HOMEWORLD: DESERTS OF KHARAK

HOMEWORLD: DESERTS OF KHARAK

8.0

Z otvoreného vesmíru do púšte

Recenzia na PC verziu

Pre stratégie zo série Homeworld je príznačný otvorený vesmír, ale v novom prírastku sa budeme držať pri zemi. Tento prequel sa totiž odohráva na povrchu planéty s piesočnatým povrchom, ktorá však pod nánosmi prachu ukrýva čosi jedinečné. A preto sa do púšte vydáva expedícia, ktorá musí na ceste za unikátnym objavom čeliť rôznym nástrahám.

Hrozbu predstavuje nepriateľská frakcia, čo sa snaží zastaviť odhodlanú Rachel, ktorú sprevádza mobilná základňa a po zuby vyzbrojené jednotky pripravené na všetko. Kampaň ponúka viac ako tucet misií a hoci je začiatok dosť fádny, potom sa všetko slušne rozbehne. Samotný príbeh  ani veľmi neprekvapí, ale je dostačujúci na to, aby vhodne pospájal sériu scenárov a dal putovaniu zmysel.

Homeworld: Deserts of Kharak
Homeworld: Deserts of Kharak Tvorcovia sa snažili, aby púšť nebola len holá a prázdna pustatina.
Tvorcovia sa snažili, aby púšť nebola len holá a prázdna pustatina.


Homeworld: Deserts of Kharak Jednotky v kampani sa prenášajú do ďalších misií, takže môžete začínať so slušnou armádou a veteránmi.
Jednotky v kampani sa prenášajú do ďalších misií, takže môžete začínať so slušnou armádou a veteránmi.


Homeworld: Deserts of Kharak Rachel a jej vozidlo musí prežiť za každých okolností. Našťastie veľa vydrží.
Rachel a jej vozidlo musí prežiť za každých okolností. Našťastie veľa vydrží.





Pri potulkách na púšti treba zbierať dva druhy surovín, ktoré sú potrebné na produkciu jednotiek. Väčšinou sa jedná o rôzne pozemné sily, ktoré individuálne ovládate v teréne a majú rozličné doplnkové schopnosti. Napríklad zvíria prach, aby zmiatli nepriateľov, opravujú poškodenú techniku, vypustia sondy, skenery, míny alebo vytvoria jednoduché obranné veže. Inak sa v hre nestavia. Na výrobu jednotiek koalície slúži mobilná základňa a v prípade nepriateľskej frakcie Gaalsien aj produkčný krížnik.

V bojoch platia základné pravidlá v zmysle kameň-papier-nožnice. To znamená, že každá jednotka môže vybraným protivníkom spôsobiť ťažké poškodenia, ale proti iným veľa nezmôže a ľahko podľahne. Okrem toho zohráva úlohu dostrel, pričom armáda má väčší dosah a lepší efekt na kopcoch a dunách. A veteráni, ktorí v bojoch dosiahli vyššiu hodnosť, sa vyznačujú lepšími vlastnosťami. Jednotky sa prenášajú z jednej misie do druhej, takže ak ich slepo neobetujete, začnete ďalší scenár so slušnou armádou. Naopak v prípade, že ste to zvládli len o fúz, sa dá využiť možnosť začať ďalšiu misiu s prednastavenou vojenskou skupinkou.

Mobilná základňa je sama osebe účinnou jednotkou. Je masívna a v zásade sebestačná. Umožňuje vylepšovanie a odomykanie nových posíl a technológií. Popri štandardnej armáde produkuje letecké jednotky a bombardéry, ktorým vždy určíte cieľovú zónu a po nálete sa vracajú späť. Neskôr môže odpaľovať aj účinnú ďalekonosnú strelu. Parametre základne vylepšujete bodmi, ktoré sa dajú rozdeliť do štyroch kategórií. Takto dosiahnete väčšiu palebnú silu, rýchlejšie opravujete škody, zvýšite dostrel, odolnosť alebo rýchlosť pohybu (podľa frakcie). Body môžete kedykoľvek prerozdeliť a niekedy je to aj nutné, ak sa systém prehrieva a hrozí poškodenie základne.

Veľký dôraz pri postupe je kladený na získavanie artefaktov, ktoré prinášajú rôzne bonusy a neraz sú aj potrebné na splnenie cieľov misií. Zvyčajne sa nachádzajú vo vrakoch a objektoch, ktoré sa v púšti zachovali z minulosti. Tieto štruktúry však najskôr treba podmínovať  - spravidla viacerými náložami, ktoré v kampani manuálne odpálite. Z trosiek budov niekedy vypadne cenný artefakt a vždy určité množstvo surovín.

Hoci je hra Deserts of Kharak ponímaná inak ako jej predchodcovia, nájdete tam určité spoločné znaky. Predovšetkým spôsob identifikácie jednotiek a objektov vám pripomenie klasický Homeworld, kde sú jednotlivé druhy vojsk označené rôznymi symbolmi. Vďaka tomu pri výbere armády alebo pohľade z väčšej vzdialenosti viete, čo máte pred sebou. Suroviny sú označené farebnými trojuholníkmi, artefakty šesťuholníkmi, jednotky obrysmi v tvare štvorčekov a špecifických útvarov. A vidíte aj dráhy striel, ktoré sú prerušované, ak v ceste stojí nejaká prekážka. Symboly vám aj pomáhajú zorientovať sa na mape, ktorá má schematickú podobu senzorového manažéra.

Svoje taktické schopnosti môžete preukázať aj v hodnotenom alebo štandardnom multiplayeri, s bojmi jeden na jedného až traja na troch. Hrateľné sú dve frakcie, ktoré poznáte z kampane a smiete si prispôsobiť ich zafarbenie. Je však možné, že budete dlho hľadať súperov. Aj preto zrejme siahnete po voľnej hre, kde živých protivníkov na niekoľkých dostupných mapách nahradí AI. Umelá inteligencia je slušná. Nepriatelia vás potrápia podľa ich obťažnosti v režime zameranom na zbieranie artefaktov alebo pri zápase, kde je cieľom zničiť mobilné základne súperov, prípadne vyhladiť celú populáciu. Umelú inteligenciu môžete pribrať aj do tímu, avšak ako spolubojovník za veľa nestojí.

Homeworld: Deserts of Kharak
Homeworld: Deserts of Kharak Nočné misie majú svoje čaro.
Nočné misie majú svoje čaro.


Homeworld: Deserts of Kharak Vraky treba podmínovať. Ukrývajú v sebe suroviny a občas aj artefakty.
Vraky treba podmínovať. Ukrývajú v sebe suroviny a občas aj artefakty.


Homeworld: Deserts of Kharak V multiplayeri a voľnej hre si zahráte aj za druhú stranu
V multiplayeri a voľnej hre si zahráte aj za druhú stranu





Grafika hry je solídna, ponúka 3D prostredia a jednotky a (aj po vzhľadovej stránke) jednoduché užívateľské rozhranie. Na zadok z toho nespadnete, hoci tvorcovia sa snažili, aby všadeprítomná púšť nepôsobila monotónne a spestrili ju rôznymi vrakmi lodí, sporadickými budovami, ale aj vyvýšeninami a platformami. Nočné misie s temnotou ožiarenou tlmeným osvetlením ale vyzerajú pôsobivo a ani efekty výbuchov nie sú zlé. Predelové scény majú zaujímavý vizuálny štýl a chvíľami vyzerajú ako namaľované štetcom. Hlavne v úvode kampane je ich však priveľa a spočiatku sa viac pozeráte, ako hráte. Navyše po obsahovej stránke nie sú až také zaujímavé a brífingy sú zbytočne zdĺhavé a nudné. Dabing je však kvalitný a nevtieravá hudba obsahuje tradičné výrazové prvky Orientu, ktoré k púšti rozhodne pasujú.

Homeworld: Deserts of Kharak v úvode možno ani veľmi nezapôsobí, ale potom si hráčov získa svojou nenáročnou hrateľnosťou, avšak so slušnými taktickými možnosťami a manažmentom jednotiek (hoci sortiment nie je veľký). Ťaženie má pomalý rozbeh, ale postupne naberá grády a potom už budete s chuťou robiť nálety na nepriateľa v maske, ktorý vám môže pripomínať známeho záporáka zo sci-fi filmov. Zišlo by sa pridať viac máp do ďalších režimov, ale inak je to zábavná stratégia, ktorá sérii Homeworld nerobí hanbu.


napísal uni 5.2.2016
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
HOMEWORLD: DESERTS OF KHARAK
+ solídny prequel s dobrou hrateľnosťou a atmosférou
+ manažment a funkcie mobilnej základne
+ slušné taktické možnosti a efektné letecké jednotky
- neobsahuje formácie jednotiek
- ťažkopádny rozbeh kampane, nevýrazní protagonisti, nudné brífingy
- málo máp vo voľnej hre a multiplayeri
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core i3-2100 3,1 GHz. 3 GB RAM, GeForce GT 440 1 GB, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Gearbox Software / Blackbird Interactive
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20. január 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk