EURO TRUCK SIMULATOR 2: SCANDINAVIA

EURO TRUCK SIMULATOR 2: SCANDINAVIA

8.5

Cesta kamiónom na sever

Recenzia na PC verziu

Naši západní susedia sa môžu popýšiť množstvom kvalitných hier. Okrem evergreenov v podobe mafiánskych historiek či vojenských drilovačiek sa nestratili ani menšie, možno o to chytľavejšie projekty pre špecifické skupiny hráčov. V SCS Software veľmi dobre vedia, čo komunita očakáva a presne to vo svojich simulátoroch kamiónistov dávajú.

Rozšírenie Scandinavia k Euro Truck Simulator 2 na prvý pohľad neprináša nič prekvapivé alebo vyslovene novátorské. Otázkou však ostáva, či je vôbec potrebné niečo meniť a upravovať zabehané štandardy. Subjektívne nebudeme šetriť chválou, nakoľko je hrateľnosť stále neskutočne chytľavá a hodiny za virtuálnym volantom plynú nesmierne rýchlo. Áno, ešte jeden náklad a už ideme skutočne spať, veď to poznáte. Určite ale máme mnoho pripomienok, čo by sa mohlo vylepšiť, pretože niektoré neduhy sa vlečú celou sériou od jej počiatkov.

Ak náhodou netušíte o čo v hre ide,v skratke si môžeme zhrnúť jej základy: ako vodič kamiónu máte za úlohu dopraviť zvolený tovar z jedného skladu v Európe do druhého. V stanovenom časovom limite a, samozrejme, najlepšie so žiadnym alebo minimálnym poškodením. Cestná sieť už dnes neohromí, ale tisíckami kilometrov ciest pozliepaná Európa je stále dostatočným lákadlom. Nielenže musíte dodržiavať pravidlá cestnej premávky, ale kamióny sa správajú úplne inak ako bežné vozidlá, ktoré ovládame v iných hrách. Jazdný model síce nie je úplne hardcore, no veľmi rýchlo pochopíte, že tá gigantická ťarcha nezabrzdí s niekoľkými tonami tovaru na počkanie. Zákruty musíte vyberať trochu inak a na všetko podstatné prídete už počas prvej jazdy.

Euro Truck Simulator 2: Scandinavia
Euro Truck Simulator 2: Scandinavia Mosty si užijete hlavne na severe.
Mosty si užijete hlavne na severe.


Euro Truck Simulator 2: Scandinavia Na bežných cestách zažijete omnoho viac ako na diaľniciach.
Na bežných cestách zažijete omnoho viac ako na diaľniciach.


Euro Truck Simulator 2: Scandinavia Pribudlo mnoho objektov na pozadí, takže krajina pôsobí pestrejšie.
Pribudlo mnoho objektov na pozadí, takže krajina pôsobí pestrejšie.





Jazdiť len tak hodiny a hodiny je zábava. Sakramentsky chytľavá. Bankové konto utešene narastá, splatíte prvý úver, oslobodíte sa spod svojho zamestnávateľa a začnete zarábať sami na seba. Celý zisk je váš, avšak je potrebné starať sa o údržbu kamiónu, jeho úpravy a, samozrejme, aj dávať svojmu miláčikovi papať naftu. Časom nakúpite ďalšie garáže, kamióny, najmete vodičov a impérium sa začne rázne rozrastať. No to už rozoberáme situácie po desiatkach hodín hrania, tisíckach kilometrov na vašom konte. Dlhodobá hrateľnosť je niekedy značne demotivujúca, veď sa v podstate nič nedeje. A práve v tom je čaro hry: jazdíte s kamiónom bez zbytočných obmedzení. Vynikajúci relax.

To však už skúsení vodiči veľmi dobre vedia a tí ostatní sa taktiež poľahky zamilujú do ťahačov, ak im ide aj o čosi iné, než o potrebu rýchlosti a ovládanie žihadiel. Už podľa názvu DLC je zrejmé, ktorým smerom sa nový prídavok vybral. Severná cesta je síce krutá, no zároveň zaujímavá. Otvárajú sa pred vami bráni Švédska, Nórska a Dánska, celkovo 27 nových miest, vylepšené a detailnejšie prostredia, prepracovanejší model zmeny počasia (dážď vyzerá lepšie), dennej doby (romantické západy a východy slnka sú v cene), špecifické cesty, ktoré si zapamätáte pre ich odlišný vzhľad a systém značenia. A, samozrejme, nové náklady, návesy a podobne. Škoda len, že je Nórsko a Švédsko zapracované len do polovice a po snehu nikde ani nechyrovať.

Možno to znie ako drobnosť, no prostredie ako také prešlo výraznejšou obmenou, než by sa mohlo zdať. Prostredie je detailnejšie, už len málokedy sa genericky opakuje, v mestách nie sú používané rovnaké schémy budov. Všetko tak pôsobí prirodzenejšie, stále je na čo sa pozerať. Ak sa vyberiete mimo bezpečných diaľnic, začne sa tá skutočná zábava. Cesty sa stanú nepríjemne úzke, stúpania výrazne spomalia vami ovládaný kolos a napätie rastie. Pestrejšie prostredie oživuje cestovanie viac, než by sa mohlo zdať a neraz sa pristihnete pri tom, ako si pre potešenie fotíte momentky. Pohltenie na úrovni, dokonca až na takej úrovni, že máte sami chuť vyraziť na nejaký long trip v aute.

Dodaný obsah dostatočne obohacuje koncept hry a pomer výkon/cena je jednoznačne na strane kúpy. To skrátka musíte mať, stále však budú škrieť drobnosti. Model deštrukcie je minimálny, interakcia v kabíne nedostačujúca a celá je až príliš statická.Niektoré veci v užívateľskom rozhraní by sa dali rozložiť prehľadnejšie, bez zbytočného preklikávania. Možnosti editovania za tie roky už považujeme za obyčajné a chceli by sme si minimálne celý interiér navrhnúť sami, rovnako sme čakali viac vizuálnych úprav zvonku. Nič z toho sa nekoná a všetko ostalo po starom.

Žiaľ, to sa týka aj umelej inteligencie ostatných vodičov. Musíme priznať, že jej úroveň sa nezanedbateľne zdvihla a ostatní vodiči už nerobia také psie kusy ako kedysi. Stále ale dokážu prekvapiť svojou hlúposťou. Pohyb civilných aut je plynulejší, nezaraďujú sa po predbiehaní do pruhov strojovo. Rôznorodosť vozidiel je skromná, žiadne oficiálne značky nečakajte, ale napriek tomu badať zlepšenie. To by nevadilo, no stále sa nám stávalo, že niekedy vybehlo auto z vedľajšej cesty, hoci nemalo, prípadne prudko a nečakane zabrzdilo (pocítite to hlavne pri prejazdoch križovatkou na zelenú s odbočovaním vľavo, čo je niekedy neskutočný problém). Inokedy sa zas tvoria zbytočné zápchy na miestach, kde by sme to nečakali. Na to však existuje riešenie vo forme patchu. Na niektorých výjazdoch z diaľnice a napájaniach na inú komunikáciu sme na vedľajšej ceste stáli aj dve minúty. Ako v skutočnosti, ale nechceme predsa simulátor čakania v zápche.

Nechýbajú ani vtipné príhody: začne vás niekto predbiehať, pokojne i kamión, už je na úrovni vašej kabíny, keď tu zrazu začne prudko brzdiť, aby sa za vás zaradil. Oproti nič nejde, všade je tma, vy si idete udýchanou šesťdesiatkou. A stane sa to znovu. Až potom si uvedomíte, že civilný vodič vie, že sa čoskoro objaví plná dvojitá čiara a automatický zákaz predbiehania (to akoby už v autoškole ani neučili). Možno by to nestihol a porušil tak predpisy. Vyzerá to vtipne, keďže s niečim podobným v skutočnosti nie je možné počítať. Podobne jazdia ostatní vodiči - absolútne zaslepene, akoby s klapkami na očiach a nevenujú pozornosť svojmu okoliu. Ak aj spravíte nejakú hlúposť, okrem križovatiek nemôžete čakať pomoc ostatných a nik napríklad nezačne brzdiť, aby ste ho bezpečne predbehli, pretože sa za zákrutou objavilo oproti idúce vozidlo.

Euro Truck Simulator 2: Scandinavia
Euro Truck Simulator 2: Scandinavia Škandinávia síce ponúka viac prírody, no čakali sme aj sneh.
Škandinávia síce ponúka viac prírody, no čakali sme aj sneh.


Euro Truck Simulator 2: Scandinavia Jedným slovom nádhera. Podrobnejšie? Krása, pre ktorú sme sa nevenovali šoférovaniu a skoro to napálili do oproti idúceho auta.
Jedným slovom nádhera. Podrobnejšie? Krása, pre ktorú sme sa nevenovali šoférovaniu a skoro to napálili do oproti idúceho auta.


Euro Truck Simulator 2: Scandinavia Stieračie stierajú, klaksón trúbi, smerovky blikajú.
Stieračie stierajú, klaksón trúbi, smerovky blikajú.





Napriek vyššie uvedeným problémom sme sa po celý čas bavili, vozili tovar naprieč celou Európou, levelovali s postavou a vylepšovali si ju, strávili za volantom i hodinu v kuse - a na druhý deň znovu. Chytľavá hrateľnosť je základom pre to, aby ste hre dokázali odpustiť i drobné problémy. Euro Truck Simulator 2 ich mal dosť, teraz ich je omnoho menej. So škandinávskym prídavkom je mapa rozsiahlejšia a hlavne pestrejšia. Mestá sa na seba nepodobajú, prostredie je užasne fotogenické (chýba nám jedine sneh na severe, viac grafických efektov v udýchanom engine). Stále je popri ceste mnoho odbočiek s neviditeľnými stenami, ktoré by spravili mapu ešte prepracovanejšou. Komunita sa o to možno postará. Neostáva nám nič iné, než sa rozlúčiť s prozaickým: baví vás Euro Truck Simulator 2? Ak áno, investícia do Scandinavie je nutnosťou, neoľutujete!


napísal kordi 22.5.2015
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
EURO TRUCK SIMULATOR 2: SCANDINAVIA
+ mapa rozšírená o Škandináviu
+ pestrejšie prostredie
+ samotné jazdenie
+ zábava na dlhé hodiny
- slabšia AI ostatných vodičov
- stále mnoho nevyužitých ciest
- ohromný žrút času
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU DualCore 2.4 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTS 450, 200 MB HDD, pôvodný ETS2
Doporučená konfigurácia: CPU Quad Core 3.0 GHz, 6 GB RAM, GeForce GTX 760


RECENZIE HRÁČOV
Euro Truck Simulator 2: Scandinavia
7.0
DEADAWP    14.5.2014
Ako odrecenzovať mod? No, skúsime to poporiadku :) Najprv niečo o móde: Mód bol vytvo...prečítať celé
Euro Truck Simulator 2: Scandinavia
8.5
TRAFOMASTER    19.11.2013
Som človek ktorý obľubuje simulátory a preto Euro Truck Simulator 2 (ďalej len ETS2) bol pre mňa ...prečítať celé
Euro Truck Simulator 2: Scandinavia
9.0
KOVBOJ111    23.10.2012
    Pri názve 18 wheels of steel dostáva každý spr...prečítať celé
Euro Truck Simulator 2: Scandinavia
ROYALTIGER    16.2.2011
SCS soft zverejnil nové screeny z ETS2. Hra vyjde niekdy v roku 2011. Na blogu SCS softu s...prečítať celé
PC

Vývoj: SCS Software / SCS Software
Štýl: Simulácia / Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. marec 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17914)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk