XBOX ONE ELITE CONTROLLER

XBOX ONE ELITE CONTROLLER

Môže ovládač stáť 150 eur?

Môže ovládač stáť 150 eur? A čo vlastne na ňom môže byť také drahé? To sú otázky, ktoré sme dlhé mesiace počuli a čítali od vás. Prakticky už od momentu, kedy nám Microsoft predstavil svoj bezdrôtový Xbox One Elite Controller. A tak trochu sme si ich kládli aj sami, kým sme s ovládač nemohli osobne po prvý raz vyskúšať na letných herných výstavách. Prvý dojem bol výborný, ale najdôležitejšie je, ako sa ovládač správa, keď ho máte v rukách dlhšie a zahráte si s ním niekoľko hier z rôznych žánrov. Až po čase zistíte, či sa dobre drží aj pri dlhých hodinách hrania, či sa z neho nezošúcha niekde guma a či je dobre vyvážený.

Sčasti všetci vedeli, o čom tento ovládač je a do čoho prípadne pôjdu. Pri Xboxe to totiž nie je o žiadnej veľkej neznámej, ale o evolúcii. Ovládač na Xbox 360 stanovil istý štandard, ktorý hráčom vyhovoval a ideálne sadol do rúk. Z neho potom ťažili aj viac špecificky zamerané ovládače na túto konzolu, či už od Mad Catz alebo Razer, ktoré ponúkli aj funkcie navyše. Ovládač na Xbox One prišiel s hromadou vylepšení a Elite Controller tak stavia na poriadne pevnom základe. Podobne ako špeciálne a turnajové ovládače predtým, aj on ponúka vylepšenia, ktoré priamo nepotrebujete, ak nechcete z hrania dostať niečo navyše.

Časť z tej vysokej cenovky vidíte zdôvodnenú už v balení ovládača. Ten je umiestnený v pevnom puzdre, ktoré je síce pomerne veľké, no stále sa jednoducho prenáša. Po otvorení v puzdre okrem ovládača nájdete aj dodatočné prvky, ktoré sú osadené vo vlastných slotoch. V prípade potreby ich tak vyberiete a na ich miesto nasadíte ten, ktorý teraz na gamepade nechcete používať.

Xbox One Elite Controller

V balení nájdete obligátny návod, USB kábel, dve AA batérie, ktoré sú však trošku sklamaním. Pri takejto cene by ste predsa len zrejme očakávali, že v balení nájdete nabíjateľné batérie, ktoré by vám hranie zjednodušili. No a potom sú tu špeciálne prvky. Na ovládači je štandardný smerový kríž, ktorý je pevný a vhodný na väčšinu hier. Druhý smerový ovládač je fazetový. Je to vlastne kruh, ktorý okrem štyroch základných smerov zvláda aj diagonálne. Hodí sa tak vtedy, keď potrebujete smerovým krížom jednoducho vytvárať štvrťkruhy a polkruhy, napríklad pri niektorých bojovkách. Aj tento prvok je z hliníka, je pevný a veľmi dobre sa s ním pracuje.

Rovnako na ovládači nájdete aj dvojicu štandardných analógových páčok. Jednoducho ich však dokážete vymeniť a kombinovať s inými. Sú tu napríklad vyššie a s rovnakým tvarom, ak by vám viac vyhovovali. No aj nižšie páčky s vypuklými klobúčikmi, aké nájdete na DualShock ovládačoch. Taktiež tu nájdete dva páry pádiel, ktoré si môžete pripojiť zospodu ovládača. Sú tu dlhšie a kratšie, no je len na vás, do ktorých slotov si ich vložíte. Jednoducho sa vkladajú aj vyberajú, môžete si na ne naprogramovať napríklad radenie v pretekárskych hrách, no nie makrá. Nájdete tu aj štandardný port na Xbox One headset, no našťastie aj pre klasický 3,5 mm jack, takže si k ovládaču dokážete pripojiť aj vlastný headset.

Všetky tieto prvky sú kovové a jednoducho sa vkladajú aj vyberajú, pričom držia hlavne vďaka magnetom. Vďaka nim aj samé zapadnú tam, kam treba. A skvele dopĺňajú čierno-chrómovanú schému gamepadu. Osobne mi ale trochu prekážajú drobné zelené prvky. Zelená je síce farba Xboxu, no tu sa nehodí. V zelenej je párovacie tlačidlo, tlačidlá pri pádlach a aj tlačidlá pre uzamknutie triggerov. Tie boli výborné už v základnom gamepade, no teraz si ich môžete uzamknúť v polovičnej polohe, takže je rozsah stlačenia menší, čo sa môže hodiť napríklad pri akciách, kde ich nemusíte stláčať úplne.

Priamo do gamepadu si viete uložiť 2 profily, pričom prichádza už s niekoľkými rôznymi nastaveniami pre hry, ako Forza, Halo alebo dokonca Sunset Overdrive. Nič ale nebráni tomu, aby ste si vytvorili vlastné profily a uložili ich. Medzi nimi potom prepínate sliderom na gamepade. Programovanie tlačidiel prebieha cez jednoduchú utilitu, ktorú si dokážete stiahnuť aj na Windows 10 a tam si potom len nastavíte dva aktívne profily. Najlepšie na nich je, že fungujú crossplatformovo. Napríklad Gigantic dokážete pohodlne hrať s jedným profilom na Xboxe aj na PC a tam tak isto si pre hru môžete nastaviť jeden profil do gamepadu a hrať s ním na oboch platformách, podľa toho, kde ste.

Prepracované sú prakticky všetky tlačidlá a prvky alebo teda skôr spínače v nich. Sú tichšie, jemnejšie, rýchlejšie. Napríklad tlačidlá pripomínajú tie, ktoré ponúkla v minulosti Razer Onza. Spínače v nich sa skvele hodia napríklad v Gearsoch, keď niekoho „vyzvete“ na duel s motorovou pílou. Už pri práci s analógmi budete jasne cítiť úplne iný dojem, možno o niečo presnejší. Taktiež oba triggery reagujú lepšie a presnejšie v oboch polohách. Veľkou výhodou je aj to, že si viete podľa potreby uzamknúť aj len jeden z nich. Taktiež sa veľmi dobre pracuje aj s pádlami, no tie si už vyžadujú chvíľku cviku, aby ste ich nestláčali nechtiac.

Množstvo vylepšení si vybralo daň na hmotnosti. Elite ovládač je o 60 gramov ťažší ako obyčajný. Je to niečo, čo si hneď všimnete. Nebude vám to spôsobovať problémy, ale budete mať v dlaniach o trošku viac a uvedomíte si to. Na druhej strane pôsobí pevnejšie a ešte lepším dojmom. A vďaka pogumovaným madlám sa aj veľmi dobre drží, a to aj po niekoľkých hodinách, kedy by sa vám na plaste potili dlane. Aj napriek zvýšenej hmotnosti je stále veľmi dobre vyvážený.

Xbox One Elite Controller

S Xbox One Elite Controller je to ťažké. Má menšie neduhy, no v zásade je to vynikajúci gamepad. Asi najlepší, s akým môžete na Xbox One a PC hrať. Dokonca si aj zaslúži tu vysokú cenovku (ak pohľadáte na internete, obchody už oficiálnu cenu podliezajú a zoženiete ho aj za menej), keďže prichádza s veľmi dobrými vylepšeniami, ktoré vám pomôžu v hre, no slúžia aj k zvýšeniu pohodlia. Otázne však je, či taký ovládač potrebujete a chcete zaň toľko dať. A to je už len vaše rozhodnutie. Viete žiť a hrať aj bez neho, no s ním je to hneď o niečom trochu inom. Vyhotovenie taktiež vyzerá byť na vysokej úrovni, takže sa nemusíte báť, že by ste o svoje peniaze investované do ovládača po roku prišli, ako to pri niektorých takýchto ovládačoch bolo v minulosti (pozerám sa na teba, Onza).


napísal matus_ace 18.12.2015
Páči sa mi!
XBOX ONE ELITE CONTROLLER


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk