SWORDS & SOLDIERS II

SWORDS & SOLDIERS II

8.0

Stratégia so zmyslom pre humor pokračuje

Recenzia na WiiU verziu

Herný trh je skutočne neuveriteľne turbulentným miestom, kde neustále prichádzajú a končia značky, celé štúdiá, a dokonca aj herné žánre, podliehajú neustálemu vývoju. Niektoré stúpajú, iné sa dostávajú do úzadia, lebo ich publikum sa scvrkáva. Pred pár rokmi sa adventúry pokladali za mŕtvy žáner, no stále sú tu s nami. V klasickej podobe majú svojich priaznivcov, no našli si aj novú, interaktívnu cestu. Nedávno som niekde čítal, že RTS vymreli. A rovnako ako v prípade adventúr, ani tentoraz to nie je pravda.

Pravdou však je, že poctivých RTS už možno nevzniká toľko ako v minulosti. Obzvlášť to platí pri skutočne veľkých tituloch, ktorých sa teraz objaví len zopár za rok. Dokázali by ste ich spočítať na jednej ruke nešikovného drevorubača zo žltého sveta Simpsonovcov. Menšie štúdia však stále s týmto žánrom pracujú a občas aj experimentujú - ako v obsahu, tak aj vo forme. A takto vznikajú drobné kúsky, ktoré síce neoslovujú široké publikum, no chcú potešiť okruh záujemcov, čo si ich nájdu a pustia sa do nich. Takto holandskí Ronimo Games vytvorili sériu Swords & Soldiers.

Ochrana základne, zbieranie surovín, výroba jednotiek a nutnosť myslieť strategickejšie ako súper sú už dekády základné stavebné kamene žánru. Bez nich si RTS len ťažko dokážeme predstaviť, no aj keď sú tieto piliere pevné a nemenné, vždy sa im dá dodať niečo nové. Stratégia Swords & Soldiers sa ani veľmi nevymykala z tradičného konceptu, ale preniesla ho do vtipného sveta s humornými pravidlami a občas aj trošku nečakaným zvratom, keď prekvapila nejakou novou absurdnou postavičkou alebo schopnosťou. Swords & Soldiers II pokračuje tam, kde jednotka skončila.

Swords & Soldiers II
Swords & Soldiers II Zmysel pre humor hre nechýba.
Zmysel pre humor hre nechýba.


Swords & Soldiers II V boji musíte kombinovať používanie jednotiek a kúziel.
V boji musíte kombinovať používanie jednotiek a kúziel.


Swords & Soldiers II Musíte chrániť svoje jednotky pri zbieraní surovín.
Musíte chrániť svoje jednotky pri zbieraní surovín.





Pozoruhodnou zhodou absurdných okolností sa v úvode dvojky impérium Vikingov opäť dostáva do konfliktu s niekoľkými ďalšími frakciami. Medzi nimi sú nielen Peržania, ale aj démoni. Neraz však budete čeliť aj inému kmeňu Vikingov. A to celé v honbe za čarovnou lampou, v ktorej je uväznená sila džina. Tá dokáže dať jednému človeku silu ovládnuť celý svet, a tak je pochopiteľné, že ju chcete mať aj vy. Úlohy sa postupne budú obmieňať, váš cieľ však zostane nemenný – musíte sa prebojovať cez 15 misií na hernej mapke a dopracovať až k finálnemu boju o lampu.

Hra vás ale chytí za srdce hneď v úvode, ešte tesne predtým, než sa celá táto spleť udalostí udeje. Predstaví sa vám mierne opitý, poriadne nešikovný, trochu invalidný a hlavne nepretržite ukecaný Viking, ktorý vás bude sprevádzať príbehom a jednotlivými bojmi. Ak ste nemali tú česť s prvou časťou, tak toto je moment, kedy začnete tušiť, že sa tu hrá na neuveriteľne odľahčenú a zábavnú strunu. Okrem výhovoriek, prečo sa nemôže zúčastniť bojov, vám tak bude Viking spríjemňovať čas najmä trochu hlúpymi, ale predsa len zábavnými vtipmi.

Swords & Soldiers II je jednoduchou 2D stratégiou, na ktorej bojiská nazeráte zboku. Teda nevyužíva tradičný pohľad zhora, na aký ste zvyknutí z väčšiny RTS. A aj keď sa neovláda myšou, hrá sa príjemne a plynulo. Netlačí na vás a od úvodu vás jednotlivé mechanizmy učí postupne používať. Dokonca aj nové jednotky často dávkuje len po jednej, aby ste si ich stihli osvojiť. Nenechajte sa však zmiasť. Hru neprejdete tak úplne s prstom v nose a neskôr vás dokáže aj slušne potrápiť. Je jednoducho prístupná nováčikom v žánri, no má čo ponúknuť aj strategickým veteránom.

S hrou sa zoznamujete v krátkom prológu, ktorý vás jednak vťahuje do príbehu, no hlavne vás zoznámi s princípmi. Začnete jednoducho - zbieraním surovín. Máte svojich poskokov, nie príliš prívetivých, ale zadanú úlohu splnia. Nemyslite si však, že vás nechajú len tak kradnúť zlato, ktoré si postupne odnášate do svojej mobilnej základne. Čoskoro príde čas aj na boj a vy si musíte „vyrobiť“ pár jednotiek a poslať ich na smrť. No a nakoniec sa naučíte aj nejaké to kúzlo. Ovládacie schéma pre gamepad sa orientuje na ZL a ZR tlačidlá a výber analógmi. Na ľavej strane je kruhové menu s jednotkami a pár budovami, na pravej zas kúzla. Dotyková schéma zväčší ikonky a umiestni ich do radu v hornej časti displeja.

Dotykom hru viete ovládať aj v štandardnom režime, avšak vtedy môžu byť ikonky jednotiek a kúziel príliš malé. Takto si môžete vybrať schému, ktorá vám viac vyhovuje. Obe sú stavané na rýchle a pohodlné hranie. Prehľadne si viete vyrobiť jednotky, niekam ich poslať, prípadne zosielať kúzla. Potom potrebujete už len tlačidlo na prístup k „technologickému stromu“. Za nazbierané zlato si tu môžete odomknúť pokročilejšie jednotky alebo kúzla, no často sa tam miesi úplne všetko a vyzerá trochu podivne, keď na bojisko posielate súčasne Vikingov a fakíra na lietajúcom koberci.

Ak ale odhliadneme od tohto faktu a miešania hrušiek s jablkami, herná ponuka rozhodne poteší. Paleta jednotiek je skutočne pestrá a rozsiahla, aby ste vedeli reagovať na rôzne situácie. To isté platí aj pre kúzla, nie už tak pre budovy, ktorých je len pár. Strategických možností však máte stále dosť. Môžete na to ísť hrubou silou, skrytými jednotkami, alebo neskôr môžete skúsiť podplácať tie nepriateľské. Postupne sa to budete musieť naučiť všetko zosúladiť, aby ste dosiahli úspech. Ak raz jednotky vypustíte, poznajú len cestu vpred, pričom možnosť zastaviť ich získate až v závere hry. Len občas narazíte na križovatky, ktoré rozdeľujú cesty, no ani tie nemajú extra vplyv na priebeh misií.

Swords & Soldiers II
Swords & Soldiers II Sila vám vždy nezaručí prevahu.
Sila vám vždy nezaručí prevahu.


Swords & Soldiers II Prostredia sú pestré a ich variabilita obrovská.
Prostredia sú pestré a ich variabilita obrovská.


Swords & Soldiers II Niektoré postavy majú špeciálne schopnosti, ktoré sa oplatí použiť.
Niektoré postavy majú špeciálne schopnosti, ktoré sa oplatí použiť.





Nevýhodou pri postupe je nevyvážená obtiažnosť. Hra ponúka 15 levelov a pomedzi to ešte menšie bonusy a súboje, kedy narazíte na nepriateľskú jednotku pohybujúcu sa po mape. Tá vás výzve na súboj, no nie tradičný, ale skôr len takú rýchlovku s  jednoduchým cieľom, napríklad ochrániť ovečku. Problémom je, že hra má dve tváre. V prvej polovici ňou prechádzate s treskou v ruke a popritom stíhate plniť aj bonusové ciele (napríklad splniť misiu v časovom limite a podobne), v druhej polovici už misie musíte opakovať aj niekoľkokrát. Zo začiatku je to príjemná výzva, no tých posledných pár misií pri konci už trošku frustruje.

Pre tých, ktorí si hru chcú len rýchlo užiť, je tu aj easy režim. To je zas pravý opak. Môžete úplne rezignovať na výzvu a stratégiu a len chrliť jednotky a nejako sa vám už podarí vyhrať. To pomôže pri zoznamovaní s hrou nováčikom a mladším hráčom. V Skirmish režime si len vyberiete niektorý zo scenárov a pustíte sa do boja. Oveľa zaujímavejší je však Verzus režim, v ktorom sa do seba pustia dvaja hráči na jednej konzole. Jeden hrá na gamepade, druhý s Pro ovládačom na TV. Obaja hrajú rovnako a plnohodnotne, pričom hra stále skvele beží, aj keď streamuje dva rozdielne obrazy.

Hudba je veľmi príjemná, neomrzí a neotrávi pri hraní. Naopak, príjemne ho spestruje a dotvára atmosféru. No hra vyniká najmä skvelým dabingom, vďaka ktorému aj tie mierne hlúpe hlášky vyznievajú vtipne. Nechýba pestrá zbierka rôznych, skvele prevedených prízvukov, pomocou ktorých ožívajú aj kratučké bojové popevky, keď vysielate jednotky do boja. Vizuálny štýl je rovnako jedinečný a hru dokonale vystihuje.

Swords & Soldiers II je jedinečným a zábavným herným zážitkom, ktorý dokáže osloviť aj nenáročných hráčov, ktorí so stratégiami nemajú príliš veľké skúsenosti. Stačí si však zvoliť normálnu obtiažnosť a v závere ťaženia sa možno aj zapotíte. Variabilita hry je pestrá, aj na gamepade sa veľmi príjemne a intuitívne ovláda. Swords & Soldiers II dobre vyzerá, ešte lepšie znie a zabaví aj dvoch na jednom gauči. Bohužiaľ, hre chýba online režim a aj preto sa k nej po prejdení ťaženia pravdepodobne už nevrátite.


napísal matus_ace 30.6.2015
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
SWORDS & SOLDIERS II
+ humor
+ kvalitný dabing
+ pekná grafika
+ zábavný a prístupný koncept
+ lokálny multiplayer
- nevyvážená obtiažnosť
- chýba online režim
- nebudete mať veľa dôvodov sa k hre vrátiť


RECENZIE HRÁČOV
WiiU

Vývoj: Ronimo
Štýl: Stratégia
Dátum vydania:  2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk