KIRBY AND THE RAINBOW PAINTBRUSH

KIRBY AND THE RAINBOW PAINTBRUSH

7.5

Kirbyho zábavný dúhový štetec

Recenzia na WiiU verziu

Ktorá Nintendo postavička ešte nemala na Wii U vlastnú skákačku? Áno, ružová guľôčka Kirby má na dohľad nové dobrodružstvo, v ktorom sa snaží ako jedna z mála hier naplno využiť možnosti gamepadu. Je to milá arkáda pre menších i väčších hráčov, ktorá zachováva Kirbyho jemný štýl, ale zároveň nesie aj pár výziev pre otrlých fanúšikov.

Do hry sa podarilo prepašovať aj jednoduchý dej. V Dreamlande sa nad hlavami hrdinov otvára záhadný portál na oblohe, ktorý vysaje všetku farbu z krajiny. Našťastie sa cez dieru dostáva do sveta aj magická víla Elline, ktorá sa snaží utiecť zloduchom a keď narazí na Kirbyho, odovzdáva mu mocnú zbraň - dúhový štetec. Elline je zjavne dobre informovaná, pozná protivníkov (Claycia s bandou poskokov) aj stratégiu ako na nich. O farbu ide až v prvom rade, ale budete prekvapení, že motívy protivníkov sú všelijaké a Kirby sa bude musieť činiť. Niežeby mnohí hráči vyžadovali od Kirbyho nečakané zvraty a hlboké zázemie, ale pár animácií vás rozhodne poteší a posilní motiváciu hrať.

Nový Kirby sa primárne nehrá ako tradičná behačka. Autori zvolili magický štetec ako hýbateľ sveta, ktorý dokáže ovplyvniť nielen farebnosť krajiny, ale najmä pohyb Kirbyho po leveli a pridali magické ťahy na precvičenie. V praxi to znamená, že ovládate štetec, nie hrdinu, ale je to súčasne vynikajúca voľba pre odlišné poňatie levelov. Niekoľko prostredí zdieľa plastelínovú paletu farieb, odtieňov a povrchovej úpravy – ale štruktúra sa nelíši od známych štýlov. Kirby sa hýbe zľava doprava, stačí ho štuchnúť, no má vo zvyku padnúť do každej priepasti či pasce, lebo autori otvorili levely, aby vás posmelili v ich úprave.

Kirby and the Rainbow Paintbrush
Kirby and the Rainbow Paintbrush Klasický 180-stupňový oblúčik kreslíte najčastejšie, aby Kirby vydzobal všetky hviezdičky.
Klasický 180-stupňový oblúčik kreslíte najčastejšie, aby Kirby vydzobal všetky hviezdičky.


Kirby and the Rainbow Paintbrush V lávových leveloch celkom prituhne, lebo ohnivi fičúri chŕlia ohníčky často a presne.
V lávových leveloch celkom prituhne, lebo ohnivi fičúri chŕlia ohníčky často a presne.


Kirby and the Rainbow Paintbrush Neskôr je veľkým umením kresliť úsečky aj v tesných priestoroch a vedieť, kde skončiť.
Neskôr je veľkým umením kresliť úsečky aj v tesných priestoroch a vedieť, kde skončiť.





Magický štetec dokáže čmárať rozličné farebné línie, čiary a tie zrazu obohatia level o nové cestičky, ktorými sa môže Kirby vydať, aby dosiahol spočiatku neprístupné plošiny, priesvitné časti, bonusy či strašne veľa predmetov určených na zbieranie. Pred vami leží neľahká úloha zvoliť správnu taktiku a získať ich. Občas vám Kirby ujde preč alebo budete kresliť línie dookola, aby sa dostal Kirby do jedného bodu. Inokedy získate jasný prehľad o leveli a najskôr budete kresliť čiary smerom nahor, aby ste vychytal tie vyššie časti a potom postavičku vrátite takmer späť na začiatok levelu a vediete ju spodnou líniou. Ťuknúť do Kirbyho môžete raz, no treba dávať pozor, pretože potom sa už tak ľahko nezastaví a môže sa gúľať až k najbližšiemu checkpointu. Musíte voliť jeho cestu po dúhových líniách v predstihu. Nehovoriac o tom, že Kirby sa dokáže aj zrýchliť, za behu atakovať nepriateľov a za 100 hviezdičiek dokáže aj vykonať mocný Star Dash úder, ktorým rozmláti zdanlivo nepreraziteľné bloky.

Podobne ako vo Wii titule Kirby’s Epic Yarn je istá časť variability dosiahnutá aj zmenou Kirbyho tvaru. Každá nová forma pritom nesie aj iné prvky hrateľnosti. Spoločným menovateľom je veľká dynamika - či sa mení Kirby na tank, raketu i ponorku a môžete si byť istí, že vtedy sa zrýchli postup levelom. Grafika i animácie vtedy nasadzujú podstatne väčšie prvky a rýchlosť je miestami úžasná.

Hoci levelov je iba 28 (40 v Challenge mode), skladba je prekvapivo silná a mnohé budete prechádzať aj opakovane. Jednak kvôli hustote predmetov a aj kvôli dĺžke. Nečakane rozsiahle levely sa od polovice hry stávajú solídnou výzvou, najmä pri stúpajúcej obtiažnosti. Je zaujímavé sledovať rastúcu krivku náročnosti. Prvých 6-7 levelov zlupnete na jedno posedenie, neskôr prituhne, prídu prvé neúspechy i časté opakovanie a od polovice hry už level na jeden hlt neprejdete. Nadpriemerná dĺžka úrovní je veľmi prekvapivá, autori mohli pokojne deliť levely aj na polovicu, obstáli by naprieč celou hrou a ocenili by ich aj začiatočníci, pretože Kirby je tradične známy nižšou obtiažnosťou. Tu sa však tvorcovia odhodlali posunúť latku obtiažnosti nahor a mladší hráči budú mať čo robiť.

Azda je práve vyššia obtiažnosť dôvod hrať v kooperácii. Vtedy jeden hráč berie do rúk gamepad a ostatní sa môžu zhostiť Wii Remote ovládačov, aby si užili klasickú skákačku a pomáhali najmä zbierať predmety. Fakt je, že až vtedy sa možnosti nového Kirbyho zobrazia naplno. Jeden hráč totiž paradoxne sleduje väčšinu hry len na gamepade a je takmer zbytočné mať zapnutý aj televízor. Práve hráči v kooperácii však ocenia dianie na tej väčšej obrazovke, lebo druhá až štvrtá postava poskakujú a ich postup vidno práve tam.

Kirbymu nna Wii U však nemožno uprieť variabilitu a nádherné audiovizuálne spracovanie. Ruka v ruke s rozmanitými prostrediami (klasické lesné zeleno-hnedé levely, oblačné kráľovstvá, potopené lode, ohnivé mapy) sa tešíte na úžasnú vizáž levelov a variabilitu svetov. Mechanizmy sa, prirodzene, líšia, takže sa pod vodou dočkáte kreácie ponorky, hra vyzerá krásne. Ostrým kontrastom sú ohnivé mapy, kde sa farebná paleta i prvky skladajú inak. Spoločným menovateľom je plastelínová pachuť, ktorá je využívaná ako základný element. Hudobná stránka je príjemná, ničím úplne neohúri, len poteší.

Kirby and the Rainbow Paintbrush môže byť pre mnohých hráčov nečakanou výzvou a nevídanou novinkou. Je to odlišná arkáda a konečne našla využitie gamepadu pre kreslenie aktívnych prvkov pri pohybe a aktivitách hrdinu. Kooperácia núka klasické využitie. Relatívne dlhé levely a kratšia celková dĺžka hry ťahajú Kirbyho mierne nadol, no je to úžasný arkádový zážitok. A na Wii U ďalší dôkaz, že starí známi dokážu túto konzolu využiť originálnym spôsobom. Jedine znalci titulu Kirby: Canvas Curse z DS si povedia, že je to iba vydarené pokračovanie a podobne už modifikovali herný svet pred desiatimi rokmi.

Kirby and the Rainbow Paintbrush
Kirby and the Rainbow Paintbrush Kirby dokáže roztrieskať viaceré prekážky, len ho stačí pustiť správnym smerom.
Kirby dokáže roztrieskať viaceré prekážky, len ho stačí pustiť správnym smerom.


Kirby and the Rainbow Paintbrush Podvodný svet je zábavný a vôbec nie spomalený.
Podvodný svet je zábavný a vôbec nie spomalený.


Kirby and the Rainbow Paintbrush Majstrovský loop pre Kirbyho, ktorý sa učíte kresliť aj v priebehu pár levelov.
Majstrovský loop pre Kirbyho, ktorý sa učíte kresliť aj v priebehu pár levelov.






napísal Korec 7.7.2015
Páči sa mi!
7.5
Ohodnotiť
KIRBY AND THE RAINBOW PAINTBRUSH
+ zaujímavé využitie gamepadu
+ odlišný prístup k behačke
+ rozmanité prostredia
+ zmena foriem Kirbyho
+ krásna grafika
+ odlišne funkčná kooperácia
- občas príliš rozsiahle levely
- krátka celková dĺžka hry


RECENZIE HRÁČOV
WiiU

Vývoj: Nintendo / HAL Laboratory
Štýl: Arkáda
Dátum vydania:  2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk