LYNX GRUNEX EXTREMEGAMER 2016

LYNX GRUNEX EXTREMEGAMER 2016

8.5

PC s ideálnou hernou konfiguráciou na rok 2016

Test

Grunex upgradovali konfiguráciu svojich LYNX Grunex herných PC pre rok 2016 a my sa bližšie pozrieme na ich druhú najvyššiu verziu LYNX Grunex ExtremeGamer 2016. Je to PC s GTX970 kartou, ktorá je prakticky štandardom v požiadavkách hier pre rok 2016 a vzhľadom na rozšírenosť môžeme čakať, že sa tejto konfigurácie vývojári pokúsia držať čo najdlhšie.

Pozrime sa, čo táto PC zostava ponúka:

Skriňa: Fractal Design CORE 2500
Doska: MSI H110M PRO VD
Grafika: MSI GTX 970 4GDT5 biela verzia
Procesor: Intel i5 6400 2.7 Ghz-3.2 Ghz
Chladič: Silentium Spartan LT HE 922 (92mm, 2 heatpipes)
Pamäť: HyperX FURY 16 GB DDR4 2133 Mhz
Disky: Kingston Fury 240 GB a  Seagate 7200 2 TB
DVD: Samsung DVD 24x 
Zdroj: Lynx 500W
Systém: Windows 10 Home

Cena v obchodoch je slušných 1099 eur. Dostanete ho napríklad v Datarte, alebo pre českých hráčov v CZC.cz, kde sa už zostava prepracovala na prvé miesto predaja.

Je to decentná konfigurácia, ktorá za primeranú cenu ponúka dôležitý základ pre hi-end hranie, a teda i5 procesor a GTX970. Samozrejme, nie je to ultra hi-end, ale ani neklesá do lacného priemeru. Je to hranica, ktorá zaistí kvalitné hranie na vysokých detailoch za primeranú cenu. Niektoré komponenty by síce mohli byť aj vyššie (napríklad procesor na i5 6500), ale snažili sa optimalizovať cenu a vyšiel im slušný kompromis. Zároveň sú v konfigurácii, ktorá je vhodná aj pre virtuálnu realitu, a teda budete na ňu pripravení.  Prípadne ak by ste chceli ísť o kategóriu vyššie, Grunex má v ponuke aj Ultragamer 2016 zostavu za 1499, tá má v sebe i7 procesor a GTX980

Lynx Grunex ExtremeGamer 2016
Lynx Grunex ExtremeGamer 2016 Lynx tento rok prešiel na decentnú Fractal Design CORE 2500 skrinku.
Lynx tento rok prešiel na decentnú Fractal Design CORE 2500 skrinku.


Lynx Grunex ExtremeGamer 2016 Nálepky jej nechýbajú, v tejto verzii sú oranžové.
Nálepky jej nechýbajú, v tejto verzii sú oranžové.


Lynx Grunex ExtremeGamer 2016 Na absenciu vetrania sa nedá sťažovať.
Na absenciu vetrania sa nedá sťažovať.





Desktop je v línii e-sportsových Lynx PC od herného turnajového portálu Grunex a skriňa je náležite polepená akčnými hernými textami. Nájdete tam známe výkriky, herné skratky, ale pre istotu aj cheat pre Doom (ak by ste ho zabudli). Rôzne verzie PC majú rôzne farby nálepiek a konkrétne ExtremeGamer je v peknej oranžovej. Nálepky však nemusia sadnúť každému (prípadne sa dajú odlepiť).Celkovo teraz s novou skrinkou ponúka Grunex decentný dizajn a vyzerá oveľa kvalitnejšie ako minuloročná verzia. Oproti nej je zostava výrazne upgradnutá a ponúka ako DDR4 základ a lepší procesor, tak aj dvojnásobnú pamäť a dvojnásobne väčší SSD disk(stará zostava je ešte v ponuke za 999 eur).

Samotná skrinka je tentoraz kvalitná, konkrétne Fractal Design CORE 2500. Je to stredná trieda skriniek od Fractalu. Ponúka jednoduchý dizajn a dostatky vetracích otvorov. Navrchu nájdete dva USB 3.1 porty, vstup na mikrofón, výstup na slúchadlá, reset a power tlačidlo s diódou a ďalšiu diódu na HDD. Obe sú mierne silnejšie a je lepšie ich mať mimo priameho dohľadu. Plus z portov doska vzadu ponúkne USB 3.1 a USB 2.0 porty, má aj integrovanú grafiku s DVI a VGA výstupmi a nechýbajú zvukové porty na 7.1 zvuk.  

Bočná časť skrine je jednoducho otvárateľná bez nutnosti používania skrutkovača a sprístupní vám pohľad na prehľadné usporiadanie komponentov. Maličkú MiniATX MSI dosku dopĺňa biela verzia MSI GTX970 grafiky, ktorá ladí s ostatnými bielymi doplnkami v čiernej skrini a aj masívny Silentium chladič zakrývajúci i5 procesor. Pri ňom sa skrýva 2x8 GB Kingston pamäte, dole sú uložené dva disky a tichý zdroj.

Na chaos v kábloch sa pri Fractale určite nedá sťažovať, všetko je pekne skryté za zadnou stenou. Rovnako sa nedá sťažovať ani na chladenie, pretože dva ventilátory zvládajú veľký priestore prevzdušňovať dostatočne dobre. Plus majú aj zabudovanú manuálnu reguláciu otáčok v troch nastaveniach (úplne stačí mať na najnižšej úrovni). Ak by vám to nestačilo, je tu miesto na ďalších päť ventilátorov a aj prípadné vodné chladenie. Možno je škoda, že Fractal v tejto verzii nemá lepší protiprachový systém, jedna sieťka dole pod zdrojom prach možno obmedzí, ale nezastaví. Plus môžete ešte doplniť ešte ďalší vlastný disk a prípadne ďalšiu mechaniku. DVD mechanika je aj pridaná, aj keď je otázne, nakoľko ju v dnešnej dobe využijete. Ale nikdy neviete, kedy sa objaví nejaký zatúlaný DVD disk.

Lynx Grunex ExtremeGamer 2016
Lynx Grunex ExtremeGamer 2016 Doska je miniATX, a teda má miesto len na jednu grafiku.
Doska je miniATX, a teda má miesto len na jednu grafiku.


Lynx Grunex ExtremeGamer 2016 Skriňa je vnútri pekne poskladaná, káble poskrývané a miesta na vetranie je dostatok.
Skriňa je vnútri pekne poskladaná, káble poskrývané a miesta na vetranie je dostatok.


Lynx Grunex ExtremeGamer 2016 Chladič na procesore odhluční PC a lepšie zachladí procesor
Chladič na procesore odhluční PC a lepšie zachladí procesor





Celkovo po spustení vďaka tichému zdroju a Silentium chladiču celé PC prakticky nepočujete. Je extrémne tiché a pri bežnej práci ani neviete, že je spustené. Pri záťaži už počuť ventilátory grafiky, ale stále je to na prijateľnom štandarde.

Rovnako sa nemusíte báť ani spotreby. Vzhľadom na Skylake architektúru v procesore je základná spotreba pri jednoduchej práci v desktope len 46 W, vtedy je grafika utlmená na minime. Pri záťaži pod rôznymi hrami sa už spotreba šplhá vyššie a napríklad na 225 W pri Hitmanovi a 235 W pri Just Cause 3. Úplne maximum by malo byť okolo 250 W. Teda 500 W zdroj tam má dostatok priestoru. Čo sa týka teplôt, pri bežnej prevádzke v desktope sa karta zahreje na 34 stupňov, procesor je tiež podobne od 28 do 39 na jednotlivých jadrách. V hrách stúpne teplota grafiky na 78-80 stupňov a jadrá procesora idú v rozmedzí 40-50 stupňov.

Keď sa pozrieme na výkon, GTX970 a i5 6400 zvládajú všetky hry bez komplikácií. Samozrejme, v rámci možností grafiky, a teda rátajte bezproblémových 1080p, či už pri 30 alebo aj 60 fps podľa titulu. Stredne náročné hry nebudú mať ťažkosti ani s 1440p, pár funguje aj na 4K. Napríklad pri Just Cause 3 je to 60 fps , podobne GTA V a aj nové The Division. Náročnejšie hry sú napríklad Assassins Creed Syndicate alebo Quantum Break, ktoré už bežia okolo 30 fps a taký Hitman sa pohybuje niekde medzi, záleží na tom, ako ho práve scéna zaťaží. Bez problémov však na GTX970 hráte na najvyšších detailoch.

Čo sa týka benchmarkov, v Unigine benchmarku má zostava 2382 bodov a priemer 57 fps, vo Firestrike 1.1 je to 9080 bodov bez taktovania (lepšie ako 74% ostatných užívateľov). Ak by vám to bolo málo, cez MSI afterburner, alebo iný taktovací program si môžete upraviť  taktovanie a pohodlne potiahnuť skóre o pár stoviek vyššie. Osobne som skúsil dať vyššie frekvenciu a karta mala 9624 bodov. V zásade taktovať môžete dovtedy, pokým karta funguje stabilne.

Zároveň má systém označenie VR ready, a teda má dostatok USB 3.0 portov ako aj potrebné požiadavky na zapojenie virtuálnej reality - či už Oculus Rift, alebo HTC Vive. Hlavne GTX970 a i5 6400 procesor posúvajú PC do tejto kategórie a vďaka nim prejde ako Oculus compatiblity check, tak aj HTC SteamVR performace test. V ňom dostanete rating 7 - High s 0% obmedzení procesorom a 0% pádmi pod 90 fps. Paradoxne Nvidia tento systém vo svojej utilite neoznačí ako dostatočný na VR, pretože procesor zjavne nemá zaradený medzi ekvivalentmi. To by bolo potrebné opraviť podľa Oculusu a HTC. Problémy po procesorovej stránke určite nebudú. Samotnú VR sme ešte neskúšali, ale keď sa dostaneme k virtuálnym zariadeniam, určite vám prinesieme testy a benchmarky.

Lynx Grunex ExtremeGamer 2016
Lynx Grunex ExtremeGamer 2016 Základný stav v 3D marku
Základný stav v 3D marku


Lynx Grunex ExtremeGamer 2016 Pretaktovaním karty sa posuniete bez problémov vyššie.
Pretaktovaním karty sa posuniete bez problémov vyššie.


Lynx Grunex ExtremeGamer 2016 V Unigine Valley dá zostava 2383 bodov
V Unigine Valley dá zostava 2383 bodov





Počítač už má, samozrejme, nainštalovaný Windows 10, ktorý vďaka 240 GB SSD do pár sekúnd nabootuje a nebude vás spomaľovať. Nie je síce najrýchlejší z SSD diskov, ale čítanie 490 MB/s a zápis 224 MB/s je na tento systém pekné číslo (podľa SSD benchmarku je rýchlejší ako 70% ostatných). Sekundárny 2 TB harddisk je Seagate 7200 a potiahne okolo 150 MB/s v čítaní a zápise a postačí na používanie na zálohy, hry alebo médiá.

Výsledok Userbenchmarku si môžete pozrieť aj online. PC pekne ohodnotil a označil ako Battleship (74%), kde vyzdvihol ako desktop, tak aj herné používanie (76%). Ako pracovná stanica dostal menej percent, a to 46%, kde je na úrovni Jachta, čo je samozrejmé, keďže tam by benchmark chcel vidieť aspoň i7 procesor na náročné operácie.

Aj keď už tento rok prichádza nová generácia grafických kariet, s GTX970 budete stále bez komplikácií hrať vo vysokých detailoch ešte aspoň dva roky a s postupným znižovaním detailov vydrží aj dlhšie. Samotný procesor vydrží dlhšie ako grafika, a to napriek tomu, že i5-6400 nie je najvýkonnejší. Po tejto stránke doteraz hry nemali problém a štyri jadrá budú stále zaisťovať bezproblémových chod. Nakoniec zostava obsahuje aj 16 GB pamäte, ktorá vás rovnako v žiadnej hre ešte dlhé roky neobmedzí, ak vôbec niekedy. O tom, ako budú na tomto PC fungovať hry, sa budete priebežne dozvedať, keďže na ňom budeme recenzovať aktuálne tituly.

Celkovo je Lynx Grunex ExtremeGamer 2016 tiché herné PC s optimálnym pomerom ceny, výkonu a ponuky. Zároveň je presne tým, čo hry vyžadujú na maxime pri rozlíšení 1080p a k tomu je zostava pripravená na virtuálnu realitu. Ak plánujete investovať do PC okolo tisícky, určite je to dobrý kandidát a stojí za zváženie. Hlavne keď modely iných značiek začínajú pri podobnej konfigurácii cenovo vyššie.


napísal saver 17.4.2016
Páči sa mi!
8.5
LYNX GRUNEX EXTREMEGAMER 2016


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk