MINECRAFT: STORY MODE - EPISODE 1

MINECRAFT: STORY MODE - EPISODE 1

7.0

Príbeh zo sveta plného kociek sa začína

Recenzia na PC verziu

Úspech Minecraftu je pre niektorých ľudí zarážajúci dodnes. Všetko to začalo ako malá hra, ktorá mohla na prvý pohľad pôsobiť skôr odstrašujúco než lákavo. Z Indie hry sa behom niekoľkých rokov stal fenomén a z fenoménu legenda. Hranatý panáčik bol zrazu pre mnohých idolom a v jeho svete vyťažili a nastavali doslova stovky hodín. Nasledovali tričká, kľúčenky, dokonca aj knihy venované tejto hre umiestnené na policiach bestsellerov. Tentokrát sa osvedčeného konceptu rozhodli chopiť aj známi tvorcovia príbehov v Telltale games. Priniesli nám prvú epizódu svojej novej série Minecraft: Story Mode. Avšak vytvoriť príbeh vo svete snáď najmohutnejšieho sandboxu posledných rokov rozhodne nie je také ľahké. Chcú sa teda autori s Minecraft: Story Mode zviesť na úspechu značky alebo tu máme produkt, ktorý plnohodnotne dopĺňa kockatý svet o ďalšiu porciu zábavy?

Odpoveď na túto otázku asi záleží na tom, čo od Minecraft: Story Mode vlastne očakávate. Rozhodne sa nedá hovoriť o veľkolepom príbehu a ak by nebol umiestnený práve vo svete Minecraftu, bol by prakticky úplne nezaujímavý, neoriginálny a nemal by čím upútať. Koniec koncov s tým asi počítali aj samotní autori. Už po pár minútach hrania pochopíte, že hra je zameraná na mladšie publikum. V príbehu narazíte na viacero klišé prvkov ako vystrihnutých z dobrodružných príbehov pre mládež. Napriek tomu v hre nájdete aj niekoľko nečakaných zvratov.

Minecraft: Story Mode - Episode 1
Minecraft: Story Mode - Episode 1 Pred začiatkom veľkého dobrodružstva.
Pred začiatkom veľkého dobrodružstva.


Minecraft: Story Mode - Episode 1 Do hry sú zapracované známe činnosti.
Do hry sú zapracované známe činnosti.


Minecraft: Story Mode - Episode 1 Vy a váš priateľ spoločne čelíte horde zombíkov.
Vy a váš priateľ spoločne čelíte horde zombíkov.





Prvú epizódu zvládnete behom 2-3 hodín. Na začiatku si vyberiete vzhľad vašej postavy, pričom máte na výber zo šiestich možností, tri pre každé pohlavie. Meno Jesse sa však zmeniť nedá a celkovo výzor aj pohlavie sú čisto estetická záležitosť. Hra sa začína v deň D, kedy sa koná veľká staviteľská súťaž, ktorej sa spoločne so svojimi kamarátmi rozhodnete zúčastniť. Príbeh ma príjemné tempo, udalosti na seba plynule nadväzujú a prostredia sa sviežo striedajú. Začína to nevinne, snažíte sa poraziť svojich rivalov a vytvoriť najpôsobivejšiu stavbu súťaže. Postupne sa však začnú diať zvláštne veci a vy sa zrazu ocitnete uprostred veľkého dobrodružstva. Udobríte sa s vašimi nepriateľmi, spoznáte nové postavy, legendárny bojovník vám do rúk zverí úlohu a boj o záchranu sveta sa môže začať.

Autorom sa väčšinu činností, ktoré poznáte z pôvodnej hry, podarilo šikovne zakomponovať do príbehu. Hra vás teda napríklad niekoľkokrát vyzve k použitiu crafting table, kde veci vytvárate na základe známych receptov. Vždy vám však predpíše, aký predmet treba vyrobiť, takže voľnosť nečakajte. Postavy v dialógoch narážajú na činnosti a predmety, ktoré vám budú známe z Minecraftu, akoby v ich svete šlo o celkom bežné veci. Dokopy to vytvára obraz žijúceho sveta plného postáv, ktorý funguje na princípoch pôvodnej hry. A to bez toho, aby to pôsobilo obzvlášť čudne alebo neprirodzene.

Stavanie je však v hre vyslovene odfláknuté. Pritom práve možnosť vytvoriť si z kociek prakticky čokoľvek je pre Minecraft taká charakteristická. Tento proces je však do hry zakomponovaný svojskou formou, kedy držíte stlačený kláves a vaša postava sa bleskurýchle presúva po obrazovke a kladie jednotlivé bloky. No a stavba je behom niekoľkých sekúnd na svete. Úplne by stačilo, keby vám hra umožnila stavať starým dobrým spôsobom ukladania kociek, aj keby len na vopred vyznačené miesta. Ešte k tomu pridať časomieru a hneď by to bolo zaujímavejšie.

Podobne ako stavanie sú zapracované aj iné činnosti, ako napríklad sekanie stromu alebo kopanie hliny, ktoré vlastne ani nedávajú zmysel, keďže tieto materiály sa vám do inventáru neuložia. No a keď vaša postava začne robiť kľuky na jednej ruke s prasiatkom na chrbte (ktoré je mimochodom vašim najlepším priateľom) a vy pritom opakovane stláčate kláves Q, tak sa už len nechápavo pousmejete a necháte sa viesť týmto milým príbehom.

Podliezanie, preskočenie prekážky alebo vyhnutie sa šípu uskutočníte pomocou akčných klávesov, na ktorých stlačenie vám hra dá pár sekúnd. Vo väčšine prípadov sa ale nič nestane, aj keď to skrátka nestihnete. Jeden z vašich priateľov k vám priskočí a zachráni vám krk alebo sa vaša postava potkne, povie „au!“ a vy idete ďalej. Jedine pri opakovanom neúspechu sa môže stať, že zomriete a musíte pokračovať od posledného uloženia.

Do hry je zapracovaný aj boj, kde už vidíte vyobrazené vaše životy a musíte si poradiť s nepriateľom. Zväčša si to ale vyžaduje iba pár seknutí mečom a protivník to má za sebou. Voľba obtiažnosti by tu padla vhod, pretože takto nemáte problém prebehnúť celou hrou bez jediného načítania. Taktiež sa občas ocitnete v miestnosti, kde je vašou úlohou nájsť potrebný predmet alebo rozlúštiť hádanku. Riešenia doslova bijú do očí, takže je len otázkou času, kým sa s vaším panáčikom presuniete a vykonáte potrebný klik. Ak by sme hru prirovnali napríklad k Walking Dead, tak je vo všetkých vyššie spomínaných aspektoch výrazne jednoduchšia. A to je škoda. Hra má v sebe potenciál pre zložitejšie a zaujímavejšie puzzle. Treba však aj brať do úvahy, na akú vekovú skupinu je primárne mierená.

Minecraft: Story Mode - Episode 1
Minecraft: Story Mode - Episode 1 Partia kamarátov je na stope niečoho veľkého.
Partia kamarátov je na stope niečoho veľkého.


Minecraft: Story Mode - Episode 1 Hra vás občas vyzve k použitiu známeho crafting table.
Hra vás občas vyzve k použitiu známeho crafting table.


Minecraft: Story Mode - Episode 1 Dostanete sa aj do boja, kde si to s nepriateľmi vybavíte ručne-stručne.
Dostanete sa aj do boja, kde si to s nepriateľmi vybavíte ručne-stručne.





Pri dialógoch máte, samozrejme, vždy na výber niekoľko odpovedí, spoločne s časovým limitom. Ten je však, paradoxne, takmer vždy príliš krátky a vy ani nestihnete prečítať všetky možnosti. Keď nevyberiete žiadnu z odpovedí, vaša postava zostane jednoducho mlčať. Hra sa snaží vytvárať dojem, že na každej odpovedi záleží. V skutočnosti prevažne nemajú žiadny dopad na udalosti, maximálne poskytnú pár odlišných reakcií alebo vám váš názor v budúcnosti pripomenie niektorá z postáv. Hra sa následne šikovne vráti k hlavnej dejovej línií, ktorá zotrvá nezmenená. V hre vás ale čaká aj pár významnejších rozhodnutí, napríklad či niektorá z postáv ostane vo vašej družine. Tesne pred koncom navyše určíte, čo sa pre vás vlastne bude diať v nadchádzajúcej epizóde.

Vizuálna stránka je podarená. Autori zbytočne neexperimentovali, ostali verní predlohe, pridali len lepšie nasvietenie a pár jemných tieňov. Postavy sú spracované slušne, animácie neurazia. Hra vás prevedie známymi lokalitami vo dne i v noci. Zavítate aj do obávaného Minecraft pekla, Netheru. Niektoré scény, ak nepatríte k zarytým odporcom kockovanej grafiky, dokážu vyraziť dych. Zvuková stránka je na tom slabšie, v hre nájdete niekoľko melódií z pôvodnej hry, no aj iné znelky. Tie však vedia byť repetitívne a nie všetky celkom zapadajú do hry.

Minecraft: Story Mode nie je zlou hrou, ak viete, čo od nej očakávať. Neponúkne vám voľnosť, sofistikované puzzle ani práve najoriginálnejší príbeh. Podarilo sa jej však navodiť milú atmosféru žijúceho sveta, kde všetko funguje tak, ako to poznáte z pôvodnej hry. 

Minecraft: Story Mode - Episode 1
Minecraft: Story Mode - Episode 1 Jazda peklom na húsenkovej dráhe? Tak to už áno!
Jazda peklom na húsenkovej dráhe? Tak to už áno!


Minecraft: Story Mode - Episode 1 Vizuál hry ostáva verný predlohe.
Vizuál hry ostáva verný predlohe.


Minecraft: Story Mode - Episode 1 Na odpovede nemáme celý deň!
Na odpovede nemáme celý deň!





napísal rolan 20.10.2015
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
MINECRAFT: STORY MODE - EPISODE 1
+ vizuál hry
+ žijúci svet, ktorý funguje na známych princípoch
+ príjemné tempo
+ striedanie prostredí
+ pôsobivé scenérie
- stavanie a iné činnosti aplikované držaním jedného klávesu
- časový limit na odpovede
- príliš očividné riešenia úloh
- odpovede majú málokedy dopad na príbeh
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core 2 Duo 2 GHz, 3 GB RAM, 512 MB VGA, OS Win XP + SP3


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Mojang / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 15. október 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18482)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk