STORY OF SEASONS

STORY OF SEASONS

8.0

Simulátor farmy aj so safari

Recenzia na 3DS verziu

Bokujo Monogatari je jedna z najznámejších mierumilovných sérií. Na západe ju poznáme ako Harvest Moon či po novom Story of Seasons. Náplňou je simulácia farmárčenia: dostanete políčko, pestujete plodiny, respektíve sa staráte aj o zvieratá. Prepracované mechanizmy vás postavia pred rozličné prekážky - ako kultivovať pôdu, starať sa o semienka, žať úrodu a ako ju predávať, dopriať si čoraz lepšie druhy a nestratiť zdravého ducha farmy. Je to séria, kde je všetko zdĺhavé a prvá sezóna nemusí zďaleka vyjsť ako dve nasledujúce. V tesnom odstupe vyšli dve hry zo série. Teraz sa pozrieme na prvú z nich - štandardného zástupcu Story of Seasons.

Všetko sa začína milým introm, ktoré ukazuje, ako vás vyberú na vidiek, aby ste sa podujali zachrániť farmu, respektíve ju prebrali od staršej pani. Autori sa neskutočne snažia hrať na citovú strunu, zdôrazňujú že pobyt na vidieku (vs. mesto) vám pomôže a je skvelé, že sa vám podarilo sem dostať. Stará pani vám ľahko (hoci zdĺhavo) bude vysvetľovať, ako veci fungujú: políčka, plodiny, druhy, ekosystém. Pripravte si hodiny času a akceptujte pomalé tempo. Všetko má čas vrátane small-talku postáv či pôdohospodárske triky. Ak sa vypracujete, budete na svoju prácu hrdí a rozhodnete sa ísť s výsledkami aj do sveta, na globálne trhy či sa budete porovnávať s inými hráčmi.

Story of Seasons

Story of Seasons je neskutočne ukecaná hra, najmä zo začiatku. Tutoriály, zoznámenia, stále niečo...
Story of Seasons

Vyzerá to sľubne, jednotlivé políčka a ich plodiny rastú ako z vody.
Story of Seasons

Dobrá rybačka poslúži ako jedna z vedľajších aktivít.

Na samotnej simulácii farmárčenia možno obdivovať isté črty zjednodušenia. Môžete sa rovno starať o celé pole, nie iba o malú časť ako v minulosti. Oplatí sa byť húževnatý, ale úroda sa neprenáša do budúcej sezóny, takže čo nezožnete, o to v ďalšej prídete. Rozšírila sa paleta semienok. Systém pôdy, zavlažovania, kultivovania stále funguje. Rýchlo zistíte, že v oblasti nepôsobíte sami, ale sú tu aj ďalší farmári. Rivalita vzniká pri obsadzovaní políčok (každý chce viac pôdy) a navyše sa súťaží v troch disciplínach: množstve odovzdaných predmetov, kope peňazí získaných za suroviny a festivaloch. Práve tie obohacujú ročné plány a oplatí sa na ne sústrediť a plniť vedľajšie úlohy. O polia sa bojuje priebežne, nie je garantované, že po ďalších výzvach o ne neprídete, respektíve nedostanete možnosť obnovy.

Podobne ako o pôdu sa staráte aj o domáce zvieratá a možnosti fauny sa rozšíria aj o divoké zvieratá vo vlastnom safari. Papagáje, opice a iné exotické druhy sa tešia na návštevu obyvateľov, čo prináša ďalšie výhody a obľubu v regióne. Postupné získavanie zvierat do safari sa stáva aj témou v obchode, kedy sa snažíte získať čoraz lepšie kúsky. Starostlivosť o zvieratá je náročná kvôli podmienkam, ale to zveľaďovanie dáva zmysel. Nehovoriac o tom, že v safari možno mať aj baňu s drahými kameňmi.

Ako správna séria Nintenda má Story of Seasons aj veľa individuálnych čŕt. Hráč sa rozhodne či bude chlapec/dievča, volí si účes, tvár, farbu pleti, doplnky, ako okuliare, klobúky či oblečenie. Vydáte sa na pole sociálnych vzťahov, môžete randiť s opačným pohlavím - poltucet nádejných partnerov je solídny štart. Treba dvoriť, udržiavať priateľstvo, chodiť na eventy a hra vtipne oddelí isté udalosti zásnubným prsteňom - toto je old-school ako remeň a bez neho sa ďalej nedostanete, žiadne žitie na divoko. Potom sa už nemôžete snažiť o zvyšné kandidátky, ale už smerujete k svadbe a deťom s vyvolenou.

Story of Seasons potrebuje čas na všetko - sadenie semienok, použitie hnojiva, čakanie na úrodu či prácu so zvieratami. Možnosti sa rozširujú postupne, čo favorizuje učiacich sa nováčikov. A bacha na staminu, ktorá je kľúčom ku všetkému - práci na poli, s nástrojmi či na festivale. Neoplatí sa uštvať, ale rozložiť si aktivity na týždeň, sledovať, kedy chodia obchodníci a predávať alebo sa ísť zabaviť na akciu. Autori rozhodne nešetria možnosťami, len ich postupne vstrebať a naplno využiť.

Story of Seasons posúva sériu ďalej, prináša safari či rozličné menšie zlepšenia. Jedine pomalé tempo môže odradiť niektorých záujemcov, inak dostanete presne to, čo od simulátora farmy čakáte.

Story of Seasons

Niektorí susedia sú vtipní, náruživí - ale neraz vám zavaria na festivale.
Story of Seasons

Nielen rastlinami žije vaša farma, domáce zvieratá sú užitočné a prospešné.
Story of Seasons

Aháááá, konečne miesto, kde sa bude dariť pšenici, ideme kultivovať!

napísal Korec 31.3.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
7.6
Ohodnotiť
STORY OF SEASONS
+ výborná ekonomická stratégia
+ randiaca časť je celkom zábavná
+ safari ako vítané obohatenie
+ systém fungovania so susedmi či inými hráčmi
- zdĺhavý štart plný tutoriálov
- občas opakujúce sa náplne úloh


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: XSEED Games / Marvelous AQL
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 31. december 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19537)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk