FIFA 15

FIFA 15

8.0

Stále návykový futbal, aj keď bez inovácií

Recenzia na Xbox One verziu

Recenzovanie hier zo športových sérií od EA Sports so sebou prináša zaujímavé pocity pri hodnotení obdobného obsahu a séria FIFA, samozrejme, nie je výnimkou. Otvoríte si Word a máte dojem, že by ste mohli skopírovať polovicu textu z recenzie tej predchádzajúcej časti, nech ju už písal ktokoľvek. Dojmy sa vždy líšia, no fakty sú rovnaké a nie je to len o tom, že trávnik je stále zelený a lopta stále guľatá. A aj výsledné hodnotenie sa vždy pohybuje zhruba na tej istej úrovni, pokiaľ EA výrazne neprekvapí v pozitívnom alebo negatívnom smere. Dalo by sa tak povedať, že FIFA je už dnes stávkou na istotu. Dobre viete, čo od novej hry môžete očakávať a zhruba to aj dostanete. Alebo žeby nie?

FIFA 14 bola prvou časťou, ktorá zavítala na PS4 a Xbox One a nextgen verzia sa od tých ostatných výrazne líšila aj hrateľnosťou. Hráčom predviedla aj nový engine Ignite, ktorý bol jedným zo zdrojov nových prvkov. A hrala sa veľmi dobre. S FIFA 15 sa Ignite dostal konečne aj na PC a tak by sa dalo predpokladať, že s novým ročníkom EA Sports nadviažu práve na hrateľnosť nextgen verzie. Ale opak je pravdou, pätnástka sa vracia k rýchlemu futbalu, ktorým bola charakteristická minuloročná verzia pre PC a oldgeny.

Novinky sa však novému ročníku nevyhýbajú. EA nás už dlhú dobu masírovali množstvom videí a informácií o tom, že nová FIFA bude celá o emóciách a zážitkoch. Skoro ako The Sims 4. V hre sa totiž pokúsili vykúzliť atmosféru skutočných futbalových súbojov, kde proti sebe stoja giganti, legendy súčasnosti a vy nie len aktívne zasahujete do diania na ihrisku, ale hlavne si ho máte užívať aj ako divák. Nový ročník tak prináša výrazne prekopanú prezentáciu, ktorá je veľkolepejšia a živšia v každom ohľade. Nemusíte na to ani dlho čakať, hneď po spustení je pred vami otvárací zápas, v ktorom sa proti sebe postaví Liverpool a Manchester City.

FIFA 15
FIFA 15 V novom ročníku si musíte dávať pozor na prihrávky.
V novom ročníku si musíte dávať pozor na prihrávky.


FIFA 15 Štadióny žijú a reagujú na dianie na ihrisku.
Štadióny žijú a reagujú na dianie na ihrisku.


FIFA 15 Zakopnutia aj oslavy majú vplyv na kvalitu trávniku.
Zakopnutia aj oslavy majú vplyv na kvalitu trávniku.





Ak sa trochu orientujete v anglickom ligovom futbale, určite vás poteší, že nový ročník obsahuje licencované štadióny. Aj mimo Premiere League, ale tu vám to hneď udrie do očí. Diváci sú spracovaní lepšie ako v minulosti a taktiež aj ich správanie na štadióne. Spievajú klasické chorály, pískajú na neobľúbených hráčov, robia mexickú vlnu a to všetko pri kamere a grafike, ktorá sa snaží navodiť dojem televízneho vysielania. Dokonca sa ich správanie odvíja aj od času v zápase. A toto je presne to, o čom EA tak dlho hovorili. Možno sa to takto biele na čiernom nezdá ako veľká zmena, no dopad na celkový pocit zo zápasov je značný a to najmä vtedy, ak hráte proti živým protihráčom.

Zmysel úvodného zápasu, samozrejme, netkvie len v tom, že vám hra odprezentuje to, ako vás dokáže vtiahnuť do diania na ihrisku. Máte sa v tam oťukať, vyskúšať si, čo je nové a čo staré a nejako sa s tým popasovať. Umelá inteligencia sa v tomto prípade s vami maznať nebude, no taktiež nebudete mať ani dojem, že hráte s dorastencami zo 7. ligy deň po jarmoku. A na základe tohto zápasu vám neskôr hra odporučí nastavenie náročnosti, ktoré môžete, ale, samozrejme, aj nemusíte akceptovať.

Vyslovene nového toho už veľa nie je. No vylepšených bola hromada aspektov hry. Už hneď v úvode si všimnete napríklad prekopané prihrávky a to sa týka ako krátkych po zemi, tak aj centrov alebo prihrávok do behu. Sú o niečo zložitejšie, rozhodne ich pokazíte viac, a to čo sa týka smeru aj sily. Na všetko teraz musíte dávať väčší pozor, nemôžete sa spoliehať na to, že vždy odohráte bezchybný pass. Aj preberanie je o niečo zložitejšie, lopta odskakuje a ťažšie sa spracováva. Navyše AI protivníkov celkom dobre číta a tak sa aj z čistej „uličky“ a perfektnej šance môže stať len zmarená príležitosť. Na druhej strane, ak prihrávky zvládnete, vášmu útoku sa bude slušne dariť.

Zmenená je aj obranná hra. Po novom je vylepšená vo váš prospech. Obrannými zákrokmi dokážete lepšie odobrať loptu súperovi a taktiež si ju dokážete dobre pokryť pred napádaním. Aj keď jednoduchému vypichnutiu, či sklzu cez loptu sa stále nebudete vedieť efektívne ubrániť, čo je však len a len dobre. Samozrejme, stále záleží aj od schopností daných hráčov, no je to slušný krok k realizmu, ktorý celkový zážitok z hrania posúva dopredu a viac sa musíte spoliehať na samých seba, nie na niečo automatické.

Bohužiaľ, sú tu aj niektoré aspekty, v ktorých zas hra robí krok späť. A jedným z nich je určite umelá inteligencia. Už som naznačil, že AI dokáže pekne predvídať prihrávky, no má aj svoje slabé chvíľky a často pôsobí nevyváženým dojmom. A to najmä vo vašich radoch, keď hráči pôsobia veľmi nesamostatne, AI si nenabieha ideálne, nepobehne oproti lopte a podobne. Opäť sa však vraciame k tomu, že väčšmi ako v minulom ročníku sa musíte spoliehať len sami na seba. Alebo sa treba poriadne pohrať s taktikou a nastavením hráčov. Nie je to pravidlo, no rozhodne je takýchto slabších momentov viac, ako by ste očakávali a pri hraní aj chceli.

A určite by si lepšie vyváženie zaslúžili aj brankári, ktorí vás občas na vyšších obtiažnostiach budú privádzať do zúfalstva aj v prípadoch, že budete hrať proti slabému tímu. V istých chvíľach totiž chytia skutočne takmer všetko. Môžete si vypracovať najkrajšie akcie v histórii futbalu a oni to aj tak perfektným zákrokom vykryjú. Často vám pri hlavičkovaní nedajú ani najmenšiu šancu a všetko im skončí priamo v náručí. Stane sa však, že sa dostanete do úniku po vysokom pressingu a vtedy, aj napriek výrazne zmenšenému uhlu, brankári často nechytia ani jednoduché strely. Treba však pochváliť vynikajúco fungujúce clonenie. Už sa nestáva, že lopta prejde pomedzi štyroch hráčov, brankár ju nevidí a aj tak chytí. Teraz sa často nestihne ani obzrieť.

V každom ohľade si však môžete výrazne pomôcť novými možnosťami taktiky, ktoré idú viac do hĺbky ako kedykoľvek predtým. Nie je to len o nastavení formácie. FIFA 15 uvádza takzvané Team Sheets, ktorých si pre tím môžete vytvoriť až 6 a zareagujete na každú eventualitu. Sú dostupné prakticky v každom režime a podrobne v nich hráčom určujete inštrukcie pre útok, podporu aj obranu. Významnú úlohu zohrávajú aj úlohy, ktoré pripisujete hráčom. No a nakoniec si môžete skutočne detailne nastavovať taktiku vo vyše desiatke ukazovateľov.

FIFA už dlho nie je o hre pre jedného hráča a to je poznať aj v prípade pätnástky, ktorej singleplayerové režimy už dávno poznáme z predchádzajúcich ročníkov. Hra ponúka rýchle zápasy, sezóny v tímoch - ako manažér, aj ako hráč a samozrejme, nechýba ani FIFA Ultimate Team, kde si postupne budujete čo najlepšie fungujúci vlastný tím zo svetových hráčov. S tým všetkým sa zabavíte solídne, no predsa len by to už chcelo trošku oživenia. To v malej miere prinášajú skill minihry, ktoré sú súčasťou sezóny. Inak hra ponúka najviac práve v online režimoch, kde opäť nechýba FUT a napríklad môžete hrať celú sezónu jeden na jedného proti kamarátovi.

FIFA 15
FIFA 15 Taktiku svojho tímu môžete jednoducho a podrobne mať pod palcom.
Taktiku svojho tímu môžete jednoducho a podrobne mať pod palcom.


FIFA 15 Významnú rolu hrá tímová súhra, vďaka ktorej idete ako stroj.
Významnú rolu hrá tímová súhra, vďaka ktorej idete ako stroj.


FIFA 15 Známi hráči potešia svojim vizuálnym spracovaním.
Známi hráči potešia svojim vizuálnym spracovaním.





Celkovo práve FIFA Ultimate Team ponúka asi najviac noviniek, čo sa týka obsahu. Tento režim je teraz najväčší vo svojej histórii a ak by ste aj žiadny iný v hre nevyskúšali, už s ním si bez problémov vystačíte do ďalšieho ročníka. Postupne si od základov budujete tím, hráte zaň a manažujete ho, vrátane kontraktov, cvičenia, liečenia a podobne. Teraz už môžete vytvárať aj konceptových hráčov a získavať hosťujúcich hráčov, čo vám aj so slabým tímom a nedostatkom financií dokáže na určitú dobu zabezpečiť športovcov svetovej triedy. V tíme je veľmi dôležitá súhra. Hráči musia byť na seba zvyknutí a majú medzi sebou lepšiu väzbu, ak sú okolo nich ich kluboví či národní spoluhráči.

Graficky je FIFA 15 ešte o krôčik pred minulým ročníkom a vidieť to na tvárach hráčov. Samozrejme, len na tých najznámejších. Kým Neymar, Bale, Hazard, Messi a iné hviezdy sú spracované špičkovo, málo známym hráčom sa nedostalo toľko pozornosti. Bugy tu stále sú, napríklad uvidíte hráča na lavičke, ktorý sedí vo vzduchu, no to sú detaily. Zvuk je vynikajúci, hudba snáď ešte lepšia, no komentár má opäť raz problém trafiť sa do aktuálneho diania a občas je úplne mimo. Navyše nextgen verzie ani neobsahujú českú lokalizáciu - najbližšia k tomu je poľská. Poteší možnosť ovládania niektorých vecí hlasom na Xbox One, ak máte Kinect. Napríklad tak môžete pohodlne striedať hráčov.

FIFA 15 síce neprináša žiadne výrazné novinky, ani neponúka v obsahu veľké zmeny, ktoré by jej dodali novú šťavu, no aj tak sa stále hrá veľmi dobre a to hlavne v režime viacerých hráčov. Na niektoré veci si budete musieť chvíľku zvykať, no objavíte asi najdynamickejší futbal za posledné roky, ktorý sa dosť opiera o vaše schopnosti. Navyše so skutočne vynikajúcou prezentáciou, ktorá nemá konkurenciu.


napísal matus_ace 2.10.2014
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
FIFA 15
+ vynikajúca prezentácia a živé štadióny
+ stále chytľavé a prístupné
+ lepšie možnosti úpravy tímu
+ obrovský FUT s novými možnosťami
- málo noviniek v hrateľnosti, žiadne v obsahu
- drobné chybičky
- nevyvážená AI, najmä brankári
- chýba česká lokalizácia (nextgen)


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: EA / EA Sports
Štýl: Šport
Dátum vydania: 26. september 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18391)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk