STAR WARS: BATTLEFRONT

STAR WARS: BATTLEFRONT

8.0

Nech vás sila sprevádza

Recenzia na PC verziu

Mohla to byť najlepšia hra roka. Mala na to všetky predpoklady - špičkových autorov, vydavateľa ochotného naliať do vývoja nemalý balík peňazí, zábavný koncept a v neposlednom rade licenciu, pri ktorej mene sa fanúšikom sci-fi ježia chĺpky na rukách. Zdalo sa, že očakávania hráčov už nemôžu byť vyššie, no s každým novým obrázkom a hlavne každým trailerom na prichádzajúcu siedmu epizódu ešte trošku podrástli. Spojenie hry a prichádzajúceho filmu nie je očividné, skôr len okrajové, aj tak sa z neho podarilo vyťažiť mnoho.

Je mnoho ohľadov, v ktorých Star Wars Battlefront boduje naplno. Len sa pozrite naokolo. Nenájdete v súčasnosti krajšie vyzerajúcu hru. Prvé hodiny v nej budete neustále zomierať. Nie preto, že by sa vám nedarilo. Jednoducho sa zapozeráte niekde do prostredia. V úlohe bežného vojaka Impéria ste účastníkom súboja na zemi, no vojna prebieha aj hore. Chvíľu sa zadívate na majestátny Star Destroyer priamo nad vami a zrazu je po vás. Navyše to nie je len o veľkolepých scénach boja, ale aj o detailoch. Lesný mesiac Endor je prekrásnym miestom, kde sa dokážete jednoducho stratiť v spleti rôzneho porastu. Ak chcete získať nadhľad, vybehnete do korún stromov, kde sa skrývajú Ewokovia.

DICE svoj Frostbite engine skutočne vypilovalo a v Battlefronte ukazuje svoju doteraz najlepšiu formu. Vidno to napríklad na časticových efektoch. Výbuchy si budete užívať, už len kvôli nim sa budete vyzbrojovať rôznymi granátmi a zvolanie orbitálneho útoku či hodenie imploderu je niečo prekrásne. Vidíte, ako sa vietor pohráva s pieskom na Tatooine či snehom na planéte Hoth. To isté platí aj pre zadymený Sullust či nočnú a upršanú mapu na Endore. Všetko to nielen skvele vyzerá, ale hlavne dopomáha autenticite a vy ste tak pri hraní presvedčení, že tu ešte nikdy nebola hra, ktorá by lepšie vystihla podstatu Star Wars. Príjemným bonusom je prekvapivo schopná optimalizácia hry, zvlášť na PC, kde aj so starším železom dokážete z hry vytĺcť skutočne veľa a pri snímkovaní aj cez 60 fps.

Star Wars: Battlefront
Star Wars: Battlefront Už pri inštalovaní si môžete krátiť čas minihrou s Vaderom.
Už pri inštalovaní si môžete krátiť čas minihrou s Vaderom.


Star Wars: Battlefront Na svoje si prídu aj fanúšikovia milovaných záporných postáv.
Na svoje si prídu aj fanúšikovia milovaných záporných postáv.


Star Wars: Battlefront Endor patrí medzi to najlepšie, čo hra môže ponúknuť.
Endor patrí medzi to najlepšie, čo hra môže ponúknuť.





Star Wars licencia navyše poskytuje ďalšiu veľkú výhodu – obrovskú zvukovú knižnicu v najvyššej kvalite. Či už je to nestarnúca hudba Johna Williamsa, dabing legendárnych postáv, alebo len dobre známe zvukové efekty, ako škrekot TIE stíhačov, keď lietajú ponad vaše hlavy. Všetko z toho tu nájdete a ešte oveľa viac, pričom opäť aj na úrovni veľkolepých zvukových kulís aj drobných detailov. Hra vám chce neustále navodzovať zimomriavky, či bojujete na zemi alebo vo vzduchu a ak som písal, že na výbuchy sa dobre pozerá, tak pri poriadnej zvukovej zostave vedia otriasať základmi vašich domov. A potom si zrazu všimnete taký drobný detail, že ak niekto trafí vášho astro droida, vydá presne rovnaký zvuk ako vo filme. A dokonca tu môžete počuť aj známy wilhelm scream efekt.

Bezkonkurenčné audiovizuálne spracovanie a takmer dokonalá atmosféra vás sprvu opantajú. Zamilujete sa do hry a ako to pri pravej láske býva, zo začiatku vám budú unikať jej chyby. V poblúznení z tej krásy si budete užívať možno aj prvých desať hodín. Hra pre vás potom čaro síce nestratí, no zrazu sa vám otvoria oči a všimnete si veci, ktoré vám predtým unikali. Jednou z nich môžu byť aj trochu rozporuplné rozhodnutia ohľadne obsahu hry. Toho jednoznačne nie je málo, no nie je ho ani veľa. Hype bol obrovský a možno by ste čakali viac. Ak ste navyše hrali staré Battlefronty, tie toho popravde ponúkali viac.

Neponúkali však kampaň a rovnako ju nenájdete ani tu. Medzi epizódami VI a VII je 30-ročná medzera, no na jej vyplnenie si ešte budeme musieť počkať niekde inde. Aj napriek tomu ale hra ponúka isté možnosti vyžitia pre jedného hráča, aj keď predpokladá, že sa bude mať s kým spojiť. Namiesto kampane tu totiž nájdete trojicu kooperatívnych režimov. Tréning ponúka päticu misií, ktoré môžete prechádzať spolu na trojici obtiažností. Battles vás na 8 mapách pripravia na multiplayer. Môžete ich hrať sami s vlastným AI tímom proti inému AI tímu alebo proti tímu, ktorý vedie váš priateľ. No a nakoniec sú tu štyri Survival misie, ktoré môžete hrať sami alebo vo dvojici a veru hlavne na vyšších obtiažnostiach sa občas poriadne zapotíte, kým porazíte všetkých 15 vĺn nepriateľov.

Nedá sa povedať, že by tieto režimy dokázali nahradiť plnohodnotnú kampaň, no ak sa na to pozriete s odstupom, majú čo ponúknuť a dokážu zabaviť. Vedia vás celkom slušne pripraviť na to, čo vás čaká v online súbojoch, naučia vás princípy hry, pohybovať sa v nej, používať zbrane a ďalšie z jej aspektov. A hlavne vo dvojici si ich odkážete užiť. Škoda, že PC je oproti konzolám ukrátené o lokálny multiplayer, no dá sa to pochopiť. Príjemným bonusom je minihra s Darth Vaderom, do ktorej sa môžete pustiť na všetkých platformách. Prvý raz si siahnete na jednu z najsilnejších postáv, keď dostanete za úlohu vyčistiť základňu Rebelov na Hothe.

Videorecenzia

A tu si už musíme ujasniť jednu dôležitú vec. Nie, Star Wars Battlefront skutočne nie je len preskinovaným Battlefieldom. Vyzerá inak, ale hlavne hrá sa inak. Z BF4 sem síce môžete nabehnúť, no tak isto aj z iných multiplayeroviek. Budete si musieť zvykať na špecifiká a odlišnosti, ktoré Battlefront prináša. Mapy sú veľké, na oblohe aj na zemi. Dlhé hodiny budete mať pocit, že ste ešte ani zďaleka nevideli všetky ich kúty, aj tak je ale hra komornejšia a na bojiskách sa stretne menej hráčov. Menej hráčov, veľké mapy a aj tak vám neustále hrozí nebezpečenstvo. Každý si tu musí nájsť svoj štýl a zmäteným pobehovaním po bojisku nič nedosiahnete, keďže niekto si rád zalieta v stíhačkách, iný zasadne do AT-ST a ďalší z diaľky ostreľuje pulznou zbraňou. Neustále nad vami visí hrozba a vy sa musíte naučiť čeliť jej.

Opäť sa ale musím vrátiť k problematickému obsahu. Hra ponúka celkovo 9 režimov, každý je iný, väčšina predstavuje variácie na staré známy režimy a žánrové klasiky. Režimov je teda možno viac, než by ste čakali, len tých máp by mohlo byť trošku viac. Taktiež ich nie je málo a ďalšie zadarmo prídu, no môže sa stať, že by ste si po pár týždňoch chceli vyskúšať niečo nové. Z 12 máp, ktoré hra obsahuje, sú niektoré dostupné len v niektorých režimoch, čo je pochopiteľné, keďže dizajnové rozhodnutia sa museli prispôsobiť potrebám konkrétnej mapy. Potešujúce však je, že verne zachytávajú svety Star Wars univerza, nenudíte sa na nich, architektúrou vedia zaujať a len jedna z nich má problémy s tým, že by sa do niektorého režimu nehodila, no k tomu sa dostaneme.

Deväť režimov sa stupňuje podľa veľkosti. Najväčšie sú Walker Assault a Supremacy, do ktorých sa zapojí až po 40 hráčov. Supremacy je založený na obsadzovaní bodov na mape, no Walker Assault je už zaujímavejší. Impérium útočí pomocou svojich AT-AT a potrebuje s nimi dôjsť až na koniec mapy. Rebeli im v tom majú zabrániť, no nie je to práve jednoduché, keďže musia najskôr aktivovať body umožňujúce zamerania walkerov Y-Wing bombardérmi, po čom sa na ne dá útočiť. Je to dynamický a napínavý režim, ktorý často nie je rozhodnutý až do samého konca. Najsilnejšiu úlohu má pechota, no tá často proti AT-AT neobstojí. Hráči môžu využívať power-upy, ktoré im umožnia nasadnúť do kokpitov rôznych strojov na oboch stranách, čo v boji vie poriadne pomôcť. A ak nie, stačia aj menšie power-upy, ktoré vám pridajú zaujímavý kúsok výbavy (zbrane, štíty, droidov...).

Menšie režimy (10 vs 10) sú Blast a Fighter Squadron. Prvý je variáciou na TDM, takže nič nové, no druhý vás zavedie do oblakov, kde si užijete skutočne zábavnú leteckú akciu, ibaže s menším počtom strojov. 20 hráčov je doplnených o 20 AI bojovníkov, aby to bolo ešte živšie, pričom za ich zostrelenie získate menej bodov ako za živého protihráča. Na výber je legendárny X-Wing a A-Wing na strane rebelov a TIE Fighter a TIE Interceptor na strane Impéria. Každé sa ovlída inak, každé má iné výhody a manévre. Autori sa s nimi veľmi pekne vyhrali a o to viac zamrzí, že si nezalietate vo viacerých typoch. Ak ale počas zápasu nájdete power-up, môžete na bojisko priletieť aj ako Millenium Falcon alebo Slave-1.

Star Wars: Battlefront
Star Wars: Battlefront Už len vkvôli kvalitným efektom budete často veci vyhadzovať do vzduchu.
Už len vkvôli kvalitným efektom budete často veci vyhadzovať do vzduchu.


Star Wars: Battlefront Pri leteckých súbojoch budete mať zimomriavky.
Pri leteckých súbojoch budete mať zimomriavky.


Star Wars: Battlefront Audiovizuálna stránka je bezkonkurenčná.
Audiovizuálna stránka je bezkonkurenčná.





16 hráčov sa môže zapojiť do bojov o záchranné moduly v Drop Zone, pričom úlohou tímu je obsadiť viac modulov, než má súper, čo už taktiež dobre poznáte. Rovnako aj Cargo, čo je obdoba Capture the Flag pre 6 hráčov na každej strane, lenže bojujete o drahocenný náklad. Droid Run je rovnako len 6 vs 6 režim a je to vlastne tiež len obsadzovanie bodov, ibaže musíte obsadzovať droidov, ktorí sú neustále v pohybe. Jedným z power-upov medzi rôznymi režimami je Hero power-up. A ako asi tušíte, po jeho aktivovaní sa zmeníte na jedného zo silných hrdinov so špeciálnymi schopnosťami, ktorých je ťažké dostať, no nie úplne nemožné, ak tím spolupracuje.

Hrdinovia sú však sami v centre pozornosti v dvoch režimoch. Heroes vs Villains je taktiež pre  hráčov na každej strane, pričom každý tím má trojicu hrdinov a zvyšní hráči fungujú ako ich ochranka. Tím, ktorý ako prvý príde o trojicu hrdinov, prehráva. Na strane Impéria sú to Darth Vader, Boba Fett a Imperátor Palpatine. Na strane Rebelov sú to Luke, Han Solo a Leia. A táto šestica sa predvádza aj v režime Hero Hunt pre 8 hráčov celkovo. Jeden z hráčov je hrdinom a ostatní sa ho snažia dostať. Hrdina v boji dokáže všeličo, ale sedmička protivníkov je občas priveľa. Hráč, ktorý hrdinu zabije, sa ním stáva v ďalšom kole. Je to jeden z najzábavnejších režimov, aj keď je prevažne o kradnutí killov (keďže pustiť sa do hrdinu s tým, že ho dáte dole, je hlúposť). A tu je problém s jednou z máp. Naháňať totiž Boba Fetta (ktorý dokáže lietať) v zalesnenom Endore je nemožné a táto postava sa na mapu vôbec nehodí, keďže akonáhle sa hráč dostane do jeho kože, až do konca hry ho z nej nikto nemusí dostať.

A toto sú tie drobnosti, ktoré si neskôr začnete všímať a občas vám budú prekážať. Je to stále len o balanse, niekde sa hodí pridať, inde ubrať. V zásade sa ale hra už teraz hrá veľmi dobre. Nie výborne, no veľmi dobre, čo je v prípade multiplayeroviek neduh, ktorý vyrieši až čas. Je tu prekvapivo málo bugov. Žiadne pôrodné bolesti ako v prípade Battlefieldov vás nečakajú. Snáď len hitboxy, prípadne rýchlejšie servery by mali prísť čo najskôr, nech sa už nestáva, že vás súper trafí aj za prekážkou.

Nevadí to, keď je prekážka zničiteľná, ako napríklad drobné príbytky Jawov. Prekáža to, keď sa skryjete za niečo pevné a nepriestrelné. Každopádne sa nemôžete len tak spoliehať na to, že sa napríklad na Endore schováte za strom. Deštrukcia v Battlefronte je síce obmedzená, no aj tak stále veľmi slušná a opäť zažijete jeden z tých momentov, keď prestanete hrať a budete len pozerať na to, ako sa pod nohami AT-AT váľajú stromy na Endore a termálnymi detonátormi sa snažíte vyčistiť si cestu cez drobné stromčeky.

Star Wars: Battlefront
Star Wars: Battlefront Ak máte odvahu, môžete si skúsiť zopakovať známu filmovú scénu.
Ak máte odvahu, môžete si skúsiť zopakovať známu filmovú scénu.


Star Wars: Battlefront Pri hre sa občas musíte aj zastaviť, aby ste si uvedomili to všetko okolo vás.
Pri hre sa občas musíte aj zastaviť, aby ste si uvedomili to všetko okolo vás.


Star Wars: Battlefront Hra umožňuje prepínať pohľad na zemi aj vo vzduchu.
Hra umožňuje prepínať pohľad na zemi aj vo vzduchu.




Star Wars Battlefront sa vás snaží udržať veľmi dlhú dobu. Celkovo hra ponúka 50 levelov, cez ktoré sa môžete štverať. Mohlo by sa zdať, že to je málo, keďže zvlášť zo začiatku je levelovanie skutočne rýchle, ale má čo ponúknuť aj po dlhšej dobe. Autori to dobre vyvážili tým, že čokoľvek si levelom sprístupníte, musíte ešte aj zakúpiť za herné kredity, na ktoré prebieha vaše skóre zo súbojov. Nekúpite si tak všetko. Postupne si sprístupníte 11 blasterov a 24 Star kariet. Keďže hra neobsahuje systém tried, Star karty ovplyvňujú to, čo si so sebou do boja zaberiete. Máte 3 sloty, do ktorých si môžete osadiť odomknuté a zakúpené vybavenie a jednu schopnosť. Časom navyše môžete postavu aj špeciálne vytrénovať, napríklad na ochrancu hrdinov, čo so sebou prináša ďalšie schopnosti. Odomykáte si aj 152 outfitov a emotov a 30 kúskov, z ktorých si poskladáte virtuálnu diorámu, to už ale nepredstavuje práve veľkú motiváciu. Väčšina hráčov sa uspokojí s levelom, ktorý im postačí na DL-44 (zbraň Han Sola).

Star Wars Battlefront je naozaj láskou a prechádzate v ňom všetkými štádiami. Pri úvodnom poblúznení si vás získa, neskôr si začnete všímať chybičky, no nakoniec s hrou radi zostanete a tie chyby prežijete. Napokon možno niektoré z nich odídu. Rozhodne ale má čo ponúknuť a to je hlavne zábavná akcia, ktorá vás vie strhnúť . Úprimne, vo svete Star Wars sme si už poriadne dlho lepšie nezastrieľali. Fanúšikovia univerza do hry musia ísť, a dokonca si môžu aj nejakého pol bodíka pripočítať za vernosť pôvodnej filmovej trilógií. U tých ostatných to bude ťažšie rozhodnutie, ktorému už ale o týždeň môže pomôcť vydanie Battle of Jakku DLC, ktoré prinesie nový režim, nové mapy a zadarmo. Po pár úpravách už nebude nad čím rozmýšľať.


napísal matus_ace 30.11.2015
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.2
Ohodnotiť
STAR WARS: BATTLEFRONT
+ bezkonkurenčné audiovizuálne spracovanie
+ zábavná a dynamická akcia na zemi aj vo vzduchu
+ množstvo detailov
+ dizajn máp
+ zaujímavé nové režimy
+ SW autenticita a vynikajúca atmosféra
- žiadna poriadna hra pre jedného hráča
- občas zásahy cez objekty
- chýba trocha balansu
- málo stíhačiek
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel i3 6300T, 8 GB RAM, GeForce GTX 660 2GB. 40 GB HDD, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: EA / DICE
Štýl: Akcia / Multiplayer
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 19. november 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk