STEEL EMPIRE

STEEL EMPIRE

7.0

Návrat do minulosti

Recenzia na 3DS verziu

Turok, Final Fantasy VII, System Shock a iné staré značky sa zrazu začali vo veľkom vracať. Nielenže nestíhate hrať novinky, no navyše sa vracajú ešte aj legendy našej mladosti, ktoré stavajú na nostalgiu, no tá je mocnou čarodejnicou. Jednoducho sa ňou necháte zlákať, aby ste si pripomenuli časy dávno minulé. Niektoré z týchto hier poznačil zub času viac, iné menej a stále dokážu ponúknuť mnoho hodín skvelej zábavy. A niekde medzi nimi sa stratila hra, ktorá sa od svojho vzniku už raz vrátila.

Steel Empire ste si mohli po prvý raz zahrať už v roku 1992 na Sega Mega Drive. V roku 2005 vyšiel port pre vtedy dožívajúci handheld GameBoy Advance a dnes je tu hra opäť. Teda dnes ako dnes. Modernizovaný port pre 3DS vyšiel už v prvom polroku 2014, no v Európe sme si museli počkať až do konca roka 2015. Dokáže tak staručičká shoot 'em up hra, navyše pri svojom už druhom návrate, ešte niečo ponúknuť?

Ale áno. Steel Empire sa nestala známou len tak pre nič za nič. Pôvodným autorom z HOT・B sa podarilo slušnú hrateľnosť zaobaliť do zaujímavej prezentácie a ľúbivého výtvarného štýlu, takže si hráči hru okamžite zamilovali. Noví autori z Mebius na tomto, našťastie, absolútne nič nezmenili. Pridali však niekoľko drobností. Na veľkolepý návrat to síce nie je, to by sa museli posnažiť ešte viac a priniesť veci, ktoré aj od retro hry moderný hráč očakáva, no ak sa budeme baviť o čistej hrateľnosti, stále v tejto oblasti hra boduje.

Steel Empire
Steel Empire Aj nepriatelia vedia prekvapiť zmenou zbraní.
Aj nepriatelia vedia prekvapiť zmenou zbraní.


Steel Empire Na výber máte dvojicu strojov s rozdielnymi vlastnosťami.
Na výber máte dvojicu strojov s rozdielnymi vlastnosťami.


Steel Empire Herný svet je na pomery žánru prekvapivo rozvinutý.
Herný svet je na pomery žánru prekvapivo rozvinutý.





Hra prekvapí nečakane veľkým príbehom v minimalistickom podaní. Na pozadí stručných obrazoviek so sprievodným textom totiž proti sebe v alternatívnej minulosti bojujú Silverhead Republika proti Motorhead Impériu. To má navrch a vy ako pilot ste poslednou nádejou svojej republiky. Je ale 19. storočie, storočie veľkých zmien, a tak v boji môžete ťažiť aj z výdobytkov modernej vedy a techniky. Letecké pevnosti postavené zo vzducholodí, stroje poháňané parou alebo bleskové bomby sú v tomto svete samozrejmosťou.

A veru radi sa v ňom preletíte. Má svoje čaro, toto prevedenie si vás získa a úvod každej misie nasiaknutý sépiovým filtrom k nemu sedí. Dokonca by sa mohlo až zdať, že sa autori v niektorých oblastiach inšpirovali známym anime Castle in the Sky a to je pre hru naozaj veľká pocta. Neurazí ani po stránke grafiky. Áno, je to 20 rokov staré, no to neznamená, že by sa na hru pozeralo zle. Grafika je rýchla, pestrofarebná, veľmi slušne jej pomáha 3D efekt. Najviac ale vizuálnemu dojmu pomáha dizajn prostredí a taktiež jednotlivých strojov. Hlavne tie väčšie vyzerajú ako koráby plávajúce v oblakoch a zaberajú často až polovicu displeja. Rovnako hudba a zvuky sa k hre hodia a príjemne dokresľujú jej atmosféru.

Steel Empire je typickým predstaviteľom žánru. Letíte zľava, vaše hlavné ciele sa nachádzajú pred vami vpravo. Vyberiete si rýchle a agilné lietadlo alebo obrnenú, no pomalú vzducholoď a podľa toho sa váš stroj správa. Neustále musíte odolávať náletom nepriateľov a keď už si zvyknete na jednotlivé vlny, začnú chodiť aj zozadu a vy zrazu zistíte, že sa tu dá strieľať aj dozadu. A keď ste už totálne v úzkych, použijete bleskovú bombu, ktorá zmaže všetkých menších nepriateľov z obrazovky, no poriadne uškodí aj bossom.

V hre sa musíte poriadne obracať a drobnú pomôcku môžete nájsť v rôznych power-upoch, ktoré si môžete rozstreliť. Obnovenie energie, životy a vylepšenie zbraní sú samozrejmosti. Postupne  si však power-upmi viete aj levelovať zbrane, čím si zvýšite ich palebnú silu, pričom vám level zostane aj vtedy, keď použijete continue po stratení všetkých životov. Aj vďaka tomu je hra prístupná komukoľvek. Ak chcete, vie vám ponúknuť poriadnu výzvu, pri ktorej sa zapotíte. Ak ste zlaté časy týchto hier nezažili, dajte si easy a ostrieľajte sa.

A presne na to sa ako hráči musíte spoliehať. Steel Empire totiž ponúka len sedmičku levelov. Tie sú zábavné a čelíte v nich rôznorodým a aj náročným bossom, no ako asi tušíte, nevydržia vám dlho. Za zhruba hodinku už sledujete záverečné titulky. Dôležité však je, aby ste hru nezahadzovali. Ponúka naozaj slušnú znovuhrateľnosť, ktorú dokazujú aj rôzne achievementy, ktoré môžete získať. Len sa treba pustiť do poriadnej obtiažnosti a skúsiť nájsť všetky skryté veci, ktoré tu autori poschovávali. Výrazne hre v tejto oblasti mohli pomôcť online rebríčky, no bohužiaľ tu nič také nenájdete. A toto je jedna z tých vecí, ktoré by sme čakali pri oživení takejto klasiky.

Okrem dĺžky a absencie pridanej hodnoty je tu však ešte jedna vec, ktorá sklame. A to je cena. Hra sa predáva za nejakých 15€ a to je trochu veľa, aj keď ponúka skvele navrhnuté levely, nepriateľov a krásne spracované sprity. Za takú cenu by ste si určite zaslúžili nejaké nové levely alebo aspoň tie tabuľky, v ktorých by ste sa predbiehali s priateľmi. Okamžitá kúpa je teda na zváženie, ak ale cena pôjde dole a niečo podobné vám chýba, určite dajte Steel Empire šancu. Osloví nováčikov aj starých harcovníkov, skvele sa na jej svet pozerá a dynamickou akciou veľmi slušne zabaví a to ako pri nejakom hodinovom mini maratóne, tak aj pri chvíľkovom hraní len na 10 minút.

Steel Empire
Steel Empire Power-upy vám v boji vedia pomôcť.
Power-upy vám v boji vedia pomôcť.


Steel Empire Nástrahy na vás číhajú z každej strany.
Nástrahy na vás číhajú z každej strany.


Steel Empire Krásny art a skvelé pozadia herného sveta si vás získajú.
Krásny art a skvelé pozadia herného sveta si vás získajú.






napísal matus_ace 1.2.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
STEEL EMPIRE
+ chytľavá hrateľnosť
+ steampunkový svet
+ pekný art štýl
+ skvelý dizajn levelov a nepriateľov
- žiadna pridaná hodnota ani novinky
- len 7 levelov
- vysoká cena


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Teyon / Mebius
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18432)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk