SENRAN KAGURA SHINOVI VERSUS

SENRAN KAGURA SHINOVI VERSUS

7.5

Zvodné a poriadne tvrdé školáčky

Recenzia na Vita verziu

To, že Japonci milujú boje sporo odetých slečien vo videohrách, nie je žiadna novinka. Séria Dead or Alive či náznaky v iných bojovkách sú natoľko silné, že sa nedajú prehliadnuť. Na málinko lascívne fešandy sa dobre pozerá a keď nasadíte aj dobrú hrateľnosť, nemôžete minúť. Senran Kagura je známe meno pre skupinu hier, ktoré sa sem dlho nemohli dostať – a zrazu vyšlo niekoľko z nich.

Shinovi Versus je podtitul, ktorý sa venuje trom dievčenským školám a množstvu bojovníčok, ktoré vychovávajú. Dej sa točí okolo odvekej rivality medzi Hanz National Academy a Hebijo Clandestine Academy, ktorá existuje už dlhší čas a navyše sa do toho zapojí nová skupina Gessen Girls Academy s vlastnou predstavou o pomste. Tri školy proti sebe bojujú v rituáli Shinobi Battle Royal a študentky, ktoré sú porazené, sa už nemôžu vrátiť do školy a ostanú v hanbe. Celkový príbeh sa síce rozbehne v odvekom turnaji, v skutočnosti rýchlo preskočí k vytváraniu vzťahov medzi jednotlivými bojovníčkami, motívom priateľstva či spolupráce. Každá škola vám ponúkne vlastný dej a príbehový mód, zároveň však núka aj päť postáv a každá má malý príbeh v piatich misiách.

Senran Kagura Shinovi Versus
Senran Kagura Shinovi Versus Poooočkať, toto je ešte nič! Bežný záber na ošatenie hrdinky, budú lepšie :-)
Poooočkať, toto je ešte nič! Bežný záber na ošatenie hrdinky, budú lepšie :-)


Senran Kagura Shinovi Versus Hrdinka má už minimálne polovicu zdravia v paži - vidno podľa oblečenia.
Hrdinka má už minimálne polovicu zdravia v paži - vidno podľa oblečenia.


Senran Kagura Shinovi Versus V tejto mele už bolo rozdaných veľa úderov a podprsenky sa derú na povrch.
V tejto mele už bolo rozdaných veľa úderov a podprsenky sa derú na povrch.





S bojovými hrami mám skúsenosti, ale prvé boje v Shinovi Verzus boli ťažké, dostal som na hubu pravidelne. Námatkovo som si vybral jednu zo škôl, prvú bojovníčku, aby som sa mrkol na rozloženie tlačidiel, postáv, bojiska a pochytil nuansy z bojov – a nedožil som sa ani jedného čestného momentu. Protivníčka sa do mňa pustila a nasadila 20-násobné kombá, z ktorých som sa ledva pozviechal, aby som dostal iba ďalšie rany a nakoniec civell na nápis „Failure". Pravda, čiastočne k tomu dopomáha nie ľahké odčítanie interface – ak čakáte, že ukazovateľ vľavo hore (hoci menší) patrí vám a ten spodný súperke a zaradujete sa, ako vám rýchlo ubieha, potom vás nápis „Failure" tri boje po sebe prekvapí. Keď si uvedomíte, že zdravie hrdinky čaká dole (áno, aj s ďalšími ikonami) a vľavo hore je zdravie súperky či bossov, urobili ste prvý dobrý krok. A potom treba skúsiť čeliť úderom a vyhrávať... Nepodarilo sa ani po 45 minútach, tak som trúbil na odchod z príbehového i hrdinkinho módu a pokorne rozbehol tutoriál.

A tutoriál nie je päťminútová záležitosť. Rozdelenie tréningu na ľahký, pokročilý a voľný dávalo tušiť, že hráč sa potí už pri výučbe. Ovládanie zvládnete rýchlo: štvorec na ľahký úder, trojuholník na ťažší, krížik na výskok a pohyb po bojisku ide dobre. S kamerou je to už ťažšie, ovládate ju pravou páčkou, ale v zápale boja má tendenciu vymýšľať neskutočné (a často nepríjemné) uhly: raz sa pozerá na akciu príliš blízko, inokedy ďaleko a pravidelne vám zdrhne súperka z hľadáčiku, takže ju treba hľadať. No tajomstvo súbojového systému a recept na prežitie sa schováva inde: najprv v kombe výskoku a úderu, t.j. útočiť zo zásady zo vzduchu a pri páde nadol sekať údery, firebally či iné chuťovky. Ďalší tip je v používaní obrany, využívaní protiútokov a celkovej snahy zmocniť sa kontroly nad bojiskom. No oba tutoriály sú robustné a servírujú ešte ďalšie špeciálne údery, ktoré sa treba naučiť, inak ani lekciu nedokončíte. Je tu toho veľa – a to sa ešte môžete pripraviť na tradičný zoznam úderov a kombinácií, podobne ako v inej bojovke. Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku? Paletu úderov netreba podceniť.

A tak po absolvovaní vyberám opäť rovnakú školu i bojovníčku a ideme bojovať za česť a proti iným súperkám znova. Základ je používať tiež kombá a spájať ich do čo najväčšieho množstva (20 je fakt minimum). Treba byť neustále v pohybe - kto na chvíľu zastane, je mŕtvy cieľ alebo príde o polovicu zdravia. Je vhodné skákať a útočiť zvrchu. A už keď sa hrdinka do vás pustí, treba využiť možnosť protiútoku, inak inkasujete príliš veľa úderov a nemusíte sa pozviechať.

Potiaľ by bola bojovka celkom bežná a vy sa môžete kochať hlavnou vizuálnou vlastnosťou: vnadné bojovníčky pri určitých bodoch ukazovateľa zdravia prídu o ošatenie, takže postupne majú roztrhané šaty a neskôr sú polonahé, v podprsenke a nohavičkách, čo je signál, že ak prídu aj o spodnú bielizeň, súboj končí. Grafika PS Vita v tomto smere vykoná maximum a gravitácia funguje, takže pohupujúce sa poprsia čakajú na nenásytné zraky hráčov. Nuž, mnohí z nich obľubujú túto sériu najmä pre ne...

Druhou devízou hry sú takzvané Shinobi transformácie. Hrdinka sa môže raz počas boja zmeniť na ešte silnejšiu a nahodiť úplne nové oblečenie, ktoré sprístupní aj mocné ťahy. Transformácia je prevedená v dlhej animácii a postupne sa stáva taktickou pomôckou: ak váš ukazovateľ zdravia padá takmer na nulu, použijete prechod na Shinobi formu, získate plné zdravie a môžete sa mlátiť efektnejšie ďalej. Je to víťazná forma ťaženia, ktorú rady používajú aj vaše súperky. Boj sa spravidla delí na dve časti: tú klasickú a tú so Shinobi transformáciou, kedy možno vyvolať poskokov či rôzne vychytávky.

V príbehu hrdiniek i story celej školy čakajú viaceré typy misií. Niektoré vás hodia do súboja s jednou protivníčkou okamžite, boj 1 na 1 sa snažíte zvládnuť čo najskôr. Iné vás najprv povodia po rozličných koridoroch či častiach bojiska, kde najskôr na vás vysypú presilu obyčajných nepriateľov, aby ste ich mohli vykynožiť čo najrýchlejšie a až potom vás pustia ďalej, do nasledujúcej časti. Ak sa prehryziete cez tri až päť vĺn protivníkov, čaká vás tradične namakaná bojovníčka. A príbeh graduje, vrcholná misia vás postaví aj proti dvom silným oponentkám s obnovovaním bežných cieľov, čo je poriadna mela a musíte strážiť obe súperky s ich ukazovateľmi, moment ich transformácie a nepadať na zem, keď sa vás poltucet „obyčajných" snaží zraziť k zemi. Ale bojové možnosti sú solídne, výzvy patrične náročné a keď ich zvládnete, budete menej prehrávať a hru si viac vychutnávať.

Senran Kagura Shinovi Versus
Senran Kagura Shinovi Versus Taaaaaaaaaaakto dostať na hubu dvadsaťkrát a nepozviechate sa do konca boja. Nešetria vás.
Taaaaaaaaaaakto dostať na hubu dvadsaťkrát a nepozviechate sa do konca boja. Nešetria vás.


Senran Kagura Shinovi Versus Kostýmy hrdiniek sú často zaujímavé, no každý sa teší len keď ich budú odhadzovať.
Kostýmy hrdiniek sú často zaujímavé, no každý sa teší len keď ich budú odhadzovať.


Senran Kagura Shinovi Versus Dobre sa nám to tu zvrtlo, príde čas na shinobi transformácie a šatstvo sa vráti späť!
Dobre sa nám to tu zvrtlo, príde čas na shinobi transformácie a šatstvo sa vráti späť!





Toto je ideálny titul na handheld, lebo boje netrvajú viac ako päť-desať minút a misií sú celé desiatky pre každú školu. Medzi nimi sa môžete venovať krátkym dialógom s ostatnými spolužiačkami alebo sa na seba pozerať počas prezliekania, vylepšovať garderóbu, hrabať v inventári a študovať techniky boja – a to je všetko. Viac ako 80% času trávite na bojisku a medzitým mrknete na pár animácií, ktoré ukážu, že príbeh nie je na konci ani taký podstatný, ale ako výplň postačí.

PS Vita je silný hardvér na zobrazovanie hrdiniek, ich oblečenia i obnažených partií a výborne zaberie aj fyzika počas boja. V rýchlosti si nestačíte uvedomiť veľa detailov, no na displeji vyzerá hra super. Zvuková stránka je priemerná, je tu veľa jemných hláskov, dialógov i chytľavých melódií do akcie, no nezabudnuteľný soundtrack sa nekoná.

Senran Kagura Shinovi Versus sa na prvý pohľad tvári ako totálny úlet, bojovka venovaná skalným fanúšikom, kde si našinec ani neškrtne. Ak odolá, zatne sa do tutoriálu, objaví trojicu škôl i jednotlivé študentky a spolu s nimi množstvo zaujímavých misií i chytľavý súbojový systém. A je to presne hra, ktorá svoje kvality ukazuje časom a neradno si pustiť iba dva-tri súboje na dobrú noc. Po hodine a pol, postupe hrdinky na level 25 a zisku šiestich techník pochopíte tú pravú hĺbku Shinovi Verzus a nedá vám spať.


napísal Korec 4.3.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
SENRAN KAGURA SHINOVI VERSUS
+ zábavný súbojový systém
+ kombá, špeciálne útoky, transformácie
+ množstvo hrdiniek a misií
+ odľahčená atmosféra
+ solídna grafika a japonský dabing
- slabší príbeh, scény do počtu
- kamera občas hnevá


RECENZIE HRÁČOV
PS Vita

Vývoj: Marvelous AQL
Štýl: RPG / Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk