ACER PREDATOR 15

ACER PREDATOR 15

Herné notebookové nebo

Test

Acer postupne rozširuje svoju hernú Predator sériu a tá už zaberá monitory, notebooky, desktopy a najnovšie aj tablety a mobily. Veľmi zaujímavé z ponuky sú herné notebooky, ktoré sú dostupné v 15 a 17-palcových uhlopriečkach a skrývajú v sebe výkonné i5 a i7 procesory využívajúce GTX 970M alebo GTX 980M grafické čipy. Teda ponúkajú ideálne herné kombinácie procesora a grafických čipov, ktoré dopĺňa kvalitný displej, dobré chladenie a herne ladená klávesnica.

My sme dostali k dispozícii Acer Predator 15 v najvyššej konfigurácii so štvorjadrovým Intel  i7 6700HQ procesorom s hyperthreadingom a GTX 980M grafikou so 4 GB vlastnej pamäte. Čo je takmer to najvyššie. čo môžete v notebooku momentálne dostať. Samozrejme, má to svoju cenu, ktorá sa šplhá nad 2100 eur podľa konfigurácie. Na druhej strane je cena vzhľadom na tento výkon v notebookoch veľmi prijateľná, ale ak by vám stačil nižší výkon, konfigurácie i5 a GTX 970M začínajú s cenou okolo 1300 eur.

Za tieto peniaze vám Acer ponúka pekný herný dizajn notebooku v šedej farbe a s príjemným povrchom pripomínajúcim tvrdú gumu. Dopĺňa to červené lemovanie vetrákov a reproduktorov s červeno-modrým podsvietením klávesnice. Zvuk zlepšuje subwoofer, pripojenie Killer doubleshot sieťová karta a na médiá máte Blu-ray mechaniku, ktorú môžete vymeniť za doplnkový ventilátor. Chladenie v notebooku je vytvorené v spolupráci Cooler Masterom a zapracovaný je aj protiprachový systém. Displeje majú všetky verzie notebookov matné s IPS technológiou a 1920x1080 rozlíšením. Zo vstupov už majú okrem klasických USB 3.0 aj nové USB 3.1 type-C, dopĺňa to Thunderbolt a Display port.

Acer Predator 15
Acer Predator 15 Náhrada herného desktopu od Aceru.
Náhrada herného desktopu od Aceru.


Acer Predator 15 Design notebooku je decentný s doplnkami v hernom štýle.
Design notebooku je decentný s doplnkami v hernom štýle.


Acer Predator 15 Klávesnica v island štýle s klávesami s vyšším zdvihom a podsvietením. Herné klávesy sú zvýraznené.
Klávesnica v island štýle s klávesami s vyšším zdvihom a podsvietením. Herné klávesy sú zvýraznené.





Špecifikácie testovanej konfigurácie:


Displej  - 1920 x 1080 15.6" IPS matný
Grafika -  NVIDIA GeForce GTX 980M 4GB
Procesor - Intel Core i7-6700HQ 2.6GHz - turbo 3.5Ghz  (6MB Cache, Intel HD Graphics 530 interná grafika)
Pamäť - 32GB DDR4 (2133 MHz)  (maximum 64GB)
Systém -  Windows 10
SSD - 512 GB PCIe NVME SSD
HDD -  1TB HGST 7,200rpm HDD
Mechanika -  Blu-ray 6x
Porty - 4x USB 3.0, 1x USB 3.1/Thunderbolt 3, HDMI, DisplayPort, RJ-45
Batéria -  8-Cell, Li-Ion 6000 mAh
Wi-fi -  Wireless AC Dual-Band, BlueTooth 4.1
Váha - 3.4kg
Rozmery - 39.1 cm x 30 cm x 3.8 cm

Naša konfigurácia by vyšla na 2529 €, ale za 2169 € môžete mať konfiguráciu s postačujúcim 256 GB SSD diskom a optimálnymi 16 GB pamäte. Následne od 1300 do 2000 € sú konfigurácie s GTX 970M, ktorá v najnižšej konfigurácii nemá SSD a má Core i5 6300HQ a GTX 970M.  Rovnaké konfigurácie sú aj so 17-palcovými displejmi.

Notebooky majú aj externú podporu g-sync monitorov, ak vám obrazovka nebude stačiť. Podpora však nie je interná. Zo zaujímavostí má notebook dosť USB 3.0 portov a aj dostatok výkonu na Oculus Rift.

videorecenzia

Pri najvyššej konfigurácii sa ťažko môžete na niečo sťažovať. Jedine v dnešnej dobe mohlo byť voliteľné ešte aspoň 2,5K rozlíšenie  - ak nie 4K (4k je dostupné v 17-palcovej verzii), ale na druhej strane 1080p je ideálne na daný výkon GTX 980M čipu. Ten je prakticky obdoba výkonu GTX 970 na desktope, a teda si s ním užijete hry vo vysokej kvalite v 1080p rozlíšení. Menej náročné hry idú bez problémov pri 60 fps, viac náročné alebo slabo optimalizované okolo 30 fps.  Skóre v 3D mark Firestrike mal 8310 bodov.

Konkrétne z hier sa okolo 30 fps na maxime pohybuje Assassin's Creed Syndicate, čo pri tejto hre nie je zlé, rovnako cez 30 ide náročný titul Metro Last Light aj so zapnutým PhysX. Oproti tomu aktuálny Just Cause 3 dáva na maxime okolo 50-60 fps a podobne sa pri 60 fps na maxime drží aj GTA V. Samozrejme, je to framerate s napájaním, kedy ide grafika a aj procesor na plný výkon. Ak hráte bez napájania, notebook sa mierne podtaktuje a o približne 10 fps klesne, ale už to už má dopad na batériu. Ak ju chcete šetriť, Nvidia má zapracovanú funkciu obmedzovania na 30 fps, ktorá sa môže zapnúť automatický pri hraní bez napájania, aby ste mohli hrať dlhšie.

Samotná batéria má masívnych 6000 mAh a bez hrania s bežným jednoduchým používaním batéria vydrží cez 6 hodín, čo je na tento výkon veľmi dobré. Môžete si zahrať aj menej náročné hry a stále vydrží nad tri hodiny. Ale napríklad ak by ste chceli bez napájania hrať GTA V, tak máte 60-80 minút herného času. Ak by ste cestou niekam chceli pozerať filmy, notebook vydrží 4 a pol hodiny. Batériu nabijete za niečo cez tri hodiny, ale vzhľadom na 160 W spotrebu pri maximálnej záťaži a 180 W zdroj nerátajte s tým, že niečo nabijete popri hraní.

Ďalšou dôležitou oblasťou je chladenie. To je vyriešené veľmi dobre, zadné vetráky fučia poriadne a ani pri maximálnej záťaži sa notebook výraznejšie nezahreje. K tomu si ešte môžete vymeniť Blu-ray mechaniku za doplnkový ventilátor, ktorý chladenie ešte zlepší. Samozrejme, všetko toto má za následok zvýšený hluk. Zatiaľ čo pri nízkej záťaži prakticky idú ventilátory úplne pomaly a notebook úplne ticho, pri postupnom zvyšovaní teploty a záťaže stúpa hluk až na 47dB - 48dB, kedy už hranie dopĺňa počuteľné šušťanie a vzadu cítite fučanie. Je to pri chladení i7 a GTX 980 pochopiteľné. Nie je to výrazný hluk, ale môže vadiť. Záleží na tom,aké ticho vyžadujete na hranie. Dá sa však spraviť kompromis a ručne znížiť rýchlosť ventilátorov a vymeniť ich za mierne zvýšené teplo. Lepšie tak vynikne zvuk, ktorý je na notebooku kvalitný.

Dva reproduktory vpredu vytvárajú základ stereo zvuku a sú doplnené o tretí subwoofer naspodku. Systém tak funguje prekvapivo dobre. Ak máte notebook položený na nohách, cítite vibrácie subwoofera, ale zároveň sa zvuk prenáša aj dozadu za displej a zvuk tak znie prirodzenejšie.

Acer Predator 15
Acer Predator 15 Blu-ray mechaniku si môžete vymeniť za doplnkový ventilátor. Notebook sa však výraznejšie nezahrieva.
Blu-ray mechaniku si môžete vymeniť za doplnkový ventilátor. Notebook sa však výraznejšie nezahrieva.


Acer Predator 15 Zadné chladenie je dostatočné na bežné používanie.
Zadné chladenie je dostatočné na bežné používanie.


Acer Predator 15 Na spodku notebooku je umiestnený subwoofer pre kvalitnejšie ozvučenie.
Na spodku notebooku je umiestnený subwoofer pre kvalitnejšie ozvučenie.





Acer ušetrí hráčov aj od zbytočného bloatware predinštalovaného na notebooku a pridáva len užitočné aplikácie. Je tam malá aplikácia DustDefender, ktorá raz tri hodiny otočí otáčky ventilátorov a zbaví notebook prachu, utilita Killer Network ponúka rozsiahle nastavenia pre sieťovku a wifi, ale hlavná je PredatorSense utilita. Tou ovládate a monitorujete notebook. Ukazuje frekvenciu procesora, teploty, otáčky ventilátorov, umožňuje prepínať integrovanú a diskrétnu grafiku pre šetrenie batérie, môže meniť intenzitu ventilátorov, zhasínať a rozsvecovať jednotlivé časti podsvietenia klávesnice, ale aj definovať špeciálne makro tlačidlá nad klávesnicou.

Klávesov je päť, ale môžete ich definovať v troch farebných skupinách, a teda spolu vytvoríte 15 makier. Pomocou nich môžete pridať vlastné skratky pre použitie v hrách. Osobne som pridal skratky na zvyšovanie a znižovanie zvuku, aby nebolo potrebné ísť cez klávesnicu. Na piatich klávesách môžete ponechať preddefinované odkliky, ktoré sú nastavené na Windows 10 gamebar, multimediálny režim notebooku, nastavenie maximálnej rýchlosti ventilátorov, zakázanie lepivej klávesnice a príkaz vždy používať diskrétnu grafiku. Je to veľmi dobre prístupné a pri hrách to dobre využijete.

Klávesnica je plochá v island štýle s klávesmi oddelenými priestorom. Má však vyšší zdvih ako bežné notebookové, čím má pripomínať mechanickú klávesnicu. Je príjemná, pre hráčov má zvýraznené herné klávesy a ťažko jej niečo vytknúť. Možno jedine voľbu zvláštneho podsvietenia, kde je numpad podsvietený na modro a zvyšok na červeno. Farby nemôžete predefinovať, len jednotlivé časti podsvietenia vypnúť. Tie sú rozdelené do štyroch zón rozdeľujúcich klávesnicu. Klávesnicu dopĺňa veľký touchpad, ktorý má aj tlačidlo na vypnutie, aby ste počas hrania na WSAD klávesoch do neho zápästím nebúchali. Touchpad dopĺňajú tlačidlá s vysokým zdvihom, čo je pekný doplnok a je to príjemné na ovládanie. 

Nakoniec niečo, čo fanúšikov prenosných notebookov nepoteší, je váha. Tá je vzhľadom na materiály, batériu a všetko ostatné zapracované v notebooku vyššia, a to 3,4 kg. Predator sa ráta medzi ťažšie notebooky a je vhodnejší skôr len na občasné prenášanie.

Acer Predator 15
Acer Predator 15 Predinštalovaná aplikácia PredatorSense umožňuje monitorovať notebook a nastavovať rôzne možnosti, ako napríklad makro tlačidlá.
Predinštalovaná aplikácia PredatorSense umožňuje monitorovať notebook a nastavovať rôzne možnosti, ako napríklad makro tlačidlá.


Acer Predator 15 Na nedostatok portov sa sťažovať nemôžete.
Na nedostatok portov sa sťažovať nemôžete.


Acer Predator 15 Nechýba čítačka kariet
Nechýba čítačka kariet




Celkovo je Acer Predator 15 s GTX 980M a i7 procesorom veľmi dobre vyvážený a vyladený herný notebook. Má veľmi dobrý pomer výkonu a výdrže batérie, dobrú konštrukciu, klávesnicu, zvuk, chladenie, len ventilátory sa s výkonom natrápia. Ale inak má Predator všetko, čo k hraniu nasledujúce dva-tri roky budete potrebovať a poistil to aj USB 3.1. Predator dokáže plne nahradiť aj výkonný herný desktop, čím sa nemôže pýšiť hociktorý notebook. Cena je síce vyššia ako u bežných lacných notebookov, ale na svoj výkon je konfigurácia presne taká, aká má byť. Ak by ste nemali dosť peňazí alebo chceli menej investovať, dostupné sú aj slabšie konfigurácie alebo naopak, ak chcete 17 palcov a 4K, je aj taká možnosť.


napísal saver 16.2.2016
Páči sa mi!
ACER PREDATOR 15
+ vysoký herný výkon
+ veľmi dobrá výdrž batérie
+ doplnkový ventilátor namiesto Blu-ray mechaniky
+ makro tlačidlá
+ kvalitné ozvučenie
+ veľmi dobré chladenie
- vyššia hlučnosť ventilátorov pri maximálnom výkone
- značná hmotnosť


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19510)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk