia paralelne na PS3 i PS Vita (God of War je ďalším kandidátom). Prím bude ťahať Call of Duty, kde si Sony nakloní Activision a pokúsia sa presunúť CoD ošiaľ na handheld.

Jeden nový hardvér (Wii U), dvakrát silná podpora handheldu a pokračovania na HD konzoly v štýle Zahraj si to ešte raz. Vízia E3 je jasná, pretože Sony i Microsoft budú opäť raz sledovať, ako sa bude Nintendu dariť a či je to správna cesta alebo slepá koľaj. Až po jeho launchi sa rozhodnú, kam ísť v Gen4. Propozícia je tentokrát slabšia ako v roku 2006, čo ich môže tešiť. Nás čaká skôr stredne veľká E3, kde pár predstavení zahrmí, ale netreba ich čakať príliš veľa.

Aká bude E3 2012?

Kordi:

Na každoročné šialenstvo s názvom Electronic Entertainment Expo sa musí tešiť každý hráč. Vraj. Tento rok ma to obchádza a prevláda skôr skeptický pohľad na bombastické značky, ktoré majú pod hrubou vrstvou mejkapu vráskavú a opozeranú tvár. Nie, nijako výrazne sa neteším na nové Black Ops 2, chladným ma necháva Far Cry 3, nebudem pozerať s otvorenými ústami na Assassin’s Creed III.

A už tobôž nie na Wii U od Nintenda, ktoré môže mať famóznu technickú špecifikáciu a vyspelý hardvér, keď sa do nového železa bude chcieť investovať len málokomu. Do novej generácie herných konzol nehovoriac. Veď ani dvojica handheldov (3DS a Vita) dieru do sveta neurobila, hoci sú to pekné hračky, človek bez nich prežije.

To, že na konferenciách veľkých spoločností zaznie mnoho sladkých slov a istotne sa dočkáme nejedného krásneho traileru, beriem ako samozrejmosť. A žiaľ i povinnosť. Že si pozriem nové video z Tomb Raidera, považujem za rovnako bežné ako spraviť si ráno kávu. Stále to ale bude akosi menej, než nadšenie sprevádzajúce minuloročné sliedenie po novinkách z herného sveta.

Ak už si ale niečo vybrať, tak potom rozhodne fascinácia apokalyptickým svetom. Jednotkou je jednoznačne The Last of Us od tvorcov Uncharted, ktorí filmové hry jednoducho vedia a znovu to bude neuveriteľný zážitok. Podobne zvedavý pohľad upieram na Metro: The Last Light. Na rozdiel od iných strieľačiek mala pôvodná hra gule a poriadnu atmosféru. Vojnových konfliktov už máme istotne viacerí plné zuby. Dlhé roky sa zo sna budím na pípanie radaru, alebo ak chcete, Aliens: Colonial Marines je svetielko nádeje na konci strašidelného tunelu. Lákavo vyzerá aj Spec Ops: The Line.

Herný svet akoby podľahol masívnej globalizácii a tešiť sa na vyčančané videá plné spektakulárnych výbuchov začína unavovať a nudiť. E3 2012 bude podľa mňa jeden zo slabších ročníkov.

Saver:

E3 sa bude tento rok niesť v napätom očakávaní novej generácie konzol, ktorú teraz otvorí Nintendo s Wii U. Výstava môže doslovať rozhodnúť o osude konzoly a možno aj firmy. Nintendo chce s Wii U znovu osloviť core hráčov, ktorých stratilo počas Wii éry a zaspalo v náručí casual hráčov, ktorí sa rozpŕchli, hneď ako si našli novú hračku. Core hráči sú v tomto oddanejší, ale rovnako získať si ich je ťažšie. Firma musí ukázať, že ich konzola za to stojí, ponúkne dostatočný výkon a možnosti ovládania, ktoré konkurencia nemá. Práve to musí ukázať tabletové ovládanie a úvodná várka titulov. Nintendo má len jednu šancu a to zaujať, ak sa mu to nepodarí, štart bude ťažký.

Sony a Microsoft budú skôr dotláčať aktuálnu generáciu ako ohlasovať novú, ohlásia rôzne menšie hry a aplikácie a ukážu, čo je už ohlásené. Z najväčších titulov očakávam gameplay ukážku GTA V.

To boli názory redaktorov a načo sa tešíte vy? 

Aká bude E3 2012?


napísal redakcia 28.5.2012
Páči sa mi!
AKÁ BUDE E3 2012?


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk