KINGDOM HEARTS HD 2.5 REMIX

KINGDOM HEARTS HD 2.5 REMIX

8.5

Atraktívna nostalgia s obľúbenými hrdinami

Recenzia na PS3 verziu

Nápady na HD remake sérií bývajú rôzne. Niekedy si chce firma rýchlo vylepšiť finančnú bilanciu, inokedy vyťahujú distribútori zabudnuté bájne kusy (Grim Fandango) alebo oslavujú okrúhle výročie (Gabriel Knight). Square Enix pri sérii Kingdom Hearts robí po viac ako dekáde užitočnú robotu: na jednu platformu prináša väčšinu dielov, čo je pri doterajšom systéme vychádzania obrovské plus. Lebo Kingdom Hearts sa objavila na PS2, PSP, DS, 3DS a najväčší fanúšik si musel kúpiť štyri systémy, aby vstrebal všetko podstatné z deja alebo prelúskal všemožné wiki-stránky.

S dvojicou hier HD Remix máte šancu nasať dej šiestich hier na PS3 a štyri si zahráte vo vysokej kvalite. Je to ponuka, aká sa neodmieta, či ste sa už so sériou stretli alebo nie. Square Enix našiel aj zaujímavý kľúč na zloženie každého HD Remix dielu: zobrať plnohodnotný dej, jeden handheldový a z jedného DS vedľajšieho vysekať cut-scény do nepretržitého filmu. Kingdom Hearts 2.5HD Remix takto núka Kingdom Hearts II, PSP diel Birth by Sleep a animácie z Re:coded.

Kingdom Hearts II posunul dianie do nových lokalít, pridal mnoho postáv a vysvetlil pár bizarných zlomov medzičasti Chain of Memories. Plnohodnotná dvojka sa dá hrať bez znalosti DS/PS2 kartovej mastenice, ale je to sčasti ťažké, lebo sa na vás rútia akísi záhadní cudzinci v plášťoch s kapucňami z Organization XIII a na začiatku je chutná blondínka Naminé v divnej kapsule. Nehovoriac o jednom z najväčších podrazov histórie videohier: namiesto očakávaného hrdinu Soru sa musíme tri a pol hodiny vláčiť so strapáčom Roxasom a jeho partiou. Ten obrovský tutoriál dá zmysel, dejová línia sa rýchlo zvrtne a v novom mestečku Twilight Town sa začnú objavovať povedomé typy. Chce to čas, no netreba zúfať a trio Sora-Donald-Goofy po radách u Merlina vyštartuje do Disneyho svetov, kde sa miešajú príbehy tamojších hrdinov a línia so Xehanortom a Kingdom Hearts. Aby bola dĺžka hry solídne natiahnutá (na 50-60 hodín), do svetov idete dva razy. Prvýkrát najmä kvôli lokálnym postavám, druhý kvôli hlavnej zápletke. Finále graduje vo veľkolepom štýle a séria nekončí.

Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX
Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX King Mickey na scéne znamená, že ide do tuhého a schyľuje sa k zásadnej bitke.
King Mickey na scéne znamená, že ide do tuhého a schyľuje sa k zásadnej bitke.


Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX Malý pokec na zámku prinesie do akcie aj pár ďalších kamošov ako Chip a Dale.
Malý pokec na zámku prinesie do akcie aj pár ďalších kamošov ako Chip a Dale.


Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX Hlásime sa do služby! Ale tú modrú bedničku vzadu by sme radi vybrakovali tiež!
Hlásime sa do služby! Ale tú modrú bedničku vzadu by sme radi vybrakovali tiež!





S odstupom času možno uznať, že KH II rozšíril dej série, a zároveň ju ženie do menej zrozumiteľnej polohy. Tam, kde úplne prvý Kingdom Hearts prinášal predstavenie hrdinov, nové nápady, svieži pohľad a interesantné finále, tu sa zvrhne dej na naháňačku po svete a vo finále viac ráz pretočí. Nie je to nepodstatná výčitka, najmä v druhej polovici hry mám pocit, že dĺžka je naťahovaná a pohybujeme sa na malom priestranstve, zatiaľ čo čakáme väčšie zážitky.

Disneyho svety sú v KH II totiž menšie ako v jednotke a v praxi vás pochytí pri druhej návšteve dosť klaustrofobický pocit, že sa hýbete medzi štyrmi-piatimi koridormi. Prvá vizita je fajn – druhá menej, hoci oceňujem odlišné poňatie deja. Staré svety sú uspokojivé (Agrabah, Halloween Town, Olympus Coliseum), nové pútavo spracované (The Land of Dragons, Port Royal či Pride Lands) a perličkou je duo Timeless River v čiernobielom prevedení a Space Paranoids v prevedení z Trona. Rozmanitosť je určite väčšia ako v jednotke, len neuspokojí rozsah.

Vylepšená je hrateľnosť. Akčná RPG núka klasickú rúbanicu, ktorú obohacuje o silné kombá. Začnete s tromi tlačidlami, neskôr sa učíte lepšie ťahy. Azda sa trošku vytráca spolupatričnosť s Donaldom a Goofym (neraz sú preč), ale spojenie veľa HP, MP pre čarovanie a použitie silných ťahov a drive systém, kedy prejdete do silnejšieho stavu, fičí naplno. Z nepriateľov padajú skúsenosti, ktoré vás posunú na vyšší level, predmety či žlté šupky (munny). Môžete sa zdržať desiatky minút v Moogle shope a šmeliť. Súboje sa neskôr zvrhnú na dlhé sekvencie s presilami, ale oplatí sa grindovať, získať vyšší level, pripravovať sa na bossov. Lebo tí vás neraz preveria naplno, so špeciálnymi vlastnosťami i blokovaním vašich možností. Súčasťou KH II sú aj rozličné minihry na čele s Gummi Ship a zábavnými levelmi. Patria ku koloritu série, kde sa často plnia vedľajšie úlohy. Je to dobrý žrút času, lebo iba boj by vás po čase omrzel.

KH 2.5HD Remix prináša KH II vo Final Mix verzii a dostaneme bonusy: 20 nových bojov s bossmi, pár animácií, nové zbrane i predmety a najmä zremastrovaný soundtrack vo fantastickom prevedení. Aj grafika pokročila v PS3 iterácii – KH II je predsa deväťročná hra, no vyššie rozlíšenie jej prospeje. Veteráni by najmä kvoli Final Mix verzii mohli siahnuť po kolekcii, grafika i bonusy stoja za to.

Väčším lákadlom je PSP diel Birth by Sleep. Po prvý raz si ho môžeme zahrať na PS3 s gamepadom. Ako sa po rokoch mierne podozrievavo pozerám na KH II, BBS zreje ako víno. Odlišná štruktúra a trojica silných hrdinov veľmi pomáha aj začiatočníkom, znalci môžu udalosti prológu zasadiť do širšieho kontextu. Ventus, Aqua a Terra spája schopnosť boja s Keyblade i silné priateľstvo. Z hry je cítiť iná hrateľnosť, prispôsobená na kratšie herné seansy, ale rovnako vás dokáže prikovať k TV na hodiny.

Na rozdiel od rozličnej hrateľnosti prvého Kingdom Hearts a kartového systému Chain of Memories pri 1.5HD Remix, v tejto kolekcii sú oba tituly oveľa príbuznejšie a herný systém podobný. Súbojový štýl BBS je totiž modifikovanou verziou štýlu KH II, ale kladie väčší dôraz na špeciálne útoky namiesto mágie. V praxi šermujete ostošesť s Keyblade, no doprajete si silnejšie údery, ktoré hľadáte po svete v truhliciach, kupujete či trénujete. Ich využitie nie je nekonečné – po každom použití potrebujú istý čas na dobitie, aby ste ich mohli použiť znova (systém známy z MMO, s takzvanými cooldown časmi). Dajú sa radiť, voliť podľa efektivity a postupne na ne prejdete z bežných úderov vždy, keď sa núkajú.

BBS obohacuje akciu o ďalšie dva elementy: Shotlock je skvelá vychytávka, ktorú získate reťazením úderov a umožní vám mocnú plošnú deštrukciu, ideálnu pri čeliacej presile. Vtedy sa grafika ukazuje v najlepšom svetle: výbuchy, víchrice, elementárne efekty – a je zrejmé, že silnejšie rozlíšenie i engine vytvárajú lepší zážitok. Druhým obohatením súvisiacim priamo s hrateľnosťou je požičanie vlastností vedľajších postáv: Jinn, Stitch a iní pomocníci vedia rozpútať solídnu neplechu.

Zaujímavé je porovnať obtiažnosť BBS s pôvodným KH II. Handheldový diel je citeľne ťažší, najmä v druhej polovici hry sú bossovia solídnou výzvou, kde nestačí ani pár levelov z grindovania navyše. Taktika, majstrovské zvládanie D-Linkov či špeciálnych úderov a hľadanie slabín nepriateľov je kľúč k úspechu. Finálna epizóda vás otestuje a dovtedy musíte vedieť ovládanie a zoznam úderov spamäti. Ale trojica kampaní (každá po 10-12 hodín) vás pripraví na veľké finále. Po vzore KH II má aj BBS zahrnutý takzvaný Final Mix, ktorý obsahuje nový epilóg a voliteľných superbossov. Ani BBS nechýbajú minihry, hoci namiesto tradičnej Gummi Ship dostanete Command Board (variácia na Monopoly), Rumble Racing (preteky s Chipom a Dalom), Fruitball a rytmické hudobné ťukanie.

Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX
Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX Hrdinovia z Birth by Sleep sú často šikovnejší ako Donald či Goofy.
Hrdinovia z Birth by Sleep sú často šikovnejší ako Donald či Goofy.


Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX Snehulienka si svoj part v tejto sérii zaslúži.
Snehulienka si svoj part v tejto sérii zaslúži.


Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX Ani v Birth by Sleep nechýbajú minihry - preteky pripomínajú skôr pod racing zo Star Wars.
Ani v Birth by Sleep nechýbajú minihry - preteky pripomínajú skôr pod racing zo Star Wars.





Celkovo však hodnotím Birth by Sleep pozitívne a bolo osviežujúce hrať tento diel po štyroch rokoch, užiť si trojicu Terra-Aqua-Ventus a skladať si ich príbeh (šiel som dokonca v inom poradí postáv), ako sa len stále strácať a hľadať v plnohodnotnom KH II. Ak ste náhodou na PSP tento kúsok minuli, bude to pre vás veľký príspevok do série. Ak ste ho hrali, užijete si ho v HD kvalite. Len tá kamera je stále neposlušná ako kedysi a ani ovládanie DualShock 3 všetko nevyrieši.

KH Re:coded sa nám tu objavuje ako dlhý film, poskladaná séria animácií a je to skôr medzidiel, ktorý prináša 15 minút zaujímavých scén a zvyšok je iba výplň. Raz si to absolvovať môžete a aspoň o nič v kontexte KH hier neprídete.

Grafika sedí PS3 veľmi dobre. Najmä KH II sa ukazuje po rokoch ako solídne pripravená PS2 hra, ktorá sa dá upscalovať na solídny HD zážitok. Spomínaný remaster soundtracku poteší audiofilov ako ja, čo máme napočúvané melódie skrz-naskrz – na domácom kine je to iný level. Birth by Sleep je v HD iná záležitosť oproti PSP rozlíšeniu, ale tu sa veľké zázraky čakať nedajú. Prostredia sú pekné, postavy solídne vytiahnuté, ale zdroj je nižšej kvality.

Ku Kingdom Hearts 2.5HD Remix môžete pristupovať rozlične a veľa závisí od toho, či a koľko ráz ste už tieto hry hrali. Zatiaľ čo pri prvej kolekcii som oceňoval najmä medzidiel Chain of Memories, ktorý sa k hráčom nedostal, tu je situácia odlišná. Ale väčšia podobnosť hier KH II a BBS nahráva lepšiemu vyzneniu a plynulému prechodu, hoci dejovo sú na opačnom konci spektra. Ako kolekcia to funguje, ako HD zážitok tiež a najmä Birth by Sleep je nedocenený prológ, ktorý si treba zahrať. A to, že na jednom disku dostanete minimálne 80 hodín poctivej hrateľnosti, je rovnako obrovské plus.


napísal Korec 17.2.2015
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
KINGDOM HEARTS HD 2.5 REMIX
+ BBS je silný dejový prológ
+ desiatky zaujímavých postáv v deji
+ súbojové systémy oboch hier
+ BBS konečne na veľkej konzole
+ lepšia grafika, najmä pri KH II
+ remastrovaný soundtrack
+ desiatky hodín hrateľnosti
+ Final Mix verzie: viac bossov a iné bonusy
- chvíľami hnevá kamera pri BBS
- tempo a dej pri KH II občas pokrivkávajú


RECENZIE HRÁČOV
PS3

Vývoj: Square Enix / Square Enix
Štýl: RPG
Dátum vydania:  december 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19582)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk