SHARK COSMOS

SHARK COSMOS

PC pre fajnšmekrov

Test

Je zaujímavé sledovať, ako si v dobe, keď Valve pomaly prichádza na trh so svojimi Steam Machines, niekto trúfne urobiť vec takmer presne opačnú. Kľúčom v Steam Machines je priniesť PC hranie do obývačiek. Priniesť ho tam v jednoduchej, malej a elegantnej forme. Ak si teda odmyslíme upravený operačný systém a niektoré ďalšie výrazné prvky, ide o malé, výkonné a veľmi dobre vyzerajúce kúsky, ktoré si dokážu poradiť aj s hrami. A potom príde niekto a celú túto víziu roztrhá na kúsky a tie rozdupe vo zvírenom prachu.

Slovenský Shark priniesol niečo, čo sa len tak nevidí - Shark Cosmos. To, že si tam môžete postaviť PC na požiadanie, asi viete. Ale firma teraz postavila PC podľa vašich snov. Zostavila PC, zatiaľ pravdepodobne len jediný kus, ktoré nie je ani zvláštnym dizajnérskym výstrelkom, ani nie je práve elegantné a rozhodne nie je drobné a vhodné do obývačky. Vlastne, celkovo by ste s jeho umiestnením mali problém aj v akejkoľvek inej miestnosti. Stačia hrubé čísla ohľadne samotnej skrinky - váha 22 kg, výška a šírka bezmála meter, hĺbka takmer 35 cm. To sú už úctyhodné rozmery a prvá myšlienka, ktorá vám pri pohľade na stroj napadne, je, že poznáte ľudí s menším bytom.

A nie, nie je to malá chladnička ani cestovný kufor. Ide o špičkovú skrinku CoolerMaster Cosmos II. Cena Reddot Design Award 2012 nie je za eleganciu, ale pravdepodobne za kvalitu vyhotovenia a agresívny dizajn podčiarkujúci výkon, ktorý sa v skrinke nachádza. Skrinka je skutočne masívna, pevná, odolná. Celokovové vyhotovenie skutočne dosť vydrží, dnu sa zmestí čokoľvek vám napadne. V agresívnom štýle na náročné hráčske nasadenie by ste len ťažko hľadali konkurenta. Predný aj vrchný panel viete elegantne skryť. Predný obsahuje dve menšie šachty (so zámkou) a 3 väčšie napríklad pre optické mechaniky. Vrchný tvorí ovládanie PC a 5 ventilátorov. Nachádza sa tu aj eSATA, 2 USB 3.0 porty, 4 USB 2.0 porty, vstup na mikrofón a výstup na slúchadlá. Obe bočné steny viete jednoducho otvoriť. Či už aby ste sa v PC ďalej vŕtali a dali dnu niečo ešte výkonnejšie, alebo aby ste sa vnútornosťami chválili okoliu.

Shark Cosmos

V skrinke sa nachádza 8 ventilátorov (LED) a hlavne súprava vodného chladenia Alphacool. Nebudem klamať, vyzerá to, ako keď sa niečo pokašle pri stavaní Čísla 5 a vznikne z toho PC. Po zapnutí vám zas pripomína starého KITTa. Pradie ako jadrový reaktor a práve ten by ste doma mali mať, ak takéto PC chcete uživiť. K tomu vám poslúži výborný zdroj Seasonic X-1250. Vysoká kvalita a vysoká účinnosť sú samozrejmosťou a oceniť sa dá aj hybridný systém chladenia, vďaka ktorému pri nízkej záťaži vetrák nepracuje. Výrobca navyše zaručuje účinnosť vyše 90% a nájdete tu skutočne každý potrebný napájací konektor. Pre efekt sú v skrinke ešte aj tri neónové trubice, ktoré dopĺňajú "džungľu" vnútorností.

Nedá sa povedať, že by toto PC bolo tiché. Počujete ho aj v miestnosti s (normálne) zapnutým TV. Na druhú stranu však rozhodne nemôžeme hovoriť ani o tom, že by bol počítač nejako výrazne hlučný. Nie viac ako bežné PC. Avšak bežné PC rozhodne nie je umiestnené v takejto skrinke a nepozostáva z podobných komponentov.

Farby ROG na tomto PC nie sú náhodou. Filozofia herných technológií, ktoré posúvajú hranie na novú úroveň, sa pretavila do vnútorností tejto zostavy. Shark teda v tomto prípade stavia na značku Asus a výsledok je ďalšou kombináciou Intelu a AMD. Základom je ultimátna základná doska Asus Rampage IV Extreme s čipsetom Intel X79, ktorá predstavuje aktuálne tú najprepracovanejšiu platformu pre Intel procesory na trhu. Široká podpora rozhraní, výborné audio a podpora pre štvorsmerné SLI či CrossFireX sú hlavnými črtami dosky, ktorá je vyladená pre náročné nasadenie.

V nej je osadený šesťjadrový procesor Intel Core i7-4930K Extreme Edition s podporou HT, 12MB L3 chache a frekvenciou taktovanou až na 4,80 GHz stabilne. Je vyrobený 22nm technológiou. Označenie K indikuje otvorený násobič a je vybavený technológiou TurboBoost 2.0. Výborne by mal poslúžiť nie len pri hrách a iných náročných aplikáciách, ale aj pri multimédiách. Papierovo sa udáva 130W TDP.

Čo sa týka pamätí, Shark stavia na značku Kingston a svoju vlajkovú loď na poli herných PC vybavili súpravou 4x8 GB Kingston HyperX Beast Predator s frekvenciou 2400 MHz a časovaním  CL11. Ich prednosťami je nie len vysoká kvalita a výkon, ale aj zabezpečená stabilita a kompatibilita a jednoduché pretaktovanie aj pre začiatočníkov.

Shark Cosmos

Shark nenechal nič na náhodu a v režime CrossFire tu narazíme na dve grafické karty ASUS R9290X. Ich približný výkon je vám asi už z rôznych našich článkov známy a viete si teda predstaviť, čo sa dá vytĺcť z dvoch. Podrobnejšie výsledky testov vám predstavíme neskôr. Obe karty tak obsahujú 512-bit zbernicu, 4 GB GDDR5 a v rozhraniach nájdete 2x DVI-I, HDMi port, Display port a podporu HDCP na každej. Jadro bije na frekvencii 1000MHz, pamäte 1250 MHz. Maximálne podporované rozlíšenie je 2560 x 1600 pixelov a samozrejmosťou zas podpora 3D. Musíte ale počítať s tým, že si karta vie uchmatnúť až 300W. Nechýba však ani jednoduchá Asus aplikácia pre tweakovanie výkonu grafických kariet a to tak, že to zvládne aj začiatočník.

So Shark Cosmos sa nemusíte báť, že by ste v blízkej dobe pocítili nedostatok miesta. V prvom rade je počítač osadený dvoma SSD diskmi Kingston KC300 SSDNow v RAID 0 zapojení, každý s kapacitou 120GB. Ide o malé 2.5" disky s rozhraním SATA 6Gbps, nízkou spotrebou a predĺženou životnosťou. Tie sú ešte doplnené tradičným pevným diskom Seagate SV35 s kapacitou 2TB, s rozhraním SATA 3, 7200 otáčkami a 64 MB cache. Medzi jeho hlavné výhody patrí spoľahlivosť a stabilita.

Ako môžete vidieť, PC je zbierkou toho najlepšieho, čo do skrine, ktorá by zniesla aj armádne nasadenie, môžete napchať. Ale niečo v nej predsa len chýba. Síce sme v digitálnej dobe, ale filmy vo vysokom rozlíšení sa stále dajú zakúpiť hlavne na fyzických médiách. Aj z tohto ohľadu trocha zamrzí, že v PC nenájdete nejakú špičkovú BD mechaniku. Zvlášť, ak PC zvláda multimédiá lusknutím prsta. Pri stanovenej cene to nie je niečo, čo by sa malo považovať za „doplnkovú výbavu“.

Ten zvyšok ale rozhodne stojí za to. Poďme sa teda pozrieť, čo od stroja môžete očakávať. Dalo by sa to zhrnúť takto - keď som si pre PC prišiel do predajne a odpojili sme ho, Google začal výrazne pomalšie vyhľadávať. Aby ste však mali reálnejší prehľad jeho schopností, na pomoc som si zobral niekoľko tradičných testov, keďže sucho skonštatovať, že hry zvláda s prehľadom, jednoducho nestačí. Ako teda obstál?

Shark Cosmos

Cinebench je jednoduchým nástrojom na meranie výkonu CPU a GPU, ktorý si navyše viete stiahnuť sami zadarmo a porovnať tak výsledky. A výsledky z tohto testu boli veľmi povzbudivé. V OpenGL teste sme dosiahli výsledok 99,39 fps; CPU dostalo 11,77 bodu; CPU (single core) 1,64 bodu. Test prebehol ako po masle, ledva by ste si pri ňom stihli uvariť kávu.

Ďalším testom je čoraz populárnejší benchmark Catzilla, ktorý sa dokáže poriadne pozrieť na zúbok grafickému výkonu a výkonu vo fyzike. Bolo zbytočné testovať vo vysokých nastaveniach v 1080p, keď bolo zrejmé, že PC sa pri tom ani trošku nezapotí. Preto sme sa hneď pustili do 1440p testu určeného pre extrémne zostavy a Cosmos sa nemusí hanbiť. 6506 bodov je veľmi slušný výsledok a podrobnejšie výsledky si môžete pozrieť v priloženej tabuľke.

Hru sme preverili aj posledným 3DMarkom, konkrétne testom Fire Strike na extrémnom nastavení. PC dopadlo s výsledkami lepšie prevažná väčšina testovaných zariadení a bodovo prekonalo aj hranicu určujúcu hi-end herné zostavy. Konkrétne 9149 bodov, v defaultnom nastavení testu to bolo 16814.

Najpočetnejšia skupina testov prebehla v PCMark 8, ktorý sa zameriava na výkon PC v širokom spektre úloh. Podrobnejšie výsledky sú priložené, stručné výsledky sú:

PCMark 8 Home      -      5309 bodov

PCMark 8 Creative   -      5836 bodov

PCMark 8 Storage   -      4941 bodov

Bandwidth               -      221,19 MB/s

PCMark 8 Work       -     4939 bodov

Shark Cosmos

To najdôležitejšie sme si však nechali až na záver. Aká je cena tohto herného monštra? Taká, že v Indii by ste za toľko kúpili malé auto. Síce nie je nijako zvlášť predražený, spočítanie ceny komponentov bude zhruba rovnaké, ale výsledná cena vie trochu vyraziť dych. Shark Cosmos v tejto konkrétnej zostave viete nájsť v predajni za 3799 €, čo rozhodne nie je málo. Na druhej strane, je to suma, za ktorú dostanete výborný výber komponentov, ktoré spolu veľmi dobre fungujú, vyladené chladenie a skrinku, ktorá okrem váhy a rozmerov splní tie najprísnejšie kritériá na jednoduchý prístup, agresívny dizajn a kvalitu vyhotovenia. A niekde v tej záplave výkonného hardvéru sa skrýva aj cena za Windows 8, s ktorým toto PC dostanete.

Táto zostava mi trochu pripomína Bugatti Veyron. Málokto si ho môže dovoliť a takmer nikto ho nepotrebuje. Búra však cenové bariéry a posúva predstavu o hi-end zostavách do novej roviny. Ak teda túžite po niečom výkonnom, jedinečnom a peniaze pre vás nie sú prekážkou, môže vám toto PC padnúť do oka. A v takom prípade sa aj prenesiete cez niektoré jeho nedostatky.

Ohmatať si ho môžete prísť aj osobne do predajne Shark do bratislavského Auparku alebo na výstavu Notebook Expo už 12. apríla v Bratislave.

Shark Cosmos


napísal matus_ace 4.4.2014
Páči sa mi!
SHARK COSMOS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk