ODDWORLD: ABE'S ODDYSEE - NEW 'N' TASTY

ODDWORLD: ABE'S ODDYSEE - NEW 'N' TASTY

9.0

Vynovený a stále veľmi chutný Abe

Recenzia na PC verziu

Oddworld je úžasné univerzum, s ktorým sme sa zoznámili v roku 1997. A prvý, koho sme tam spoznali a súčasne dodnes najobľúbenejší obyvateľ Oddworldu, je Abe. Oprášiť a zrenovovať jeho úvodné dobrodružstvo bol veľmi dobrý nápad. New 'n' Tasty pritom nie je len nostalgická spomienka pre skôr narodených, ale má čo povedať aj hráčom, ktorí si so sympatickým mudokonom zaskáču prvý raz. Najskôr sme sa o tom presvedčili na konzolách, teraz už aj na PC.

Nebude to však len o skákaní a nejedná sa o žiadnu vlažnú kópiu staršieho hitu, ktorý dostal nový náter a chce sa priživiť na úspechu z minulosti. Abe
's Oddysee, čo je názov pôvodnej hry, sa vracia v tej najlepšej forme a tvorcovia odviedli kus dobrej práce, aby bol Abe v skvelej  kondícii. 

Samozrejme, najskôr udrie do očí grafika. Nový produkt je vytvorený kompletne od podlahy v Unity 3D engine. Tvorcovia sa pritom snažili zachovať pôvodnú štruktúru úrovní a jednotlivých miestností. No pri podrobnejšom skúmaní sa ukážu určité rozdiely - niektoré priestory dostali len kozmetické vylepšenia, v iných sú zásahy trochu výraznejšie. Nemá to negatívny vplyv na konzistentnosť hry, ale faktom je, že predtým hra predstavovala o niečo náročnejšia výzvu - hoci si v New 'n' Tasty môžete zvoliť aj hard obtiažnosť. Zdolať prekážkovú trasu s číhajúcimi paramitmi (potvorami, ktoré sú jednotlivo relatívne neškodné, ale vo väčšom množstve smrtiace) bez jedinej chyby bol kedysi skutočne kumšt a dodnes na to bolestne spomínam. Upravená pasáž je jednoduchšia a navyše do hry pribudla možnosť použitia funkcie quick save, takže odpadá stresová situácia, keď vás aj najmenšie zaváhanie vrátilo o poriadny kus cesty späť. To mnohí hráči privítajú, pretože sú v hre stále aj pasáže, kde je postup dosť náročný.

Oddworld: Abe's Oddysee - New 'n' Tasty
Oddworld: Abe's Oddysee - New 'n' Tasty Treba zachrániť čo najviac mudokonov- v ideálnom prípade všetkých 299.
Treba zachrániť čo najviac mudokonov- v ideálnom prípade všetkých 299.


Oddworld: Abe's Oddysee - New 'n' Tasty Veľký útek sa môže začať.
Veľký útek sa môže začať.


Oddworld: Abe's Oddysee - New 'n' Tasty Mapy v továrni ukazujú počet mudokonov v celej oblasti a aj to, koľko  ich ešte je v aktuálnej zóne.
Mapy v továrni ukazujú počet mudokonov v celej oblasti a aj to, koľko ich ešte je v aktuálnej zóne.





Na hru je skutočne úžasný pohľad, Oddworld má očarujúce zákutia, či už sa ocitnete v pralese, púštnej krajine, v rôznych kobkách alebo chrámoch. Zaujmú aj priestory Rupture Farms, kde sa všetko začína - a vlastne aj končí. A tvorcovia sa neobmedzili len na grafické orgie, ale trochu spestrili aj slovník hlavného hrdinu a mudokonov, s ktorými nahlas komunikuje. Pritom si postavy stále zachovávajú roztomilý prízvuk. Skvele vyzerajú aj prestrihové scény vo vysokom rozlíšení. Hra je skrátka audiovizuálne na veľmi vysokej úrovni, pôsobí moderne a lahodí oku aj uchu.

Abe sa však nemá veľmi kedy kochať atraktívnymi prostrediami, pretože ho čaká beh o život. A nepôjde len o ten jeho, ale aj o existenciu 299 súkmeňovcov, ktorí sú zotročení v továrňach Rupture Farms. Abe bol jedným z nich až do chvíle, keď vypočul tajný rozhovor šéfov a zistil, že mudokoni už nebudú slúžiť len ako lacná pracovná sila, ale majú sa stať súčasťou nového produktu a rozšíreného jedálnička. Pri veľkom úteku v koži okatého hrdinu by ste teda mali zachrániť čo najviac svojich druhov. Spasiť všetkých nie je nutné, ale hra vám to potom vo finále jemne vyčíta - a nezískate hodnotný achievement.

Tu musím upozorniť na jednu dôležitú vec - v pôvodnej hre bolo treba zachrániť len 99 druhov a v New 'n' Tasty je ich trikrát toľko! Autori vynovenej hry ich teda na rôznych miestach umiestnili viac, ale vypomohli si aj novými tajnými miestnosťami. A tých je skutočne požehnane. Bez návodu, ktorý nájdete na internete, ich pravdepodobne všetky ani nenájdete. Mnohé sú veľmi dobre zašité a dostanete sa tam napríklad cez vyklápaciu plošinu, sotva viditeľný poklop šachty alebo prekotúľaním cez nenápadný otvor v rohu miestnosti. Ak ich vynecháte, po prechode do ďalšej oblasti budú zabudnutí mudokoni navždy stratení.

V priestoroch továrne sú okrem tabúľ, kde vidíte počet zachránených, prípadne uhynutých súkmeňovcov, aj mapy, ktoré ukazujú počet tých, čo môžete v danej úrovni ešte spasiť. Vďaka tomu viete, kedy je čas odísť a kedy sa ešte treba poobzerať po okolí. Informačných údajov by však mohlo byť roztrúsených viac, pretože nie vždy sú v dosahu a potom nemáte dostatočný prehľad o situácii.

Pri postupe vás čaká skákanie a lezenie na plošiny, používanie pák a výťahov, aktivovanie alebo aj odpaľovanie mín. Niekedy si môžete nabrať za hrsť kameňov alebo niekoľko granátov, ktoré zneškodnia nepriateľov a ochranné systémy. Prípadne použijete kúsky mäsa, ktorými odlákate nebezpečné mäsožravce. Hra obsahuje aj stealth prvky. Často musíte kráčať doslova po špičkách, aby ste nezobudili spiace hliadky, skrývate sa v tieni alebo dyme, kým nepriatelia neprejdú popri vás, alebo musíte zastať, keď k vám mieria detektory pohybu. V prípade prešľapu sa spustí alarm, pribehne viac protivníkov, aktivujú sa pohyblivé míny alebo pribehnú „psy". Niekedy to prežijete, inokedy nie a nasleduje reštart pri checkpointe alebo nahranie uloženej pozície.

Abe však dokáže oveľa viac. Má schopnosť zmocniť sa mysle nepriateľského strážcu. Vtedy preberiete kontrolu nad svojou obeťou a môžete využiť všetky jej schopnosti. To znamená, že hlasom nepriateľa deaktivujete bezpečnostné systémy, puškou postrieľate iných strážcov (ale pozor, aby ste nezasiahli mudokonov), dokonca môžete dať pokyn psovi, aby zaútočil na vybraný cieľ. Keď už strážcu nepotrebujete, pošlete ho do mlynčeka na mäso, zhodíte z plošiny alebo ukončíte spojenie myslí, čo znamená, že nešťastníka roztrhá na kusy.

Oddworld: Abe's Oddysee - New 'n' Tasty
Oddworld: Abe's Oddysee - New 'n' Tasty Niekedy treba kráčať doslova po špičkách, inak sa prebudí stráž a bude po paráde.
Niekedy treba kráčať doslova po špičkách, inak sa prebudí stráž a bude po paráde.


Oddworld: Abe's Oddysee - New 'n' Tasty V chrámoch s kreatúrami treba zložiť skúšku odvahy, inak to nejde.
V chrámoch s kreatúrami treba zložiť skúšku odvahy, inak to nejde.


Oddworld: Abe's Oddysee - New 'n' Tasty Na tejto príšerke sa dá jazdiť, len ju najskôr treba dostať preč od medu...
Na tejto príšerke sa dá jazdiť, len ju najskôr treba dostať preč od medu...





Manipuláciou s okolitými objektmi a hliadkami by ste mali dosiahnuť uvoľnenie prechodu a hlavne oslobodenie mudokonov, ktorí sú v  miestnosti. Až do chvíle, kým ich neoslovíte, sú pasívni, respektíve poslušne vykonávajú svoju prácu. Keď ich pozdravíte, a tentoraz môžete aj všetkých naraz, čakajú na vaše pokyny. Vydáte teda povel, aby vás nasledovali a zavediete ich k vtáčiemu portálu, ktorý otvoríte vaším modlitebným chorálom. Postavičky tam naskáču a máte o niekoľko zachránených viac.

V divočine a na špecifických miestach máte aj ďalšie možnosti. Abe môže skákať do transportných trubíc, ktoré ho vypľujú na inom mieste, občas si zajazdí na roztomilej príšerke alebo vyhľadá melódiu pre zvony, ktoré odbíjaním otvoria prechod. Niekedy sa Abe musí naučiť krátky popevok, zložený z dvoch druhov pískania a - doslova - prdu. Potom mu duchovní poskytnú pomoc, uvoľnia cestu alebo prepožičajú jednorazovú schopnosť - spirituálny ring , ktorý po aktivovaní zničí nepriateľskú obranu. Podobnú špecialitu bude mať neskôr aj samotný Abe, ale najskôr musí preukázať svoju šikovnosť a odvahu v chrámoch nebezpečných paramitov a scrabov.

Tvorcovia upravili aj ovládanie hry. Ak nemáte gamepad, zvládnete hru v pohode aj s klávesnicou. Na základný pohyb slúžia obligátne klávesy W S A D a space a používate ich v kombinácii so shift, ctrl a tab. Na komunikáciu s mudokonmi využijete šípky, prípadne s podržaním alt.  Rýchlo si zvyknete. Trošku komplikovanejšie je skákanie počas behu , ktoré vyžaduje trojkombináciu klávesov, ale aj to si zakrátko osvojíte. Bezprostredne po dohraní New 'n' Tasty  som si pre porovnanie vyskúšal a pripomenul aj v ovládanie v pôvodnej hre Abe's Oddysee a môžem povedať, že teraz je to o niečo pohodlnejšie.

Oddworld: Abe's Oddysee - New 'n' Tasty
Oddworld: Abe's Oddysee - New 'n' Tasty Ovládli sme nepriateľa. Teraz ho použijeme proti jeho vlastným.
Ovládli sme nepriateľa. Teraz ho použijeme proti jeho vlastným.


Oddworld: Abe's Oddysee - New 'n' Tasty Takmer romantický večer v mínovom poli.
Takmer romantický večer v mínovom poli.


Oddworld: Abe's Oddysee - New 'n' Tasty Slušná bilancia a žiadne straty. Ale ešte treba zachrániť viac ako sto súkmeňovcov. Mnohí sú v tajných miestnostiach.
Slušná bilancia a žiadne straty. Ale ešte treba zachrániť viac ako sto súkmeňovcov. Mnohí sú v tajných miestnostiach.




Oddworld: New 'n' Tasty je úžasný zážitok. Abe's Oddysee bol pred rokmi jedinečný titul a skvelá je aj jeho súčasná inkarnácia, ku ktorej si tí najhúževnatejší môžu ešte prikúpiť DLC Alf's Escape, prípadne aj kostým. Podobne modernizovaný a rozšírený by sme privítali aj druhý diel Abe's Exoddus. Ale ten sa dá, tak ako všetky hry z Oddworldu, kúpiť v pôvodnej verzii u digitálnych predajcov. Abe je v každom prípade nadčasový a môžeme ho pokojne zaradiť medzi herné legendy, ktoré by ste si nemali nechať ujsť. Zvlášť teraz, najmä ak využívate PS Plus, pretože New 'n' Tasty je tam pre vás v marci zadarmo.


napísal uni 6.3.2015
Páči sa mi! (+1)
9.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
ODDWORLD: ABE'S ODDYSEE - NEW 'N' TASTY
+ stále jedinečný Abe
+ kompletne prerobená hra v modernej grafike
+ pridané nové miestnosti a viac mudokonov
+ upravené ovládanie
+ možnosť rýchleho uloženia hry
- niektoré tajné miestnosti nájdete len s návodom
- chvíľami slabší prehľad o počte mudokonov v okolí
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel i3-3220 (3.30GHz), 4 GB RAM, Radeon HD 5770 / NVIDIA GTX 260, 10 GB HDD, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
Switch

Vývoj: Oddworld Inhabitants / Just Add Water
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 25. február 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17922)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk