MAGICKA 2

MAGICKA 2

6.0

Farební mágovia znovu čarujú

Recenzia na PC verziu

Kto by nemal rád bláznivých mágov zo sveta Midgård? Na tomto mieste sa odohrával prvý diel série Magicka zo šikovných rúk herných vývojárov Arrowhead Games Studios, ale rovnako aj nedávno recenzovaná odbočka s podtitulom Wizard Wars, ktorú si môže každý na PC zahrať dokonca zadarmo. Tam však chýbala príbehová kampaň a to pravé kooperatívne jadro, ktorým autori pôvodne zabodovali.

Dvojka má všetko napraviť a prišla vo vhodnom čase. Je dostupná aj pre majiteľov hernej konzoly - konkrétne pre tých, ktorým sa doma leskne Playstation 4. Preto prichádza vhod otázka, ako sa tento titul ovláda na hernom ovládači. Zároveň sa ponúka prostá odpoveď: vôbec nie zle. Už aj prvý diel sa dal zvládnuť s ovládačom v rukách, a tak sa tvorcovia nijako výnimočne nemuseli snažiť vymýšľať, ako spraviť zábavné a intuitívne ovládanie.

Magicka 2
Magicka 2 Vraždenie na pláži, to znie ako zlý vtip.
Vraždenie na pláži, to znie ako zlý vtip.


Magicka 2 Niekedy sa treba aj trafiť do nepriateľa...
Niekedy sa treba aj trafiť do nepriateľa...


Magicka 2 Chvíľami sa budete len tak prizerať.
Chvíľami sa budete len tak prizerať.





Magicka 2 sa odohráva po rokoch pokoja, z ktorého sa tešili obyvatelia sveta. Lenže po útokoch nepriateľa znovu prichádza na scénu zlo, ktoré nezastaví nikto iný, len odhodlaný hráč - mág. V prípade, že nie ste masochista alebo veľmi trpezlivá osoba, mali by ste sa na dobrodružnú cestu vydať v spoločnosti kamarátov. Šikovným hra nezaberie viac než šesť hodín čistého herného času, čo predstavuje pomerne krátku hernú dobu. Ale na druhej strane titul ponúka veľa možností, ktoré garantujú slušnú znovuhrateľnosť. Po každej z misií, ktorých je celkovo deväť, sa sprístupní množstvo nových predmetov, ktoré buď môžu priamo aktívne ovplyvniť priebeh ďalšej hry, alebo aspoň dodajú vášmu hrdinovi možnosť voľby iného dizajnu. Obyčajným, červeným čarodejným plášťom je koniec!

Oproti prvému dielu je najľahšia úroveň hry jednoduchšia. Skúseného a aktívneho hráča série to trápiť nemusí, avšak začiatočník to určite ocení. Ocení to aj ten, kto práve nemá poruke spoločníka, s ktorým by si hru zahral. Aj viac ako týždeň po vydaní mal titul problém so servermi a pripojiť sa do online hry často spôsobovalo nemalé problémy. Napokon, keď sa aj podarilo pripojiť, tak vás po chvíľke vyhodilo naspäť do hlavného menu. Na opravách sa stále pracuje a opravné balíčky prichádzajú v pravidelných intervaloch.  Odvtedy sa aj zvýšil počet aktívnych hráčov. Ale aj tak sa občas stane, že si nebudete mať s kým zahrať. Veľký problém je zohnať niekoho na posledné kapitoly. Preto niekoľko ráz budete musieť hrať znova kapitoly, ktoré ste už absolvovali.

Aj napriek tomu, že je titul o niečo jednoduchší, prechádzku ružovou záhradou nečakajte. Nepriateľov je niekedy na človečenské reflexy príliš veľa a mozog tak jednoducho nestíha rozdávať rozkazy prstom. Spájať na klávesnici kombinácie ôsmich živlov do výsledného kúzla je ešte ako-tak ľahké. Aj keď je dobré naučiť sa pár šikovných kombinácií a výsledok sa dostaví tak či tak. Funguje dokonca aj zmätená taktika, kedy stačí triafať kombinácie len tak bez rozmyslu. Len nie každá voľba funguje s každou. Napríklad nemôžete spojiť vodný živel a blesky. Takisto sa nedá použiť na jedno kúzlo viac štítovej energie. Aj tu totiž nastupuje rozum, ktorý musí človeku povedať, čo s čím ide dokopy.

Dizajn úrovní a navrhnutých jednotlivých prekážok je priemerný. Ničím vyslovene nebije do očí, niekedy dokonca spôsobí benevolentný úsmev na tvári. Môže za to zložka, ktorá je bežne vlastná situačným komédiám. Tvorcovia zakomponovali okrem písaného humoru aj ten, ktorý nečakáte. Obzvlášť po boku živých spoluhráčov je nepredvídateľných situácií neúrekom. Môžete ublížiť aj svojmu tímu, prípadne oživovať protivníka. Stačí si pomýliť kombináciu klávesov a výsledok je hotovou katastrofou.  K dizajnu patrí aj množstvo odkazov na inú pop kultúru. Všimnúť si môžete odkaz na Hry o Tróny. Pobavila aj úloha chrániť pojazdného predavača známeho tureckého národného jedla. Ale rozmanitých situácií je určite viac a sú podané celkom vtipne.

Neviem, z akého dôvodu sa autori rozhodli nahradiť normálny hovorený jazyk nejakou nezrozumiteľnou náhradou. V The Sims sa to dá ospravedlniť, tam sa môže všetko vyčítať z emócií postáv a neverbálnej komunikácie. Avšak mágovia rozprávajú nezrozumiteľne a je to doplnené titulkami, ktoré hráč nemá kedy prečítať. Titul je veľmi akčný a niet času ani sa nadýchnuť, nie ešte čítať text, ktorý aj tak nie je pre príbeh extra dôležitý.

Magicka 2 sa hrá príjemne až s tromi ďalšími spoluhráčmi. Čím viac ľudí na hernej ploche, tým menej sa umiera. Takto sa rozprúdi zábava. Preto je titul dobrý aj pre začiatočníkov a tých, čo sa radi zabavia alebo hardcore hráčov, ktorí budú hrať osamote na náročnejšej úrovni. Táto variabilita je najväčším pozitívom hry - okrem samotného nápadu kúzlenia kombináciou živlov.

V boji sa okrem základných čarov využijú aj kúzla špeciálne a silnejšie, ktoré však môžete používať oveľa menej. Medzi ne patrí oživovanie mŕtveho spoluhráča, ale aj praktické chuťovky, ako blesková búrka, ohnivý nálet, prípadne zrýchlenie postavy. Hru to ešte viac uľahčuje, ale zároveň azda robí zábavnejšou.

Magicka 2
Magicka 2 Ani golemovia nie sú nesmrteľní.
Ani golemovia nie sú nesmrteľní.


Magicka 2 Objavovanie nových čarodejných paličiek vás bude motivovať.
Objavovanie nových čarodejných paličiek vás bude motivovať.


Magicka 2 Niet nad príjemný výlet do lesa.
Niet nad príjemný výlet do lesa.





Grafika je na tej istej úrovni ako v hre Magicka: Wizard Wars. Obidva tituly vychádzajú z rovnakého základu. vzhľad je teda na nadpriemernej úrovni a pôsobí krásne roztomilo. Hra je bravúrne zvládnutá čo sa týka technickej stránky. Medzi plusy sa môžu zaradiť taktiež zvuky a vydarený hudobný sprievod.

Magicka 2 rozhodne nie je sklamaním pre fanúšikov prvého dielu. Taktiež je viac otvorená novým hráčom, ktorí chcú vyskúšať niečo netradičné. Odradiť môže kratšia herná doba alebo náročnosť, čo ale zároveň môže byť pre niekoho aj plusom. Nedočkali sme sa žiadnych veľkých zmien, ale znovu sme dostali novú porciu takmer toho istého, čo bolo predtým.


napísal Possol 1.7.2015
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
6.8
Ohodnotiť
MAGICKA 2
+ kúzla a ich parádne kombinácie
+ kooperačný režim
+ príjemný hudobný sprievod
- problémy so servermi
- žiadna väčšia zmena oproti prvému dielu
- dabing pôsobí rušivo
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 3 GHz Dual Core, 2 GB RAM, GeForce 550, OS Win 7/8


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4

Vývoj: Paradox Interactive / Pieces Interactive
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18395)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk