GEARS OF WAR: ULTIMATE EDITION

GEARS OF WAR: ULTIMATE EDITION

9.0

Steroidmi napichaná akcia v najlepšej forme

Recenzia na Xbox One verziu

Ľudia na planéte Sera už veľmi dlho nezažili pokoj a mier. Látka zvaná Imulsion rozvrátila spoločnosť a honba za jej získavaním spôsobila vojnu medzi mocnosťami. Celých 79 rokov trvali Pendulum Wars. A keď konečne vojna skončila, ľudia si vydýchli len na okamih. Chvíle šťastia vystriedal strach v momente, keď sa všetci dozvedeli, že priamo pod nimi sa skrývalo väčšie nebezpečenstvo, aké kedy poznali. Z útrob podzemných tunelov sa vyrútila armáda podivných príšer vyzbrojených až po zuby, ktorú nedokázalo zastaviť absolútne nič. Až doteraz. Štrnásť rokov po vypuknutí novej vojny sa objavuje skupina hrdinov, ktorá môže situáciu zmeniť.

Je to už 9 rokov, čo sa na scéne objavila pravdepodobne najikonickejšia partia na Xbox 360. Markus Fenix a jeho Delta Squad sa ako nováčikovia mohli smelo postaviť zoči-voči Master Chiefovi a Cortane a odštartovali sériu, ktorá sa s 22 miliónmi predaných kusov môže zaradiť medzi to najúspešnejšie, čo táto konzola ponúkla. Deväť rokov síce nie je žiadne okrúhle výročie, no pred ostrým štartom štvrtej časti budúci rok a na konci tradičnej letnej uhorkovej sezóny nezaškodí obzrieť sa späť za časťou, ktorá to všetko odštartovala. Navyše keď je aj poriadne vyleštená.

Gears of War: Ultimate Edition nie je tradičným remasterom v modernom štýle, ktorý by len zvýšil rozlíšenie a prinajlepšom pridal nejaké to DLC. Na spôsob prvej dvojice Halo hier je aj prvá časť „Gearsov“ poriadne prekopaná a navyše nešetrí ani bonusmi. Zmeny sa udiali prakticky v každom jednom ohľade hry a, našťastie, ide o zmeny k lepšiemu, pričom sa zachovala zábava a hrateľnosť pôvodnej hry. Je tu len jedna jediná vec, ktorá na miske váh v porovnaní s originálom neobstojí, no k tomu všetkému sa ešte dostaneme. 

Gears of War: Ultimate Edition
Gears of War: Ultimate Edition Architektúra sveta Gears of War dokáže stále zaujať.
Architektúra sveta Gears of War dokáže stále zaujať.


Gears of War: Ultimate Edition Multiplayer patrí k tomu najlepšiemu, čo hra ponúka.
Multiplayer patrí k tomu najlepšiemu, čo hra ponúka.


Gears of War: Ultimate Edition Poteší aj nádielka bonusov.
Poteší aj nádielka bonusov.





Príbeh v Gears of War nehrá prvé husle. V prvom rade je tu na to, aby steroidmi napumpovanej a poriadne krvavej akcii dodal nejaký zmysel. Nie je však na zahodenie a miesi sa v ňom humor typický pre akciu zo starej školy, prvoplánové vtipy, drsné hlášky, no aj neustála hrozba, ktorej veľa nechýba, aby v niektorých momentoch nabrala kontúry jemného hororu. Do toho všetkého tu a tam príde nejaká osobná tragédia, no v prvom rade je to akčná jazda so všetkým, čo k tomu patrí. A to sú v predovšetkým sympatické postavy. Sú to obrovské stroje na zabíjanie, ktorým zo slzných kanálikov tečie roztok kreatínu, no aj tak si vás získajú.

Postavy za svoju charizmu vďačia aj dabingu. Celkovo je zvuk jednou z mála vecí, ktoré sa oproti originálu vôbec nezmenili. Hudba je pôvodná a stále funguje slušne, príjemne dokresľuje dianie na obrazovke a pomáha atmosfére. Rovnako aj dabing je pôvodný, keďže už v pred deviatimi rokmi sa mu dalo len málo vecí vytknúť. Carlos Ferro vám spríjemňuje hru v úlohe parťáka Doma, Lester „The Mighty Rasta" Speight má zas neustále plný zásobník rôznych hlášok a celé to korunuje John DiMaggio (Bender z Futuramy) ako Markus. Jeho jedinečný chrapľavý prejav je už neodmysliteľnou súčasťou série.

Naopak, úplne prekopaná je grafika. Hra beží na vylepšenej verzii enginu a prepracované boli prakticky všetky prvky v nej. Zmenené sú modely postáv, taktiež predmetov v prostredí, v neposlednom rade si zmenou prešli aj textúry. To všetko preto, aby hra obstála aj v dnešnej konkurencii a aj keď na nej vidno, že nevznikala primárne pre nový hardvér, rozhodne sa nemá za čo hanbiť. Prepracované boli aj animácie postáv a celá hra je bohatšia na detaily, takže sa po prvý raz môžete zahľadieť hlboko do Markusových modrých očí - ak si popri rezaní Locustov nájdete na to čas. Okrem toho však hra prešla aj celkovou zmenou štýlu, a to je občas na škodu. Pôvodná verzia bola totiž miestami temnejšia, depresívnejšia, bez známok útechy. Ultimate verzia pôsobí optimistickejšie. 

videorecenzia

Kampaň Gears of War sa skladá z 5 aktov a výhodou Ultimate edície je, že do mixu pridáva aj nový obsah. Aj keď nie je tak úplne nový, sú to kapitoly, ktoré boli exkluzívne len pre PC verziu pôvodnej hry. Celkovo ale už aj tak pomerne slušnú hernú dobu naťahuje o viac ako hodinu. A prakticky tu nie sú hluché miesta. Neustále sa niečo deje a hra slušne mení tempo, aby neupadla do stereotypu. Keď je treba, tak spomalí a nechá vás tápať v tme, kedy skôr len reagujete na pohyb v diaľke ako bezhlavo režete. Inokedy zas dávkuje jednu vlnu nepriateľov za druhou, aby ste si potom konečne vydýchli s pocitom, že ste to všetko naporciovali na soté. V pamäti vám utkvie prvé stretnutie s obrovským Brumakom a aj finálny súboj s generálom Raamom.

Ale to, v čom hra vyniká, je stále aktuálna a zábavná akcia, ktorá dotiahla koncept prestreliek spoza krytu k dokonalosti. Zvlášť na vyšších obtiažnostiach musíte kryty využívať rozumne a nepretŕčať sa rovno pred hlavňami nepriateľov. Čakáte na správny moment, kedy sa vystrčíte a poriadnou dávkou zo zásobníka pokropíte súperovu hlavu. Pohyb je plynulejší, umožňuje napríklad úskoky do viacerých smerov a lepšie reaguje, na čo si treba chvíľku zvykať, ak máte za sebou stovky hodín v predchádzajúcich hrách. A potom sú tu ešte zbrane. Nie je to len ikonický Lancer, ktorým nepriateľov režete na slíže, ale aj celý zástup ďalších, vďaka ktorým je pocit zo streľby skvelý a každá z nich tu nájde svoje miesto. Či už je to kolt, ktorý trhá lebky Locustov, explozívny luk alebo brokovnica, na ktorú v multiplayeri nedáte dopustiť.

Gears of War vždy bol a snáď aj vždy bude o spolupráci. Kampaň si môžete pohodlne zahrať sami a spoľahnúť sa na umelú inteligenciu, ktorá prevezme úlohy vašich spolubojovníkov, no najviac z hry dostanete vtedy, keď si lokálne alebo aj online pozvete niekoho do partie a na najvyššej obtiažnosti sa spolu pustíte do boja. Navzájom si kryjete chrbát, oživujete sa, no musíte počítať aj s tým, že občas vás hra pošle rozdielnymi cestami a vtedy musíte vydržať. Ak totiž zomrie jeden z vás, hra končí a idete od niektorého z checkpointov. Tie sú v Ultimate edícii rozmiestnené častejšie a výhodou pre nováčikov je aj prítomnosť novej, ľahkej obtiažnosti. Každý z dvojice hráčov si môže zvoliť vlastnú.

Gears of War: Ultimate Edition
Gears of War: Ultimate Edition Na niektoré stretnutia len tak zenabudnete.
Na niektoré stretnutia len tak zenabudnete.


Gears of War: Ultimate Edition Svet Sera si vás získa.
Svet Sera si vás získa.


Gears of War: Ultimate Edition Postavy ponúkajú viac ako len kopu svalov.
Postavy ponúkajú viac ako len kopu svalov.





Silnou zložkou hry je aj PvP multiplayer, ktorý je tu väčší ako kedykoľvek predtým. Už v základe hra prináša 19 remasterovaných máp, teda všetky základné a aj DLC či PC exkluzívne. Sú stále známe, no zároveň nové. Popreháňať sa v nich môžete v súbojoch 4 verzus 4 v 8 režimoch. Tie ponúkajú pestrú a variabilnú hrateľnosť a neraz aj poriadnu výzvu, keď si musíte dať poriadne záležať na tímovej spolupráci. Nájdete tu tradičné režimy (CTF, TDM...), ale aj ich variácie či novinky. Poteší prítomnosť režimu dvaja na dvoch na brokovnice. A voliť si môžete medzi príležitostnými zápasmi, vážnymi zápasmi a aj súkromnými hrami. A to ako online, tak aj cez LAN, čo padne vhod napríklad na chatách. Celkovo tu nájdete až 17 postáv pre multiplayer, ktoré si postupne môžete odomykať.

Celkový dojem z multiplayeru sa blíži skôr k dojmu z tretej časti. Nájdete tu napríklad označovanie nepriateľov, čo pôvodná hra nemala. Nie je to na škodu, aj keď mapy nie sú také veľké, že by ste sa na nich museli hľadať. Taktiež pribudol spectator režim, ak sa chcete len pozerať. Výhodou je možnosť voľby alternatívnej ovládacej schémy. Matchmaking by mal byť vylepšený, no zatiaľ má problémy zladiť vyvážené tímy a ľahko sa môže stať, že proti vám bude stáť tím s výrazne vyšším rankom. Uvidíme, či sa to po vydaní hry zmení. V porovnaní s pôvodnou hrou je však teraz multiplayer oveľa stabilnejší a prakticky sme v ňom nenarazili na chyby, pričom mu prospieva aj 60 fps.

Gears of War: Ultimate Edition má ten správny názov. Je to ultimátna edícia hry, ktorá si nás získala už pred deviatimi rokmi, zachováva všetko dobré, pridáva niekoľko noviniek a navyše hru aktualizuje tak, aby obstála aj dnes. Okrem toho prináša aj celkom slušnú porciu bonusov. Koncepty sú klasika, no hra vás nabáda na zbieranie psích známok po leveloch, aby ste si postupne odomykali stránky digitálneho komiksu, ktorý vám prezradí niečo viac o pozadí príbehu. Je to však hlavne zábavná akcia a radosť zo streľby po hordách Locustov, čo vás k hre aj po toľkých rokoch dokáže pripútať a len tak nepustí. 


napísal matus_ace 28.8.2015
Páči sa mi! (+2)
9.0
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
GEARS OF WAR: ULTIMATE EDITION
+ parádna akcia a zábavné zbrane
+ sympatické postavy
+ kooperácia
+ dobré tempo kampane
+ obrovská porcia multiplayeru
+ pridaná hodnota
- na určitých miestach pôvodný art štýl sedel viac
- matchmaking je zatiaľ občas nefér
- chýba mantle kick


RECENZIE HRÁČOV
Gears of War: Ultimate Edition
9.0
BOSS MARŤAS    19.3.2016
Keď prišiel ešte starý Xbox 360 na trh tak Microsoft potreboval titul, vďaka ktorému by ľudia po ...prečítať celé
Xbox One
PC

Vývoj: Microsoft / Coalition
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 25. august 2015
 1.3. 2016 (PC)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19512)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk