DISGAEA 4: A PROMISE REVISITED

DISGAEA 4: A PROMISE REVISITED

8.5

Bláznivá partička na ťahu

Recenzia na Vita verziu

Disgaea je jedna z najznámejších sérií NIS America a na Sectore sme sa jej zatiaľ veľmi nevenovali. Pri skúmaní archívu som našiel jedine vlastnú recenziu tretieho dielu (apríl 2009). Teraz prichádza na Vitu rozšírená verzia štvorky a na horizonte je päťka pre PS4. Stále platí, že pokiaľ ide o strategické RPG s potrebným nádychom irónie, Disgaea je na čele a s každým novým dielom strávite desiatky hodín.

Disgaea 4 má jeden z najlepších príbehov série. Rozpráva o upírovi Valvatorezovi, ktorý dal sľub, že sa už nenapije ľudskej krvi. Prísahy sa drží, hoci je náročná a pôsobí ako inštruktor Prinny postavičiek (ikonické vtáčiky/tučniaky, dood!) Postupne naberá sily, armádu bláznivých prisluhovačov a chce zachrániť všetkých Prinny od nástrah na obzore. V netradičnej zostave je vlkolak a verný spoločník Fenrich alebo dievča, ktoré si myslí, že je stále v sne a najlepší je ten, čo chce byť ultimátny finálny boss. Už pri rozprávaní príbehu cítiť ľahší štýl série plný narážok na celý JRPG žáner. Hoci je príbeh dostatočne zosnovaný a má vážne momenty, napríklad počas deja pripravujete vlastnú vzburu proti vláde a hrozí genocída, vždy dokáže prejsť na ľahšiu koľaj vďaka humoru a postavičkám. To je celkom vzácna vlastnosť JRPG, ktoré sa väčšinou berú buď vážne alebo pôsobia ako solídne paródie, využívajú rôzne inotaje a obracajú žáner naruby.

O deji a snahe meniť vyznenie série svedčí aj fakt, že namiesto školského prostredia sa autori vrhli práve na politiku a presunuli ju sčasti aj do herných mechanizmov. Valvatorez si totiž postupne podmaňuje jednotlivé časti krajiny a tie vám umožnia spriateliť sa s novými postavami a získať lepšie predmety.

Disgaea 4: A Promise Revisited
Disgaea 4: A Promise Revisited Nuž o peniaze ide až v druhom rade, žiadny hrdina nechodí po svete zadarmo.
Nuž o peniaze ide až v druhom rade, žiadny hrdina nechodí po svete zadarmo.


Disgaea 4: A Promise Revisited Grafika bojísk sa citeľne zlepšila a na menšej obrazovke Vity vyzerá výborne.
Grafika bojísk sa citeľne zlepšila a na menšej obrazovke Vity vyzerá výborne.


Disgaea 4: A Promise Revisited Poriadni oponenti, pomocníci a údery. Ale treba si ich správne načasovať.
Poriadni oponenti, pomocníci a údery. Ale treba si ich správne načasovať.





V jadre je však Disgaea strategická RPG. Väčšinu času trávite ťahovými súbojmi na rozličných 3D bojiskách. Pohyb v poli zastreší ukazovateľ rýchlosti: čím viac máte, tým viac sa dá hýbať a prejsť väčšie množstvo políčok. Po získaní vhodnej pozície prejdete do útoku. Základný pokrýva zbrane, ako meče i pušky, špeciálny je už okorenený o väčšie množstvo poškodenia, no minie viac staminy. Ako základný princíp to stačí, no Disgaea obsahuje oveľa viac. Keďže bojujete v partii, je vhodné držať pokope a využívať tímové ťahy. Ak sú postavy na susedných políčkach, postavia sa na seba a majú lepšie možnosti pohybu (nižšia postava hádže vyššiu ďalej, získanie nedostupných predmetov) i útoku (spoločné útoky berú viac HP protivníkom).

Možnosti partie ovplyvňuje aj okolie. S použitím funkcie Magichange si môžete osvojiť spriatelené príšerky, aby sa stali vašimi zbraňami. Aj v ich prípade možno spájať druhy, čím sa dopracujete k zaujímavým výsledkom. Demon Fuse je šikovná funkcia, ktorá z dvoch príšeriek urobí giganta s parádnymi atribútmi a ten neskutočne bojuje.

Lenže na boj vplýva aj terén. Niektoré časti mapy sú inak sfarbené a tie treba sledovať. Sú to Geo Panels, ktoré majú extra vlastnosti, napríklad útok navyše, takže každá postava stojaca na danom mieste vďaka tomu účinnejšie útočí. No nájdete tu aj škodlivé panely a vtedy sa bije partia medzi sebou alebo nedokáže útočiť nablízko, iba z diaľky. Ďalšia fáza taktiky spočíva v zmene vlastností panelov cez Geo Blocks. Vďaka nim viete meniť funkcie Geo panelov aj ich farbu. A čím častejšie túto taktiku využívate, tým častejšie má hra tendenciu dávať vám extra predmety i peniažky za takzvané kombo body.

Základné, špeciálne, tímové útoky, Magichange, Geo Panels i Geo Blocks - na taktizovanie v boji toho nie je k dispozícii málo. Naopak, možnosti sú dosť široké, vďaka dobrým tutoriálom ich postupne pochopíte a po 10-15 hodinách ste zbehlí v problematike a užívate si každú mapku naplno.

Navyše, veľa tréningu a času môžete venovať aj výberu vlastností postáv. Na domácej základni totiž šmelíte rozličné predmety, priraďujete ich postávam a ešte sa snažíte získať aj takzvané evilities, ktoré zaručujú bonusy. Za predmety platíte peniazmi, za evilities manou získanou v boji, preto je počet obmedzený. Preto si musíte dobre rozmyslieť, kedy a ktoré evility využiť - buď už tie prvé a levelovať ich vyššie, alebo si počkať na určitý level a zobrať silnejšiu vlastnosť do boja, no s nižšími stupňami vylepšenia.

Nechýba ani známy element senátu, kde si tvoríte nových členov do boja či získavate artefakty. Keď zdoláte jednotlivé kapitoly hry, rozširuje sa takzvaná cam-pain tabuľa o nové políčka, kde kladiete partiu i artefakty s vplyvom na postavy. Aj mimo boja sa dá stráviť veľa hodín skúšaním a taktizovaním.

Ešte treba spomenúť finálnu a známu devízu Disgaea série - predmety. Keď u seba na domácej pôde zvolíte predmet (aj zbraň a brnenie), dostanete sa do samostatného sveta predmetu, kde môžete putovať z jedného levelu do druhého, vyprášiť nepriateľov, priblížiť sa k východu a zvýšiť úroveň predmetu. Týmto spôsobom zvyšujete útok či inteligenciu a dokonca aj hľadáte nové vlastnosti. A toto je chytľavá súčasť Disgaea 4, kde možno tráviť desiatky hodín i týždne herného času. Vylepšiť si každý predmet o pár levelov či nečakané skúsenosti je cieľ mnohých fanúšikov. Rovnako aj dosiahnutie bájnej hranice levelu 9999 pri postavách. Svety predmetov a levelovanie sú takmer nekonečné.

Taktických možností a herných mechanizmov nájdete v hre veľa. Nováčikovia sa budú učiť rýchlo, lebo sú boje, kde obtiažnosť vystrelí rýchlo raketovo nahor, no stačí si zopakovať či absolvovať pár máp a systém si bleskovo osvojíte. Zaujímavé je sledovať kombináciu troch súčastí, ktoré predstavuje dobrý dej i pamätné postavy, taktický boj na variabilných mapách a systém obchodov i predmetov.

Disgaea 4: A Promise Revisited
Disgaea 4: A Promise Revisited Menu vyzerá na prvý pohľad robustne, ale orientujete sa bez problémov.
Menu vyzerá na prvý pohľad robustne, ale orientujete sa bez problémov.


Disgaea 4: A Promise Revisited Občas je na bojisku husto a vtedy dobre padne možnosť meniť jeho vlastnosti.
Občas je na bojisku husto a vtedy dobre padne možnosť meniť jeho vlastnosti.


Disgaea 4: A Promise Revisited Postavy si treba správne voliť, strávite s nimi obrovské množstvo času.
Postavy si treba správne voliť, strávite s nimi obrovské množstvo času.





Disgaea 4 na Vite pritom prináša ešte viac obsahu ako originál na PS3. Časť zasahuje do hrateľnosti (takzvaný Cheat Shop využijete pre ovplyvňovanie herných pravidiel), časť prináša niečo úplne nové, ako kúsky príbehu, nový druh mágie, kopu predmetov na preskúmanie. Je tu aj nová epizóda, ktorá sa hodí najmä fanúšikom na preskúmanie a po jednom prejdení si môžete zobrať hotový level ďalej.

Audiovizuálna stránka je výborná. Na PS Vita vyzerá grafika lepšie ako na PS3 a pri hudobnej línii vás čaká nielen kvalitný soundtrack, ale najmä dvojica zvukových stôp. Angličtina i japončina spolu s kopou obsahu sú adekvátnou príčinou, prečo hra zaberá 3,3 GB.

Disgaea 4: A Promise Revisited posúva sériu ďalej. Von zo školského prostredia, do sveta Netherworld s výborným príbehom, chytľavým bojom, možnosťami a desiatkami hodín zábavy. Grinduje sa tu ostošesť, niekedy sa treba zdržať aj päť hodín a potom môžete posilnení pokračovať v dejovej línii, no možnosti sú fantastické. Na pomery strategických RPG vás čaká veľká porcia zábavy.


napísal Korec 7.11.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
DISGAEA 4: A PROMISE REVISITED
+ výborný dej, dobré postavy
+ taktické možnosti v boji
+ kombinácia schopností postáv
+ práca s predmetmi a ich svety
+ solídna grafika na PS Vita
+ dve zvukové stopy
- pomalý rozbeh deja
- náročné pre začiatočníkov


RECENZIE HRÁČOV
PS Vita
PS3

Vývoj: Nippon Ichi Software
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk