AR NOSURGE: ODE TO AN UNBORN STAR

AR NOSURGE: ODE TO AN UNBORN STAR

8.0

Dva páry chrabrých hrdinov s odlišnými motívmi

Recenzia na PS3 verziu

Tento rok sme sa dali na recenzovanie menej tradičných JRPG i zavedených sérií. Po rokoch sme objavili novú Disgaea, ponorili sa do sveta Hyperdimension Neptunia, na PS Vita bojovali v klonoch Monster Huntera (Ragnarok Odyssey ACE, Toukiden) a teraz prichádza nová porcia v Ar Nosurge, ktorá nenápadne slúži ako prequel k známej sérii Ar Tonelico.

To, že ste nehrali tri hry Ar Tonelico (dve na PS2, jednu na PS3), vôbec nevadí. V kontexte japonských sérii totiž Ar Nosurge nadväzuje na úplne iný titul, Ciel nosurge, čo je pekná kombinácia randenia a JRPG. Zrejme aj preto sa k nám nedostal pôvodný produkt, ale až jeho pokračovanie, ktoré má bližšie k RPG. Čiastočný problém vzniká inde, v dejovej kontinuite, kde sa postavy veselo odvolávajú na minulé udalosti, no hráč bude mať relatívne náročnú úlohu pochopiť ich. Prakticky má dve možnosti: buď si na internete prečítať zhrnutie jednotky, alebo zaťať zuby, začať hrať a od druhej kapitoly porozumie.

Ar Nosurge totiž pristupuje k deju odlišným spôsobom. Načrtne situáciu, kedy sa partia hrdinov prebudí zo spánku na obrovskej vesmírnej lodi tisícky rokov po zničení domácej planéty, ale príchodom okrídlenej rasy Sharl vzniká nepokoj a dve frakcie. Rasa Sharl začne unášať ľudí nevedno kam a obyvatelia lode sa zháčia. Časť sa chce postaviť Sharl na odpor, lebo sa bojí vyhladenia, druhá časť chce uzavrieť pakt a fungovať s nimi. Sľubná premisa sa nebojí nastoliť rozličné morálne dilemy. Po tuctoch JRPG s fantasy prostredím je zaujímavé vidieť interesantný sci-fi nádych.

Ar Nosurge: Ode to an Unborn Star
Ar Nosurge: Ode to an Unborn Star Interface nie je príliš jednoduchý vzhľadom na počet postáv, ale zvyknete si.
Interface nie je príliš jednoduchý vzhľadom na počet postáv, ale zvyknete si.


Ar Nosurge: Ode to an Unborn Star Piesne sú výborným elementom a zbraňou hrdiniek.
Piesne sú výborným elementom a zbraňou hrdiniek.


Ar Nosurge: Ode to an Unborn Star Grafika je na pomery Gustu veľmi kvalitná.
Grafika je na pomery Gustu veľmi kvalitná.





Narácia je obohatená aj o duálny pohľad. Namiesto kohézneho príbehu sa delí na dve línie s dvojicami hrdinov a každá nasleduje vlastný osud (prepojený v univerze). Delta a Cass sú na prvý pohľad pár, no v skutočnosti nie je zásadný ich vzťah, ale misia - objaviť pieseň Ciel N Protecta. Sú zajatí Genomirai spoločenstvom, ktoré chce využiť mágiu piesní na zmenu sveta podľa ich predstáv. Deltu navyše kvári minulosť spätá s rasou Sharl. Druhá dvojica je úplne nesúrodá. Hrdinka Ion je kľúčová a robot Earthes je jej spoločník a sú uväznení v inom svete, odkiaľ spočiatku niet úteku. No postupne sa dostávajú za jeho hranice, aby zistili, že spolužitie ľudí a Sharl vytvára nebezpečný vzťah ohrozujúci mier.

Ar Nosurge má rozhodne pútavý dej, ktorý sa nebojí klásť silné otázky a témy nádeje, existencie, straty a tolerancie. Hra je umiestnená do vibrujúceho sveta s pestrou minulosťou (ibaže ju celú nepoznáme), má veľký potenciál a rozvíja viac ako iba typické zvraty deja či záchranu z pohľadu partie. Už to, že naši hrdinovia neputujú ako celá skupina, ale v pároch, prináša vítanú zmenu. A to sa ešte autori ponoria do ich mysle, tajomstiev a úloh či motivácií. Odkrývanie charakteru prebieha postupne a najmä v prípade hrdiniek je využitý priamo systém na objavovanie vlastností, obohatený o získavanie nových piesní ako nástrojov boja. Svet, scenár, duálna narácia i postavy sú výborné a nie zbytočne zdĺhavé.

Svet a fungovanie sú pritom fascinujúce ako celok, nie ako iba spleť pútavých lokalít, v ktorých chcete tráviť hodiny času. Jednotlivé miesta či dungeony sú vhodne rozložené a na prvom mieste hrateľnosti stojí súbojový systém s odlišným prístupom. Absencia väčšej partie, ktorá je  nahradená putovaním vo dvojici, neprekáža, pretože tvorcovia našli vhodné a originálne riešenie: mužský part zohráva tradičnú úlohu RPG bojovníka. Boje sú ťahové a vtedy môžete využívať tlačidlá na odlišné útoky: normálne, plošné, silnejší power-up ťah a úder na prelomenie nepriateľskej obrany. Delta a Earthes dostávajú od vás povely v akcii, skladajú si útoky a využívajú schopnosti podľa ukazovateľa. Cass a Ion sa venujú mágii, špeciálne kúzlam s takzvanými Song Magic, ktoré vyvolajú mocné útoky v boji. Práve jednotlivé kúzla (piesne) získavate štúdiom postáv a je to vítané spestrenie. Netreba sa báť nižšej variability, mužskí bojovníci majú schopnosti aplikované v boji s menším počtom nepriateľov i väčšou presilou. Samozrejme, padá na nich obrovská zodpovednosť, lebo dámy treba len chrániť a nechať im priestor v zadných líniách na čarovanie a tvorbu piesní. Pokiaľ ide o výpomoc v podobe Friend Skills (slúžia ako summoni) a používanie predmetov, na to slúži povel pre mužov. Ženy sa venujú iba časti s mágiou, sú zraniteľné a cenné. A dobrou taktikou je aj kradnutie ťahu a jeho využitie vo svoj prospech – ľahšie sa vám postupuje pri súperoch s ťažkým úderom.

Boje v Ar Nosurge sa dokážu natiahnuť do nečakane dlhých sekvencií. Zmeny oproti iným JRPG totiž nevidno iba v štýle boja vašej partie, ale aj nepriateľov. Namiesto tradičnej skupinky sa nás valia vlny nepriateľov a mašírujú neustále. Prvé stretnutia ich prinesú iba pár, no neskoršie fázy hry neváhajú na vás zoslať tridsať alebo aj päťdesiat vĺn! Váš pár bojovníkov by mal v boji vydržať čo najdlhšie a kombináciou úderov mužov i zaspievanými songmi žien odraziť všetok nápor. Vtedy máte istotu, že na oponentov opäť nenaďabíte. Pokiaľ sa vám to nepodarí a v boji končíte predčasne alebo dokonca zdrhnete, máte jedinú istotu – na neporazených narazíte znova a časť dungeonu nebudete mať čistú. Výhodou boja je, že na začiatku sa dozviete, koľko vĺn vás čaká predtým ako vyčistíte územie a na bitky je vyhradený časový limit. Na druhej strane sa dlhočizné súboje natiahnu aj na 30 minút, čo nemusí každý predýchať. Spojenie limitovanej partie, odlišných úloh a nepriateľských vĺn je však netradičné a účinné. Nehrozia série náhodných súbojov či grindovanie, postup v boji si riešite inak.

A vpred vás neženie iba akcia. Objavovanie území, rozhovory s inými postavami a aktivácia udalostí sú príjemné sprievodné javy. Na poprednom mieste však bude hľadanie a zber predmetov, ktoré využijete pri syntéze. Aktivita známa z Ar Tonelico série sa vracia v osvedčenej podobe a motivácia pre jej aplikáciu je zrejmá: týmto spôsobom tvoríte najlepšie predmety, výzbroj a výbavu pre hrdinov. Okrem surovín si treba splašiť aj recepty, podľa ktorých budú cielené kúsky vytvorené a absolvujete aj tancovanie nad hotovými predmetmi, čo je celkom vtipná a neraz zaslúžená odmena. Práca s predmetmi je potrebná aj na posilňovanie zbroje, jednotlivých zbraní a útokov pre hrdinu i efektivitu Song Magic hrdiniek.

Spomenuli sme už odkrývanie charakteru hrdiniek, ktoré prebieha v takzvanom Genometrics systéme. Je to zväčša pasívna forma v podobe vizuálnej novely, prináša veľa scén a sami sa môžete iba rozhodnúť ,ktorú si pozriete najbližšie a čo sa o hrdinke dozviete. Ešte zaujímavejšou formou interakcie je očista (Purification), keď si hrdinovia  hovejú v kúpeľoch, zmenia brnenie za plavky a spoznávajú sa. Tu si môžete inštalovať získané Genometrica kryštály a utužiť vzťahy.

Ar Nosurge: Ode to an Unborn Star
Ar Nosurge: Ode to an Unborn Star Vlny nepriateľov sa valia neustále, ale sú variabilné i zábavné.
Vlny nepriateľov sa valia neustále, ale sú variabilné i zábavné.


Ar Nosurge: Ode to an Unborn Star No áno, neboli by to Japonci, keby sa trošku nehrali so sporo odetými hrdinkami.
No áno, neboli by to Japonci, keby sa trošku nehrali so sporo odetými hrdinkami.


Ar Nosurge: Ode to an Unborn Star Dialógy sú dobre napísané a charaktery postáv šikovne rozplietajú.
Dialógy sú dobre napísané a charaktery postáv šikovne rozplietajú.





Audiovizuálna stránka si pýta daň v podobe značnej veľkosti priestoru (12+ GB) a využíva ju solídne. Víťazí hudba a to vďaka kvalitnému premenlivému soundtracku, ktorý je využitý nielen v boji, ale aj na dokreslenie atmosféry. Znie tu dramatická hudba, sú tu pokojné melódie a pri syntéze vyhráva chytľavá pop. Na počúvanie sú vyhradené dve zvukové stopy. Japonská drží originál a je hutná, anglická je dobrá, ale na zachytenie všetkých dialógov nestačí – veľa je iba otitulkovaných. Grafika je solídna, od Ar Tonelico série postúpila a lokality i hrdinov vykresľuje pôsobivo.

Keď som počul o lokalizácii Ar Nosurge prvý raz, potešil som sa. Je síce škoda, že neprišiel aj jeho predchodca Ciel nosurge a takto si musíme doštudovať predošlé udalosti na internete, ale hrateľná stránka Ar Nosurge je prevedená do pútavého celku. Nečakane hlboká dejová sonda žitia dvoch rás, alternatíva bežného putovania partie vo forme dvoch línií a párov, chytľavý bojový systém, ktorý sa odrazil od grindovania do iných sfér a typické chuťovky JRPG – prvky vizuálnej novely i mánia okolo syntézy predmetov. Máte hrdinov, s ktorými chcete tráviť desiatky hodín na ich odysei a to je základ. Všetko ostatné pasuje: prezentácia, soundtrack, súboje, fungovanie sveta. Len škoda bugov v lokalizácii (jedno meno x-krát napísané inak), občas naťahovaných súbojov a absencie predchádzajúceho titulu. 


napísal Korec 20.11.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
AR NOSURGE: ODE TO AN UNBORN STAR
+ zaujímavý svet a dejová premisa
+ putovanie dvoch párov
+ súbojový systém s inými pravidlami
+ nebojové mechanizmy: syntéza, očista
+ výborný soundtrack
+ solídna grafika
+ herná doba a viaceré konce
- dianie spočiatku vytrhnuté z kontextu
- bugy v lokalizácii
- niektoré súboje sú príliš naťahované


RECENZIE HRÁČOV
PS3

Vývoj: TECMO KOEI Europe / GUST
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. september 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18390)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk