LEGO: THE LORD OF THE RINGS

LEGO: THE LORD OF THE RINGS

7.0

Aj v koži LEGOlasa

Recenzia na PS3 verziu

Vyrobiť LEGO stavebnice na motíve Pána prsteňov je z reklamného hľadiska skvelý ťah. Práve premietaná prvá časť Hobita istotne zabezpečí náležitý odbyt nových hračiek, ďalší nezanedbateľný podiel na vysokých predajoch budú mať určite Vianoce. Deťom (a dospelým), ktorí už z povolania kockového inžiniera vyrástli, ponúkajú Travellers' Tales digitálnu alternatívu - novinku z katalógu svojich povestných LEGO hier.

Jeden prsteň vládne, jeden všetkým káže, jeden všetky privedie, do temnoty zviaže. Prsteň moci, ktorý môže spôsobiť tragický koniec krajiny Stredozem, ak sa malému spoločenstvu v nepravdepodobnom zložení nepodarí odniesť a zničiť ho tam, kde vznikol. V Hore osudu. Hora osudu sa však nachádza v krajine Mordor, ktorá je domovom arcinepriatelia všetkých slobodných národov Stredozeme, temného pána Saurona. Fanúšikovia trilógie (a ďalších kníh z rovnakého univerza) Pána prsteňov od J.R.R. Tolkiena by ma najradšej po takto oklieštenom zhrnutí deja najradšej predhodili orkom, ale pre naše potreby opisu základnej premisy to bude stačiť.

LEGO: The Lord of The Rings
LEGO: The Lord of The Rings Celé spoločenstvo v LEGO prevedení.
Celé spoločenstvo v LEGO prevedení.


LEGO: The Lord of The Rings Kde je môj milááášek?
Kde je môj milááášek?


LEGO: The Lord of The Rings Frodo sa už pomaly blíži k Hore osudu.
Frodo sa už pomaly blíži k Hore osudu.





Ešte viac ako znalcom literárneho diela bude hra chutiť fanúšikom filmu. Hra sa drží svojej filmovej predlohy o niečo viac ako knižnej, z čoho vo veľkom prosperuje atmosféra. LEGO: The Lord of the Rings pokrýva celú trilógiu, od prvých Frodových krôčikov v Kraji až po vyvrcholenie v srdci Mordoru vo veľkolepom epickom (samozrejme s ohľadom na LEGO spracovanie) poňatí. K filmovému pocitu v nemalej miere prispieva aj nádherná hudba vybraná zo soundtrackov ku kasovým trhákom z rokov 2001-2003 a výňatky z dabingu napasované do najznámejších scén.

Áno, plastikové postavičky opäť prehoria a zásadné veci okomentujú hlasmi Elijaha Wooda, Viga Mortensenna či Iana McKellena. Môžeme polemizovať o tom, či je pridanie dabingu a nahovorených scén pre slovenský dorast pozitívom alebo negatívom – pre tých najmenších to určite nie je dobrou správou, tých starších to možno bude motivovať k štúdiu cudzích jazykov (tu som asi veľký optimista).

Dabované postavy sme už v histórii LEGO hier mali, poďme teraz na úplné novinky. Aj LEGO The Lord of the Rings je právoplatným členom svojej rodiny a vystupuje ako veľmi dobre namiešaná kombinácia skladajúca sa z akčného dobrodružstva a logických úloh v ideálnom pomere. Už sme si zvykli, že každá postavička zvládne niečo iné a iba správnou kombináciou ich schopností je možné dosiahnuť úspech. LEGOlas je neomylný pri streľbe z luku, Gimli so svojou sekerou prebúra nerozbitné kocky, Sam dokáže z ingrediencií vyčarovať chutné jedlo, Gandalf má ochranné i útočné kúzla a pod. Na čo ale zvyknutí nie sme, je pridanie inventáru pre každú z dostupných postáv. Keď treba nazbierať tri polienka pre rozloženie ohníka, nemusíte ich po jednom zdvihnúť a odniesť na pahrebu. Postavy zvládnu predmety ukladať aj vo viacerých kusoch do kruhového „batôžka“, čo niekedy zmení povahu „logických“ úloh.

Ďalšou veľkou novinkou je pridanie questov. Po celej Stredozemi dostávate od jej obyvateľov (dokonca aj od tých zlých) rôzne úlohy, ktoré vás nútia hľadať predmety alebo sa vracať do už raz prejdených levelov. Splnenie questov prináša odmeny väčšinou v podobe červených kociek so špeciálnymi vlastnosťami (zvyšujú skóre, ukazujú na mape ukryté poklady). Bonusovou činnosťou je tiež zbieranie bielych kociek mithrilu, z ktorého vám kováč dokáže vyrobiť desiatky nástrojov, náradí a zbraní (Pozor, najprv ale musíte nájsť plány na jeho výrobu!) Nové vybavenie použijete pri plnení questov či odhaľovaní tajomstiev krajiny.

Zaujímavosťou je tiež rozdelenie deja na dve samostatné vlákna tam, kde to príbeh dovoľuje. Ak hráte s kamarátom v lokálnom co-ope (ani sa radšej nepýtajte na online mód), jeden z vás bude napríklad bojovať s Gandalfom proti Balrogovi a druhý v tých istých chvíľach používať schopnosti zvyšku Spoločenstva, aby sa dostal z Morie.

LEGO: The Lord of the Rings neponúka žiadny centrálny „hub“, z ktorého by ste vyrážali na dobrodružstvá. V náväznosti na knihu tak prejdete celou Stredozemou od západu na východ, pričom postupné objavovanie špeciálnych sôch umožní zrýchlené cestovanie po celej mape a vracanie sa k už prejdeným misiám z hlavného príbehu. Sochy zároveň na mape zobrazia aj polohu questov, mitrhilových kociek, plánov pre kováčov a podobne.

Niektoré bonusy sa dajú pozbierať pri prvom prechode hrou. Hovoríme najmä o rôznych pretekoch na zvieratkách (slalom medzi bránky na čas), poskladanie objektov či ich vylovenie z rieky pomocou udice. Na 100 % prejdenie hry ale budete musieť všetky levely prejsť najmenej dvakrát. Budete totiž potrebovať nájsť všetky odomknuteľné postavy (je ich vyše 60), pozbierať červené i biele kocky, nazbierať truhlice a ďalšie extra činnosti, ktoré tak milujeme na LEGO hrách. Zbieranie týchto maličkostí navýši hernú dobu do veľmi slušných rozmerov (najmenej 10 -15 hodín) a pritom ani na chvíľu nenudí.

LEGO: The Lord of The Rings
LEGO: The Lord of The Rings Štvorica hobitov ešte pokope.
Štvorica hobitov ešte pokope.


LEGO: The Lord of The Rings Legolas dokáže prechádzať cez snehové záveje.
Legolas dokáže prechádzať cez snehové záveje.


LEGO: The Lord of The Rings Rovnako ako v predlohách je Frodo zranený a poznačený.
Rovnako ako v predlohách je Frodo zranený a poznačený.





Tolkienovi fanúšikovia možno budú trochu nadávať na niektoré „humorné“ scénky, ktorých, ako to už býva zvykom, je v hre požehnane. Jedná sa väčšinou o humor pre menšie deti a niektoré situácie sú poňaté menej vážne, ale napríklad chudák Boromir si takú smrť a pohreb, ako mu vystrojili v Traveller's Tales, rozhodne nezaslúžil.

Doterajší opis plný nadšenia a spokojnosti by hre mal zaručiť vysoké hodnotenie. Čo sa stalo? Stalo sa to, že LEGO: The Lord of the Rings trpí neuveriteľnými technickými problémami. Keď sa mi v Prológu (úplne prvá misia) zasekol Sauron a nedal sa zabiť, povedal som si, že je to náhoda. Keď sa mi ale zasekli Enti pri ničení priehrady, Aragorn pri stopovaní, veľkí orkovia v jaskyniach a nemohol som dohrať level, lebo padajúca krabica sa zastavila v strede svojho letu a ostala visieť vo vzduchoprázdne, moja nálada začala rapídne klesať smerom: „Ja sa na to môžem... vykašľať!“ V takmer každej misii sa niečo zasekne alebo pokazí, dokonca sa mi niekoľkokrát stalo, že pri hraní úplne zamrzla konzola. Po takýchto incidentoch zákonite nasledoval reštart celej misie alebo load od posledného checkpointu (hra na špeciálnych miestach našťastie umožňuje jednorazové ukladanie pozície) a modlenie sa, aby sa rovnaká chyba neprejavila znova.

Púť po Stredozemi mohla byť jedným z najlepších LEGO dobrodružstiev v histórii série. Chýba k tomu len „maličkosť“. Doladiť technické detaily, pretože v aktuálnom stave balansuje na hrane nedohrateľnosti a to vôbec nie je dobrá vizitka pre Traveller's Tales.

Recenzovaná bola PS3 verzia LEGO: The Lord of the Rings a je možné, že na iných platformách sa problémy spomínané v článku nevyskytujú.


napísal je2ry 20.12.2012
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
LEGO: THE LORD OF THE RINGS
+ filmová hudba i dabing
+ novinky v hrateľnosti
+ atmosféra, zábava
+ dlhotrvácnosť a znovuhrateľnosť
- závažné technické problémy


RECENZIE HRÁČOV

Vývoj: Warner Bros. / CENEGA / Travellers Tales
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. november 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18396)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk