HYPERDIMENSION NEPTUNIA: PP

HYPERDIMENSION NEPTUNIA: PP

7.0

Rande s vychádzajúcou speváckou hviezdou

Recenzia na Vita verziu

Máme tu jeden z najnáročnejších titulov roka na recenzovanie. Určite sa mu však nedá uprieť originalita a zaujímavá kombinácia žánrov. Namiesto tradičnej JRPG nás čaká niečo úplne iné - spojenie idol simulátora a randiacej hry. Cieľová skupina nebude veľká, ale ako ukážka atypického japonského hrania poslúži dobre.

Hyperdimension Neptunia je séria JRPG, kde sú hlavnými hrdinami herné konzoly prevedené do podoby hrdiniek. Jedna kope za Nintendo Wii, ďalšia za Sony PS3 a tretia prezentuje Xbox 360. Sú umiestnené do sveta, kde sa dej odohráva v dlhých scénach podobných vizuálnej novele a ak ide o boj, presunieme sa do dungeonov či pestrých lokalít so skrytými pokladmi a náhodnými súbojmi. V sérii vyšli postupne tri hry (Neptunia, Neptunia mk2 a Neptunia Victory), pričom čoskoro vyjde remake prvej na PS Vita – tomu sa snáď budeme venovať o mesiac či dva. Súčasťou série sú relatívne nízke hodnotenia hier na západe, no zatiaľ vyšli v sérii všetky diely a je tu zaujímavý posun vpred. Trojica doterajších hier boli JRPG, ale táto hra reprezentuje predsa len ešte menej známy žáner.

Hyperdimension Neptunia: PP
Hyperdimension Neptunia: PP Štyri hrdinky sa rozhodujú pre novú rolu v životoch: stať sa hudobnými idolmi.
Štyri hrdinky sa rozhodujú pre novú rolu v životoch: stať sa hudobnými idolmi.


Hyperdimension Neptunia: PP Parametre hrdiniek sú rozmanité: od dôvery a vedomostí, až po odvahu a stres.
Parametre hrdiniek sú rozmanité: od dôvery a vedomostí, až po odvahu a stres.


Hyperdimension Neptunia: PP A hurá na koncert, kde nemusí hrdinka vystupovať sama, ale o šou sa staráte aj vy.
A hurá na koncert, kde nemusí hrdinka vystupovať sama, ale o šou sa staráte aj vy.





NIS America to riskol znova a povedal si, že fanúšikom treba priniesť každú hru, preto je tu aj HN: Producing Perfection, kde sa objavia hrdinky série, no najmä úplne iné elementy hrateľnosti. Napriek tomu, že sa pri tejto hre spomína JRPG séria i prvky hudobnej hry, ani na jednu sa netreba príliš tešiť. Jadro je niekde inde: medzi randiacou hrou, ktorej prvky sme už videli v posledných mesiacoch, napríklad v Conception II či iných tituloch – v Japonsku je to celkom frekventovaná hra na handheldoch. Tým druhým žánrom je takzvaný idol manažment. Aj tento subžáner v Japonsku mimoriadne letí, keďže tunajšia mládež fičí na hviezdach, spevákoch a hudobných kapelách ako AKB48, SKE48, NMB48 a podobne. Ak vám nešmakuje ani jeden žáner (rande/idol) a neviete, čo sú zač tieto kapely, máte dve možnosti – buď si trošku naštudujete, o čo ide (systém kapiel so 48 členmi a tromi tímami je fakt zaujímavý) alebo sa pustíte do hry len naslepo v nádeji, že vás zaujme a za dva dni ju dohráte. Čo nie je veľmi nereálne.

Pokiaľ ide o randiacu hru, väčšina z nej je prezentovaná vo forme vizuálnej novely s dlhými replikami a nebudete mať pocit, že dialógy sú extrémne rozťahané ako v iných hrách. Príbeh rozpráva o štvorici CPUs (Console Patron Units), hrdinkách vo svete Gamidustri. Každá reprezentuje inú konzolu, každá si užíva určitú mieru popularity. No keď sa na obzore objaví výnimočne populárna skupina MOB48 a začne brať štvorici hviezdičiek v Gamindustri ich popularitu (takzvané shares), musia niečo podniknúť. Lebo keď prídu o podiel popularity, prídu o svoje možnosti.. Preto sa rozhodnú vstúpiť na hudobnú scénu aj ony. Čaká vás výber jednej zo štvorice slečien, každá má potom trošku odlišný príbeh (takže na jedno zahranie neuvidíte všetko) a potom sa jej budete venovať, lebo budete privolaní do akcie ako ich manažér. Znie to bláznivo, ale je to dobrý námet a či ste znalci série alebo nováčikovia, chytí vás. Vďaka dobre napísaným dialógom i postavám totiž HN: Producing Perfection dobre ubieha.

Tým, že prichádzate ako producent z iného sveta, budete mať dosť času v scenári na zoznamovanie sa i pochopenie postáv. V kvázi randiacej časti sa staráte o hviezdičku a riešite vzťah s ňou. Máte viaceré aktivity na manažovanie – najmä však treba vyvážiť jej pomer práce i voľna, aby vám nevyhorela a nepadla od únavy na koncerte. To jej popularite zrejme neprospeje. Každodenný mód producenta prináša viaceré činnosti. Lekcia je dobrá na zvyšovanie svojich štatistík, práca na získavanie ďalších fanúšikov (keďže o tých ide v prvom rade), relax na odbúravanie stresu, cestovanie na presun do iných časti a koncert.

Spočiatku sa budete snažiť naháňať čísla, vlastnosti a fanúšikov, no ak si nedáte pozor, skôr ako uplynie herná doba 180 dní, azda už v polovici zistíte, že hviezdička je unavená a potrebuje pauzu. Voľba relaxu sa nepovaľuje zbytočne, má jasný zmysel. Producentský mód je delený na dni a keď spravidla aspoň jedna aktivita vyvolá určitú reakciu a spustí sa scéna, animácia, dialóg, tak sa môžete posunúť ďalej v hre a aj zlepšovať vzťahy s ostatnými postavami. Novinka zdieľa pravidlá s randiacou hrou a hoci spočiatku ide o jej popularitu navonok, zaváži aj váš vzťah s hrdinkou. Tým, že s ňou neustále komunikujete, však vzniká určité puto a to si chcete udržať.

Správna kombinácia tréningu, práce i relaxu vytvára podmienky pre výkon hrdinky na koncerte. Ak sa sústredíte iba na prácu a fanúšikov, tí na koncert prídu, ale za veľa to stáť nemusí. A vice versa, priaznivcov si treba vytvárať a udržiavať, aby ste nepodali skvelý výkon sami pre seba.

Koncerty by mali byť najväčším momentom hry. V každej línii je ich iba päť a netreba to preháňať s očakávaniami, keď ide o produkciu či zážitok. Manažovanie hrdinky v akcii nie je totiž také prepracované, nemusíte riešiť výbavu, peniaze či všetkých zúčastnených na pódiu, ale iba ju. A pritom ju neovládate. Jej výkon záleží od nálady i doterajšej práce. Tu padá mylná domnienka, že HN: Producing Perfection je rytmická hudobná hra, kde budete stláčať kombinácie tlačidiel do rytmu.

Namiesto rytmiky sa na koncerte venujete výberu uhlov kamery, chystáte špeciálne efekty, ako napríklad pyrotechniku v správnom čase piesne, stupňujete zážitok návštevníkov a dúfate vo vysoké skóre. Nie je ľahké spočiatku dostať hodnotenie standard, nie to ešte excellent. Ale chce to čas. Počas koncertu vidíte ukazovateľ skóre a snažíte sa ho držať dostatočne vysoko až do konca piesne. Keď sa uprostred nedarí, treba skúsiť iný uhol či efekt a máte šancu bodovať. Koncerty sú teda hrateľné, no oveľa viac slúžia ako intermezzo medzi časťami vizuálnej novely. Je to plus, lebo sú výborne aranžované a aj animované a každá z piesní je skvost sám osebe.

Hyperdimension Neptunia: PP
Hyperdimension Neptunia: PP Niektoré videoklipy nečakane hýria farbami a efektnou produkciou.
Niektoré videoklipy nečakane hýria farbami a efektnou produkciou.


Hyperdimension Neptunia: PP Tipnite si, ktorého výrobcu konzoly to reprezentuje táto hrdinka?
Tipnite si, ktorého výrobcu konzoly to reprezentuje táto hrdinka?


Hyperdimension Neptunia: PP Okatá dievčina, bizarné pozadie, žlté panely - ako to nasnímať?
Okatá dievčina, bizarné pozadie, žlté panely - ako to nasnímať?





HN: Producing Perfection má na pohľad jednoduchú štruktúru. Vyberiete si hrdinku, absolvujete s ňou 180 dní a pár koncertov a pokiaľ nedosiahne 100% stres či iný ukazovateľ (to znamená, že skončíte zle), spravidla sa dočkáte pozitívneho konca. Nevideli ste však z hry zďaleka všetko, máte pár trofejí a je na vás, či absolvujete ďalšiu koncertnú šnúru s tou istou hrdinkou cez mód New Game Plus alebo skúsite koncertnú púť s inou, aby ste videli ešte viac z ostatných príbehov a koncov. Na jedno zahranie nie je HN: Producing Perfection príliš dlhá hra (5-7 hodín), ale ak chcete pokryť všetko, čo ponúka, rátajte aspoň s tromi-štyrmi prejdeniami a 20 hodín padne.

Grafika je, podobne ako v iných Neptunia hrách, silne štylizovaná, s výrazným dizajnom postav i prostredí. Sála z nej pozitívna atmosféra, svetlé farby a modely postáv počas koncertov sú výborné. Časť s vizuálnou novelou a dialógmi je v 2D a dabing je vydarený, hlasy vhodne dopĺňajú charakter postáv, ktoré sú jasne odlíšené a výborne napísané.

Hyperdimension Neptunia: Producing Perfection je zatiaľ asi najšpecifickejšia hra roka. Toto je japonský hit a mainstream, no na západe niche záležitosť. Je to však dobrá hra a odlišný zážitok pre fanúšikov J-Pop, silno štylizovaných titulov, randiacich či idol simulátorov. Pri kratšej stopáži a menšej miere možnosti vyniká rýchle tempo a nebolo potrebné doteraz stráviť 150 hodín v Hyperdimension Neptunia JRPG hrách, aby ste si tento titul užili, podobne ako ja. Príchod Producing Perfection výrazne posilňuje rozmanitosť Vita produkcie a konečne si aj západní hráči môžu užiť niečo iné ako blúdenie v dungeonoch.


napísal Korec 11.9.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
5.4
Ohodnotiť
HYPERDIMENSION NEPTUNIA: PP
+ originálny a zrozumiteľný zážitok
+ kvalita dialógov a odlišnosť postáv
+ funkčný simulátor randenia a vzťahov
+ výborne snímané koncerty a piesne
+ dobrá grafika a ovládanie
+ celkový soundtrack
- krátky príbeh na jedno zahranie
- málo piesní


RECENZIE HRÁČOV
PS Vita

Vývoj: NIS America / Compile Heart
Štýl: RPG / Hudba
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18396)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk