THE DETAIL: WHERE THE DEAD LIE

THE DETAIL: WHERE THE DEAD LIE

6.5

Vyšetrovanie vraždy blízkeho priateľa

Recenzia na PC verziu

S klasickými adventúrami sa už roky experimentuje. V minulosti milovaný a neskôr zabudnutý žáner sa opäť dostal do pozornosti hráčov, keď sa viac priblížil filmom, zameral sa na emócie a zjednodušil hrateľnosť, aby bola priamejšia a akčnejšia. No tam to neskončilo a so žánrom sa experimentuje ďalej, čoho dôkazom sú aj posledné týždne. Najskôr sme sa dočkali netradičnej mutácie v titule The Shopkeeper, ktorý bol skôr interaktívnym animovaným kraťasom a teraz je tu prvá časť epizodickej série The Detail. V čom je iná?

The Detail sa sústredí na relatívne tradičný dojem z noir detektívky a prispôsobuje tomu všetko – postavy, ich charaktery a taktiež situácie, na ktoré narazíte. Už na prvý pohľad vám však bude zrejmé, že do toho dáva aj niečo navyše. Aj keď The Detail viac odkazuje na tradičnú adventúrnu hrateľnosť a vo väčšej miere využíva jej prvky, čoraz viac na povrch prenikajú prvky komiksu. V úvode dokonca pripomenie Millerovo Sin City a to najmä využívaním hrubých línií, úzkej farebnej palety a výrazného kontrastu. Do čiernej a bielej občas vstupuje nejaká iná farba. Netrvá to dlho a zrazu sa vám zdá, ako keby ste pred sebou mali nejaký interaktívny komiks, kde rozhodujete o niektorých aktívnych prvkoch, no z jedného okna do druhého sa presúvate automaticky.

To je však len prológ prvej epizódy s podnázvom Where the Dead Lie, po ktorom sa hra vymyká z bežných koľají, v ktorých vás zviezla hneď v úvode. Táto interaktívna sekvencia predstavuje hlavné postavy a hneď potom sa vrháte priamo do deja. Ste starým, plešatým a najmä nevrlým detektívom, ktorý si už čo-to prežil. Vďaka tomu dokáže riešiť aj tie najťažšie prípady, no taktiež aj rozbiť pár hláv o stôl vo vypočúvacej miestnosti. Jeho nový prípad by bol ako každý iný, nebyť toho, že na podlahe skončil obkreslený človek, ktorého poznal. Kolega s rodinou, ktorého roky stretával a dokonca bol aj na oslave výročia jeho svadby.

The Detail: Where the Dead Lie
The Detail: Where the Dead Lie QTE sú rýchle, nesilené a vhodne zapracované.
QTE sú rýchle, nesilené a vhodne zapracované.


The Detail: Where the Dead Lie Minimalistické rozhranie vám dáva všetko rovno do rúk, aby ste sa mohli sústrediť na rozhovory a postavy.
Minimalistické rozhranie vám dáva všetko rovno do rúk, aby ste sa mohli sústrediť na rozhovory a postavy.


The Detail: Where the Dead Lie Vyšetrovanie vedie mnohými koncami, vy musíte nájsť ten správny
Vyšetrovanie vedie mnohými koncami, vy musíte nájsť ten správny





Paradoxne sa však nepúšťate do chytania toho, kto má na svedomí vraždu, ale vraciate sa späť v čase a hra predstaví udalosti, ktoré k tomuto všetkému viedli. Nájsť v parku mŕtvolu nie je nič netradičné. Situácia sa však komplikuje, keď zistíte, že je to mŕtvola bossa ruskej mafie. A hneď vedľa neho leží kufrík s kilom kokaínu. Navyše guľka, ktorá mu prevŕtala hlavu od temena až po čelo, bola z jeho vlastnej zbrane. Toto nebol len nevydarený obchod, za týmto bude niečo viac a tak trochu tušíte, že na toto budete so svojim partnerom prikrátki. Na palubu treba pribrať posilu, ktorá má s podsvetím skúsenosti.

Drsný policajt Reggie a bývalý grázel Joe, teraz žijúci počestný život, sú hlavné postavy, ktoré tvoria dve strany jednej mince. Neprepínate sa medzi nimi manuálne, ale automaticky, vždy, keď vyriešite určitú situáciu a posun ďalej v príbehu si vyžaduje zmenu postavy. Vyšetrovatelia majú k veciam rozdielny prístup. Policajt skôr rozbíja hlavy, rodinne založený bývalý díler zas veci rieši s humorom a z problémov sa skôr snaží vykecať. Obaja chcú rozlúsknuť jeden prípad, avšak každý naň nazerá z úplne opačnej strany. Až do okamihu, keď sa ich cesty v závere epizódy opäť pretnú, avšak v situácii, do ktorej sa rozhodne žiadny z nich nechcel dostať. A vy taktiež nie.

Autori sa netaja tým, že sa v prípade svojej hry inšpirovali HBO seriálom The Wire a sériou The Walking Dead od Telltale. Kým inšpiráciu spomínaným seriálom môžeme jasne badať v príbehu, prvky TWD prenikli zas do hrateľnosti. Čiastočne vyústili do jej zjednodušenia, keďže hra pred vás skutočne nekladie náročné úlohy alebo puzzle. No hlavne je to v prípade rôznych rozhodnutí. Tých vám hra servíruje len niekoľko, najčastejšie v dialógoch. Spomedzi nich však vyniká pätica, ktorá má dopad na postavy okolo a aj ich vzťah voči vám.

Zatiaľ sa tieto rozhodnutia odzrkadľujú len v reakciách na vašu postavu, avšak dá sa predpokladať, že v ďalších epizódach na tieto rozhodnutia autori nadviažu. Rovnako bude zaujímavé sledovať, či  tvorcovia dokážu nejako výraznejšie rozvetvovať samotný príbeh. Naznačiť charakter rozhodnutí v daných situáciách bez spoileru nie je jednoduché. Najlepšie tak situáciu ilustruje fakt, že sa rozhodujete medzi politikou a spravodlivosťou v rôznych variantoch. Niekoho by ste najradšej vyhodili von oknom, no aby ste z neho dostali informácie, ponúknete mu dohodu. Niekedy nemôžete spraviť to, čo je správne, ak chcete v prípade získať výhodu.

Prvá epizóda The Detail má však dva zásadné problémy. Prvým je dĺžka tejto epizódy. Pri adventúrnych sériách sa očakáva, že jedna časť vás dlho nezdrží, no je na zamyslenie, či tých zhruba 90 minút nie je až príliš málo. Zvlášť keď slušnú porciu z toho strávite len pozeraním a nie aktuálnym hraním. Ospravedlňuje sa to, samozrejme, nižšou cenou, ale aj tak by ste očakávali viac. Trochu paradoxne tak za celú dobu prechádzania tejto epizódy ani nestihnete nazbierať dostupné zberateľské kartičky, ktoré hra na Steame ponúka.

Oveľa väčší problém ako dĺžka je však niečo iné. Zvyčajne prvé epizódy slúžia ako prológ. Stane sa tu niečo, čo budete riešiť až do záveru série a presne to isté je aj v prípade Detailu. Okrem toho sa tu však nič iné nestane. Osud postáv The Walking Dead vás zaujímal hneď pri záverečných titulkoch prvej časti. Po závere The Wolf Among Us ste hneď chceli vedieť viac, lebo takýto šok ste rozhodne nečakali. V The Detail len pokrčíte ramenami. Stala sa vražda, potom ďalšia, no nepohne to s vami. Netrháte sa, aby ste prichytili páchateľa a aj keď hra baví, rozhodne na pokračovanie nebudete netrpezlivo čakať.

The Detail: Where the Dead Lie
The Detail: Where the Dead Lie Komiksový štýl si nájde svoje publikum.
Komiksový štýl si nájde svoje publikum.


The Detail: Where the Dead Lie V jednom momente často sledujete viac akcií súčasne.
V jednom momente často sledujete viac akcií súčasne.


The Detail: Where the Dead Lie Neraz sa musíte rozhodovať medzi tým, čo je správne a čo výhodné.
Neraz sa musíte rozhodovať medzi tým, čo je správne a čo výhodné.





Už v úvode naznačený komiksový štýl má niečo do seba a poteší aj fakt, že hru bez problémov rozbehajú aj hráči so skutočne starými mašinami, no animácie postáv priamo v hre už nie sú také pekné. Niežeby nevyzerali dobre, no sú robené štýlom, ktorý vám nepadne do oka. Animácie sú príliš strnulé, nevýrazné. Pri dialógoch sa postavám hýbu ústa stále len jediným spôsobom. Nevýrazná je aj hudba, ktorá obsahuje pár motívov, ktoré vám hrajú stále dookola. Navyše hre úplne chýba dabing. To všetko je odrazom nízkeho rozpočtu, čo nie je úplne chyba hry, no aj tak to zamrzí.

The Detail: Where the Dead Lie je sľubným rozbehom ďalšej kvalitnej adventúrnej série a zaujme hneď v niekoľkých smeroch. Ponúka zaujímavé postavy, príbeh s vraždou a rozhodnutia, ktoré neskôr môžu zaručiť znovuhrateľnosť a taktiež vám umožňujú v konkrétnych prípadoch jednať podľa seba. Hra nie je veľmi náročná, takže aj neskúsených hráčov dokáže osloviť. Má ale bližšie k tradičným adventúram ako posledné kúsky od Telltale. Zatiaľ je však stále len sľubná a s nepresvedčivým koncom, ktorý vás nenamotá na ďalšie epizódy.


napísal matus_ace 26.11.2014
Páči sa mi!
6.5
Ohodnotiť
THE DETAIL: WHERE THE DEAD LIE
+ zabaví sľubným príbehom
+ zaujímavé postavy
+ dôležité rozhodnutia
+ priaznivá cena
+ nízke hardvérové nároky
- chýbajúci dabing a nezaujímavá hudba
- krátka herná doba
- nepresvedčivý záver epizódy
- trošku vyššia náročnosť by hre prospela


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Rival Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk