HERNÝ NOTEBOOK ACER V3-772G

HERNÝ NOTEBOOK ACER V3-772G

Takto vyzerá hranie na cestách

Test

Slovné spojenie „hranie na cestách“ môže mať dva významy. Prvým je, ak hovoríme o hraní na zastávke autobusu, vo vlaku, na letisku, resp. skutočne v pohybe. Prím v tejto kategórii hrajú telefóny, tablety či prenosné hanheldy. Druhou možnosťou vysvetlenia je hranie po docestovaní, kedy si v kľude rozložíte svoje nádobíčko a tu nastupujú na scénu ultravýkonné notebooky. Model Aspire V3-772G od spoločnosti Acer je novinkou práve v tomto segmente a my sme sa rozhodli preveriť jeho schopnosti.

Dizajn

Na rozdiel od iných herných notebookov vsadil Acer na klasický, elegantný čierny dizajn, ktorý sa nesnaží upútať pozornosť blikajúcimi LED-kami, krikľavým farebným prevedením a extravagantnými dizajnovými prvkami. Vonkajšie rozmery 414,8 x 275 x 31 mm korešpondujú s veľkosťou uhlopriečky – 17,3“, výška zariadenia je 35 mm. Nejedná sa o žiadneho drobčeka a aj váha 3,2 kg napovedá, že sa nejde o najlepšieho kandidáta na každodenný prenos do školy či práce. Ale na to ani Aspire V3-772G nie je určený.

Po vyklopení displeja sa vám naskytne pohľad na plnohodnotnú klávesnicu vrátane numerického bloku. Chválime klasické rozloženie kláves (Ctrl, Alt, Shift a veľký Enter), naopak u herného notebooku by sme privítali väčšie klávesy so šípkami. I keď, kto už dnes hrá na šípkach, že?

Notebook neponúka žiadne „multimediálne“ či samostatné „funkčné“ klávesy, čo z nášho pohľadu hodnotíme pozitívne. Základné funkcie (hlasitosť, jas, wi-fi atď) sa ovládajú kombináciou klávesy Fn. Pod klávesnicou sa nachádza veľký touchpad, ktorý je v jednoliatom prevedení a tlačidlá sú zakomponované priamo do jeho spodnej časti.

Ľavá strana notebooku je vyhradená dvom USB3 portom, VGA a HDMI výstupom, sieťovému RJ45 konektoru a zámku Kensington. Ďalšie dva USB porty, tentokrát vo verzii 2 sa nachádzajú na pravej strane, spolu s audio konektormi, Blu-ray mechanikou a konektorom pre napájanie.

Herný notebook ACER V3-772G
Herný notebook ACER V3-772G Kombinácia USB2 a USB3 portov je ešte stále bežným javom.
Kombinácia USB2 a USB3 portov je ešte stále bežným javom.


Herný notebook ACER V3-772G Notebook je dizajnovo jednoduchý, čo jednoznačne chválime.
Notebook je dizajnovo jednoduchý, čo jednoznačne chválime.


Herný notebook ACER V3-772G 17 palcový displej je ideálny okrem hrania aj na browsovanie.
17 palcový displej je ideálny okrem hrania aj na browsovanie.





Pod kapotou

Aspire V3-772G sa môže pochváliť skutočne hi-end hardvérovými parametrami. Srdce stroja tvorí procesor Intel Core i7 4702MQ (Haswell) s taktom 2,2 GHz a schopný prevádzky po pretaktovaní na 3,2 GHz. Procesor sa spolieha na 32 GB RAM a dve grafické karty. Prvou je integrovaná Intel a druhou Nvidia GeForce GTX 760 M s vlastnými 2 GB pamäte. Vďaka technológii Nvidia Optimus dokáže notebook medzi oboma grafikami prepínať a znížiť tak spotrebu stroja pri menej náročných grafických aplikáciách.

Svoje dáta budete ukladať na dva disky: systémový je 256 GB SSD disk, potrebnú kapacitu navyše zabezpečuje 1 TB 5400 otáčkový disk. 17,3“ displej vyrobený na báze technológie TFT s LED podsvietením má natívne rozlíšenie 1920x1080. Blu-ray mechanika, webkamera, wi-fi a Bluetooth doplňujú zoznam tých najdôležitejších HW komponentov.

Zapíname

Predinštalovaným operačným systémom je Windows 8 v 64 bit. verzii. Zapnutie notebooku je otázkou niekoľkých sekúnd, taktiež bežná práca, browsovanie a klasické aplikácie sa vďaka veľkorysej RAMke a rýchlemu SSD spúšťajú takmer okamžite. Subjektívne je notebook naozaj veľmi rýchly, systém sa správa veľmi pružne a žiadne lagovanie, spomaľovanie behu či iné neduhy sme si počas testu nevšimli.

Ide do tuhého

Najpálčivejšou otázkou takéhoto zariadenia je reálny výkon v tom, na čo je určený, teda v hrách. Pre potreby testu sme si vybrali jeden syntetický test a štyri hry za použitia Nvidia ovládačov 320.49.

3D Mark 11

V teste označenom ako Performance (720p, stredné nastavenia) získal notebook 3592 bodov (tabuľka pre porovnanie). V najzaťažujúcejšom teste - Extreme (1080p, ultra nastavenia) bol celkový výsledok 1101 bodov (tabuľka pre porovnanie).

Bioshock Infinite

Hra obsahuje samostatný benchmarkovací modul, ktorý sme nastavili na FullHd rozlíšenie, DX11 a ultra detaily. Priemerný framerate v teste bol 25,91, minimálny 7,45 a maximálny 38,87 fps.

Tomb Raider

Podobnú zabudovanú benchmarkovaciu funkciu majú aj posledné dobrodružstvá Lary Croft. Pri FullHD a ultimate detailoch bol priemerný framerate dema 17,3 fps, minimálny 12,8 a maximálny 24 fps. Stačilo ale vypnúť tesseláciu a najmä prepnúť nastavenia vlasov do normal a framerate poskočil na hodnoty 33,1, 27,1 a 40 fps.

FarCry 3

V FPS hitovke sme namerali pri kombinovanom hraní (strieľanie, jazdenie na štvorkolke, jazdenie na člne) priemerne 23/14/28 fps. Opäť pri nastavení natívneho rozlíšenia displeju, t.j. 1920x1080 pri nastavení Video Quality na Ultra, vypnutom V-syncu a MSAA.

Witcher 2

Úvodných niekoľko minút v kráľovskom tábore dosahovalo 21/16/27 fps. Pri FullHD boli zapnuté všetky detaily na maximum, okrem Vsyncu a Ubersamplingu.

Všetky merania sme sa snažili nastaviť v najvyššej možnej hrateľnej grafike, pri zachovaní FullHD rozlíšenia. Iste, priemerný framerate okolo 20 fps nie je najideálnejšia hodnota, no treba si uvedomiť, že väčšinou stačí znížiť niektoré detaily a funkcie (napríklad antialiasing) a aj keď sa z kategórie Ultra presunieme do kategórie High, stále sa jedná a vysokú kvalitu a framerate okolo 30 fps.

Spotreba

Zaujíma vás spotreba benzínu, keď si kúpite Ferrari? Asi veľmi nie a podobne je na tom aj Aspire. Na druhej strane, jedná sa predsa len o notebook a tak sa pri výdrži batérie zastavme aspoň na chvíľu. Šesťčlánková batéria má podľa oficiálnych údajov výrobcu vydržať na jedno nabitie 2,5 hodiny. Tento údaj je zrejme reálny pri kancelárskych aplikáciách, resp. browsovaní. Keď ale začnete využívať hardvér naplno, výdrž batérie radikálne klesá. Heroes of Newerth pri plnom nabití vydrží asi 1 hodinu a 12 minút, cyklický test v 3D Marku 11 necelú hodinku.

Pomerne vysoký tepelný výkon je vnútornou stavbou notebooku kontrolovaný veľmi dobre. Pri najvyššom zaťažení je, samozrejme, aktívne chladenie (ventilátor) pomerne hlučný, ale nemusíte sa báť, že by ste kvôli teplu neudržali ruky na klávesnici.

Herný notebook ACER V3-772G
Herný notebook ACER V3-772G O zvuk sa starajú certifikované reproduktory.
O zvuk sa starajú certifikované reproduktory.


Herný notebook ACER V3-772G Bluray mechanika poteší najmä fanúšikov filmov.
Bluray mechanika poteší najmä fanúšikov filmov.


Herný notebook ACER V3-772G Veľkosť notebooku porovnaná s telefónom iPhone 5
Veľkosť notebooku porovnaná s telefónom iPhone 5





Písanie tejto recenzie prebiehalo presne podľa scenáru, pre ktorý bol model Aspire V3-772G stavaný. Zbalili sme notebook, odcestovali na druhú stranu republiky, zapli ho, pripojili k internetu, spustili Steam a vychutnávali si obľúbené hry takmer tak ako na klasickom desktope. Rozmery a váha 772-ky z neho síce nerobia ideálneho kandidáta na každodenné presúvanie a prenášanie, ale to, na čo je určený, zvláda výborne.


napísal je2ry 2.10.2013
Páči sa mi!
HERNÝ NOTEBOOK ACER V3-772G


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18404)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk